e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

«Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν»


Σκέψεις του π. Ρωμανού Αναστασιάδη

«Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν»...


Το γνωμικό αυτό ανήκει στον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη. Και διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώνεται αδιάλειπτα μέσα στην ιστορία, σε διαφόρους καιρούς και περιστάσεις.

Η τρέχουσα παγκόσμια δοκιμασία λόγω της πανδημίας του Covid-19, που έδωσε την αφορμή ο καθένας να γράφει ό,τι νομίζει και όπως νομίζει, έρχεται να επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, του λόγου αυτού το αληθές.

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Iεροθέου

Συνέντευξη στην Μαρίνα Ζιώζιου, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 30.3.2020
1. Ἐρώτηση: Σεβασμιώτατε, τήν Τετάρτη συνεδριάζει μέσῳ τηλεδιάσκεψης ἐκ νέου ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Σύμφωνα μέ ἀσφαλεῖς πληροφορίες ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καί οἱ Συνοδικοί Ἱεράρχες θά ζητήσουν ἀπό τήν κυβέρνηση νά γίνονται οἱ λειτουργίες-ἀκολουθίες κεκλεισμένων τῶν θυρῶν. Ποιά εἶναι ἡ δική σας αἴσθηση;

Το κλείσιμο των Εκκλησιών | Από το Προνομιακό (1890) στον Κορωνοϊό


Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Ανδρέα Νανάκη 
Διονύσιος Ε΄. Αυτοκρατορία - Έθνος - Κράτος 
Tον Οκτώβριο του 1890, εξαιτίας του προνομιακού ζητήματος, έκλεισαν οι Εκκλησίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος Ε΄ (1887 –1891) κήρυξε την Εκκλησία σε διωγμό, γιατί ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ (1876 – 1909) και η Πύλη παραβίαζαν τα προνόμια των χριστιανών, που με τους Γενικούς Κανονισμούς το 1860, απέκτησαν το κύρος ενός συνταγματικού κειμένου. Το Δεκέμβριο του 1890, η Πύλη φοβούμενη την κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία, κατήργησε τους περιορισμούς των προνομίων. Τα Χριστούγεννα του 1890, λειτούργησαν όλες οι Εκκλησίες στο μιλέτι των Ορθοδόξων, όπου συνυπήρχαν ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι, αρβανιτόφωνοι, τουρκόφωνοι, στην πυραμίδα της Ορθόδοξης ρωμιοσύνης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην κορυφή της και κυρίαρχο τον Ελληνικό πολιτισμό. 
Με αφορμή την πρόσφατη, προσωρινή απαγόρευση της Θείας Λατρείας, με υπουργική απόφαση της 16ης Μαρτίου, και τη χθεσινή επικαιροποίησή της, έγιναν αναφορές σ’ αυτό το κλείσιμο των ναών, το 1890. Θεωρήθηκε ως προηγούμενο, που επέτρεπε στην Εκκλησία, με δική της ευθύνη, να κλείσει τους ναούς, υποκαθιστώντας έτσι την αποστολή της Πολιτείας. Τα ισχύοντα στην εποχή των αυτοκρατοριών, υπήρξαν διαφορετικά σε σχέση με την πραγματικότητα των εθνικών κρατών και των εθνικών Εκκλησιών. Στη Θεοκεντρική δομή των αυτοκρατοριών, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των υπηκόων, προσδιορίζονταν από τη θρησκευτική τους ταυτότητα και συνείδηση. Συνεπώς, το 1890, επειδή η εκκλησιαστική και πολιτική ευθύνη της Ορθόδοξης πυραμίδας, του Ορθόδοξου μιλετιού, ανήκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Διονύσιο Ε΄, την απόφαση του κλεισίματος των ναών την έλαβε η Εκκλησία, δια του Πατριάρχου. Διότι, η Μεγάλη του Χριστού της Κωνσταντινουπόλεως Εκκλησία, με τους κατά τόπους Μητροπολίτες της, είχε για πυραμίδα της ρωμιοσύνης, την ευθύνη των θρησκευτικών και των πολιτικών ζητημάτων, όπως γάμοι, διαζύγια, κληρονομικές υποθέσεις, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια. 

Για το κλείσιμο των Ναών επί Καποδίστρια. Ελάχιστη συνδρομή προς γόνιμο προβληματισμό

ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΕΦΡΑΙΜ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ἔπεσε στὰ χέρια μου, λεκτρονικὰ -στὰ γαλλικὰ- τὸ σύγγραμμα τοῦ Ἑλβετοῦ Γαλλοφώνου καὶ φιλέλληνα Ἰατροῦ André-Louis Gosse στὸν ὁποῖο ἀνέθεσε ὁ Καποδίστριας ἐξ ὁλοκλήρου τὴν ἀντιμετώπιση τῆς πανώλης τοῦ 1828.

Ἐκεῖ μέσα λοιπόν, βρῆκα μερικὰ πολὺ σημαντικὰ στοιχεῖα γιὰ τὴν Αἴγινα καὶ τὴν Ὕδρα ποὺ ἴσως διαφωτίσουν τὸν προβληματισμό μας περὶ κλεισίματος ναῶν, μὲ στόχο πάντοτε τὸν καλοπροαίρετο διάλογο καὶ τὴν κατὰ τὸ δυνατὸν ἀνεύρεση τῆς ἀλήθειας. Τὸ σύγγραμμα-βιβλίο (πληκτρολογῆστε ἂν θέλετε) ἔχει τίτλο: RÉLATION DE LA PESTE QUI A RÉGNÉ EN GRÈCE EN 1827 ET 1828, (μτφ. ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗΝ ΉΤΙΣ ΕΠΕΠΕΣΕΝ ΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΣΙ 1827 ΚΑΙ 1828) ἐκδοθὲν στὸ Παρίσι καὶ στὴ Γενεύη τὸ 1838.

Μὲ ἀφορμὴ τὴν πανώλη στὴν Ἑλλάδα, ὁ συγγραφέας προτείνει σὲ αὐτὸ τὸ βιβλίο μεθόδους καινούριες γιὰ τὴν ἀντιμετώπισή της -κ α ὶ- στοὺς Γάλλους συναδέλφους του.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης: "Η πανδημία θα τελειώσει κάποια στιγμή και πρέπει το τέλος της να μας βρει ενωμένους" [audio]



Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, η οποία παραχωρήθηκε τη Δευτἐρα 30 Μαρτίου 2020, στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και στο ραδιοσταθμό του Ρεθύμνου TEAM FM, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και μετά την παράταση των έκτακτων μέτρων της Πολιτείας για την αναστολή λειτουργίας όλων των θρησκευτικών χώρων λατρείας μέχρι και την 11η Απριλίου 2020.