e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Γέρων Βίκτωρ Raïsi (+2020), θεμελιωτής του αγιορείτικου Μοναχισμού στις Γαλλικές Άλπεις


Φωτογραφία και παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κηδεύτηκε σήμερα, 19 Αυγούστου 2020, ο Γέροντας Βίκτωρ Raïsi, Κτήτορας και Προηγούμενος της σεβασμίας κοινοβιακής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie στις Γαλλικές Άλπεις.

Τον γνωρίσαμε από κοντά το 2006, κατά την προσκυνηματική επίσκεψή μας επί τόπου. Εκεί μάς οδήγησε η φιλική διάθεση του μακαριστού Εφημερίου της Grenoble, π. Γερασίμου Σκαρτσή (+2019), του Ζακυνθίου. Διακρίναμε την αγαπητική καλοσύνη στο γελαστό βλέμμα του. Δεν είχε άδικο, λοιπόν, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, όταν, κατά την εξόδιο Ακολουθία του, τόνισε τα ακόλουθα:  


"Το μυστήριο του διαχωρισμού της ψυχής από το σώμα, αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αναδύεται από μέσα μας το συναίσθημα της χαρμολύπης, βλέποντας να επιστρέφει στον Θεό εκείνος που ήταν για πολλούς πνευματικός πατέρας, συνασκητής και φίλος. Η Ορθοδοξία στη Γαλλία του οφείλει πολλά. Η δημιουργία μιας μοναστικής κοινότητας σε αυτήν την περιοχή όπου η άγρια αλπική φύση μάς ωθεί σε έναν εσωτερικό στοχασμό του θείου έργου, είναι παράλληλα ένα έργο με πολλές δυσκολίες, κόπους και ιδρώτα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: