e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής εύχεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η ελληνορθόδοξος παράδοσίς μας αποτελεί πηγήν εμπνεύσεως, υπαρξιακού πλουτισμού και δημιουργικότητος

Επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα των σεπτών Πατριαρχικών Ονομαστηρίων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος.

Φανάρι: Αντιφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχου κατά τα Ονομαστήριά του

Ἀντιφώνησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Ὀνομαστηρίων Του 

(Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός, 11 Ἰουνίου 2024)

Φανάρι: Προσφώνηση Γέροντος Χαλκηδόνος κατά τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου (11.6.24)


Ἑόρτιος προσφώνησις Σεβ. Μητροπολίτου Γ. Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ κατά τά Ὀνομαστήρια τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου 
(Φανάριον, 11.06.2024)

***

Προσφώνηση Αρχιεπισκόπου Κρήτης στα Ονομαστήρια Βαρθολομαίου εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης

Προσφώνησις κατά τα Σεπτά Ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

***

Ομιλία Βαρθολομαίου κατά τον Αγιασμό στην Μαράσλειο Αστική Σχολή

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τόν Ἁγιασμόν εἰς τήν Μαράσλειον Ἀστικήν Σχολήν  

(10 Ἰουνίου 2024) 

Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ένας νέος Πρεσβύτερος προστέθηκε στη χορεία των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την Τρίτη, 11 Ιουνίου. Ο λόγος για τον π. Γεώργιο Βρυώνη, ο οποίος έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης δια των σεπτών χειρών του Ποιμενάρχου του, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Η χειροτονία του π. Γεωργίου τελέστηκε κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην εορτάζουσα Ιερά Μονή της Παναγίας «Άξιον Εστί», στο Northcote της Βικτώριας. Στη χαρά του νέου Πρεσβυτέρου συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφ. Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, πλειάδα κληρικών από την Πολιτεία της Βικτώριας και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, με τη σύζυγό του, Αικατερίνη.   

Λευκωσία: Αρχιερατικό Συλλείτουργο εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου [video]


Την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντων του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και λοιπών ιεραρχών, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην εντός των τειχών Λευκωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Στα σεπτά Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου

ΣΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη, Αννόβερο Γερμανίας

Γιορτάζει ο Πατριάρχης μας, ο Πατριάρχης του Γένους, ο Πνευματικός μας Πατέρας, ο Ηγέτης και Διάκονος, ο ταπεινός Άρχοντας, ο υποδειγματικός Διδάσκαλος, η πηγή της Αγάπης, ο φάρος της Σοφίας, ο Οδηγός της Πίστεως, ο φύλακας της Πίστεως, ο Διάδοχος του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Ανδρέου, ο Πρώτος της υπ᾽Ουρανόν Ορθοδοξίας.

Φανάρι: Θεία Λειτουργία, με Πατριαρχική Χοροστασία, για τα Ονομαστήρια Βαρθολομαίου [live]


Σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, κατά τον Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, χοροστάτησε ο εορτάζων τα ονομαστήριά του Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπροσευχομένων πλήθους Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, και άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κληρικών, μοναχών, και Αρχόντων Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε..
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Άγιος Απόστολος Βαρνάβας


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ένας από τους πλέον δραστήριους Αποστόλους υπήρξε και ο άγιος Βαρνάβας, μια πραγματικά σημαντική μορφή της Καινής Διαθήκης και της αρχαίας Εκκλησίας, στην οποία προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Συγκαταλέγεται στους  Εβδομήκοντα Αποστόλους, τους οποίους απέστειλε στον κόσμο ο Χριστός να κηρύξουν το ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού.

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Μια από τις δραματικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής μας ιστορίας είναι και ο 20ός αιώνας, όπου δοκιμάστηκαν σκληρά πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες από τα μαρξιστικά καθεστώτα. Χιλιάδες κληρικοί όλων των βαθμών καθώς και εκατομμύρια πιστοί διώχτηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, με μόνη αιτία ότι πίστευαν στο Θεό και ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ένας από αυτούς τους χιλιάδες κληρικούς  ήταν και ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Απόστολος Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Ένας από τους πλέον αφοσιωμένους μαθητές του Κυρίου υπήρξε και ο απόστολος Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ. Οι πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτόν διασώθηκαν στην Καινή Διαθήκη και είναι δυστυχώς ελάχιστες και συγκεχυμένες. Αναφέρεται ως μαθητής και από τους τέσσερις ευαγγελιστές ως έκτος στον αποστολικό κύκλο (Ματθαίος 10, 3. Μάρκος 3, 18. Λουκάς 6, 14), ενώ στις Πράξεις ως έβδομος.