e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

π. Παν. Καποδίστρια: ΤΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ

Το ζακυνθινολογικό έργο Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου

Από τις 35.442 χειρόγραφες σελίδες του Μικραγιαννανίτου ένα μέρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, εκτεινόμενο μάλιστα σε περισσότερες από εκατό δακτυλογραφημένες σελίδες, αφορά σε Ζακυνθίους Αγίους, περίπυστες Εικόνες της Ζακύνθου ή Αγίους ιδιαιτέρως τιμώμενους στό νησί.

Ορισμένες βασικές επισημάνσεις:

  1. Εξ αρχής χρειάζεται να γνωσθεί, ότι οι περισσότερες Ακολουθίες εποιήθησαν μετά από αίτημα, είτε του Καθηγουμένου της Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λιβέρη για λογαριασμό της Μονής, είτε του φιλαγίου Ιερομονάχου Εφραίμ Τράνακα, αδελφού της παραπάνω Μονής για λογαριασμό του.
  2. Το μέγιστο μέρος του παρήχθη κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του πατρός Γερασίμου, εποχή ποιητικής ωριμότητας του Υμνογράφου.
  3. Από το ζακυνθινολογικό αυτό έργο λιγοστά έχουν δημοσιευθεί μέχρι τις μέρες μας, ολόκληρο πάντως το πολυτιμότατο αυτό υλικό συμπεριελήφθη στον τόμο "ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ", που κυκλοφόρησε από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, το 1998, με την πρόνοια του τότε Μητροπολίτου της νήσου κ. Χρυσοστόμου (Συνετού).
  4. Όλη αυτή η κίνηση για το περί του πατρός Γερασίμου έργο είχε τη συναίνεση των νομίμων κληρονόμων του, των σημερινών δηλαδή Πατέρων της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης, οι οποίοι, υπό την πνευματική καθοδήγηση του τότε εμπνευσμένου Ιερομονάχου Διονυσίου Μικραγιαννίτου, διατήρησαν τη μνήμη του Γέροντος άσβηστη και ζώσα.

Η αναδημοσιευόμενη εδώ εργασία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια πρωτοδημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου "Άγιοι και εκκλησιαστικές προσωπικότητες στη Ζάκυνθο", το οποίο έλαβε χώραν στη Ζάκυνθο, από 6 έως 9 Νοεμβρίου 1997 (εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τ. 2, 1999).  Η εισήγηση κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: