e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας για Θεία Κοινωνία: "Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις"

«Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου. 
«Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου. 
Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου απάντησε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».
[πηγή: enikos.gr]

Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα παλαιστινιακά εδάφη


Ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού (06.03.2020)

Σε συνέχεια διάγνωσης επτά κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Βηθλεέμ, η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα παλαιστινιακά εδάφη για περίοδο 30 ημερών, από σήμερα 6/3/2020.

Ειδικότερα, απαγόρευσε την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων, εκτός για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, την επίσκεψη προσκυνηματικών και τουριστικών τόπων και τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ διέταξε την ακύρωση κρατήσεων σε ξενοδοχεία από ξένους επισκέπτες και τη ματαίωση προγραμματισμένων συνεδρίων και διασκέψεων.

Επίσης, από χθες, δεν επιτρέπεται η έξοδος από την περιοχή της Βηθλεέμ, παρά μόνο κατόπιν ειδικής άδειας.

Συνεπώς, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που έχουν προγραμματίσει ή έχουν πρόθεση να επισκεφθούν την Παλαιστίνη, να επανεξετάσουν την απόφασή τους έως ότου αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Α΄ Χαιρετισμοί 2020 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Βράδυ Παρασκευής, 6ης Μαρτίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, ολίγοι θαρραλέοι Ενορίτες (λόγω κορονοϊού και των σχετικών απαγορευτικών προειδοποιήσεων) έλαβαν μέρος στην Ακολουθία των Πρώτων Χαιρετισμών. Ενώπιον του πανσέβαστου Εικονίσματος της Θεομήτορος όλοι κατέθεσαν την προσευχητική δέησή τους υπέρ υγείας και απαλλαγής από την αρρώστια που επαπειλεί τον τελευταίο καιρό τον πλανήτη μας. 
     Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας διένειμε στους εκκλησιασθέντες ευλογίες από τους Αγίους Τόπους των Ιεροσολύμων, τις οποίες έφερε από το πρόσφατο προσκυνηματικό ταξίδι του στην Αγία Γη από 11ης έως 16ης Φεβρουαρίου 2020, λίγο πριν ξεσπάσει ο κοινός φόβος της Αρρώστιας και στον τόπο εκείνον.
     Έψαλαν οι ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Α΄ Χαιρετισμοί 2020 στη Χρυσοπηγή της Μπόχαλης Ζακύνθου, με χειροθεσία νέου Πνευματικού


Σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χοροστάτησε στην Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, στο προάστιο του Μπόχαλη, δημοφιλή εξώστη προς την πόλη της Ζακύνθου. 
     Ενώπιον του περίπυστου και γλυκύτατου εκτυπώματος του θεομητορικού Προσώπου αποδόθηκε σεβαστικώς η Α΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου. 
     Περί το τέλος της Ακολουθίας έγινε από τον Σεβ. Ποιμενάρχη χειροθεσία σε Πνευματικό του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού. Ο Μητροπολίτης απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τον νέο Πνευματικό της Ι. Μητροπόλεως, καλώντας τον να επωμισθεί σπουδαίο έργο υπέρ του λαού του Θεού, επιδεικνύοντας εν πάση περιπτώσει αγάπη και έλεος προς τους προσερχομένους στο Μυστήριο της Μετανοίας!
     Τέλος, αναθέσει Μητροπολίτου, τον θείο λόγο κήρυξε απ' άμβωνος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
     Τα ψάλματα της ημέρας απέδωσε Χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Πυριόχου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αποκλεισμένοι τουρίστες στη Βηθλεέμ λόγω Κορονοϊού


Οι ισραηλινές αρχές, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, εμπόδισαν σήμερα την είσοδο και την έξοδο επισκεπτών στη Βηθλεέμ, έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων του Covid-19.

Α΄ Χαιρετισμοί 2020 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Με κατάνυξη και ευλάβεια ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Α΄ Χαιρετισμοί 2020 στην Addis Ababa της Αιθιοπίας


Α΄ Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 6 Μαρτίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ απέδωσε την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου της Αντίς Αμπάμπα. 

Η Α΄ Στάση Χαιρετισμών από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στο Φερίκιοϊ


Στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, στο Φερίκιοϊ, χοροστάτησε και ανέγνωσε την πρώτη Στάση των Χαιρετισμών προς τη Θεοτόκο ο εν Κωνσταντινουπόλει ευρισκόμενος Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2020.

Το ιερό θάλπος των Κατανυκτικών Εσπερινών

ἤ,  Τῆς Μ. Σαρακοστῆς τὰ θεῖα πρόσφορα


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Δὲν εἶναι ἀσφαλῶς χωρὶς νόημα, διδαχὴ καὶ φιλανθρωπία τὰ ὅσα μᾶς παραθέτει στὸ πνευματικό Της τραπέζι ἡ Ἐκκλησία τώρα τὴ Σαρακοστὴ πρὸς καταρτισμόν μας, ἀλλὰ καὶ πρὸς ἐπίγνωση καὶ ἐμβιωμένη συνειδητοποίησή μας. Γιατὶ ὅλοι μας, λίγο-πολύ, «σκεύη κεραμέως» εἴμαστε καὶ ἀνὰ πᾶσα στιγμὴ κινδυνεύουμε νὰ θραυστοῦμε, νὰ γίνουμε, δηλαδή, χίλια κομμάτια, τὰ ὁποῖα καὶ πολὺ δύσκολα μαζεύονται, ἀλλὰ καὶ δυσκολότερα ἑνοποιοῦνται. 

Τι είπαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά τη συνάντησή τους


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη θερμή υποδοχή και τα λόγια αδελφικής αγάπης που τού απηύθυνε, εξέφρασε προς τον Παναγιώτατο τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση, αλλά και για την φιλοξενία που του παρείχε, εκ μέρους του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για λόγους υγείας στις ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [video - photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τό ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 5ης Μαρτίου, ἀφίχθη εἰς τήν Πόλιν ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καί πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Μιχαήλ Νικολάου καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Μιχαήλ Σπύρου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Γραφείου, πρός συμμετοχήν, κατόπιν ἀδελφικῆς προσκλήσεως τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, εἰς τάς ἐν Φαναρίῳ ἑορταστικάς ἐκδηλώσεις κατά τήν Κυριακήν τῆς Ὀρθοδοξίας.

Η αδελφική συνάντηση στο Αμμάν και η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας


Γράφει ο Ιερομόναχος ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΝΟΣ

Διερχόμενοι το στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακούγοντας τα πανέμορφα και κατανυκτικά τροπάριά της, μπορούμε εύκολα νοερώς να μεταφερθούμε πίσω στους αιώνες και να δούμε πως ό,τι ακριβώς ψαλλόταν τότε, ψάλλεται και σήμερα, με το ίδιο τυπικό, με την ίδια τάξη. Νοιώθουμε την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας να είναι ζωντανή. Και νοιώθουμε την ασφάλεια την οποία μας παρέχει η συνέχισή της, η οποία θα είναι μέχρι της συντελείας των αιώνων. Το Άγιον Όρος είναι ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας της παραδόσεως, που πολλούς αιώνες τώρα τηρεί και κρατάει απαρεγκλίτως. Γενεές μοναχών μετέδιδαν και μεταδίδουν το αγιορείτικο πνεύμα στους νεωτέρους, που είναι ποτισμένο στα νάματα της Ιεράς παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας και πολύ αναγκαίο να παραμείνουμε πιστοί σε αυτήν.  Όπως λένε οι Πατέρες, «τα δύο φτερά με τα οποία πορεύεται η Εκκλησία είναι η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση».