e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο Πατριάρχης ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

  Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2013, 7.30 το βράδυ  

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του εν Θεσσαλονίκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακήρυξε απόψε -άξια δίκαια- το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Επίτιμο Διδάκτορά του. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που -σημειωτέον- πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ακολούθησε την εξής σειρά: 
• Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Αθ. Χατζηδημητρίου.
• Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Δημητρίου Κυρκιλή.
• Έπαινος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Δημήτριο Κυρκιλή.
• Αναγόρευση του Τιμωμένου.


Μετά την ανάγνωση των επίσημων κειμένων της ανακήρυξης από τους ανωτέρω καθ' ύλην υπεύθυνους του Πανεπιστημίου, τον λόγο έλαβε -κατά το έθος- ο λαβών την επιτιμία Πατριάρχης, ο οποίος, με τη γνωστή εμβρίθεια και πειθώ του λόγου του ανέπτυξε τον βίο, την πολιτεία και την προσφορά των δύο ιεραποστόλων γόνων της Θεσσαλονίκης και αυταδέλφων, των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων.

Ο Ομιλητής επέμεινε κυρίως στο πολυσήμαντο έργο της διάδοσης του ευαγγελικού λόγου στο βορρά και στην προσφορά στους λαούς αυτούς νέας γραφής. Τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με τα οποία εκοσμούντο οι δύο Φωτιστές ήταν η διάθεση διαλόγου και η πειθώ του λόγου τους. Οι δύο αδελφοί παρήγαγαν έργο τόσο σπουδαίο και καταλυτικό μη ελθόντες σε σύγκρουση ούτε με τον Πάπα, που τότε επηρέαζε τη Μοραβία και Πανονία, μήτε με τις λατρευτικές παραδόσεις των τόπων, όπου ευαγγελίστηκαν Χριστό. Ακόμη και η διαφορά ως προς το δόγμα της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος δεν στάθηκε ικανή για μη επικοινωνία με τους Δυτικούς.








Την εμπνευσμένη Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά την ανωτέρω ανακήρυξή του, δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να την αναγνώσετε, κάνοντας απλώς ένα κλικ ΕΔΩ!


Την Έκθεση «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης [+ video]

  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 1 μ.μ.  








Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», πραγματοποίησε το μεσημέρι στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, του πρέσβη της Κύπρου, ιεραρχών και αξιωματούχων.

«Ο Άγιος Μάμας τιμάται επί δεκαεπτά συναπτούς αιώνας υπό των πιστών εις άπασαν τη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην ενιαία λατρευτική παράδοση, η οποία - όπως είπε - «επικράτησεν από της Καππαδοκίας, μέχρι της Ισπανίας και από της Κωνταντινουπόλεως, μέχρι της Κύπρου, επί αιώνες». Πρόσθεσε, ότι η μνήμη του «δεν υστέρησε κατά πολύ τούτου του Αγίου Δημητρίου, αλλά εταξίδεψε εις διαφόρους λαούς, που εξέφρασαν την αγάπη τους για τον άγιο, με απεικονίσεις και δια της διατηρήσεως της τιμής και της μνήμης του, από της πρωτοβυζαντινής εποχής μέχρι και σήμερα».

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της Μόρφου, μεταξύ άλλων, δίνει την αφορμή «για την υπενθύμιση της τραγικής μοίρας, της πόλεως και του λαού της Μόρφου, που βιώνουν την καθ' όλα παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προσβλητική για τις πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σύγχρονο οικουμενικό πολιτισμό, κατοχή» και πρόσθεσε: «Η παρουσία του δημάρχου και του μητροπολίτη Μόρφου στη σημερινή εκδήλωση, μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό, μιας λύσης που θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, θα αποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη, θα διασφαλίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία επιτέλους Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα δώσουν τα χέρια, θα ομονοήσουν και θα ζήσουν ελεύθεροι και αδελφωμένοι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Παύλος Παρασκευάς, μεταφέροντας χαιρετισμό του αρμοδίου υπουργού της κ. Κενεβέζου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κυπριακό και στη Μόρφου, που «αποτελεί μια μικρογραφία της τραγικής μοίρας ολόκληρης της Κύπρου», ενώ συνεχάρη το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το δήμο και τη μητρόπολη Μόρφου, για την διοργάνωση της έκθεσης για τον πολιούχο της Μόρφου αγίου Μάμαντα.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Η έκθεση περιέχει, μεταξύ άλλων, απεικονίσεις του αγίου σε ποικίλα υλικά, φυλακτά, προσκυνήματα, διάφορα αντικείμενα και τοπωνύμια, αναφερόμενα στον άγιο, διάσπαρτα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, από την ανατολή ως τη δύση.

Φ.Γ. / ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.










Σημειώσεις ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ
* Ολόκληρη την Πατριαρχική Ομιλία δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να αναγνώσετε μ' ένα κλικ ΕΔΩ



** Την Ομιλία Βαρθολομαίου, κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, μετά τα Εγκαίνια της ανωτέρω Έκθεσης, αναρτήσαμε επίσης στην Βιβλιοθήκη μας. Για να την δείτε, κλικάρετε ΕΔΩ!

Τιμητική διάκριση στον Οικουμενικό Πατριάρχη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  23 Οκτωβρίου 2013, στις 11 το πρωί  


















Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, στις 11 το πρωί σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσήλθε με τη συνοδεία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έλαβε ειδική τιμητική διάκριση, δηλαδή το έμβλημα του Α.Π.Θ. "Άγιος Δημήτριος", από τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. 

Μετά την επίδοση του εν λόγω Παρασήμου, το οποίο -σημειωτέον- για πρώτη φορά απονεμήθηκε, ο Πατριάρχης ανέβηκε στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας τελετών του Α.Π.Θ. και εκφώνησε βαρυσήμαντη Ομιλία, με το επίκαιρο θέμα "Κρίση και Επίκριση". Εν τέλει όλοι καταχειροκρότησαν τον σοφό Πρωθιεράρχη των Ορθοδόξων!

Ολόκληρη την Ομιλία δημοσιεύσαμε ήδη στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να την αναγνώσετε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ! Εάν επιθυμείτε όμως να την δείτε και να την ακούσετε, μαζί με τα προλεχθέντα και τον μουσικό επίλογο της επίσημης αυτής σύναξης, κάντε κλικ ΕΔΩ!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην περιώνυμη Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων

  Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 9.30 το πρωί  






Η σημερινή μέρα ξεκίνησε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με επίσκεψη προσκύνημα στη περιώνυμη Μονή Βλατάδων, παλαίφατο και αειφεγγές πνευματικό κέντρο στη συμπρωτεύουσα, κόσμημα περίοπτο του Οικουμενικού Θρόνου. 

Μέσα σε κλίμα έντονων συναισθημάτων κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, ευάριθμοι Αρχιερείς (μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος), πλήθος Κληρικών, λοιπών Επισήμων και απλών ανθρώπων υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη. Εκείνος ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή, αναφέρθηκε στην καθόλου προσφορά της Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων στην πνευματική θωράκιση του λαού διαχρονικά, δεν εφείσθη όμως και επαινετικών λόγων για τον προΗγούμενο της Μονής λογιότατο Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονα.

Ολόκληρη την Ομιλία Βαρθολομαίου δημοσιεύσαμε ήδη στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας. Για να έχετε πρόσβαση και να μπορέσετε να την αναγνώσετε, κάντε κλικ ΕΔΩ!

Η υποδοχή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη

  Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2013 εσπέρας  










Με παλλαϊκή συγκέντρωση των Θεσσαλονικέων (και όχι μόνον) έγινε δεκτός χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ιστορικό κέντρο της Συμπρωτεύουσας, μπροστά στο περικαλλή ναό του Αγίου Δημητρίου. Συγχρόνως έγινε η υποδοχή του αντιγράφου της ιεράς Εικόνας της Τριχερούσης, η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Από πλευράς Κληρικών, πλειάδα Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα, με επικεφαλής τον οικείο Μητροπολίτη Άνθιμο, δέχτηκαν τον Πατριάρχη του Γένους. Αμέσως εψάλη επίσημη Δοξολογία στον κατάμεστο Ναό του Πολιούχου και ακολούθησε Δεξίωση στην Μητρόπολη, με την παρουσία των Αρχών και των Κληρικών όλων των βαθμών. Και στις δύο περιπτώσεις άπαντες εξέφρασαν αισθήματα υιϊκής αφοσίωσης στον Προεστό των Ορθοδόξων.

Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας ήδη αναρτήσαμε και μπορείτε να αναγνώσετε αφενός μεν την ομιλία του Πατριάρχη κατά την Δοξολογία, μ' ένα κλικ ΕΔΩ, αφετέρου δε την αντίστοιχη ομιλία κατά την Δεξίωση, μ' ένα κλικ ΕΔΩ!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης "ευλογών και αγιάζων" για 4η μέρα τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

  Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013  
Φωτογραφίες: Ιστότοπος Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως




















Η Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την επίσκεψή του στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε. προς τους Στρατιωτικούς Ιατρούς, είναι εδώ!












Την Ομιλία Βαρθολομαίου κατά την Τελετή Εγκαινίων Ξενώνος Συνοδών Ασθενών"ΦΙΛΟΞΕΝΑ", διαβάστε εδώ!




Την Ομιλία του Πατριάρχου κατά το Τρισάγιο στο Μνημείο Καέντων του Χορτιάτη, διαβάστε εδώ!
















Τις νουθεσίες του Οικουμενικού προς τις Μονάζουσες της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, δείτε εδώ!














Τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 22ας Ὀκτωβρίου, τελευταίας ἡμέρας τῆς παραμονῆς Του εἰς τήν Ἱ. Μητρόπολιν Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως, ὁ Πατριάρχης μετέβη εἰς τό Συμμαχικόν Κοιμητήριον Ζέϊτενλικ ἔνθα ἀναπαύονται χιλιάδες θυμάτων τοῦ Α´ Παγκοσμίου πολέμου, ἐξ ὧν πλεῖστοι Σέρβοι, καί ἐτέλεσε τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεώς των. Παρέστησαν ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Μεθόδιος, Καθηγούμενος τῆς ἐν Ἁγίω Ὄρει Ἱ. Μονῆς Χιλανδαρίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Κωνσταντῖνος Γκιουλέκας, Ὑφυπουργός Παιδείας, ὁ ἐν Θεσσαλονίκη Γεν. Πρόξενος τῆς Σερβίας Ἐντιμ. κ. Sinisa Pavic καί ὁ Ἀντιστράτηγος κ. Θεοχάρης Πανόπουλος, Διοικητής τῆς Ἀνωτάτης Στρατιωτικῆς Διοικήσεως Ὑποστηρίξεως Στρατοῦ (Α.Σ.Δ.Υ.Σ.), ἐνῶ στρατιωτικόν ἄγημα ἀπέδωσε τάς προβλεπομένας τιμάς.

᾽Εν συνεχεία, ἐπεσκέφθη τό ἐν Εὐκαρπίᾳ 424 Γ.Σ.Ν.Ε. (Γεν. Στρατιωτικόν Νοσοκομεῖον Ἐκπαιδεύσεως), ἐν τῇ εἰσόδῳ τοῦ ὁποίου Τόν ὑπεδέχθησαν οἱ Ἐντιμ. κ .κ. Μιχαήλ Τσελεντάκης, Ταξίαρχος, Διευθυντής τοῦ Νοσοκομείου, καί Ἰορδάνης Ἀθανασιάδης, Συνταγματάρχης, Ὑποδιευθυντής. Ἐπηκολούθησαν ἐν τῷ ἀμφιθεάτρῳ ὁμιλίαι τοῦ κ. Διευθυντοῦ, ὅστις ἀνεφέρθη εἰς τήν ἑκατονταετῆ ἱστορίαν τοῦ Ἱδρύματος, καί τοῦ Πατριάρχου, εὐχαριστήσαντος διά τήν συχνάκις νοσηλείαν ἐν αὐτῷ κληρικῶν καί μοναχῶν, Ἀκολούθως ἐπεσκέφθη τήν οὐρολογικήν καί ὀγκολογικήν κλινικήν.

Ἐν συνεχείᾳ μετέβη εἰς τόν πλησίον τοῦ Νοσοκομείου Παπανικολάου εὑρισκόμενον νέον ξενῶνα «Φιλοξενία», προοριζόμενον νά ὑποδέχεται συνοδούς ἀσθενῶν, καί ἐτέλεσε τόν ἁγιασμόν τῶν ἐγκαινίων. Εἶτα μετέβη εἰς Χορτιάτην, ἔνθα ἐπεσκέφθη τόν ἀπό τοῦ 12ου αἰῶνος Ἱ. Ναόν Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος καί ἐτέλεσεν ἐνώπιον τοῦ ἀνεγερθέντος μνημείου τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ὑπό τῶν Ναζί καέντων 149 κατοίκων τοῦ χωρίου τῇ 2ᾳ Σεπτεμβρίου 1944· ἐκεῖ ὡμίλησαν ὁ Ἐντιμ. κ. Ἰγνάτιος Καϊτετζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης καί ὁ Πατριάρχης. Παρέστη ἡ Εὐγεν. κ. Anita Englert Zerbin, Ἀναπληρώτρια Γεν. Πρόξενος τῆς Γερμανίας ἐν Θεσσαλονίκῃ.

Τήν μεσημβρίαν, ἐπηκολούθησε Πατριαρχική ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἱ. Γυναικείαν Μονήν Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χορτιάτη, πρό τῆς εἰσόδου τῆς ὁποίας ἐγένετο ὑποδοχή τῆς ἐκ τοῦ ἐνοριακοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγ. Γεωργίου μεταφερθείσης ἱ. εἰκόνος τῆς Παναγίας Χορταΐτου, τοποθετηθείσης εἰς τό καθολικόν τῆς Μονῆς. Ἐπηκολούθησε Δέησις καί προσφώνησις τῆς Καθηγουμένης, Ὁσιωτ. Μοναχῆς Χριστοδούλης καί ἀντιφώνησις τοῦ Πατριάρχου, ἐπιδαψιλεύσαντος τήν εὐλογίαν Του εἰς τήν ἀδελφότητα καί εὐχηθέντος εἰς τήν ἑορτάσασαν τήν προτεραίαν τά ὀνομαστήριά της Καθηγουμένην.

Μετά ταῦτα, μετέβη εἰς τήν γνωστήν Βιομηχανίαν μπισκότων « Παπαδοπούλου,» ἔνθα προϋπήντησεν Αὐτόν ἡ Εὐγεν. κ. Ἰωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος τῆς Ἐπιχειρήσεως, μετά τοῦ υἱϊοῦ αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Εὐαγγέλου, καί ἔσχεν ἐπικοινωνίαν μετά τῶν ἐργαζομένων, ξεναγηθείς εἰς τάς παραγωγικάς μονάδας αὐτῆς.

Ἡ παραμονή τοῦ Πατριάρχου εἰς Νεάπολιν καί Σταυρούπολιν ἔληξε διά τῆς ὑπ᾽Αὐτοῦ εὐλογίας τοῦ ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «Les Lazaristes» παρατεθέντος γεύματος, ἔνθα συνέφαγε μετά τοῦ ἱ. Κλήρου τῆς Μητροπόλεως Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως καί ἀπηύθυνε πατρικούς καί ἐνθαρρυντικούς λόγους διά τήν συνέχισιν καί ἐνίσχυσιν τῆς διακονίας αὐτῶν.