e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Αρχιερατικός Διορθόδοξος Εσπερινός στο εν Βεροία Βήμα του Αποστόλου Παύλου [πλήρες video]


Βέροια. Απόγευμα Σαββάτου, 29ης Ιουνίου 2019, στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου

Στον Βράχο του Αρείου Πάγου τίμησε η Εκκλησία της Ελλάδος τον ιδρυτή της Απόστολο Παύλο


29.6.2019  
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου τίμησε το απόγευμα η Εκκλησία της Ελλάδος τον Απόστολο των Εθνών Παύλο σε ανάμνηση του κηρύγματός του προς τους Αθηναίους. 

Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες και άλλοι Αρχιερείς, Υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, κληρικοί και λαϊκοί.

Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. 

Ο π. Γρηγόριος μίλησε για την προσφορά, αλλά και για τον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, καθώς και για την απογοήτευση που αισθάνθηκε από την περιφρόνηση που δέχτηκε. Αναφέρθηκε στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους με τις οποίες αγκάλιαζε τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

«Μπορεί ο Απόστολος Παύλος να έφυγε τότε απογοητευμένος από ετούτον εδώ τον Βράχο της Ακρόπολης, αλλά η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, γύρω από αυτόν τον ίδιο Βράχο, στον οποίο στάθηκε ομιλών και ο ίδιος πριν από 2.000 χρόνια, φανερώνει ότι ο κόπος του και η αναστάσιμη μαρτυρία του δεν πήγαν χαμένα, για να επαληθεύεται έτσι ο λόγος του ποιητή μας Νικηφόρου Βρεττάκου, στο έργο του «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», όταν λέγει χαρακτηριστικά· «Ούτε η δάφνη “εμαράνθη” ούτε το “λάλον ύδωρ” απέσβετο»!… Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Απόστολο, που κόμισε «την Ζωή» και περίσσεια ζωής σε ετούτον εδώ τον τόπο και σε ετούτον τον λαό, που τον ταλαιπωρούσε από καιρό το ψέμα της Δωδεκαθεΐας και τον ταλάνιζε η υπαρξιακή απάτη σε καθημερινό [οντολογικό] επίπεδο… Και χάρη στον ερχομό αυτού του Αποστόλου, που μάς πρόσφερε τελικά Ζωή και Ανάσταση, ζούμε…, υπάρχουμε…, και έχει η ζωή μας οντολογικό νόημα και περιεχόμενο και αντίκρυσμα ζωής!… Γι’ αυτό και τον τιμούμε διπλά εδώ σήμερα…» τόνισε ο π. Γρηγόριος, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο τί ακριβώς πρότεινε και επέτυχε τελικά από τούτον εδώ τον Βράχο της Ακροπόλεως για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για ολάκερο τον κόσμο ο Απόστολος Παύλος. 

«Είναι αλήθεια ότι, μόλις ο Παύλος έφθασε στην Αθήνα, στον Άρειο Πάγο, στο πρόσωπό του επισυνέβη μία πρώτη συνάντηση αυτού του «άλλου πολιτισμού», του Ελληνισμού, με τον Χριστιανισμό. Όντως, σε ετούτον εδώ τον Βράχο έγινε η επίσημη πρώτη συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού!…

Ο Απόστολος Παύλος στάθηκε μπροστά σε έναν αφιερωματικό βωμό που έγραφε απλά, αλλά και αναζητητικά: «Αγνώστω Θεώ». Αυτόν τον Άγνωστο Θεό ο Απόστολος Παύλος [Τον] σάρκωσε με τον λόγο του ενώπιον των Αθηναίων και των Ελλήνων σε ετούτον εδώ τον Βράχο. Και σε ένα χρονικό τέλος αυτής της συνάντησης, οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες, όταν ταυτοποίησαν αυτόν τον Άγνωστο Θεό με τον Αναστημένο Χριστό, που κόμιζε ως μαρτυρία ο Απόστολος Παύλος στην πόλη μας, εγκατέλειψαν συλλήβδην όλους τους γνωστούς και εν τέλει ανύπαρκτους θεούς του Ενοθεϊστικού Δωδεκάθεου, και εγκολπώθηκαν αυτόν τον Αναστημένο Θεό, ο Οποίος έγινε διαμέσου των αιώνων η καρδιά του Ελληνικού Λαού και ο ανιστών δημεγέρτης σε οριακά γεγονότα της ιστορικής μας πορείας (σαν εκείνο το γνωστό και καθοριστικό για την ελευθερία μας· «Για του Χριστού την πίστη την αγία…» των απελευθερωτών προγόνων μας).

Τω όντι, ο «άγνωστος Θεός», τον Οποίο επαγγέλλεται ο Απ. Παύλος ενώπιον των Αθηναίων, φέρει στους κόλπους Του (και) κάποια οντολογικά ιδιώματα τρόπου ζωής, και μάλιστα συλλογικής κοινοτικής-κοινωνιακής ζωής. Όντας αυτός ο «Άγνωστος Θεός» Τριαδικός, δηλ. όχι ένας και μόνος Θεός απροσπέλαστος στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά κοινωνία – κατά την φύση τους – Τριαδικών Προσώπων, (κάτι σαν …«Τριαδικός Παρθενώνας»…), εκπέμπει και προς τα δημιουργήματά Του την ίδια δομική διάσταση οντολογικής κοινωνίας προσώπων, και σε προσωπικό επίπεδο και σε συλλογικό-κοινοτικό επίπεδο, αυτό που αποκλήθηκε στην συνέχεια από την Εκκλησία μας «συνοδικότητα»!… Αυτή η συνοδικότητα του Απ. Παύλου και της φασκιωμένης ακόμη στην εποχή του Εκκλησίας ήλθε και κούμπωσε/εμπόρπησε με την συλλογικότητα μετοχής και κοινωνίας, που εμφανίζουν οι δωρικές κολώνες στο μνημείο και το κτίσμα του Παρθενώνα» επεσήμανε ο π Γρηγόριος και συμπλήρωσε ότι «Βρισκόμαστε, λοιπόν, και τοπικά και τροπικά μπροστά σε ένα σημείο κορυφαίας σημασίας, που αποκλήθηκε από τους ιστορικούς και τους θεολόγους παγκοσμίως ως «συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού», η οποία (συνάντηση) θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως συνάντηση Συνοδικότητας και Παρθενώνα, Συνοδικότητας και Δημοκρατίας!… Αυτή ακριβώς η συνάντηση, που γιορτάζουμε σήμερα, γέννησε μία σύνθεση που διαπερνά σύνολη την προσωπική, την συλλογική, την κοινοτική-κοινωνιακή και την θεσμική ζωή του Ορθοδόξου κόσμου (Ορθοδόξου Εκκλησίας), ο οποίος παραμένει συντονισμένος και συνεπής με την διπλή αυτήν δισχιλιετή κληρονομιά που φθάνει αλώβητη μέχρι τις μέρες μας!… Η δομή του Παρθενώνα απηχεί αυτό που ζήσαμε και ζούμε διαχρονικά στην τροχιά του «Ελληνικού Πνεύματος», που έλεγε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στην οργανική συνάντηση με την «Εκκλησιακή συνοδικότητα», την οποία έφερε μέχρις εδώ ο Απ. Παύλος, από όπου ενδεικτικά και επιγραμματικά ξεπήδησαν:
▪ Ο Κοινοτισμός,
▪ Η κοινωνία προσώπων,
▪ Η κοινωνία των Τοπικών Εκκλησιών.

Μέσα σε αυτό το συνολικό κλίμα συνάντησης και οντολογικής πανηγύρεως, που, όπως και η λέξη ετυμολογικά δηλοί ότι το «παν αγείρεται», έχουμε σήμερα για παράδειγμα στους κόλπους μας:
▪ έναν Εκκλησιακό Παρθενώνα κοινωνίας Εκκλησιών, την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την Οικουμένη, που απαρτίζεται από 14 Πατριαρχικές και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (325/431/451/691)-ως ενιαίο Συνοδικό σύστημα, κάτι σαν Συνοδικό Παρθενώνα σε υφηλιακή κλίμακα {α}, τον Παρθενώνα των 12 «πύρινων γλωσσών» της Πεντηκοστής…, [την στιγμή που κάθε μία από αυτές τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες συνιστά από μόνη της έναν όλον κατά τόπον Εκκλησιακό Παρθενώνα, όπως π.χ. η Εκκλησία της Ελλάδος, απαρτιζόμενη από 82 ισότιμες Μητροπόλεις (1850)-σε πολιτειακή κλίμακα {β}],
▪ έναν Μοναστικό Παρθενώνα κοινωνίας Μοναστικών Κοινοτήτων, την Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, που απαρτίζεται από 20 ισότιμες Μονές (963), αλλά και
▪ έναν Ευρωπαϊκό Παρθενώνα κοινωνίας Ευρωπαϊκών Λαών και Εθνών, την Ενωμένη Ευρώπη, που απαρτίζεται από 27 ισότιμα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης (1993).

Να…, τι μάς κληροδότησε ο Απ. Παύλος!… Στον ήδη υπάρχοντα εδώ στην Αθήνα πολιτισμικό Παρθενώνα της Ακρόπολης, ο Απόστολος των Εθνών προσέδωσε με τον ευαγγελισμό του Ελληνικού λαού νέο/καινό περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, τον προσέλαβε ως κτιστό υλικό και τον μετέτρεψε αναβαπτίζοντάς τον σε οντολογικό Παρθενώνα!… Αυτό είναι η κοινωνία των προσώπων και η κοινωνία των (τοπικών και κατά τόπους) Εκκλησιών, που συνθέτουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την Οικουμένη».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο π. Γρηγόριος τόνισε πως «Ο Απόστολος Παύλος είναι εδώ, παρών στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για να δίδει μαρτυρία και πνοή στους Παρθενώνες της κοινωνίας των προσώπων, στους Παρθενώνες της κοινωνίας των Εκκλησιών (καθώς ο ίδιος είναι ο εισηγητής της «Εκκλησιολογίας της συνοδικότητας και της κοινωνίας»), και, κατ’ επέκταση, στους Παρθενώνες της κοινωνίας των πολιτών και των Κρατών της Ευρώπης…

Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, στην σημερινή μας κοινή και Ενωμένη Ευρώπη, όπου έχουμε συνάντηση και ταυτόχρονα ένταση και σύγκρουση Πυραμίδας και Παρθενώνα, πολλών διακριτών Κρατικών Πυραμίδων αφενός, που εμμένουν σε Εθνο-κρατικές ή σε Ιδεοληπτικές εσωστρέφειες, και αφετέρου ενός Ευρωπαϊκού Παρθενώνα που αγωνίζεται για την ολοκλήρωσή του… Το μήνυμα της σημερινής γιορτής είναι ηχηρό και δυνατό: να αναμεταδώσουμε το μήνυμα συνάντησης του Αθηναϊκού Παρθενώνα και της Εκκλησιακής συνοδικότητας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μήνυμα κοινωνίας, μήνυμα ισότιμης κοινωνίας, μακριά από πυραμιδικές και πυραμιδοειδείς αλλοτριώσεις… Η Ευρώπη, σαν άλλος Παρθενώνας, εκκίνησε παύλεια, όπως έλεγε ο Jacques Delors, ως κοινωνία Λαών και Εθνών, όπως ακριβώς ο Παρθενώνας είναι κοινωνία δωρικών κιόνων, αλλά που διολισθαίνει αυτή η Ευρώπη σήμερα πυραμιδοειδώς… και κινδυνεύει να διολισθήσει και να μετατραπεί ξανά σε οραματισμό και σχηματισμό πυραμίδας…

Συνοψίζοντας όλα αυτά που ειπώθηκαν εδώ λακωνικά, μάς ωθούν να ανατρέξουμε στον λόγο του Νομπελίστα ποιητή μας Σεφέρη, ο οποίος, όντας γεννημένος και αυτός, όπως και εμείς όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, στα κράσπεδα του Παρθενώνα, όταν ταξίδευε συχνά στον νοητό άξονα των δύο προαναφερθεισών Πυραμίδων, αναφωνούσε: «Όπου και εάν γυρίζω, η Ελλάδα με πληγώνει»!… Και εμείς εδώ σήμερα, με δανεισμένα από αυτόν λόγια, να προσθέσουμε: Όπου και εάν γυρίζουμε, όχι μόνον η Ελλάδα του Παρθενώνα, αλλά και η Εκκλησιακή παρθενώνια Ορθοδοξία του Αποστόλου Παύλου μάς πληγώνει!…, καθώς, όπως θα μάς πει και ο έτερος Νομπελίστας ποιητής μας Ελύτης, εδώ «… συγχέονται Μνήμη (→ Παρθενώνας) και Αγαθό (→ Χριστός και Ανάσταση) στο ίδιο Ύψος (→ Βράχος της Ακρόπολης)»!… Γένοιτο».










Οικουμενικός Πατριάρχης: "Προσευχόμαστε να ενωθούν οι διηρημένοι λαοί και να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο"


Ευχή και προσευχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να ενωθούν οι διηρημένοι λαοί και έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία και να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος σήμερα, Σάββατο, 29 Ιουνίου, στο Φανάρι, πολυμελή αντιπροσωπεία του “Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών της Κορέας” (NCCK), με επί κεφαλής τον Πάστορα Dr. Lee Hong-Jung. Ο Παναγιώτατος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Ορθοδόξους του κόσμου να εντείνουν τις προσευχές τους για την επίτευξη της ειρήνης στην Κορεατική χερσόνησο και για την επανένωση της Βορείου και της Νοτίου Κορέας. Ιδιαιτέρως, τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αυτό το ζητώ από τους νέους όλου του κόσμου, έτσι ώστε, ο κόσμος μέσα στον οποίο θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, να είναι ειρηνικός και ανθρώπινος, πολύ περισσότερο από τον σημερινό.

“Ήταν πολύ συγκινητικό όταν πήγαμε στα σύνορα που χωρίζουν την Βόρειο και τη Νότιο Κορέα”, είπε ο Παναγιώτατος αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ν. Κορέα, τον περασμένο Δεκέμβριο. “Εκεί ατενίζοντας τα εδάφη της Βόρειας Κορέας προσευχήθηκα με όλη μου την καρδιά για την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου. Εκεί κάναμε τρισάγιο και προσευχηθηκαμε για τα θύματα του Κορεατικού πολέμου. Για όλα τα θύματα του πολέμου ανεξαιρέτως. Και κρατώ ως ενθύμιο ένα κομμάτι σύρμα που μου προσέφεραν από αυτό που χωρίζει τις δύο χώρες. Όπως θα ξέρετε, έγινε μία προσπάθεια να επισκεφθώ και την βόρεια Κορέα, όταν ήμουν στην Σεούλ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν αυτή την φορά. Εάν θα πήγαινα θα έλεγα στον Πρόεδρο Κίμ Γιονγκ Ουν πόσο πολύ, όλος ο κόσμος, επιθυμεί την ειρήνη, την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου, και θα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για μία συνεννόηση και συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας σας, την οποία γνωρίζω πόσο πολύ επιθυμείτε. Ο κόσμος δεν χρειάζεται ούτε τα πυρηνικά της Β. Κορέας, ούτε τις κυρώσεις της Αμερικής.
     Χρειάζεται αλληλεγγύη και αγάπη. Είχαμε διηρημένη την Γερμανία, η οποία ευτυχώς επανενώθηκε. Σήμερα παραμένουν διηρημένες η Κορέα, η Κύπρος και ίσως και άλλα μέρη του πλανήτη. Η προσευχή μας είναι να ενωθούν οι λαοί, τα έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία, ενότης και ειρήνη”.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας και του επί κεφαλής της, Μητροπολίτου Αμβροσίου, τον οποίο, όπως είπε, περιβάλλει με πολλή αγάπη, εμπιστοσύνη και εκτίμηση. “Γνωρίζουμε ότι κάνει ένα σπουδαίο πνευματικό έργο, συνεχίζοντας το έργο που έκανε επί τριάντα χρόνια ο Μητροπολίτης Σωτήριος”, είπε, χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:
     “Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε ίσως, η αδελφή Oρθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα και εις την Κορέα και προσπαθεί να διαιρέσει το Ορθόδοξο ποίμνιο. Εδημιούργησε μία ξεχωριστή Ορθόδοξη ενορία, της Αναστάσεως του Κυρίου, και οι εκπρόσωποί της εις την Σεούλ τηλεφωνούν και προσπαθούν να ελκύσουν, να τραβήξουν Ορθοδόξους αδελφούς ή κατηχουμένους εις την Ορθοδοξίαν, διαιρώντας το ποίμνιο της Μητροπόλεως Κορέας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι ένας μεγάλος πειρασμός. Από τον Αρχιεπίσκοπο Θεοφάνη, ο οποίος είχε διακονήσει στην Σεούλ ως ιερεύς, υπό τον Μητροπολίτην Αμβρόσιον, περιμέναμε μία διαφορετική και περισσότερο ευγνώμονα συμπαράσταση εις το έργον μας. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εξέδωσε εγκυκλίους, λεπτομερείς, όπου καταγγέλλει αυτά που κάνουν οι αδελφοί μας οι Ρώσοι, και βάζει τα πράγματα στην ορθή και πραγματική τους βάση. Εμείς, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ευχαριστούμε τους Κορεάτες αδελφούς μας γιατί δείχνουν κατανόηση και σεβασμό προς την κανονικήν τάξιν και προς την πρωτόθρονο θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην όλη Ορθόδοξη Εκκλησίαν. Εις το πρόσωπο του αγαπητού κ. Γενικού Γραμματέως ευχαριστούμε όλα τα μέλη του NCCK για τη συνεργασία που έχουν με την Ορθόδοξη Μητρόπολή μας στην Κορέα”.
     Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, ευχήθηκε το ταξίδι που πραγματοποιεί η Κορεατική Αντιπροσωπεία του NCCK, για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης στην Κορεατική χερσόνησο, να έχει επιτυχία. “Η ευχή που διατύπωσα για ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο είμαι βέβαιος, ότι είναι η ευχή και η προσευχή των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο”. 
     Από την Κορεατική Αντιπροσωπεία μίλησαν διαδοχικά ο π.Αντώνιος, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Κορέας, και ο Γεν. Γραμματέας του NCCK Dr.Lee Hong-Jung. Νωρίτερα, η Κορεατική Αντιπροσωπεία, παρέστη στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, για τον εορτασμό της Ιεράς μνήμης των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε Λείψανο του Αποστόλου Πέτρου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, που ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας, υποδέχεται απότμημα του Ιερού λειψάνου του κατά σάρκα αδελφού του, Αποστόλου Πέτρου 


Ο Αγιώτατος Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε απότμημα του Ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης, στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, 270ό διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως 

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, δοξολογώντας το όνομα του Θεού, αναγγέλλει στο Χριστώνυμο πλήρωμα ότι η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, στο πλαίσιο της επισκέψεως της επισήμου Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επ’ ευκαιρία της Θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Ρώμης, κατά την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, είχε την πρωτοβουλία να προσφέρει προς την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου εντός περίτεχνης λειψανοθήκης. 

Το απότμημα του ιερού λειψάνου, που φυλάσσονταν στο Παπικό Παρεκκλήσιο, παραδόθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, επι κεφαλής της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Επίσκοπος Μελιτινής Μάξιμος και ο διάκονος Βοσπόριος, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 

Η επίσημη υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Πέτρου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη Σύναξη των Αγίων δώδεκα Αποστόλων, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Φερίκιοϊ, όπου κατά τη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Το λείψανο θα συνοδεύει τιμητικώς στη βασιλεύουσα εκ μέρους του Βατικανού ο Πανοσ. κ. Ανδρέας Παλμιέρι, Υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. 

Να σημειωθεί ότι, χθες, Παρασκευή, η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή, σε ιδιαίτερη ακρόαση, από τον Πάπα Ρώμης, στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού επέδωσε μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου μαζί με μία εικόνα της Παναγίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Εκκλησίες της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως έχουν καθιερώσει, ήδη από τη δεκαετία του ’60, επίσημες Αντιπροσωπείες τους να παρίστανται αμοιβαίως κατά τον εορτασμό των Θρονικών εορτών τους.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου










Οι Απόστολοι του Χριστού, φορείς του φωτισμού της Πεντηκοστής

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων 
30 Ιουνίου 2019
(Μτθ. θ΄ 36, ι΄ 1-8 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Σκοτεινή και ταραχώδης υπήρξε η εποχή, κατά την οποία ήλθε στην γη ο Κύριος. Ο λαός των Ιουδαίων στέναζε κάτω από την ρωμαϊκή κατοχή, περιμένοντας με αγωνία έναν κοσμικό λυτρωτή και Μεσσία, ζώντας μέσα στο σκοτάδι και την αμαρτία. Η πνευματική ηγεσία των Ιουδαίων, υποκριτική, τυπολατρική και απόλυτα συμβιβασμένη με τους κατακτητές, ενδιαφερόταν μόνο για την διατήρηση των προνομίων της, αποπροσανατολίζοντας συνειδητά τον λαό, για τον οποίο ήταν υπεύθυνη.
     Ο κόσμος διψούσε για τις αιώνιες αλήθειες, αλλά κανένας δεν ήταν σε θέση να τις προσφέρει και έτσι να τον σώσει. Ο «θερισμός» ήταν πολύς, αλλά οι «εργάτες» λίγοι. Αυτούς, λοιπόν, τους εργάτες αναζήτησε ο Κύριος για να συνεχίσουν και διαδώσουν τους λόγους και τα έργα Του. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Δώδεκα Μαθητές και Αποστόλους.
     Ο Κύριος δεν αναζήτησε τους μαθητές Του ανάμεσα στους άσοφους σοφούς εκείνης της εποχής, ανάμεσα στους κενού περιεχομένου μωρολογούντες και τυπολάτρες, αλλά επέλεξε αγράμματους και απλοϊκούς ανθρώπους, καθιστώντας τους, εν συνεχεία, πάνσοφους αλιείς ανθρώπων και ψυχών. Ανθρώπους, τους οποίους όπλισε, όχι μόνο με τον θείο φωτισμό, ώστε να διαδώσουν με παρρησία τις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου Του, αλλά τους προσέφερε και κάθε δύναμη που θα κρινόταν απαραίτητη, ώστε να βοηθήσουν σωματικά και πνευματικά τους συνανθρώπους τους. Έτσι, κατέστη δυνατόν οι απλοϊκοί και άσημοι αυτοί άνθρωποι να γίνουν θεραπευτές σωμάτων και ψυχών, θεραπεύοντας «πάσαν νόσον» και εκβάλλοντας δαιμόνια.
     Το μήνυμα και την ελπίδα της Αναστάσεως κόμισαν οι μαθητές του Κυρίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, υπερβαίνοντας με θάρρος κάθε εμπόδιο. Φορείς του πνευματικού φωτισμού της Πεντηκοστής, κατατρόπωσαν σοφούς, έλεγξαν τύραννους και βασιλείς και περιόδευσαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο κάτω από αντίξοες συνθήκες και με πενιχρά μέσα. Δίδασκαν, φώτιζαν, θεράπευαν, στήριζαν, παρηγορούσαν και θαυματοποιούσαν. Η πίστη τους ήταν μεγάλη και το θάρρος τους ακατάβλητο η δε φιλανθρωπία τους απροσμέτρητη.  Και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τόσο αυτοί, όσο και οι διάδοχοί τους υπέστησαν τα πάνδεινα: διώξεις, συκοφαντίες, μαρτύρια έως θανάτου.
     Ας γίνει, λοιπόν, το παράδειγμά τους φάρος φωτεινός, ο οποίος θα φωτίζει τον δρόμο μας κι ας γίνουμε μιμητές της αγίας ζωής τους. Γένοιτο!

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου 29ης Ιουνίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις



Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων πανευφήμων καί Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς, τό Σάββατον, 29ην Ἰουνίου. 

* * * 

Ὁ Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπος Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, ἐπί κεφαλῆς ἐπισήμου Ἀντιπροσωπείας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εἰς ἥν συμμετέσχον ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Μελιτηνῆς κ. Μάξιμος καί ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Κωδικογράφος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐξεπροσώπησαν τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τόν σεπτόν Προκαθήμενον αὐτοῦ κατά τήν Θρονικήν ἑορτήν τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης, ἐπί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Πανευφήμων καί Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιον, Διευθυντήν τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Τιμόθεον Παναγιωτάκην, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Τιμίου Σταυροῦ Βωσάκου, ἐκ Ρεθύμνου. 
-  Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Καισάριον Χρόνην, Διευθυντήν Βιβλιοθήκης τῆς Ἱ. Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης, μεθ’ ὁμίλου φοιτητῶν ἐκ τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Θεσσαλονίκης, λαβόντων τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ ἀναλήψει παρά τῇ Βιβλιοθήκῃ τῆς Σχολῆς τριμήνου ἐργασίας, ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Προγράμματος «ERASMUS». 
- Ὅμιλον Εὐαγγελικῶν Παστόρων καί προσκυνητῶν, ἐκ Κορέας, μελῶν τοῦ Ἐθνικοῦ Συμβουλίου Ἐκκλησιῶν Κορέας, ἀνταλλαγεισῶν ἐπισήμων ἑκατέρωθεν προσφωνήσεων, μεθ’ ἅς ὁ Πατριάρχης ἀπήντησεν εἰς τεθείσας Αὐτῷ ἐρωτήσεις. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἐμμανουήλ Κωστίδην, Δημοσιογράφον, ἐντεῦθεν, μετά τῶν ἀνεψιῶν αὐτοῦ Χρήστου καί Δεσποίνης, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Tάς Εὐγεν. κυρίας Χριστίναν Βαγενᾶ, Πρόεδρον τοῦ Δ. Σ. τοῦ Συνεδριακοῦ καί Ἐκθεσιακοῦ Κέντρου «Ζάππειον Μέγαρον», ἐξ Ἀθηνῶν, καί Αἰκατερίναν Οἰκονόμου, ἐκ Βοστώνης. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Παῦλον Παντελάραν, Πέτρον Μπαζγκάρλο, καί Ἀπόστολον Πορίδην, Γραμματεῖς τῶν Πατριαρχείων, Πέτρον Κοκκινάκην, Πέτρον Κίλε καί Ἀπόστολον Σπανίδην, ὑπαλλήλους αὐτῶν, καί Πέτρον Βεριόπουλον, Οἰκονόμον, πρός ὑποβολήν σεβῶν καί ἐκζήτησιν τῆς ἁγίας Πατριαρχικῆς εὐχῆς καί εὐλογίας, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτῶν. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης καί πάσης Ἐσθονίας κ. Στεφάνου, κατά τήν ἐνθρόνισιν τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ. Μακαρίου, ἐν τῷ Ἱ. Καθεδρικῷ Ναῷ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σύδνεϋ, τό Σάββατον, 29ην Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Χαλκιδικῇ Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, κατά τό συνδι-οργανωθέν ὑπό τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας - Θράκης καί τῆς Δ΄ Δημοτικῆς Κοινότητος τοῦ Δήμου Θεσσαλονίκης Δ΄ Πολιτιστικόν Φεστιβάλ, ἐπί τοῦ θέματος «Ἡ Τούμπα χορεύει καί τραγουδάει γιά τήν Ἴμβρο», ἐν ταῖς ἐν Τούμπᾳ ἀθλητικαῖς ἐγκαταστάσεσι τοῦ ΠΑΟΚ, μεταξύ 28ης καί 29ης ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος κ. Νήφωνος, κατά τήν τελεσθεῖσαν, τό Σάββατον, 29ην Ἰουνίου, ἑορτήν τῶν Ἁγίων Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου, Θείαν Λειτουργίαν καί τό ἐν συνεχείᾳ Μνημόσυνον, ἐν τῷ ἐν Σισλῇ φερωνύμῳ Κοιμητηριακῷ Παρεκκλησίῳ ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Παύλου Στεφάνοβικ-Σκυλίτση, Μ. Εὐεργέτου τοῦ Γένους.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βενεδίκτου Ἰωάννου, Σχολάρχου τῆς ἐν Λευκωσίᾳ Ἱερατικῆς Σχολῆς «Ἀπόστολος Βαρνάβας», κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Κύπρου τελετήν ἀποφοιτήσεως τοῦ ἀκαδημαϊκοῦ ἔτους 2018-2019, τήν Παρασκευήν, 21ην τ.μ..

Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στο Μουζάκι Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 29.6.2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου Μουζακίου Ζακύνθου, Μετόχι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Προεξήρχε της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. Ακολούθησε Αρτοκλασία, την οποία προσέφερε η Ένωση Αστυνομικών, παρόντων των τοπικών Αρχόντων.












































Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Απόστολο των Εθνών στην Κόρινθο [φωτογραφίες + video]


Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2019».

Από νωρίς το πρωί, σήμερα 29η Ιουνίου 2019, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θαυμακού κ. Ιακώβου, Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευγενικά ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και την δυνατότητα της διακονίας του Θείου λόγου, αρχικώς επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου για την Κόρινθο και ακολούθως προέταξε τους παρισταμένους πιστούς να συνειδητοποιήσουν όλοι, Κορίνθιοι και μη, την σπουδαιότητα να πατάμε το ίδιο χώμα που πάτησε ο Παγκόσμιος Παύλος. Αυτόν που τέτοια αγάπη ένιωθε για την Κόρινθο και τους κατοίκους της ώστε έγραψε τέσσερις (4) Επιστολές προς αυτούς, με τις δύο (2) να σώζονται σήμερα. Στην πρώτη εξ αυτών δε, υπάρχει ο «Ύμνος της Αγάπης», αυτό το μοναδικό παγκοσμίως κείμενο, που περιγράφει καλύτερα απ’ όλα τα σωζόμενα γραπτά της παγκόσμιας λογοτεχνίας την έννοια της αγάπης. Όμως, αυτό που αποτελεί πραγματικά το ύψιστο δώρο του Παύλου προς την ανθρωπότητα είναι η «Θεολογία του Παύλου» και ειδικότερα η Χριστολογία και η Εκκλησιολογία Του. Η διδασκαλία του Παύλου παύει κατά κάποιον τρόπο το νόημα που κατέχουν οι έννοιες της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης όπως «ολιγαρχία», «κυριαρχία», «δημοκρατία», γιατί όλοι μαζί μετέχουμε στην Βασιλεία των Ουρανών και υφιστάμεθα ένα με τον Δημιουργό μας. Κατέκλεισε δε τον εμπνευσμένο λόγο του με ευγνώμονες προσρήσεις προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την έμπνευση και την καθιέρωση των «Κορίνθου Παυλείων», που αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία μας.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς όλους τους συντελεστές των «ΙΓ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά, γιατί χωρίς την βοήθειά τους δεν θα δινόταν η δυνατότητα σε όλους μας να βιώσουμε, για ακόμη μία φορά, με θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου μας Απ. Παύλου.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ για την υψίστη ευλογία της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, η οποία ελάμπρυνε πολλαπλασίως την πανήγυρη του Πολιούχου μας και την κατέστησε εκτός από «Αποστολοσκέπαστο» και «Παναγιοσκέπαστο».

Εξ ονόματος όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, καθώς και όλους τους υπολοίπους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ανακηρύσσοντας ως Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου τον εκ των ιδιοκτητών της Εταιρίας «ΠΙΕΤΡΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.» κ. Χρήστο Πιέτρη και τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΜΑΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» κ. Ιωάννη Μαντά ενώ ανακήρυξε Δωρητή της Ι. Μητροπόλεως μας τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Κ.Β.Ε.Ε.Κ.» κ. Δημήτριο Μητσόπουλο, αποδίδοντάς τους τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αναγνωρίζοντας την βοήθεια και την αγάπη με την οποία «αγκάλιασαν» και συνεχίζουν ν’ «αγκαλιάζουν» την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και το Κορινθιακό Ποίμνιο και παρακαλώντας την Παναγία μας και τον Απόστολό μας να βρουν οι πράξεις τους μιμητές προς δόξαν Θεού και προς ανακούφιση των εχόντων την πραγματική ανάγκη!