e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στο Βάλαμο της Φινλανδίας

Ομιλία

Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή ΙΑ΄ Ματθαίου

Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βάλαμο Φινλανδίας
20 Αυγούστου 2023
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιε,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Χάμινας κ. Σέργιε,
Πανοσιολ. Καθηγούμενε της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βάλαμο,
Οσιολογιώτατοι Αδελφοί της Ι. Μονής Βάλαμο,
Αγαπητοί προσκυνητές,
    Το απόσπασμα του σημερινού Ευαγγελίου από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο μάς παρουσιάζει το άπειρο έλεος του Θεού, όπως λειτουργεί στη σχέση του με τον αμαρτήσαντα άνθρωπο μέσα στη Βασιλεία του Θεού.
    Ο Κύριός μας, απαντώντας στο ερώτημα του αποστόλου Πέτρου: «Κύριε πόσες φορές να συγχωρήσω τον αδελφό μου, αν εξακολουθεί να μου κάνει κακό; έως επτά;», δίνει το βάθος της χωρίς μέτρο συγχωρητικής διαθέσεως του Θεού και συγχρόνως την αδιανόητη ανθρώπινη διαστροφή από το «καλόν λίαν» στο δαιμονικό και απάνθρωπο.
    Είναι πραγματικά να απορεί ο καθένας μας. Πώς μπορεί ο θεοειδής άνθρωπος να καταντήσει, όταν αφήσει την πνευματική φθορά να εισδύσει σε βάθος και να καταλάβει την καρδιά του. Γιατί αληθινά, η φυσικότερη συμπεριφορά που θα περίμενε καθένας μετά την έκφραση του άπειρου ελέους του βασιλέα της παραβολής – με την άφεση του τεράστιου χρέους των δέκα χιλιάδων ταλάντων -, θα ήταν η θεληματική προσφορά προς τους άλλους δια βίου, η αίσθηση του χρέους προς τους συνανθρώπους, των οποίων την θέση εκ πείρας έπρεπε να νιώθει περισσότερο από κάθε άλλο.
    Για να δείξει ο Κύριος πως δεν καθιστά τον άνθρωπο πολίτη της Βασιλείας Του μόνο η αγαθή θεία βούληση, με την έκφραση του ελέους Του, αν δεν ετοιμάσει ο ίδιος ο άνθρωπος τον εαυτό του σκεύος δεκτικό, υπογραμμίζει το δεύτερο μέρος. Εδώ βλέπουμε τον άνθρωπο, που δεν είναι διατεθειμένος να μεταδώσει κάποιες από τις άπειρες δωρεές του Θεού που δέχεται καθημερινά στη ζωή του.
    Δυστυχώς, με την όλη συμπεριφορά μας απέναντι του Δωρεοδότου Χριστού, δείχνουμε πως κάθε άλλο παρά αξίζουμε την αγάπη Του. Ο Κύριος βέβαια δεν ασπάζεται την συμπεριφορά μας. Διαθέτει ακένωτες πηγές μακροθυμίας, που δεν εξαντλούνται από την δική μας αμαρτωλότητα. Απεναντίας, περιμένει την δική μας μετάνοια και επιστροφή. Ακόμη, ζητά την μίμηση του δικού Του παραδείγματος διότι «Χριστός ἀπέθανεν ὑπέρ ἡμῶν, ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμόν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ» (Α΄ Πέτρ. 2,21).
    Στην ολοκλήρωσή της, η παραβολή αφήνει να εννοηθεί πως το έλεος του Κυρίου αίρεται, όταν δεν δειχθεί από μέρους του οφειλέτη ανθρώπου προς τον Θεό η ελάχιστη διάθεση ανταποκρίσεως στην αγάπη και την ευσπλαγχνία Του.
    Γιατί άραγε αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του Κυρίου; Δεν αποτελεί μέτρο απάνθρωπο, αλλά έκφραση φιλανθρωπίας, διότι ο άνθρωπος δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη του Θεού, όταν δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά του πονηρού. Τότε έρχεται η παιδαγωγία του πόνου και των θλίψεων, που επιτρέπει ο Θεός από αγάπη.
    Ο Κύριος «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καί εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν» (Α΄ Τιμ. 2,4) και την επίγνωση αυτή της σώζουσας αλήθειας πρέπει να αποκτήσει ο άνθρωπος, για να βρεθεί στην θέση που ο Κύριος του ετοίμασε στην βασιλεία Του.
    Με αυτά τα τρία σημεία της παραβολής, του ελέους του Θεού, της ανθρώπινης φθοράς και αλλοιώσεως απέναντι στον πλάστη του και η διαρκώς εκδηλουμένη αγάπη του Θεού, καθώς το έλεός Του που μάς “καταδιώκουν”, δίνεται ολοκληρωμένη η εικόνα της οικονομίας του Θεού για την πραγματοποίηση του σκοπού της υπάρξεώς μας, που είναι η σωτηρία μας.
    Αυτής της θεϊκής χαράς γινόμαστε κι εμείς μέτοχοι κάθε φορά που συμμετέχουμε στην Θεία Ευχαριστία, όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβ. Μητροπολίτη Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιο, για τα αισθήματα της αγάπης και τιμής προς την ελαχιστότητά μου, για την αβραμιαία φιλοξενία που μου προσέφερε στην ιστορική Επαρχία του και την δυνατότητα που μας εδόθη το τετραήμερο αυτό, ιδιαίτερα σήμερα κατά την διάρκεια του αρχιερατικού συλλείτουργου, να ομολογήσουμε την ενότητα της πίστεως με την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και να ευχηθώ τα έτη του, όπως και του Πανοσιολ. Καθηγουμένου και της σεβασμίας Αδελφότητος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βάλαμο και όλων σας, να είναι πολλά, υγιεινά και πνευματικά καρποφόρα. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: