e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Κίεβο, 7.1.2022: Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Πρωί 7ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα Χριστουγέννων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον περικαλλή και περίβλεπτο Ναό του Αγίου Ανδρέου εν Κιέβω, στο οποίο εδρεύει το ανασυσταθέν Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ετελέσθη Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Εξάρχου του Φαναρίου, Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ.
















МИ ПОВИННІ ПРИНОСИТИ ХРИСТА ДОБРИМИ ВЧИНКАМИ, ОСЬ ЦЕ І БУДЕ СПРАВЖНЄ РІЗДВО, - ЄПИСКОП МИХАЇЛ
7 січня 2022 року екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) у Андріївській Церкві звершив Божественну літургію.
У своїй проповіді архієрей акцентував на внутрішню складову кожного православного свята, зокрема Різдва. Щоб дійсно відсвяткувати Різдво, потрібно, щоб все що відбувається в Євангельській історії цієї події знайшло відгук в нашому серці і принесло плоди. Щоб ми ідучи і вітаючи з Різдвом Христовим приносили один одному Христа, добре слово і справи. Тоді наше святкування будуть не просто реконструкцією, а святом.
Розмірковуючи над різдвяним привітанням екзарх Вселенського патріарха сказав: «Христос народився. Славімо Його. Сьогодні по всій землі, там де святкується Різдво Христове за старим стилем, люди вітають один одного цими святими словами “Христос народився. Славімо Його”. І ми бачимо, що дійсно це свято сприймається як свято оновлення, свято початку спасіння роду людського. Свято особливої радості. Адже всі поспішають до храму, всі поспішають в гості один до одного, для того, щоб привітати один одного колядками, побажати на Різдво Христове усяких гараздів, благословення Божого близьким людям, всім».
«І як одне з найвеличніших свят Різдво Христове поставляє перед нами з вами, великі запитання: що ж ми з вами святкуємо. Це дійсно добре, коли життя наше наповнюється радісними віншуваннями, радісними вітаннями, а які ж змісти для нашого життя приносить це свято? І ось ми бачимо, що якщо ми святкуємо тільки якусь гарну подію, не долучаючись до неї своїм серцем, то по суті і святкування Різдва Христового стає в один ряд з Новим Роком. Оскільки не накладає на нас ніякого відбитку. Якщо ми не переносимо разом з тими вітаннями свого серця, якщо ми не долучаємось своїм життям, якщо ми не виправляємось, то святкування Різдва Христового, як і будь, якого іншого свята — просто так, як добру традицію, стає лише реконструкцією. Тобто не несе ніякого внутрішнього змісту. Абсолютно», — зазначив єпископ Михаїл.
Він також відповів на запитання для чого ж народився Христос і для кого Він народився?
«..коли ми з вами частіше будемо прикладати слова Євангелія до себе, пам’ятати, що все, що там написано відбувається для кожного з нас. Що все, що відбулось в Євангельській історії має знаходити відгук в нашому серці, плідний відгук. Тільки тоді святкування Різдва Христового буде плідним, матиме внутрішній сенс, який був задуманий Господом», — підкреслив екзарх.
Єпископ Команський зауважив, що пришестя Христа найвеличніша подія, таємниця, яка була схована навіть від ангелів.
«Навіть ангели не могли зрозуміти, як безтілесний Бог, творець Всесвіту, втілився в маленьке немовля. Ніхто не міг цього розуміти. Але ми бачимо, що це було сповнення, тої обітниці, яку Господь дарував ще Адаму, коли висилав його з Едемського саду, кажучи, що прийде Спаситель. Ми пам’ятаємо, що Адам говорив в Раю з Богом безпосередньо. Після гріхопадіння, люди приносили жертви, намагались наблизитись до Бога посередництвом молитви, але не мали вже того безпосереднього спілкування. І ось тільки з приходом Господа Ісуса Христа, ми бачимо, що людина знову починає безпосередньо говорити з Богом в Ісусі Христі. З кожним з нас Господь говорить особисто, безпосередньо. І усвідомлення цього є закликом для нас із вами, щоб святкуючи Різдво Христове, ми не просто йшли до своїх близьких, рідних, друзів, для того, щоб заспівати гарну колядку на честь події, яка сталась майже 2000 років тому — ні. Щоб ми ідучи і вітаючи з Різдвом Христовим приносили один одному Христа», — йшлось на проповіді єпископа Михаїла.
За словами екзарха Вселенського Патріарха всі ми повинні «приносити один одному Христа добрим словом, добрим вчинкам. Маємо брати участь в потребах один одного, не тільки близьких, але і кожної людини, якій ми маємо можливість допомогти. Ось це і буде Різдво Христове. Щоб Христос народився перш за все у нашому серці і ми вділили Його для інших. Багато від нас не вимагається. Просто бути християнами не тільки по імені, але і по життю».
«Отже, якщо ми будемо святкувати Різдво Христове саме в такий спосіб, в плідний спосіб, в діяльний спосіб, саме тоді будуть актуальними для нас актуальними слова які почули пастухи. Слава во вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління. Отже, через нас буде прославлятись Господь, який на небі і Христос який втілився. Буде славитись Ім’я Боже. Через нас буде приноситись мир у суспільство у нашій країні і в людях буде почивати благовоління саме через нас, коли ми ставатимемо кращими, коли ми ставатимемо прикладом для інших у доступний нам спосіб і у доступному нам обсязі. Пам’ятаймо, кожне свято, це не просто реконструкція, це — заклик. Заклик ще і ще раз пережити Євангельські події, для того, щоб все що знаходиться в історії Церкви, в історії людства, все що пов’язано з Богом, воно пов’язане і з нами. Пов’язане нерозривно, а тому живімо в Бозі, живімо Євангелієм, живімо Церквою. Не просто читаючи і декларуючи що ми християни, а намагаючись бути християнами у житті, щоб дійсно, коли люди бачили нас, могли дивлячись на наше життя, повторити оце ангельське славослів’я, яке почули Вифлеємські пастухи: “Слава во вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління”. З Різдвом Христовим», — підсумував єпископ Команський Михаїл.

Δεν υπάρχουν σχόλια: