e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης (†1922), ποίημα Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου

 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ (†1922), ποίημα Μητροπολίτου Πατρῶν Νικοδήμου (Βαλληνδρᾶ), πρωτοδημοσιεύθηκε στό Περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ 1993, 1-15 Απριλίου, τεύχος 6.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου (Φανάρι, 10.9.2022)


Τιμιώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,

Ὁσιολογιώτατε Ἀρχιμανδρῖτα κ. Γεώργιε, ἐκπρόσωπε τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου,

Ἐλλογιμώτατε κύριε Πρύτανι τοῦ Πανεπιστημίου Κύπρου,

Ἐλλογιμώτατε κύριε Πρόεδρε τοῦ Συμβουλίου τοῦ Πανεπιστημίου,

Ἐλλογιμώτατε κύριε Κοσμῆτορ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς,

Ἐλλογιμώτατοι Καθηγηταί,

Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί στο Φανάρι, γεγονός που χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό.

“Ἐγὼ τὰ στίγματα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ ἐν τῷ σώματί μου βαστάζω”

“Ἐγὼ τὰ στίγματα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ ἐν τῷ σώματί μου βαστάζω” (Γαλ. 6,17) 

“Αρκετὰ ἔχω πάθει γιὰ τὸν Κύριο ᾿Ιησοῦ, ὅπως δείχνουν τὰ σημάδια στὸ σῶμα μου” 

Το να πάθεις για κάποιον άλλο θεωρείται απόδειξη αγάπης, κάποτε μεγάλης. Συνήθως παθαίνουμε από τον άλλο, όταν κάνουμε λανθασμένες επιλογές, όταν επενδύουμε σε πρόσωπα τα οποία δεν είναι στην πραγματικότητα έτοιμα να μας αποδεχτούν, ούτε μας ταιριάζουν. Όπως και να το δούμε, δεν ταιριάζουμε όλοι με άλλους. Κάποτε η ανάγκη μας να υπερνικήσουμε την μοναξιά, μας οδηγεί να εμπιστευθούμε και να την πάθουμε. Αλλά το να πάθουμε για κάποιο πρόσωπο που αγαπούμε είναι εκλογή που μέσα στην λύπη, κρύβει χαρά.

Το χάλκινο φίδι

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Γιατί ὁ κόσμος δὲν ἔγινε ἀκόμα χριστιανικός; Πέρασαν 2.000 χρόνια ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Χριστοῦ καὶ μόλις καὶ μετὰ βίας οἱ Χριστιανοὶ εἶναι μόνο τὸ ἕνα τρίτο τοῦ παγκόσμιου πληθυσμοῦ. Ποῦ ὀφείλεται αὐτό; Σὲ μᾶς τοὺς Χριστιανούς. Ἂν καὶ ἔχουμε ἐπιφορτιστεῖ νὰ κηρύξουμε τὸ Εὐαγγέλιο «εἰς πάντα τὰ ἔθνη», τὸ κάνουμε μὲ λάθος τρόπο. Βάζοντας τὶς δικές μας προϋποθέσεις καὶ ὄχι αὐτὲς ποὺ θέλει ὁ Χριστός. Πῶς ἐνήργησε ὁ Χριστὸς καὶ πῶς ἐνεργοῦμε ἐμεῖς; 

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή | Εγκύκλιος Ι. Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος