e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την Ιστορική και Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και γενικότερα στην Ομογένεια και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τονίζει πως «η εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για την Ομογένειά μας, για την οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία».

Υπογράμμισε ότι κομίζει «ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης, συμφιλίωσης και ενότητας», ενώ εξηγεί σε τι κατάσταση θα βρει την Εκκλησιαστική του Επαρχία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σεβασμιότατε, πώς αισθάνεστε που κατά την δεύτερη επέτειο της Αρχιεπισκοπίας σας, την Αρχιεπισκοπή και Ομογένεια επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τι σημαίνει η επίσκεψη του για τον κλήρο, το λαό, και ιδιαίτερα τους νέους και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις της Αρχιεπισκοπής;

Είμαι ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ομογένειά μας στις Η.Π.Α. Έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία επίσκεψη του Παναγιωτάτου πριν από 12 χρόνια. Μόλις την περασμένη χρονιά, βιώσαμε την εμπειρία της πανδημίας, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και γίναμε μάρτυρες των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, το μήνυμα του Πατριάρχη μας για ειρήνη και συμφιλίωση, για ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας και του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για τη συνειδητοποίηση της ευθύνης όλων μας απέναντι στο περιβάλλον παραμένει ζωτικής σημασίας. Η εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα τέλη του μήνα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για την Ομογένειά μας, για την οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία. Για τους ηγέτες των κοινοτήτων μας και τους πιστούς μας, αλλά και για τους νέους ανθρώπους και τους σπουδαστές μας η ηγετική παρουσία του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο εκφράζει τη δύναμη και το μεταμορφωτικό χαρακτήρα της πίστης μας.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μας επισκεφτεί στην 30ή επέτειο από την ενθρόνισή του και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ι. Αρχιεπισκοπής μας την προσεχή άνοιξη.

Εθνικός Κήρυξ

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Σε τι κατάσταση θα βρει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής γενικώς και πιο ειδικώς από θεσμικής, διοικητικής, εκκλησιαστικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής, πνευματικής απόψεως;

Όπως ήδη γνωρίζετε, όταν πριν από δύο χρόνια εξελέγην στον ιστορικό αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, μία σειρά από ζητήματα είχαν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του λαού μας προς την Ι. Αρχιεπισκοπή. Το κυριότερο από αυτά ήταν η υποτιθέμενη οικονομική και διοικητική αποδιοργάνωσή της. Με τη χάρη του Θεού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστών μας πετύχαμε πολύ υψηλά επίπεδα συνεργασίας στην Ι. Αρχιεπισκοπή, στην Επαρχιακή Σύνοδο, στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και σε άλλους τομείς και κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που είχαμε μπροστά μας. Την περασμένη άνοιξη, επί παραδείγματι, καταλήξαμε σε μία βιώσιμη λύση σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που εκκρεμούσε επί χρόνια, δηλαδή στο Σχέδιο Συνταξιοδότησης του ιερού μας κλήρου. Επανεκκινήσαμε, επίσης, και σε λίγο ολοκληρώνουμε την ανέγερση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο φωτίστηκε για πρώτη φορά φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνεργαστήκαμε επιτυχώς με τους ιθύνοντες του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τα οικονομικά τους και να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση μετά από αρκετά χρόνια αβεβαιότητας και επιτήρησης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατορθώσαμε να προστατέψουμε τόσο τον ιερό κλήρο όσο και τον λαό μας, χρησιμοποιώντας νέους τρόπους για να φέρουμε τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στα σπίτια των ανθρώπων και τηρώντας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην παγκόσμια αυτή κρίση.

Το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα σε πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αποτελεί μία ξεκάθαρη απόδειξη της αγάπης, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης των πιστών μας προς την Εκκλησία.

Ποιες θα είναι μερικές από τις πλέον κορυφαίες εκδηλώσεις της Πατριαρχικής επίσκεψης;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου από όλη σχεδόν τη χώρα.

Θα τελέσει, επίσης, τα θυρανοίξια του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Όπως σημείωσα προηγουμένως, η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Νικολάου θα είναι η σημαντικότερη επιβεβαίωση της πίστης μας σ' αυτή τη χώρα, από την εποχή που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος συμπορεύτηκε με τον Αιδ. Δρα Μartin Luther King Jr. (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ) το 1965. Η παρουσία και η προσευχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχη σ' αυτή την ιστορική στιγμή αποτελεί για μας μία ιδιαίτερη ευλογία.

Ωστόσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο Παναγιώτατος, ως ο πνευματικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου και ιδιαίτερα των Η.Π.Α., θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να απευθύνει το λόγο του σε κληρικούς και λαϊκούς, στους πιστούς και τους νέους της Ι. Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειάς μας.

Τι σημαίνει η Πατριαρχική επίσκεψη για τους λοιπούς Ορθοδόξους των ΗΠΑ, Ρώσους, Ρουμάνους, Αντιοχειανούς, Βουλγάρους, κ.λπ.; Τι σας λέγουν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο;

Εθνικός Κήρυξ

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες μέρες, στις 6 Οκτωβρίου 2021, ολοκληρώσαμε και εορτάσαμε την 10η επετειακή συνάντηση της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων των Η.Π.Α. Στη συνάντηση αυτή μοιράστηκα με τους αδελφούς μου Ιεράρχες τη χαρά μας για την επικείμενη επίσκεψη του Παναγιωτάτου. Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη χώρα, θα πραγματοποιηθεί μία πανορθόδοξη εκδήλωση, στην οποία ο Παναγιώτατος θα έχει την ευκαιρία να συμπροσευχηθεί με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των ορθοδόξων δικαιοδοσιών στις Η.Π.Α., οι οποίοι έχουν προσκληθεί προς τούτο στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Washington D.C. την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Ελπίζουμε ότι θα προσέλθουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι αποσύρθηκαν αιφνιδιαστικά από τη Συνέλευση των Κανονικών Επισκόπων το 2019. Λυπούμαστε για την απουσία τους, αλλά εξακολουθούμε να προσευχόμαστε γι' αυτούς, καθώς προσβλέπουμε στην επανέναρξη της συνεργασίας με στόχο την καλλιέργεια και την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Αμερική.

Επομένως, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας των Ορθοδόξων σε τούτη τη χώρα. Είναι γεγονός ότι η Ορθόδοξη Διασπορά και ειδικά εδώ στις Η.Π.Α. αποτυπώνει την πραγματικότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Δεν θα βρείτε πουθενά αλλού τέτοιο πλούτο και τέτοια ποικιλία ορθόδοξης έκφρασης. Παρά τις όποιες διαφορές μας, μοιραζόμαστε την αίσθηση της ενότητας στην κοινωνία, η οποία αποτελεί μία ζωντανή έκφραση εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η αίσθηση της ενότητας θα καταστεί ισχυρότερη και θα διατρανωθεί, καθώς θα υποδεχτούμε τον Παναγιώτατο. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, για παράδειγμα, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωσήφ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο κλίμα της αδελφικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Συνέλευσης των Κανονικών Επισκόπων, είμαι βέβαιος ότι αυτή η αποστολική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Η.Π.Α. θα είναι μία πραγματική γιορτή της ορθόδοξης ενότητας εν τη ποικιλία.

Τι μήνυμα, νομίζετε, θα κομίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον αμερικανικό λαό και την ηγεσία του;

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχων του Οικουμενικού Θρόνου Μιχάλης Ψαρός συνομιλεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο παρεκκλήσιο του Πανεπιστημίου Georgetown στο οποίο σπούδασε ο ίδιος και ο γιος τους Λίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/D. PANAGOS

Από την ίδια τη φύση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και από το χαρακτήρα της πολυετούς διακονίας του Παναγιωτάτου, το μήνυμα που κομίζει, όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης, συμφιλίωσης και ενότητας. Αυτό το όραμα υλοποίησε όλα αυτά τα 30 έτη της διακονίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η συμβολή του στον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, η ευαισθητοποίησή του σε θέματα προσφύγων και μεταναστών, το ανοιχτό πνεύμα του απέναντι στην επιστήμη και την ιατρική και πάνω απ' όλα ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην κινητοποίηση για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά τον έχουν καταστήσει ηγετική πνευματική φυσιογνωμία που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Η ταπεινή παρουσία του και το ηθικό ανάστημά του παρέχουν τη βεβαιότητα ότι όπου κι αν βρεθεί και σε όποιους κι αν απευθυνθεί, ο λόγος του συγκινεί τους ανθρώπους με την ειλικρίνεια του περιεχομένου και την ουσιαστική μαρτυρία του. Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανή πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά προβλήματα, τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίμακα, ο εκπρόσωπος ενός αρχαιότατου θεσμού, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι σε θέση να μεταδώσει ένα μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία του ανάμεσά μας, έστω και για λίγες μέρες, θα ασκήσει έντονη επιρροή και θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της.

Εθνικός Κήρυξ

Εγκάρδια χειραψία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Δεν υπάρχουν σχόλια: