e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Προσκλητήριο Κεκοιμημένων, ενόψει Ψυχοσαββάτου Πεντηκοστής 2019, στο Μπανάτο Ζακύνθου


Απόγευμα Ψυχοπαράσκευου Πεντηκοστής, 14ης Ιουνίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, έγινε το λεγόμενο "χρυσό κόλλυβο", δηλαδή η λειτουργική μνημόνευση των Κοιμωμένων τον αιώνιο ύπνο Αγαπημένων μας. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης ομίλησε προς τους δεκάδες των προσελθόντων για τη χρεία μνημόνευσης των φευγάτων συγγενών, γνωστών φίλων και (γιατί όχι;) εχθρών μας, οι οποίοι όλοι αυτοί βρίσκονται εγγύτερα του Θρόνου της θείας Μεγαλοσύνης, θεώνται καταστάσεις που εμείς δεν γνωρίζουμε αυτοψεί ακόμη. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]






























































Δεν μας πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα για μια επίπλαστη «ενότητα»


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ποιος είπε ότι μόνο στην Εκκλησία της Βουλγαρίας υπάρχουν οι αυθαίρετοι «Κακοφωνίξ», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την σιωπή και την αναβλητικότητα των Προκαθημένων και των Συνόδων τους, σπεύδουν να πάρουν δημόσια θέση και να υποκαταστήσουν τους θεσμούς των τοπικών Εκκλησιών; Όχι, δεν είναι μόνον ο Βιδινίου Δανιήλ που μπορεί να καυχάται για την παροχή καλών υπηρεσιών στην ηγεσία της Μόσχας και στις εκκλησιολογικά αυθαίρετες επιδιώξεις της…

Άλλη μια «περίεργη» δημόσια παρέμβαση, με πνεύμα δήθεν συμβιβαστικό και «ενωτικό», είδε το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για άρθρο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος μάλιστα υπογράφει ως «Κυκκώτης», υπενθυμίζοντας ότι η προέλευση του από τη συγκεκριμένη Μονή της Εκκλησίας Κύπρου δεν είναι τυχαία…

Δυστυχώς για τον ίδιο, όσο και να προσπαθεί να το κρύψει πίσω από την ψευδεπίγραφη ανησυχία για την «ενότητα» τάχα της Εκκλησίας, καθίσταται προκλητικά προφανές ότι με ιστορικό θράσος και εκκλησιολογική αναίδεια βάζει στον ίδιο παρονομαστή την Παλαιά και τη Νέα Ρώμη με τη… Μόσχα, στα πλαίσια του γνωστού ιδεολογήματος της «Τρίτης Ρώμης». Ενώ οι διθυραμβικοί έπαινοι προς τους Αλβανίας Αναστάσιο και Διοκλείας Κάλλιστο καταδεικνύουν ότι είναι κοινωνός των απαράδεκτων από εκκλησιολογικής και θεολογικής πλευράς θέσεων που έχουν διατυπώσει με αφορμή το Ουκρανικό.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας Ιεράρχης του δεύτερου Θρόνου της Εκκλησίας υπονομεύει τη θέση και το κύρος αυτού του παλαιφάτου Θρόνου, όταν αποκαλεί τον Πατριάρχη της Μόσχας «Αγιώτατο», τίτλο που η Εκκλησία απένειμε μόνο στον Πάπα της Ρώμης, ενώ ο δικός του Πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι Μακαριώτατος!!!

Και είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι με θράσος απευθύνει δημόσιες παραινέσεις προς τον Πατριάρχη του, ενώ αυτές οφείλει να τις καταθέσει είτε προσωπικά στον ίδιο είτε στην Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ λοιπόν, που υποκριτικά κόπτεται για τον… Συνοδικό θεσμό, ατιμάζει και ακυρώνει την ίδια την Σύνοδο της Εκκλησίας του, όπως πρόσφατα έπραξε και ο Βιδινίου Δανιήλ.

Αρκετά πια με τους σύγχρονους αυτούς Γραμματείς και Φαρισαίους. Αναστάσιοι, Κάλλιστοι και οι συν αυτοίς, ας ομολογήσουν ευθέως τις εξαρτήσεις τους και τις εκδουλεύσεις τους, ένεκεν των οποίων παραβιάζουν τάξη αιώνων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Δεν μας πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα για μια επίπλαστη «ενότητα», η οποία δεν στηρίζεται στην αλήθεια της ορθής πίστεως και εκκλησιαστικής πράξεως, αλλά σε αντίχριστους συμβιβασμούς πολιτικών συμφερόντων και διαπλοκών.

Ενώ προσπαθούν να αναστηλώσουν την εικόνα του Αλβανίας Αναστασίου


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Τον τελευταίο καιρό, και μετά την κατακραυγή που υπέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας για την απαράδεκτη στάση του έναντι της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας με αφορμή το Ουκρανικό Ζήτημα, από την Εκκλησία της Αλβανίας εκπορεύονται απανωτά δημοσιεύματα για το έργο που επιτελείται στην Αλβανία από την Εκκλησία.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι προσπαθούν να αναστηλώσουν την εικόνα του Αναστασίου που υπέστη βαρύ πλήγμα, ιδιαίτερα μετά τον κόλαφο του απαντητικού Πατριαρχικού Γράμματος, το οποίο μνημειώθηκε στην Εκκλησιαστική Γραμματεία ως ένα από τα κορυφαία θεολογικά και εκκλησιολογικά κείμενα όλων των εποχών.

Αυτό που πρέπει να εννοήσουν στην κατά Αλβανία Εκκλησία είναι ότι ο ακτιβισμός από μόνος του δεν αποτελεί εχέγγυο υγιούς και ορθοδόξου εκκλησιαστικού φρονήματος…

Ας ακούσουν τον λόγο του Κυρίου: Και τούτο έδει ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι.

Ας αναζητήσουν επίσης εκείνο το ένα, το κυριότερο, που τους λείπει. Την υπακοή στην Τάξη και την Παράδοση της Εκκλησίας, που επιβάλλει τον σεβασμό στον ρόλο της Πρωτοθρόνου και Πρωτευθύνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Διαφορετικά, όλα τα άλλα θα παραμείνουν, κατά τον λόγο του Αποστόλου, χαλκός ηχών και κύμβαλο αλαλάζον…

Λήξη σχολικού έτους στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Τη λήξη της σχολικής χρονιάς γιόρτασε το Ελληνικό Σχολείου Αγίου Στεφάνου Παρισίων σήμερα το απόγευμα με εκδηλώσεις, χορούς και τραγούδια.

Το Ελληνικό Σχολείο απαριθμεί 82 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων οι οποίοι χειρίζονται πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

Οι μαθητές παρουσίασαν την θεατρική παράσταση οι «Όρνιθες του Αριστοφάνη», τραγούδησαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και χόρεψαν κυκλαδίτικους και άλλους παραδοσιακούς χορούς.














Ο π. Διονύσιος Κλάδης, Ζακύνθιος των Τρικάλων, αναλαμβάνει Ηγούμενος στη Μονή Αγ. Προκοπίου Πύλης


Νέα εποχή για το ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Πύλης.

Με έγνοια του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αναζητούσε τρόπους να δώσει ξανά ζωή στην ιστορική Μονή του Αγίου Προκοπίου, εγκαθίσταται άμεσα εκεί ως Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κλάδης (πρώην Χρύσανθος), εφημέριος σήμερα του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Καρυών, όπου θα εξακολουθεί πάντως να εκτελεί τα εφημεριακά του καθήκοντα, μοιράζοντας το χρόνο.

Ο πατέρας Διονύσιος είναι ένας από τους νέους σε ηλικία κληρικούς της επαρχίας μας, με ζήλο και αγάπη rριστιανική, κήρυκας δε του Ευαγγελίου και του λόγου του Κυρίου. Θεωρείται πως η εγκατάστασή του εκεί θα δώσει ζωή στη Μονή, η οποία άλλοτε μετρούσε δεκάδες κελιά και πολλούς Μοναχούς.

Η επίσημη ενθρόνισή του θα γίνει το απόγευμα της 7ης Ιουλίου 2019 και την επομένη μέρα, γιορτή του Αγίου Προκοπίου θα τελέσει ο ίδιος την πρώτη του λειτουργία ως Hγούμενος στο Μοναστήρι του.

Χθες πήγε μαζί με Επιτροπή να επιθεωρήσει το χώρο και να  προωθήσει τις απαραίτητες εργασίες.

[πηγή: trikakavoice.gr]


Συνελήφθη 56χρονος για την κλοπή στην αγιορείτικη Μονή Ιβήρων


Συνελήφθη γύρω στις 9 το βράδυ της 13ης Ιουνίου 2019, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, ο δράστης που έκλεψε, τη νύκτα της 12ης, τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιον Όρος. Πρόκειται για 56χρονο, υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος εντοπίστηκε σε δασική έκταση, στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μονής Ζωγράφου.

Όπως έγινε γνωστό, τα τάματα που είχαν βρεθεί νωρίτερα σε ορεινή περιοχή του Αγίου Όρους ήταν από τη «λεία» του 56χρονου.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στο Άγιον Όρος ο 56χρονος. Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του συμμετείχε και ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος. 

Υπενθυμίζουμε ότι η κλοπή έγινε αντιληπτή τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας και, αφού ενημερώθηκε ο Ηγούμενος του Μοναστηριού ότι λείπουν τάματα, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Σύμφωνα με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους “υπήρξαν δύο-τρεις κλοπές μέσα στον μήνα Μάιο, στο Όρος και ενδέχεται ο άνθρωπος που ψάχναμε σήμερα να εμπλέκεται και σε αυτές τις κλοπές".

[στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ]


Ποιος είναι ο αποκατασταθείς Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παύλος

Ο Παύλος Λάιος γεννήθηκε στην Άρτα το 1938. Υπήρξε φοιτητής της περιώνυμης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από την οποίαν αποφοίτησε το 1962. 

Στις 11 Μαρτίου 1984 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του τότε Αρχιεπισκόπου Στυλιανού (+), με έδρα την Αδελαΐδα. 

Το 1994 αποσχίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενταχθείς στη σχισματική "Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας", μόρφωμα εκκλησιαστικών, το οποίο -σημειωτέον- αναγνωρίστηκε επίσημα από το κράτος της Αυστραλίας το 1970 ως Ελληνόφωνη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία, επίσης δε, αναγνωρίστηκαν και οι Ιερείς και οι Επίσκοποί της. 

Από εκκλησιαστικής πλευράς όμως, στις 15 Οκτωβρίου 1994 -ως εκ της ανωτέρω αποστατικής πράξεώς του- ο Παύλος καθαιρέθηκε εκ μέρους του, αρμοδίου προς τούτο, Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Πέρασαν έκτοτε εικοσιπέντε έτη και τώρα, στις 12 Ιουνίου 2019, κατόπιν αιτήματος μετανοίας του Παύλου προς το Φανάρι και με τη σύμφωνη γνώμη του νεοεκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, ήρθη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Μητρός Εκκλησίας η καθαίρεση, ο δε τιμωρηθείς Επίσκοπος αποκαταστάθηκε με τον ίδιο τίτλο, δηλαδή "Χριστιανουπόλεως".