e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Θυρανοίξια σε ιστορικό ελληνορθόδοξο Ναό στο Λιβόρνο της Ιταλίας

Τελέστηκαν τη Δευτέρα στο Λιβόρνο της Ιταλίας τα Θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του ιστορικού ναού του ελληνικού κοιμητηρίου της πόλεως, που λειτουργεί και πάλι, μετά από έργα αποκατάστασης. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού των Θυρανοιξίων προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία, κ. Ελένη Σουρανή, ο Δήμαρχος του Λιβόρνο, κ. Λούκα Σαλβέτι, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας κ. Βασίλειος Κουκουσάς, η Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδος στο Λιβόρνο κ. Έλενα Κωνστάντος, και Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Λιβόρνο και της Πίζας.

Ο ιστορικός χώρος είναι ένα από τα κύρια μνημεία της πόλης, στην οποία, κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, άνθισε μια ισχυρή ελληνική κοινότητα. Οι τάφοι των οικογενειών Τοσίτσα, Μαυροκορδάτου, Ροδοκανάκη και άλλων -που βρίσκονται στο κοιμητήριο- αποδεικνύουν τις ισχυρές, ιδιαίτερα σημαντικές σχέσεις των Ελλήνων με το Λιβόρνο.

Η ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο ανθούσε πριν από το 1821, με τεράστια συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, στον οποίον συνεισέφεραν με έμψυχο υλικό, χρήματα και εφόδια, ενώ τα πλοία τους μετέφεραν εθελοντές και φιλέλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών. Ακόμη, από τη συγκεκριμένη πόλη ξεκίνησαν ο Τοσίτσας και ο Μαυροκορδάτος, ενώ υπήρξε και η δεύτερη πατρίδα του Ελληνοϊταλού ποιητή Ανδρέα Κάλβου.

Το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο του Λιβόρνο, που χρονολογείται από το 1840 και φιλοξενεί τους οικογενειακούς τάφους Μαυροκορδάτων, Ροδοκανάκηδων, Τοσίτσα, Σκαραμαγκά, Πάλλη, Μεταξά, Πανά κι άλλων επιφανών Ελλήνων της Διασποράς, εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

Ο ναός, με τις μαρμάρινες ταφικές πλάκες στο δάπεδό του, οι οποίες αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης, χαρακτηρίστηκε μνημείο της κοινής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το κοιμητήριο να καταστεί εκ νέου επισκέψιμο, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των ιταλικών αρχών και του Δήμου του Λιβόρνο.

«Βίωσα μια ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία, έχοντας την ευκαιρία να αναγνώσω το Σύμβολο της Πίστεως σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον Ελληνισμό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος στον περιθώριο της τελετής συναντήθηκε με παράγοντες της ιταλικής ομογένειας στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και μελετητής της ελληνικής διασποράς Γιάννης Κορίνθιος, οι κ. Δέσποινα Κουκουλοπούλου και Αγγελική Κολοκυθά της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, καθώς και ο ομογενής από το Johannesburg Μανώλης Ροδοκανάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: