e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου στην Χαλκηδόνα

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Κυριακή των 630 Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ' Οικουμενικής Συνόδου, στην Ι. Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος.

Κατανυκτική Λιτανεία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Φαγιάς Ζακύνθου [video-photos]


Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε απόψε, 17 Ιουλίου 2022, στο γραφικό και φιλοπρόοδο χωριό Φαγιάς Ζακύνθου η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας και του Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, προστάτιδος της περιοχής. 
        Προηγήθηκε Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την τιμώμενη Αγία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Έψαλαν, κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα, οι Πρωτοψάλτες Νικόλαος Λειβαδάς και Διονύσιος Ρένεσης, συμπαραστατούμενοι από τους βοηθούς τους.
        Σημειωτέον ότι δεν πραγματοποιήθηκε λαϊκό πανηγύρι, με ορχήστρα, χορούς και φαγητά, διότι το χωριό πενθεί τον πρόωρο και αδόκητο χαμό ενός παλικαριού της Ενορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ZANTE TIMES:

Λιτανεύτηκε η Αγία Μαρίνα του Κουλουρά στα Καμίνια Ζακύνθου


Πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό, 17 Ιουλίου 2022, η λιτανεία της ιερής Εικόνας και του Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην περιοχή των Καμινιών Ζακύνθου, δηλαδή εντός της Ενορίας Αγίου Λαζάρου πόλεως. Προηγήθηκε Παράκληση προς τιμήν της Αγίας στον φερώνυμό της Ναό του Κουλουρά. Στη λιτανεία έλαβαν μέρος και οι τοπικές Αρχές. Ο Βουλευτής Ζακύνθου και ο Αντιδήμαρχος μάλιστα "σήκωσαν" το λιτανευόμενο Κόνισμα, χάριν ευλογίας.
[Φωτογραφίες: Ημέρα Ζακύνθου]

Δηλώσεις Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας


Στις 14 Ιουλίου 2022 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Επισκόπηση ανακριβών δημοσιεύσεων για ρωσικά θέματα στα ελληνικά MME».

Αρχιερατική Λειτουργία στην Αγία Μαρίνα Φαγιά Ζακύνθου - Απονομή οφφικίου Μεγάλου Οικονόμου στον Εφημέριο


Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εόρτασε η Ενορία Φαγιά Ζακύνθου την προστάτιδά της Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα, στον φερώνυμο περικαλλή και μνημειώδη Ναό. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα ομίλησε εμπνευσμένα προς τους φιλέορτους εκκλησιασθέντες. 
  Στο κέντρο του Ναού δέσποζε η περίπυστη  Εικόνα της Αγίας, εντός της ζακυνθινοπρεπούς χρυσοξυλόγλυπτης καθέδρας Της και το παλαιόθεν θησαυριζόμενο στην Ενορία Λείψανό Της.
        Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Οικονόμου στον καλό Εφημέριο π. Ιωάννη Ρένεση, εξαίροντας συνάμα την αξιοσύνη και την υποδειγματική επιμέλειά του στα ιερατικά καθήκοντά του, την ευπείθεια και την υπακοή του στα κελεύσματα των προϊσταμένων της τοπικής Εκκλησίας.

Τιμώντας την Αγία Μαρίνα στο Βανάτο Ζακύνθου


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και ημέρα μνήμης της κοσμαγάπητης Αγίας Μαρίνης, 17η Ιουλίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, με Αρτοκλασία της Οικογενείας Αναστασίου και Αγγελικής Δρογγίτη. Στο μέσο του Ναού δέσποζε η παλαιά εκφραστικότατη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και απότμημα εκ των Λειψάνων Της. 
        Ο ιερουργός Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομίλησε σχετικά με τα μηνύματα που εκπέμπει η τιμωμένη Αγία προς τον σύγχρονο κόσμο. Έψαλαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Καραβάνης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Χειροτονία νέου Διακόνου στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

Το πρωί του Σαββάτου, 16 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας κατά την οποία ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας τέλεσε την χειροτονία εις διάκονο του Συμεών Μένε. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας προέστη της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ. Συλλειτούργησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Νήφων Τσιμαλής, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, ο Οικονόμος Kristian Akselberg, ο Αρχιδιάκονος Δρ Γεώργιος Τσουρούς και οι Διάκονοι της Αρχιεπισκοπής Παντελεήμων Μάξφιλντ, Κωνσταντίνος Μαμούρης και Κένεθ Πάρκερ.

Τι ξέρει να κάνει ο Θεός

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Από τους καλλιτέχνες που έγιναν πολύ της μόδας στην εποχή μας, είναι και ο παλιός (1789-1854) Βρεττανός ζωγράφος Τζον Μάρτιν. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η ιδιαίτερη ενασχόληση στους πίνακές του με το θέμα του τέλους του κόσμου. Αναδείχθηκε «ο μάστορας του οράματος της Αποκάλυψης», μοναδικός σπεσιαλίστας του θέματος. 

Κυριακή Αγ. Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στο Φανάρι [photos]


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και μνήμη της Αγίας Μαρίνης, 17.7.2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, συμπροσευχομένου δε, στο ιερό Βήμα, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Στο τέλος ο Πατριάρχης διένειμε στο εκκλησίασμα το αντίδωρο και ευλογίες.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

«Οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι»

«Οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη, οὐδὲ καίουσι λύχνον καὶ τιθέασι αὐτὸν ὑπὸ τὸν μόδιον, ἀλλ᾿ ἐπὶ τὴν λυχνίαν, καὶ λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ» (Ματθ. 5, 14-15) 

«Δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ κρυφτεῖ πόλη, ποὺ βρίσκεται ἐπάνω σὲ ἕνα βουνό. Οὔτε ἀνάβουν λυχνάρι καὶ τὸ τοποθετοῦν κάτω ἀπὸ τὸ μόδι, ἀλλὰ ἐπάνω στὸν λυχνοστάτη καὶ ἔτσι λάμπει σέ ὅλους, ποὺ βρίσκονται στὸ σπίτι» 

Τι είναι ο Χριστός

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Τί είναι ο Χριστός; 

Πρώτος ο Χριστός έθεσε στους μαθητές του το ερώτημα αυτό, που έκτοτε δεν έπαυσε ποτέ να απασχολεί διαχρονικά την ανθρωπότητα. Αποκύημα της περί του Χριστού διερεύνησης της ανθρώπινης λογικής υπήρξαν οι μεγάλες χριστολογικές αιρέσεις (αρειανισμός, νεστοριανισμός, μονοφυσιτισμός). Και αποκορύφωμα της ορθόδοξης πίστης και διδασκαλίας πάνω σ’ αυτό αποτελεί η απόφανση της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου (451 μ. Χ.).