e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για το Δημογραφικό Ζήτημα


3.6.2021, 3:15:51 PM


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Χαιρετισμό στην παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για το Δημογραφικό Ζήτημα απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ παρέστησαν, επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Μετά το καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας Eurobank κ. Μιχάλη Βλασταράκη, ακολούθησε η ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου Eurobank Φωκίωνος Καραβία για το Δημογραφικό ζήτημα και το όραμα της Τράπεζας. Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η ΠτΔ και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα δημογραφικὰ δεδομένα της Χώρας χαρακτηρίζοντάς τα ανησυχητικά, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των σχετικών δημογραφικών μελετών, εντός της επόμενης εικοσαετίας ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί ως και 1.000.000 άτομα.

«Το δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας καθίσταται εκ των πραγμάτων το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα, μείζον κάθε άλλου προβλήματος, το οποίο κυριολεκτικά απειλεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια και αυτής ακόμη της ύπαρξης και υπόστασής μας σε συνθήκες ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας ότι χρειάζεται περίσκεψη, ώστε να εντοπισθούν οι αντικειμενικά πραγματικές αιτίες του προβλήματος και να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και ανέφερε επιγραμματικά τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά στην υπογεννητικότητα, όπως διαχρονικά και εμπειρικά τους βλέπει η Εκκλησία μέσα από τη συσσωρευμένη δισχιλιετή εμπειρία Της.

1) Η εκκοσμίκευση και αποιεροποίηση της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Χριστιανικές οικογένειες, μεταξύ των οποίων οι ιερατικές, αποτελούν τις κατ’ εξοχήν πολυμελείς οικογένειες σήμερα.

2) Η υποτίμηση του κλασσικού γάμου και γενικά του οικογενειακού θεσμού.

3) Η κυρίαρχη κουλτούρα των ασταθών ερωτικών σχέσεων, του ατομισμού και της ιδιοτέλειας των γονέων σχετικά με το περιεχόμενο της κύησης. Χρειάζεται η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων και μάλιστα η προστασία του αγέννητου παιδιού, το οποίο από τη σύλληψή του αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα και προσωπικότητα.
Πολιτεία, Εκκλησία και Κοινωνία των πολιτών οφείλουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες δομές, ώστε να αποφεύγονται οι διακοπές κύησης και να στηρίζονται μητέρες ή παιδιά.

4) Οι δυσχερείς επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες.

5) ΜΜΕ και Νομοθετήματα της Πολιτείας. Άστοχα νομοθετήματα της Πολιτείας, συμβαλλούσης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, υπονομεύουν κυριολεκτικά τα θεμέλια του σταθερού και συνεκτικού οικογενειακού βίου, ενώ και τα ΜΜΕ με τη σειρά τους προβάλλουν συστηματικά αμφισβητούμενης αξίας πρότυπα διαπροσωπικών ερωτικών και «οικογενειακών» σχέσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξετάσουμε εκ νέου τα πράγματα με αντικειμενικό πνεύμα και θεώρηση, χωρίς ιδεοληψίες, κραυγὲς και συναισθηματικὲς εξάρσεις.

«Η διδασκαλία και η θεώρηση της Εκκλησίας επί του θέματος είναι γνωστές. Όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν περιορίζεται σε θεωρητικές διατυπώσεις και σε ηθικοπλαστικού τύπου κηρύγματα. Έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της γεννητικότητα» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

Α) Η πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών - πνευματική και ψυχική μέσω των ιερών μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής πνευματικής ζωής. Η ηθική, διδακτική και ψυχολογική στήριξη μέσω των διαφόρων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και δομών, όπως Ιδρύματα Γάμου και Οικογένειας, Σχολές Γονέων, Κέντρα Συμπαραστάσεως Οικογένειας. Η διαμεσολάβηση των ιερέων και των πνευματικών για την υπέρβαση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν εντός του γάμου.

Β) Η επίσης πολύπλευρη υλική στήριξη με διάφορους τρόπους, όπως η υλική ενίσχυση οικογενειών, η ενίσχυση των συλλόγων πολυτέκνων, οι δομές στήριξης γεννήσεων και αποφυγής διακοπής της κύησης, οι κατασκηνώσεις για παιδιά και νέους, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, οι υποτροφίες σπουδών, οι φοιτητικές εστίες, τα διάφορα οικονομικά βοηθήματα σπουδών, η στήριξη κατά τη στρατιωτική θητεία, η εργασία σε εκκλησιαστικές δομές και ακόμη η καλώς νοούμενη διαμεσολάβηση προς εξεύρεση εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υλικής ενίσχυσης αποτελεί η θεσμοθέτηση το 1999 του επιδόματος του 3ου παιδιού στη Θράκη. Το 1999 ήταν μόλις 100 οι τρίτεκνες οικογένειες. Το 2005 οι γεννήσεις 3ου παιδιού έφθασαν τις 900, ενώ σήμερα υπερβαίνουν τις 800. Συσσωρευτικά, χιλιάδες τρίτα παιδιά γεννήθηκαν την παρελθούσα 20ετία στη Θράκη, εν πολλοίς χάρις στο επίδομα αυτό της Εκκλησίας της Ελλάδος και των πολλών ευγενών ανθρώπων και ιδρυμάτων που κατά καιρούς το στήριξαν γενναιόδωρα.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «απαιτούνται πολυδιάστατες λύσεις και ευρύτερες συνέργειες». Επαίνεσε, επίσης, την πρωτοβουλία της ΕUROBANK, του Προέδρου κ. Γεωργίου Ζανιά και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Φωκίωνος Καραβία και των συνεργατών τους να στηρίξουν μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα δύο σημαντικά προγράμματα της «Αποστολής», το πρόγραμμα «Βρεφικὰ Δέματα» και το πρόγραμμα «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Λέλα Καραγιάννη»».

Τα δύο αυτά προγράμματα μπορεί μεν να μην επιλύουν το δημογραφικό πρόβλημα στο συνολό του. Ποιος άλλωστε από μόνος του θα μπορούσε να το κάνει; Συμβάλλουν, όμως, δυναμικά και πολύτιμα στην προβολή και προώθηση ενός νέου παραδείγματος για την Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα για την Κοινωνία, αλλά και για τη συνεργασία Εκκλησίας και ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως εν προκειμένω το δημογραφικό.


Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη και επαίνεσε τόσο την EUROBANK για την πολύτιμη χορηγία της και την μεγάλη αίσθηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που επιδεικνύει, όσο και τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή» που συνεχίζει να επιτελεί το σπουδαίο έργο που του έχω αναθέσει, ευχόμενος να προκύψουν και άλλες παρόμοιες συνέργειες και συνεργασίες, ώστε να αντιμετωπισθούν οι τραγικές και επικίνδυνες επιπτώσεις του δημογραφικού πριν είναι αργά
.








Δεν υπάρχουν σχόλια: