e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Ουδείς Αφρικανός ιερέας δήλωσε επίσημα για τη μετάβασή του στη Ρωσική Εκκλησία

Ο αρχιμανδρίτης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Θεογνώστης (Πουσκόφ) στο προσωπικό του κανάλι στο telegram έγραψε για το θέμα της εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική αναφερόμενος σε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία αποσιωπούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσικής Εκκλησίας. Στην ανάρτηση που έκανε, ο κληρικός αναρωτιέται για ποιο λόγο το «αφρικανικό θέμα» δεν σηκώνεται ψηλά στα ΜΜΕ και στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Πού είναι οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις «επιτυχίας»; Και το βασικότερο, πού είναι η λίστα των περίφημων «102 ιερέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», που υποτίθεται ότι πέρασαν στο Πατριαρχείο Μόσχας;

Αν αυτά που υποστηρίζει ο αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείο Μόσχας -ο οποίος επικαλείται δικές του πηγές- ισχύουν, τότε η ιστορία με τη λεγόμενη «ρωσική εξαρχία στην Αφρική» εκτός από παράνομη από άποψης εκκλησιαστικών Κανόνων θα αποδειχθεί και ένα τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο για τους Ρώσους. Ο ίδιος λέει ότι για την κατανόηση των πρόσφατων γεγονότων στην Αφρική πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής θέματα:

  1. Ο αριθμός των Αφρικανών ιερέων που απευθύνθηκαν στη Ρωσική Εκκλησία είναι υποτίθεται 102. Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Εκείνοι που  γνωρίζουν το θέμα λένε ότι πρόκειται το πολύ για 51 άτομα.
  2. Και αυτοί συμφώνησαν έπειτα από υπόσχεση οικονομικής αμοιβής. Κανένας από αυτούς τους κληρικούς δεν έχει δηλώσει επίσημα για τη μετάβασή του στο Πατριαρχείο Μόσχας. Όπως αναφέρει ο αρχιμανδρίτης, μια πηγή «από μέσα» του ανέφερε ότι μέχρι χθες ουδείς κληρικός έγραψε επίσημο γράμμα ούτε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ούτε στο Πατριαρχείο Μόσχας ζητώντας την «μεταγραφή» του. Μόνο 11 άτομα έγραψαν επιστολές στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας ανθρωπιστική βοήθεια.
  3. Από τους 51 κληρικούς μόνο μερικοί είναι νόμιμοι κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Οι περισσότεροι είτε ανήκουν σε απροσδιόριστες εκκλησιαστικές δομές, είτε έχουν απαγορευτεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για σοβαρά παραπτώματα.

Ο αρχιμανδρίτης καταλήγει ότι αν όλα ήταν έτσι όπως τα παρουσιάζουν ορισμένοι αρχιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας τότε οι λίστες των κληρικών θα είχαν διαρρεύσει εδώ και μέρες. Ακόμα ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Λεωνίδας, ο οποίος έχει οριστεί επικεφαλής της παράνομης δομής του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν στελέχη στην Αφρική και πως αυτά θα ετοιμαστούν στη Ρωσία για να σταλούν έπειτα στη νέα «εξαρχία».

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: