e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Την επιλογή χρήσης ατομικών μεταλλικών κοχλιαρίων για τη Θεία Κοινωνία παρέχει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 28.5.2020 
Του Θεοδώρου Καλμούκου     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με επιστολή του πρωτοσύγκελου της, π. Ανδρέα Βυθούλκα, ανάμεσα στις οδηγίες για το άνοιγμα των ναών της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα της Νέας Υόρκης, παρέχει και την επιλογή χρήσης ατομικών μεταλλικών κοχλιαρίων για τη Θεία Κοινωνία, ως διευκόλυνση των πιστών. Τονίζεται ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» την περασμένη εβδομάδα σε ειδική Ανάλυσή του, «Περί του τρόπου της Θείας Κοινωνίας», είχε προτείνει τέσσερις πιθανούς τρόπους μετάδοσης των Τιμίων Δώρων και τα ατομικά μεταλλικά κοχλιάρια που να έχουν το σχήμα και το μέγεθος της επίχρυσης εν χρήσει λαβίδας ήταν ένας από αυτούς τους τρόπους.

Συγκεκριμένα, γράφαμε τα εξής: «Η υιοθέτηση χρήσης χωριστών μεταλλικών κοχλιαρίων όμοιου σχήματος και μεγέθους με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ένα για κάθε πιστό, στη συνέχεια θα τοποθετούνται σε ειδικό κυτίο μηχανισμού απολύμανσης όπως γίνεται στα νοσοκομεία ή οδοντιατρεία ώστε να είναι έτοιμα για χρήση στην επόμενη Θεία Ευχαριστία.

Αυτό το τελευταίο ήδη συζητείται και αναμένεται να εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε συγκεκριμένη κοινότητα και το οποίο φαίνεται πως είναι πρακτικά το πλέον ενδεδειγμένο».

Στην επιστολή του προς τον ιερό κλήρο ο π. Βυθούλκας έγραψε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Ως προσωρινό μόνο μέτρο, η Θεία Κοινωνία θα προσφέρεται μέσω των ακόλουθων τρόπων που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να προστατεύσουν τους κληρικούς και τους πιστούς μας:

«Η ενορία οφείλει να χρησιμοποιεί πολλαπλά μεταλλικά κοχλιάρια μιας χρήσης για τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας.

Ο ενορίτης θα προσεγγίζει το Αγιο Ποτήριο και θα του υποδεικνύεται να γέρνει το κεφάλι του όπισθεν, να ανοίγει το στόμα του ευρέως ώστε η Θεία Κοινωνία να ρίπτεται εντός του στόματός του.

Ο ιερεύς θα χρησιμοποίει καινούργιο κοχλιάριο κάθε φορά μετά τη χρήση του οποίου θα το τοποθετεί σε ειδικό κυτίο πριν από τον επόμενο ενορίτη.

Αντί για του μάκτρου (το κόκκινο ύφασμα με το οποίο σκουπίζουν οι κοινωνούντες τα χείλη τους) η ενορία θα διαθέτει στους ενορίτες χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. Καθώς θα προσεγγίζει ο πιστός το Αγιο Ποτήριο, θα λαμβάνει και μία χαρτοπετσέτα την οποία θα την κρατά κάτω από το σαγόνι του, θα απομάσσει (σκουπίζει) ή θα επιψαύει (κτυπά ελαφρώς) το στόμα του και θα τοποθετεί την χαρτοπετσέτα σε κυτίο που θα υπάρχει στον σολέα, το περιεχόμενο του οποίου θα καίγεται την ίδια μέρα.

Έπειτα από κάθε χρήση τα κοχλιάρια θα τοποθετούνται μέσα σε βραστό νερό και θα καθαρίζονται.

Έπειτα από την λήψη της Θείας Κοινωνίας οι πιστοί οφείλουν να εξέρχονται από το ναό και να μεταβαίνουν απευθείας στα οχήματά τους χωρίς να συγκεντρώνονται ή να καθυστερούν.

Η Θεία Κοινωνία θα προσφέρεται στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Παρακαλώ σημειώστε πως σύμφωνα με τον Νόμο της Νέας Υόρκης ουδείς επιτρέπεται να είναι παρών κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του ναού πάνω από δέκα άτομα συμπεριλαμβανομένου και του ιερέα.

Κάθε ενορία οφείλει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα «Ωρών Θείας Κοινωνίας» αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας που με άτομα ή οικογένειες θα μπορούν να έρχονται και να κοινωνούν μόνο με ραντεβού.

Τα ραντεβού να γίνονται μόνο για τα άτομα ή τις οικογένειες οι οποίοι ζουν μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της απομόνωσης (lockdown).

Όταν το ραντεβού το ορίζει ο ιερεύς ή ο εκπρόσωπός του οφείλουν να αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου και το e-mail όλων όσων πρόκειται να εισέλθουν στο ναό.

Επίσης, στην επιστολή του πρωτοσυγκέλου αναγράφονται κι άλλες χρήσιμες οδηγίες οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και στην προστασία των ενοριτών και των ιερέων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «εκείνοι οι οποίοι έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα ή άλλες οξείες ασθένειες σχετιζόμενες με τον ιό ή όχι πρέπει να παραμείνουν στις οικίες τους. Εκείνοι οι οποίοι έχουν έλθει σε επαφή με πρόσωπα που έχουν βρεθεί θετικά στο κορωνοϊό κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Εκείνοι οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου από τον κορωνοϊό, είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, διαβιούν σε ιδρύματα, έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχουν μέλη στις οικογένειές τους με υποκείμενα νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακές ασθένειες, διαβήτη, παχυσαρκία, νεφρολογικές ή παθήσεις ήπατος».

Υπενθυμίζεται εδώ αυτό που είχε γραφεί στην Ανάλυσή μας της περασμένης εβδομάδας πως το κοινό κοχλιάριο ή λαβίδα εισήχθη περί τον ένατο αιώνα και καθιερώθηκε τον ενδέκατο για πρακτικούς και μόνο λόγους, βασικά για τους εξής δύο: Πρώτον, επειδή είχε επικρατήσει και καθιερωθεί πλέον ο νηπιοβαπτισμός και αυτονόητα τα νήπια δεν μπορούν να λάβουν και να φάνε από μόνα τους τον Άρτο και να πιουν από το Ποτήριο. Δεύτερον, λόγω της αδυναμίας πολλών ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας των οποίων έτρεμαν τα χέρια τους με αποτέλεσμα να πέφτουν τα Τίμια Δώρα κατά γης. Μ’ άλλα λόγια, το κοινό κοχλιάριο εισήχθη από ανάγκη, όπως άλλωστε και άλλες συνήθειες στη ζωή της Εκκλησίας δημιουργήθηκαν από ανάγκη και από τις πολιτισμικές, περιβαλλοντολογικές και ποιμαντικές συνθήκες και ανάγκες.

Διευκρινίζεται ακόμα πως δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, θεολογικός, δογματικός ή εκκλησιολογικός που να συνδέεται με την εισαγωγή του κοινού κοχλιαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: