e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Μια ζωντανή μαρτυρία της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953

Γράφει η Διονυσία Μούσουρα

Αποφράδα Ημέρα

«Η νύχτα Αυγουστιάτικη και το φεγγάρι ολόγιομο...». Έτσι αρχίζει το διήγημα «Η Παραμυθένια Πολιτεία», στο βιβλίο μου «Ο Κραταιός Νόστος» [σελίδα 67, εκδόσεις Πανεπιστημίου RMIT Μελβούρνης, 2000].

Είναι η δική μου κατάθεση για τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953, όπου μεταξύ μύθου και γεγονότων, προσπαθώ να καταγράψω αυτό το τραγικό γεγονός, έτσι όπως το βίωσα τότε στο αγαπημένο νησί, 12χρονο παιδί.

Εδώ δεν θα αναφερθώ στα γνωστά, πολλά έχουν γραφτεί από πολλούς και άξιους, θα προσπαθήσω μόνο να μοιραστώ μαζί σας κάποιες οδυνηρές μνήμες εκείνων των ημερών όπου ο καταλύτης χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει 55 χρόνια αργότερα.

Η συχωρεμένη η Νόνα μου αποβραδίς της συμφοράς (12ης Αυγούστου) ήλθε στη Μπόχαλη να πάρει εμένα και την αδελφή μου στο Μπανάτο, ώστε να μπορεί η Μαμά μου να φροντίζει το μικρό μας αδελφό, κανείς δεν ήξερε τι θα φέρει η καινούρια μέρα, και να βγάλουν με τον Παπάκη μου έξω στην αυλή ό,τι προλάβαιναν από το κελί της εκκλησίας της Χρυσοπηγής που μέναμε, τουλάχιστον τα ρούχα μας, τα κρεβάτια και τα απολύτως αναγκαία. Ο φόβος για το μεγάλο κακό που ερχόταν, ήταν διάχυτος.

Πήγαμε στη Γαργατσούρα, στο χτήμα του Νόνου. Εκεί, με το φόβο ζωγραφισμένο στα μάτια είχαν μαζευτεί όλοι οι χωριανοί που είχαν χτήματα εκεί κοντά, κι άλλοι λίγο πιο πέρα. Μια εσωτερική ανάγκη για στήριγμα και παρηγοριά ο ένας του άλλου. Κανείς δεν είχε διάθεση για δουλειά, ακόμα κι οι γυρολόγοι με τα ζωντανά φορτωμένα κάθονταν κάτω αγωνιώντας.

Με τον πρώτο σεισμό, στις 11.30 περίπου ο φόβος έγινε τρόμος, σκοτείνιασε ξαφνικά ο τόπος, ακούστηκε μια φοβερή βουή και το αλύχτισμα των σκυλιών... Ούρλιαζαν, τα άλογα έκοψαν τις τριχιές κι άρχισαν να χλιμιντρούν άγρια, αφηνιάσαν και, πετώντας εμπορεύματα, έτρεχαν τσαλαπατώντας ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους. Φωνές και κλάματα ακούγονταν από παντού κι άνθρωποι που έτρεχαν πίσω στο χωριό που είχαν μείνει δικοί τους να δουν τι απόγιναν... Όπου και να κοιτάζαμε ερείπια και γκρεμισμένα..., η γης άνοιγε κι εμείς τα παιδιά τρομοκρατημένα είχαμε χάσει τη λαλιά μας... Μα στις 2.30 περίπου, όπου στο άμοιρο νησί δόθηκε η χαριστική βολή από τον Εγκέλαδο, τότε πια ήλθε η συντέλεια του κόσμου... Θυμάμαι τις γυναίκες κλαίγοντας να εκλιπαρούν όλους, να πέσουμε στα γόνατα και να δεηθούμε γιατί ήλθε το τέλος μας... κι εμείς να τρέμουμε από το φόβο μας, πως, αν πέσουμε στη γη, θα ανοίξει περισσότερο και θα μας καταπιεί... Γινόταν χαμός, έχανε μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Η αδελφή μου κι εγώ να κλαίμε ασταμάτητα ζητώντας τους γονείς μας... Μόλις ξημέρωσε η άλλη μέρα, άυπνες, τρέμοντας από φόβο, νηστικές, διψασμένες, όπως όλοι, χωρίς ρούχο ν’ αλλάξουμε, επιμέναμε να φύγουμε, να πάμε στη Μπόχαλη... και φυσικά δεν μας άφηναν... Πού θα πηγαίναμε δυο μικρά παιδιά, που οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν, ότι βυθίστηκε το Ακρωτήρι, βουλιάζει το νησί, δεν υπάρχουν δρόμοι πια, βουνά και σωροί από ερείπια μόνο... Πού θα περάσουμε, μα εμείς επιμένουμε, ζητάμε διαρκώς τη μάνα... Κάποια στιγμή που δεν πρόσεχε κανείς, κοιταχτήκαμε αποφασιστικά με την αδελφή μου και βουβά συνεννοηθήκαμε, ότι πρέπει να φύγουμε...

Πιαστήκαμε από το χέρι και ξεκινήσαμε κλαίγοντας, χωρίς ψωμί, χωρίς νερό μη γνωρίζοντας τι θα βρίσκαμε μπροστά μας και πού θα καταλήξουμε... Δεν ξέραμε ποιο δρόμο να πάρουμε... Απ΄ όπου περνούσαμε απαντούσαμε χωριανούς, ακόμα και ξένους, που μας παρότρυναν να γυρίσουμε πίσω γιατί θα χαθούμε... θα αφανιστούμε... Η γη κουνιόταν συνεχώς από αλλεπάλληλες δονήσεις κι εμείς με τον τρόμο στη καρδιά, κρατημένες γερά από το χέρι από φόβο μη χωριστούμε, αποφασισμένες να πάμε στους γονείς μας...

Πόσες ώρες περπατούσαμε; Ποιο δρόμο ακολουθήσαμε; Πώς καταφέραμε και κάποια στιγμή φτάσαμε στην Μπόχαλη;..

Κλαμένες, πεινασμένες, φοβισμένες, λερωμένες από τις πολλές φορές που σκοντάψαμε και κατρακυλήσαμε στα ερείπια, μια και δεν υπήρχαν δρόμοι και χάναμε τον προσανατολισμό μας, με μουτζουρωμένα πρόσωπα από τα δάκρυα και τις σκόνες, πέσαμε στην αγκαλιά του παπάκη μας, όπου γεμάτος αγωνία βρισκόταν συνεχώς κάτω από την εκκλησία του Αρίγγου, εκεί στο ξάγναντο, μήπως και μας δει... Έκλαιγε σαν μικρό παιδί και μάς έσφιγγε στην αγκαλιά του ευχαριστώντας το Θεό, που εισάκουσε τις προσευχές του και προστάτεψε τα παιδιά του, γιατί έτρεμε πως ίσως σκοτωθήκαμε και δεν θα μας ξανάβλεπε ποτέ...

Οποία οδύνη, όμως, όταν φτάνοντας στα πεζούλια της Χρυσοπηγής, αγνάντεψα την ολική καταστροφή... Ολόκληρη τη Χώρα σε σωρούς από ερείπια, με μερικούς τοίχους να στέκονται όρθιοι εδώ κι εκεί, σημαδούρες, απειλώντας τους τολμηρούς ή απελπισμένους όπου έψαχναν στα συντρίμμια ανταποκρινόμενοι στις κραυγές για βοήθεια των εγκλωβισμένων, έρμαιοι της φωτιάς που εξαπλωνόταν με φοβερή ταχύτητα. Εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, καιγόταν το ιερό της Μητρόπολης... Όταν αντίκρισα την Αγία Τράπεζα ζωσμένη στις φλόγες που έφταναν μέτρα ψηλά, δεν άντεξε η παιδική καρδιά μου κι έπεσα λιπόθυμη...

15 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Ευχαριστούμε τη φίλη και συνεργάτιδα Διονυσία για τη συγκλονιστική και από πρώτο χέρι (γι' αυτό και πολυτιμότατη) μαρτυρία της, που επέχει θέση Χρονικού της μεγάλης Καταστροφής.

Daniel είπε...

Κι εγώ σε ευχαριστώ π Π για τις ταιριασμένες για την περίσταση, έστω και αν μας προκαλούν θλίψη, φωτογραφίες. Βλέπεις, έχει κάποιες μνήμες, τόσο οδυνηρές, που δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ. Τις κουβαλάμε μέσα μας ολοζώντανες και θα σβήσουν μόνο με το δικό μας πέρασμα.
δ.μ.τ.

Porfyrogennitos είπε...

Ας μην υπάρξουν άλλες μέρες όπως αυτές...

:-/

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, κ.Μούσουρα, για τη σημαντική και συγκλονιστική μαρτυρία σας!
Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Daniel είπε...

Πορφύρη, καλώς όρισες και ένθεν.
θαυμάζω πάντα τις ωραίες σου φωτογραφίες.
ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσει ουδείς τέτοιες στιγμές, μολονότι στη ζωή όλα πιθανά και τίποτα απίθανο.
καλή σου με΄ρα,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Καλή σου μέρα Δέσποινα, ωραία έκπληξη! περνοδιαβαίνω και από τις όμορφες σελίδες σου και τις απολαμβάνω πάντα!
ναι, μνήμες ανεξίτηλες στην παιδική ψυχή...
καλά να είσαι πάντα,
δ.μ.τ.

Nefelli είπε...

Kα Μούσουρα,
ακολούθησα το παράθυρο-link του αγαπητού μας ΠΚ κι έφτασα σ' αυτή σας τη γραφή σας, που κυριολεκτικά με συγκλόνισε.

Δεν την έζησα προσωπικά εκείνη την καταστροφή, μα μέσα από ιστορίες-περιγραφές της γιαγιάκας μου, έχω σαφή εικόνα των τραγικών καταστάσεων που ακολούθησαν το σεισμό του '53, στο νησί μας.

Εύχομαι να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια γεγονότα κι οι μνήμες που θα ακολουθήσουν να είναι σε κόντρα ρόλο, με την προσωπική σας συγκλονιστική μαρτυρία.

Καλό Δεκαπενταύγουστο.

Daniel είπε...

Καλή μου Νεφέλη, (υποθέτω ότι μάλλον γένους θηλυκού θα είσαι),
ναι, πράγματι τα γεγονότα συνταρακτικά εκείνης της εποχής, ιδιαίτερα, για εμάς τα παιδιά.
Είθε να εισακουστεί ο λόγος σου ο καλός και να μη βιώσει κανένας ποτέ ξανά τέτοιεσ καταστάσεις. Ουτοπία; Μπορεί, αλλά, ας λέμε το λόγο τον καλό.
με αγάπη από την παγωμένη, αυτήτ η στιγμή Μελβούρνη,
δ.μ.τ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Πορφύρη,

Μακάρι, να εισακουστούν οι προσευχές μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Σωστά λες:Και σημαντική και συγκλονιστική η περιγραφή της κ. Μούσουρα. Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς γαρ!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

Αν ζούσαμε σε καλύτερο και οργανωμένο κράτος της Ευαισθησίας και του Πολιτισμού, αυτή εδώ η καταγραφή της φίλης Διονυσίας, θα ήταν σήμερα πρωτοσέλιδο στις τοπικές (τουλάχιστον) εφημερίδες. Και τούτο επειδή αποτυπώνει στιγμές και σκηνές μιας ιδιαίτερα σημαντικής ιστορικής στιγμής του κοινοτικού βίου των Ζακυνθίων.

Μην ξεχνάμε ότι στο Τζάντε μας, δεν μετράμε π.χ. "προπολεμικά" και "μεταπολεμικά", αλλά "προσεισμικά" και "μετασεισμικά". Η 11η και 12η Αυγούστου 1953 υπήρξε για μάς, ό,τι είναι η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικάνους...

Αλλά όλα αυτά εις ώτα θεόκουφα.

Εμείς πάντως προβάλλουμε το κείμενο της κ. Μούσουρα, όσο μπορούμε, από το Πολυπεριοδικό μας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονυσία,

Ευχαριστούμε ξανά για το κείμενό σου. Μακριά από παρόμοιες δοκιμασίες και συμφορές. Υγεία και πνευματική ευρωστία να έχουμε!

Σε περιμένουμε στην πατρίδα, απ' ό,τι ξέρω την επόμενη εβδομάδα!!!

Daniel είπε...

Αγαπητέ π Π και όλοι της παρέας,
Ναι, πρώτα ο Θεός, άφιξη στο όμορφο Φιόρε, 21 Αυγουστου, μόλις και προλαβαίνω να συνεορτάσω μαζί σας και με όλους τους εκεί αγαπημένους, την εορτή του Αγίου μας.
καλά να είστε όλοι και με το καλό η Γιορτή της Μάνας του Κόσμου,
με αγάπη,
δ.μ.τ.

Ανώνυμος είπε...

Είχε τύχει πριν χρόνια ν ακούσω μιά τόσο ρεαλιστική περιγραφή αυτής της καταστροφής που έγινε τότε, απο ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και έφυγαν κιόλας για πάντα. Ξεριζώθηκαν μη αντέχοντας αυτές τις εικόνες αφανισμού. Γλύτωσαν μόνο τη ζωή τους και μιά εικόνα στα χέρια! Αλλά αυτό που διάβασα τώρα ήταν τόσο φρικτά συγκλονιστικό, γιατί τίποτα δεν αποτυπώνεται τόσο βαθιά όσο αυτό που βλέπουν τα παιδικά μάτια. Η κα Διονυσία έχει κρατήσει ανέπαφα τα καθαρά μάτια του παιδιού που ήταν τότε, και γι αυτό συγκλονίζει σήμερα, αφήνοντας ένα παιδί να μιλάει..

Daniel είπε...

Αριάδνη,
έχεις δίκιο, τα παιδικά μάτια, συλαμβάνουν ολόκληρη την εικόνα, ανεπηρέαστα από ό,τι άλλο που θα τα έκανε να μεροληπτούν.
Συγκλονιστική αφήγηση, είπατε οι περισσότεροι...κι όμως, μπροστά σε κείνα τα φοβερά συναισθήματα του τότε που παραμένουν πολύ ζωντανά μέσα μου, ξαναδιαβάζοντας το σύντομο κειμενάκι, νιώθω ότι δεν κατάφερα να σας δώσω πλήρω εικόνα της καταστροφής, ίσως, γιατί η οδύνη κρατεί ακόμα και λειτούργησε σαν τροχοπέδη στην πέννα..
να είσαστε πάντα καλά και ποτρέ να μη ζήσετε τέτοιες στιγμές.
με το καλό μεθαύριο,
και με τηνα γάπη μου,
δ.μ.τ.