Του π. Παναγιώτη Καποδίστρια
Η μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής ακτινοβολεί φως εξαίσιο -παρηγορητικό κι ευφρόσυνο- μέσα στον εκκλησιαστικό χωροχρόνο. Κατ' έτος ο εορτασμός της ανανεώνει τον σεβασμό προς μια μορφή φωτοφόρα, γεμάτη καθαρότητα, πίστη και μαρτυρία Χριστού. Η φυσιογνωμία της προέχει ανάμεσα στις Μυροφόρες, λόγω του αποστολικού φρονήματος και της καρδιακής μαθητείας της εις Χριστόν και διά Χριστόν!
Η τοπική Παράδοση της Ζακύνθου αναφέρει την παρουσία της Μαγδαληνής στην παραθαλάσσια περιοχή Βρώμη, βορειοδυτικά του νησιού μας. Μαζί με τη Μαρία του Κλωπά, πλέοντας προς Ρώμη, για να διαμαρτυρηθούν στον Αυτοκράτορα για την άδικη καταδίκη του Κυρίου Ιησού, προσάραξαν εκεί στο τραχύ τοπίο και κήρυξαν την Ανάσταση του Χριστού στους τοτινούς κατοίκους. Ο τόπος μεταβλήθηκε σε άμβωνα θείων αποκαλύψεων και πεδίο χάριτος εξ ουρανού. Η ψυχή των ανθρώπων ορθάνοιξε στον λόγο της όντως ζωής.
Το μήνυμα των δυο θαρραλέων Γυναικών απέρρευσε μες από το βλέμμα του Αναστημένου, κατά την "μία των σαββάτων", μες από την εμπειρία του Κενού Μνημείου. Ο λόγος της Μαγδαληνής αποκαλύπτει αλήθεια και μεταδίδει ζωή, διότι προέρχεται από το φως της προσωπικής συνάντησης με τον Χριστό. Ο χρόνος της Ζακύνθου αγγίχθηκε από αυτό το κυριακό Φως σε πολύ πρώιμη εποχή, πολύ πριν τον Απόστολο Παύλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι δε πολύχυμοι καρποί εκείνης της επίσκεψης παραμένουν διαρκείς και αδιάπτωτοι έκτοτε.
Το όνομα του οικισμού Μαριές διαφυλάσσει τη μνήμη αυτού του ευλογημένου περάσματος. Ο ιερός ναός Μαρίας της Μαγδαληνής αποτελεί έκφραση τιμής, σημείο αναφοράς, τόπον αγιασμένο από την παραδοσιακή πίστη των προπατόρων μας. Η δε ετήσια πανήγυρη της 22ας Ιουλίου συγκεντρώνει τους πιστούς σε κοινή χαρά, σε ανάταση ψυχής, σε προσευχητική συνάντηση εαυτών και αλλήλων.
Το έτος 2010, καθώς αναθυμούμαστε, έλαμψε με μιαν ιδιαίτερη ευλογία. Το τίμιο χέρι της Αγίας Μαγδαληνής μεταφέρθηκε από το Άγιον Όρος στον ιερό αυτόν τόπο της ορεινής Ζακύνθου. Οι καρδιές ξανοίχτηκαν προς στο φως, τα πρόσωπα φωτίστηκαν από την ευεργετική χάρη της Αγίας, ο χρόνος επέστρεψε σ' εκείνην την πρώτη επίσκεψή Της στον τόπο μας, κατά την οποίαν ευαγγελίσθηκε "Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα". Η προσκύνηση του σεπτού λειψάνου Της προσέφερε στον πιστό λαό μας παρηγοριά, δύναμη, ενίσχυση της πίστης.
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή προσφέρει -νυν και αεί, έτι και έτι- παράδειγμα ζωντανό. Μαθητεία γεμάτη εμπιστοσύνη, αγάπη πηγαία, προσφορά σιωπηλή. Η πορεία της μαρτυρεί μεταμόρφωση, δείχνει δρόμο, απορρέει διασώζοντα φωτισμό. Η παρουσία της στον τόπο αυτόν δηλοί αλήθεια, προσευχή, ειρήνη, χαρά.
Το πέρασμα της Μυροφόρου από εδώ φέρνει πνευματική ευθύνη. Η παράδοση της Ζακύνθου ενσωματώνει τη φλόγα εκείνου του κηρύγματος και την παραδίδει από γενιά σε γενιά. Η πίστη ανανεώνεται μέσα από τη μνήμη. Η μαρτυρία της Αγίας προσκομίζει ελπίδα, ενότητα, αληθινή κοινωνία. Η μνήμη της προσκαλεί και προκαλεί σε εσωτερική καλλιέργεια. Η καρδιά διαπλατώνεται στην παρουσία του Χριστού, η ψυχή λαμβάνει την αύρα της πρώτης εκείνης φωνής που ανήγγειλε τη νίκη της ζωής.
Η ζωή της Μαγδαληνής, έμπλεη Χάριτος, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίον η καρδιά ανοίγεται στο φως. Κάθε ψυχή μπορεί να περπατήσει στα ίχνη της, να μαθητεύσει όπως εκείνη, να πορευθεί προς το πρόσωπο του Χριστού με εμπιστοσύνη. Ας αφουγκρασθούμε το αναστάσιμο κήρυγμα της Ισαποστόλου. Αποβλέπει στη σωτηρία και της δικής μας γενιάς, διότι μας χειρωγαγεί προς τον Κύριο της Δόξης. Γένοιτο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου