e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Λουσάκα: Δοξολογία για την εθνική εορτή της Ζάμπιας


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Ιεραποστολικό Κέντρο στη Λουσάκα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, ημέρα εθνικής εορτής της Ζάμπιας.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών του προς το εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε για το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης και της ελευθερίας ως φοβερό δώρο Θεού και την έλλογη αξιοποίησή της από τον λαό – πολιτικούς – Εκκλησία – φορείς

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε Δοξολογία για την εθνική εορτή της 24ης Οκτωβρίου ημέρα ανεξαρτησίας της Ζάμπιας από τη Μεγάλη Βρετανία το 1964 και μετέφερε τις ευχές του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄.

Η Ζάμπια έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1964. Προηγουμένως υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Εθνοσυνέλευσης στη Βόρεια Ροδεσία ήταν ταραγμένες και διεξήχθησαν στις 22 Ιανουαρίου του 1964. Το αβυσσαλέο μίσος μεταξύ οπαδών του Κόμματος Εθνικής Ανεξαρτησίας του Κένεθ Καούντα και του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου του Χάρι Νκουμπούλα εκδηλώθηκε βίαια το 1963. Κανείς, όμως, δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών του επόμενου Αυγούστου, που ανέδειξαν νικητή τον Κένεθ Καούντα.

Η Ζάμπια μετά το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1964 και τη δημιουργία του κράτους που γνωρίζουμε σήμερα, επέλεξε μία ιδιαίτερη διαδρομή πολιτικά και οικονομικά σε σχέση με άλλες χώρες της υποσαχάριας περιοχής της Αφρικής.

Προσπάθησε να κρατήσει την ανεξαρτησία της και να αμυνθεί από τις γειτονικές περιοχές όπου ξεσπούσαν κατά καιρούς εμφύλιοι πόλεμοι. Πάντα ήταν ανοικτή και φιλική σε μετακινήσεις πληθυσμών που διώκονταν από τις όμορες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντώνται 72 φυλές στην Ζάμπια, οι οποίες ζουν αρμονικά χωρίς προστριβές και ανακατατάξεις. Το ρητό που αφουγκράζεται κάποιος από το λαό της Ζάμπιας είναι «Μία Χώρα, Ένα Έθνος» “One Country, One Nation”.




Δεν υπάρχουν σχόλια: