e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Kutsal Paskalya İçin Patrikhane Bildirisi 2022 (TR)

+ B A R T H O L O M E O S

TANRI’NIN İNAYETİYLE KONSTANTİNOPOLİS-YENİ ROMA BAŞEPİSKOPOSU VE EKÜMENİK PATRİK

İZZETLE DİRİLEN MESİH’İN LÜTFU, SELAMETİ VE MERHAMETİ

TÜM KİLİSE CEMAATİNİN ÜZERİNE OLSUN

* * *

Kutsal ve Büyük Oruç dönemi boyunca çileci mücadeleyi verdikten ve Rab’bin muhterem Eziyetlerine huşuyla katıldıktan sonra, şimdi O’nun görkemli dirilişinin ebedî nuruyla doluyuz. Bu nedenle tüm dünya’ya sevinçle ‘’Mesih Dirildi’’ diye haykırarak, O’nun gökler üstü adını övüyor ve yüceltiyoruz.

Diriliş, Ortodoks Hristiyanlar’ın imanının, dindarlığının, kültürünün ve umudunun yapı taşıdır. İlahî-insanî mahiyette olan Kilise hayatı, gizemleri ve litürjiyle ilgili olduğu kadar, manevî, ahlakî ve çobansal ifadesiyle, Mesih’le gelen lütfun ve diriliş beklentisinin iyi şahitliğinde kendini gösterir ve kurtarıcımızın haccı ve dirilişi aracılığıyla ölümün gücünün yok edilmesi ve insanlığın ‘’kötülüğün köleleğinden’’ kurtuluşunu yansıtır. Dinimizin azizlerinin ve şehitlerinin, Kilise doktrinlerin ve kültürün tanık olduğu kadar, onun meşru yapısı ve işlevi ile birlikte, kutsal ibadet mekânları, manastırlar, mukaddes hac yerleri, ruhbanların ilahî coşkusu, tüm sahip olduklarını ve varlıklarını keşiş olarak Mesih’e atfedenlerin koşulsuz bağlılığı, müminlerin Ortodoks hayat duruşları ve bir bütün teşil edecek edecek şekilde dinî yaşam tarzımızın ahirete dair güdüsü, bu dirilişe şahittir.  

Biz Ortodokslar için, Paskalya kutlaması, dünyevî gerçeklikten ve onun çelişkilerinden geçici bir kaçış değil, aksine, ölümle ölümü yenen Adem soyunun Kurtarıcısı’nın, tarihin Efendisi’nin ebediyen bizimle ve bizim uğrumuza sevginin Tanrı’sı olduğuna dair sarsılmaz inancımızın ilânıdır. Paskalya, Mesih’in bizi özgür kılan hakikat olduğu kesinliğinin deneyimidir; hayatımızın temeli, varoluş ekseni ve ufkudur. ‘’Bensiz hiçbir şey yapamazsınız’’ (Yuhanna 15:5). Hiçbir zorluk, ‘’ne sıkıntı ne elem, ne zulüm ne açlık, ne tehlike ne de kılıç” (Romalılar 8:35) müminleri Mesih’in sevgisinden ayıramaz. Bu sarsılmaz inanç, yaratıcılığımıza ve bu dünyada “Rab’bin emektaşları”(1 Kor. 3.9) olma arzumuza ilham verir ve onu güçlendirir. Şüphesiz ki, hiçbir insanî çözümün olmadığı, aşılmaz sayılan her engel ve açmazda daima bir umut ve perspektif vardır. ‘’Beni güçlendirenin aracılığıyla her şeyi yapabilirim’’(Filipililer 4.3). Mesih’in dirilişiyle, insanlığın serüveninde ne şekilde olursa olsun son sözün kötülüğe ait olmadığına eminiz.

Yüce Rab’bimizin insana verdiği en üstün kıymet karşısında şükran ve sevinçle dolup taşmamıza rağmen, günümüzde çok yönlü şiddet, sosyal adaletsizlik ve insan hakları ihlalleri karşısında büyük üzüntü duymaktayız. ‘’Dirilişin mutluluk dolu mesajı’’ ve ‘’Mesih dirildi!’’ haykırışlarımız, bugün korkunç silah sesleri, savaşın şiddetinin masum kurbanlarının acıklı çığlıkları ve aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu mültecilerin içler acısı durumu eşliğinde yankılanıyor. Ukraynalı mültecilerin büyük çoğunluğunun sığındığı Polonya’ya gerçekleştirdiğimiz son ziyarette, tüm bu sorunları kendi gözlerimizle müşahede ettik. Ağır bir haç taşıyan imanlı ve cesur Ukrayna halkının yanındayız ve acılarını paylaşıyoruz. Barış ve adalet için olduğu kadar, bunlardan mahrum kalan herkes için de dua ediyor, mücadele veriyoruz. İnsanlık onurunun incitilmesi karşısında sessiz kalmak biz Hristiyanlar için imkânsız bir durumdur. Askerî çatışmaların kurbanlarıyla birlikte, savaşın ‘’en büyük kayba uğrayanı’’, kuşkusuz, uzun tarihi boyunca savaşı ortadan kaldırmayı başaramayan insan ırkıdır. Savaş, sorunları çözmediği gibi, yeni ve daha karmaşık olanlarını yaratır. Bölünme ve nefret nedeni olup halklar arasındaki nifakı artırır. İnsanlığın savaş ve şiddet olmadan varlığını sürdürebileğine dair inancımız tamdır. 

Mesih’in Kilisesi, tabiatı gereği, barış elçisi olarak işlev görür. Yalnızca ‘’semavî barış’’ ve ‘’dünya barışı’’ için dua etmekle kalmaz, aynı zamanda onu tesis etmek için her beşerî çabanın önemini vurgular. Gerçek bir Hristiyanın başlıca özelliği ‘’barışçıl’’ olmasıdır. Mesih, Yaratıcı’nın dünyadaki barışı sağlamak için mücadele verenleri kutsar. Bu mücadele, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un göksel hükümranlığı olan ‘’yeni yaratılışta’’, ‘’tüm anlayışı aşan’’(Filipililer 4.7) sulhü simgeler ve resmeder. Ekümenik Patrikliğin, ”Dünya’nın yaşaması için”, Ortodoks Kilisesi’nde Sosyal Değerler, başlıklı dokümanında da isabetli bir şekilde vurgulandığı üzere, Kilise, ‘’barış uğruna şehit düşenleri, sevginin gücünün, ilk ve son halindeki yaratılışın güzelliğinin, ve dünyevî hizmeti esnasında Mesih tarafından tanıtılan ideal insanî davranışının birer tanığı olarak onurlandırır’’ (§ 44).

Paskalya, özgürlüğün, neşenin ve barışın bayramıdır. Mesih’in dirilişini itikat ruhuyla övüp, O’nda kendi dirilişimizi de idrak ederek, İlahî Tasarı’nın büyük gizemine imanla tapıp ”herkesin ve herşeyin ortak bayramına” katılıyoruz. Bu ruh haliyle, Rab’bimizin Haccına ve Dirilişine ebediyetler ebedince iştirak eden Konstantinopolis Kilisesi tahtından, sizler, muhterem kardeşlerimiz ve sevgili evlatlarımıza hitap edip, ölüler diyarını silen ve bizlere sonsuz hayatı bağışlayan Mesih’imizin lütuf ve merhametini dileyerek, tüm kalbimizle Paskalya yortunuzu kutluyoruz.  

Fener, Kutsal Paskalya 2022

Tanrı’nın nezdinde hararetli duacınız

+ Konstantinopolis Başepiskoposu Bartholomeos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: