e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Εθιμοτυπικώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο νέο Δήμαρχο ΚΠόλεως İmamoğlu [photos + video]


Τήν πρωΐαν τῆς Πέμπτης, 4ης Ἰουλίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Καλλινίκου Χασάπη καί τοῦ Ἐντιμολ. Ἄρχοντος Διδασκάλου τοῦ Γένους κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντῆ, Διευθυντοῦ τοῦ Α΄ Πατριαρχικοῦ Γραφείου, μετέβη εἰς τήν ἕδραν τοῦ Δήμου τῆς Πόλεως καί συνεχάρη καί ἐκ τοῦ σύνεγγυς τόν νεοεκλεγέντα Δήμαρχον Ἐντιμ. κ. Ekrem İmamoğlu, ὡς ἄλλως τε ἔπραξε καί διά σεπτοῦ Πατριαρχικοῦ Μηνύματος εὐθύς μετά τήν ἐκλογικήν νίκην, ἥν οὗτος κατήγαγε τήν 23ην λήξαντος μηνός Ἰουνίου, ἐκφράσας καί αὖθις τήν εὐχήν ὅπως ὁ νέος Δήμαρχος πορευθῇ κατά τήν θητείαν του ἐπί τῇ βάσει τῶν ἀρχῶν τοῦ εἰλικρινοῦς διαλόγου πρός πάσας τάς συνιστώσας τῆς κοινωνίας καί τοῦ ἀδιακρίτου σεβασμοῦ τῶν ἀνθρωπίνων καί τῶν μειονοτικῶν δικαιωμάτων. 

Εἰς τό τέλος, ἀμφότεροι προέβησαν εἰς δηλώσεις πρός τά μέσα γενικῆς ἐνημερώσεως.






ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον νέο δήμαρχο του Μητροπολιτικού δήμου της Πόλεως, κ. Ekrem Ιmamoğlu

Ο Παναγιώτατος τον επισκέφθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του

Συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης κ. Ekrem Ιmamoğlu, είχε σήμερα, Πέμπτη, 4 Ιουλίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τον συνεχάρη για την πρόσφατη εκλογή του. 

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στον Δήμαρχο κ. Ιmamoğlu, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό Ομογενείας, κάθε επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο του και να συμβάλει, κατά τη διάρκεια της θητείας του, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αναπτυσσόμενο αστικό ιστό του Μητροπολιτικού Δήμου, με την εφαρμογή περισσότερων περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών, προς όφελος όλων των κατοίκων της Πόλεως.

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συζητήσεώς τους, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία και τη σπουδαιότητα του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει ανέκαθεν σε αυτή την ιστορική πόλη, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και για την προώθηση του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, με στόχο την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό στην ετερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης και θρησκευτικής πίστης.  

Μετά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με την επίσκεψή του θέλησε να συγχαρεί τον νέο δήμαρχο για την εκλογή του. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Πόλη, εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί το Κέντρο της Ορθοδοξίας, και επισήμανε ότι αυτό δεν είναι μόνον ένα θρησκευτικό καθίδρυμα, αλλά ένας θεσμός με σημαντικότατη διαχρονική πολιτισμική προσφορά. Εξέφρασε  δε τη βεβαιότητα ότι ο νέος δήμαρχος, που είναι άνθρωπος με καλές προθέσεις, θα εργαστεί για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. “Μεταφέρω τις προσευχές του Πατριαρχείου και της Ομογενείας για επιτυχία στο έργο σας”, είπε ο Παναγιώτατος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Ιmamoğlu, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχου και τόνισε ότι θα δώσει μεγάλη σημασία στην πολιτισμική διάσταση της Πόλεως και ότι θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της δεσμεύσεως αυτής. Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα πολύτιμο γεγονός ότι το Πατριαρχείο, ένας κορυφαίος θεσμός στον κόσμο, εδρεύει στην Πόλη, και ανήγγειλε ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα φορέα, ο οποίος θα ασχολείται και θα συνεργάζεται με όλες τις θρησκείες της Πόλεως. 

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες ο κ. Ιmamoğlu, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, είχε επισκεφθεί δύο φορές το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο. 

Η επέμβαση της Ρωσίας στην Τουρκία: Φτάνει πια | Russia in Turkey: Enough is Enough


Πηγή: theorthodoxworld.com
Επιμέλεια μετάφρασης και παρουσίασης: π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Μια είδηση που βγήκε από το Πατριαρχείο Μόσχας τράβηξε την προσοχή μας και έδωσε την αφορμή για αυτό το κύριο άρθρο προς τους αναγνώστες μας.

Στις 30 Ιουνίου 2019, η Θεία Λειτουργία -η πιο ιερή προσφορά προς τον Κύριό μας και η υψηλότερη έκφραση της χριστιανικής ενότητας- τελέσθηκε «για τη ρωσική κοινότητα στο Μπέλεκ» (Τουρκία) με την «ευλογία του Αγιώτατου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου». Αυτό, κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι απαράδεκτο σε πολλαπλά επίπεδα.

Κατά πρώτον, η Θεία Λειτουργία δεν πρέπει ποτέ να τελείται μόνο για μία συγκεκριμένη «κοινότητα», είτε πρόκειται για Ρωσική, Ελληνική, Ρουμανική, Ουκρανική ή οποιαδήποτε άλλη. Αυτό είναι ασυμβίβαστο και αντίθετο με την υπέρτατη και σωτηριώδη Θυσία του Χριστού, που έγινε για τη σωτηρία όλων!

Δεύτερον, δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφωνία ή αμφισβήτηση ότι το έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας υπάγεται στην αποκλειστική κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φυσικά, μπορεί κάποιος να αντιτείνει ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, άρα έχει κάθε δικαίωμα να εγκαθιδρύσει ενορίες και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των «δικών της» πιστών οπουδήποτε επιθυμεί. Η Κωνσταντινούπολη, όμως, και αυτό είναι σημαντικό, δεν έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με τη Μόσχα - πράξη πνευματικής εμπειρίας και σοφίας.

Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια ατέρμονη προσέγγιση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», όπου μια Τοπική Εκκλησία καταφρονεί τα κανονικά όρια της άλλης, οδηγώντας σε μια «Άγρια Δύση» της Ορθοδοξίας, η οποία θα εξυπηρετήσει μόνο την απομείωση της ενότητας της Εκκλησίας και -για να το πούμε χοντρά- στο να εμφανιζόμαστε ακόμη περισσότερο γελοίοι στους εξωτερικούς παρατηρητές. (Ευτυχώς, η Κωνσταντινούπολη δεν έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση).

Αναγνωρίζουμε ότι κάποιος θα μπορούσε ακόμη να αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Κωνσταντινούπολη «το ξεκίνησε» με τις ενέργειές της στην Ουκρανία και με την χορήγηση καθεστώτος Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν είμαστε εδώ για να αποφανθούμε για το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ορθοδοξία. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι δύο λάθη (ή ακόμη και ένα!) δεν κάνουν ένα σωστό και, ως Χριστιανοί, θα έπρεπε να διατηρούμε τους εαυτούς μας σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή που εξετάζουμε, την Αττάλεια, ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου που προΐσταται ποιμαντικά εκεί, έχει γράψει ελεγκτικά για τις ενέργειες του Πατριαρχείου Μόσχας καθώς και για την ποιμαντική φροντίδα που επιδεικνύει για όλους τους Ορθοδόξους πιστούς στην περιοχή.

Δυστυχώς, έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων ανταγωνιστικών ενεργειών της Μόσχας και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τελικά -ναι, θα χρειαστεί λίγος χρόνος- η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία θα εξομαλυνθεί. Μέχρι να συμβεί αυτό, όλες οι Τοπικές Εκκλησίες όχι μόνο θα πρέπει να αποφύγουν να προκαλέσουν πρόσθετη βλάβη, αλλά και (διπλωματικά) να αποδοκιμάσουν τους αδελφούς τους ιεράρχες που το κάνουν - ακόμα και εκείνους που έχουν βαθιές τσέπες...