e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η εθιμική ομιλία του Μητροπολίτη Ζακύνθου από τον εξώστη του Μητροπολιτικού Μεγάρου

(Παραμονή των Φώτων, 5 Ιανουαρίου 2014)


Εορτάζοντας τη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, φιλέορτοι αδελφοί, ας στρέψουμε το νου μας στο σήμερα για να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτή η φανέρωση του Τριαδικού Θεού για τον άνθρωπο και την κοινωνία σήμερα.
            Ζούμε πράγματι σε μια εποχή που το άτομο, το υποκείμενο διεκδικεί την απόλυτη ελευθερία μέσα από την κατοχύρωση απόλυτων ατομικών δικαιωμάτων! Η ελευθερία του σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του Άλλου, επομένως ο Άλλος κατανοείται και βιώνεται ως περιοριστικός για την ελευθερία μου. Όλη η σύγχρονη δικαιωματοκρατική κοινωνία έχει οικοδομηθεί πάνω σε αυτό. Περισσότερα δικαιώματα παντού, νομικά, ηθικά, οικονομικά κ.λ.π.. Μέσα σ’ αυτή τη λογική πιστεύουμε ότι το κράτος, το δίκαιο, πρέπει να μας προστατεύει από τους άλλους, για να έχουμε την περιουσία μας, τις προτιμήσεις μας, τις κοινωνικές σχέσεις που θέλουμε και όλα τα άλλα. Όταν αυτός που απειλεί την ελευθερία μας είναι παντοδύναμος, όπως ο Θεός, τότε προτιμάμε να τον απορρίψουμε και να τον εξορίσουμε από την ζωή μας.
Όμως η σημερινή αποκάλυψη της Τριάδος, μας διδάσκει εντελώς καινούργια πράγματα, που «η θάλασσα είδε και έφυγε και ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω». Ποια είναι αυτά; Ότι το γνώρισμα του Θεού δεν είναι το ατομικό εγώ, που θα πρέπει ή να νικήσει τον άνθρωπο ή να νικηθεί από αυτόν. Αντίθετα, είναι το χαρακτηριστικό της αγαπητικής κοινωνίας που κενώνεται, που αδειάζει μέσα από την εν ταπεινώσει αγάπη για να πλησιάσει τον άνθρωπο και να γίνει ένα μαζί του.
Αυτό το πρότυπο των σχέσεων στον ίδιο τον Θεό ανοίγει κι ένα νέο πεδίο σχέσεων για την ανθρώπινη κοινωνία. Οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μπορούν τώρα να δομηθούν έξω από τον φόβο της απειλής του Εγώ. Η κοινωνία των ανθρώπων χωρίς να ισοπεδώνει την ιδιαιτερότητα του καθενός προσώπου, όπως ιδιαίτερη Υπόσταση είναι και ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα στο Θεό και με διαφορετικό τρόπο αποκαλύπτονται, ταυτόχρονα όμως δρούν ως ένας Θεός μέσα από διακριτές σχέσεις αγάπης, όπως φανερώνουν τα λόγια «ο Υιός μου ο αγαπητός».
Έτσι και η κοινωνία των ανθρώπων καλείται να δει τις σχέσεις της πρώτα απ΄ όλα μέσα από την εκούσια θυσία, μέσα από την ανιδιοτέλεια. Μέσα από την τήρηση του νόμου, όχι γιατί έτσι πρέπει γενικώς, αλλά από την αγάπη και την διακονία προς τον άλλο, όπως ακριβώς υποτάχθηκε και ο Ιησούς εκουσίως και βαπτίσθηκε, ενώ δεν είχε καμία ανάγκη γι΄ αυτό.
Σε μία εποχή που η αξιοπρέπεια ταυτίζεται με τα χρήματα και την οικονομική ευμάρεια, η αισιοδοξία με τα οράματα οικονομικής μεγέθυνσης και η ελευθερία ως οικονομική ελευθερία, η φανέρωση της Τριάδος μέσα από την κένωση του Υιού και Λόγου του Θεού που ήρθε με ανθρώπινη φύση για να βαπτισθεί, ανοίγει έναν άλλον δρόμο για την ανανοηματοδότηση των πάντων. Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να ξαναξεκινήσουν με τη λογική της θυσίας για την αγάπη και τη διακονία. Η πραγματική ελευθερία πραγματώνεται με την απελευθέρωση και από τα υλικά, αλλά και από τα άυλα δεσμά του Εγώ που αναγκάζουν τον άνθρωπο να εκχωρεί τη μοναδικότητά του σε αγορές, κοσμικές συναλλαγές ή ιδιοτελείς υποτέλειες.
Η τριαδικότητα του Θεού, που αποκαλύπτεται μέσα από την Ενανθρώπιση και τη Βάπτιση, είναι μια εγγύηση ότι και οι κοινωνικές σχέσεις του ανθρώπου που έχει δίπλα του και όχι απέναντί του τον Τριαδικό Θεό μπορούν να απελευθερωθούν από κάθε μορφή αλλοτρίωσης και να παντρέψουν την ελευθερία και τη μοναδικότητα με την αγάπη και τη θυσία, όπου οι δεύτερες, όχι μόνον δε θα αντιστρατεύονται, αλλά θα συγκροτούν και θα αποκαλύπτουν τις πρώτες.
Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε Γέροντα, Μητροπολίτα Δωδώνης κ. Χρυσόστομε, όλοι οι Χριστιανοί να κάνουμε μια νέα αρχή στην κοινωνία μας, αξιοποιώντας τα διδάγματα από τη Βάπτιση του Κυρίου μας, ώστε ολόκληρος ο κόσμος να γίνει τόπος επιφανείας του Κυρίου. Αμήν.

Απόψε στα "Κάλαντα του Δεσπότη", στην πόλη της Ζακύνθου

Ο παραδοσιακός αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου των Ξένων, η εν πομπή μετάβαση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τα Κάλαντα προς τιμήν του, η ομιλία του από τον εξώστη και οι ευχές του κλήρου και του λαού.
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας































































Αγιάζοντας σπίτι-σπίτι

  σήμερα ολημερίς στο Μπανάτο