e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ευχετήρια ενατένιση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ εκ μέρους του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Βενεδίκτου

   Οφειλόμενος αντιπελαργισμός στον εορτάζοντα Πατριάρχη μας Θεόφιλο Γ΄  

Χαίρει και ευφραίνεται το των Ιεροσολύμων Πατριαρχείο στις 9/22 Μαρτίου, ημέρα τιμής και μνήμης των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, ανάμεσά τους και ο Άγιος Θεόφιλος. Στην μακραίωνη χορεία των Πατριαρχών υπάρχει ο Πατέρας και Ηγούμενος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ο Γ΄. Απ' άκρη ώς άκρη της η Σιωνίτιδα Εκκλησία πανηγυρίζει για τα ονομαστήρια του Δεσπότη της και Αυθέντη της, ο Οποίος αύριο, Κυριακή Β΄ Νηστειών, θα τιμήσει δεόντως τον προστάτη του Άγιο Θεόφιλο.

Από το 2005, έτος εκλογής και ανόδου του στον πατριαρχικό Θώκο, η πολιτεία Του έγινε μέτρο σύγκρισης, η αγάπη Του παροιμιώδης, η φροντίδα Του μοναδική. Γνώστης άριστος των θεμάτων και προβλημάτων του Πατριαρχείου, υπερασπιστής ακραιφνής των θεσμίων του και των δικαιωμάτων του, βοηθός και σκεπαστής των αδελφών Του, κληρικών και λαϊκών.

Χωρίς να υπολογίζει προσωπικό κόστος ο Μακαριώτατος γράφει την ιστορία Του και εμείς, τα πνευματικά Του παιδιά, παρακολουθούμε με θαυμασμό την συγγραφή αυτή και υπογραμμίζουμε το σθένος, την αποφασιστικότητα, τον ρεαλισμό.

Η Μητέρα των Εκκλησιών έχει καταστεί υπολογίσιμος δύναμη εντός της Ορθοδοξίας, με θεολογικό υπόβαθρο και σοβαρότητα. Τούτο φάνηκε και στην πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία μετείχε ενεργά και δυναμικά. Ταυτόχρονα απολαμβάνει τον σεβασμό από πολιτειακούς παράγοντες ανά τον κόσμο -ορθοδόξους και μη- διεθνούς φήμης και κύρους. Ιδιαίτερη σχέση διατηρεί με την Μητέρα Πατρίδα, την φίλτατη Ελλάδα μας. Άρχοντες και αρχόμενοί της τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη για τα όσα πράττει. Επίσης, όλως ιδιαιτέρως και έμπρακτα εκτιμάται από τις Αρχές των υπό την δικαιοδοσία Του κρατών. Ο Χασιμιτικός Οίκος του Βασιλέα μας Αμπτάλα τρέφει τα κάλλιστα των αισθημάτων του για τον Πατριάρχη μας κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟ. Αποκορύφωμα αυτών είναι και η πρόσφατη απονομή του Ανώτατου Παράσημου της Χώρας στον Μακαριώτατό μας. Τα αυτά αισθήματα έχει και εκφράζει και ο Εξοχ. Πρωθυπουργός του τόπου. Χαιρόμαστε πολύ για όλα!

Η επιλογή ικανών συνεργατών, η προαγωγή αξίων κληρικών, η προσέλκυση νέων αδελφών ήταν και είναι στην ανύστακτη μέριμνά Του για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Πατριαρχείου μας. Ο φόρτος των εργασιών Του δεν απορροφά το φιλακόλουθο ύφος και ήθος Του, γενόμενος τύπος και παράδειγμα για τους υπολοίπους!

Εμείς, από την όμορφη γωνιά της μεγάλης και πολυπολιτισμικής οικογένειάς Του, την φιλόξενη Ιορδανία, σπεύδουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Πρώτα στον Κύριο που μας δώρησε τέτοιον Ποιμένα και Διδάσκαλο και ύστερα τον Μακαριώτατο κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟ για τους κόπους και μόχθους που καταβάλλει για το πνευματικό καλό του ποιμνίου Του, όλων μας.

Ζητούμε συγνώμη για τα λάθη μας που τον πίκραιναν, αφού αν και ό,τι έγινε δεν ήταν ηθελημένα. Δεν παύουμε να Τον μνημονεύουμε στις κοινές ή στις κατ' ιδίαν προσευχές μας, όχι ως πράξη συνήθειας ή υποχρέωσης. Είναι ο καρδιακός οφειλόμενος αντιπελαργισμός στα όσα έδειξε η στοργή Του και όσα μας επιφυλάσσει η αγάπη Του. Αποδεικνύει με λόγια και έργα ότι είναι ΘΕΟΦΙΛΟΣ όχι μόνο στο όνομα, αλλά στην ουσία. Ευχόμαστε να έχει χρόνια πολλά και την καρποφορία τους θα την γευόμαστε, θα την χαιρόμαστε, θα την καμαρώνουμε πάντες!

Ο Φιλαδελφείας Βενέδικτος

Οι Άγγελοι παραστέκονται με αγάπη και διακονούν τον άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β’ Νηστειών 
16ης Μαρτίου 2014 
(Εβρ. α’   10-β΄  3)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλές φορές γίνεται λόγος στην Αγία Γραφή για τους Αγγέλους. Οι Άγγελοι παρουσιάζονται να υμνολογούν τον Θεό, να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, να τους υπηρετούν και να τους περιβάλλουν με αγάπη.
Είναι πνεύματα, δεν έχουν δηλαδή σώμα υλικό και φθαρτό. Δεν  τους επηρεάζουν οι καιρικές μεταβολές και δεν έχουν ανάγκη ενδύσεως και τροφής. Μπορούν να μετακινούνται ταχύτατα από το ένα μέρος στο άλλο, σε όλη την  Δημιουργία.
Πολλές φορές, όμως, όταν το ζητήσει ο Θεός –για το καλό των ανθρώπων- τους συναντάμε, κατεβαίνουν στη γη, περπατούν, τρώνε και συνομιλούν με τους ανθρώπους, λαμβάνοντας διάφορες μορφές, όπως π.χ. στον Αβραάμ, στον Λωτ, στον Τωβία. Ταύτα πάντα όμως αποτελούν ανθρωπομορφικές εκφράσεις, ενώ -όπως προειπώθηκε- στην πραγματικότητα είναι ασώματα όντα.
Ο ιερός Δαμασκηνός λέει ότι οι Άγγελοι έχουν «φύση λογική, νοερή και αυτεξούσια, όχι φυσικά αθάνατη, αλλά κατά χάριν». Είναι ταχύτατοι, όχι όμως και πανταχού παρόντες, γιατί αυτό είναι ιδιότητα μόνο του Θεού, ο οποίος είναι «ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν».
Οι Άγγελοι, εξάλλου, δημιουργήθηκαν αγαθοί, δίκαιοι και άγιοι. Υμνούν τον Θεό διαρκώς και θαυμάζουν τα έργα, την σοφία και την αγάπη Του.
Ο Προφήτης Ησαΐας είδε τους Αγγέλους να πετούν γύρω από τον θρόνο του Θεού, ψάλλοντας «Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ».
Οι Άγγελοι, λοιπόν, είναι λειτουργικά πνεύματα. Παραστέκονται με αγάπη και διακονούν τον άνθρωπο. Τον περιφρουρούν από κάθε κίνδυνο, απαλύνουν τον πόνο  του πιο πολύ από κάθε πιστό γήινο σύντροφο, οικείο και φίλο και συνηγορούν γι’ αυτόν στον Θεό.
Κατά συνέπειαν, ας φροντίσουμε να επωφεληθούμε από την σωτήρια και ευεργετική παρουσία τους για το δικό μας καλό! Γένοιτο!

Β΄ Χαιρετισμοί στον ιστορικό ναό της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου

 Εσπέρας Παρασκευής 14ης Μαρτίου 2014 








Σε κλίμα κατάνυξης και με πληθωρική παρουσία του λαού του Θεού, τελέσθηκε χθες βράδυ η Ακολουθία της Β΄ στάσης του Ακάθιστου Ύμνου (Χαιρετισμών της Θεοτόκου), στον ιστορικό Ενοριακό Ναό της Φανερωμένης στην πόλη της Ζακύνθου, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και στην οποία έψαλαν μελωδικά τα μέλη της Χορωδίας Ζακύνθου «Η Φανερωμένη».
Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε τα εξής: «Μετά την Αγία Τριάδα, η Υπεραγία Θεοτόκος έχει στην καρδιά μας και στην Εκκλησία μας ιδιαίτερη τιμή, διότι Εκείνη είναι που έφερε τον λυτρωτή μας Ιησού, που δάνεισε την σάρκα και το αίμα Της, για να γίνει άνθρωπος, να Τον νοιώσουμε σαν δικό μας άνθρωπο, να Τον δούμε να ομιλεί και ταυτόχρονα να θαυματουργεί.
Κι αν ολόκληρη την ενιαύσιο περίοδο η Υπεραγία Θεοτόκος έχει ιδιαίτερη θέση στην ζωή μας, στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι περίοδος εντόνου προσευχής και προετοιμασίας, έχει ακόμα μεγαλύτερη θέση. Γι’  αυτό βλέπουμε ότι στην περίοδο της Σαρακοστής, που αυξάνεται η προσευχή, για να προετοιμαστούμε για το μεγάλο γεγονός (της Ανάστασης), καθιέρωσε η Εκκλησία μας την αναφορά μας σε Εκείνη κάθε Παρασκευή, ούτως ώστε να παίρνουμε ενίσχυση στον πνευματικό μας αγώνα.
Ζούμε σε μια περίεργη και αλλόκοτη εποχή, μια εποχή αναταράξεων ηθικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών, και ακριβώς σε αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε περισσότερο την ενίσχυση του Θεού. Και την χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής, να μπορέσουμε να στηρίξουμε πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά τους νέους μας, τα παιδιά μας, τα οποία βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση εξοστρακίζουν.
Αν η οικογένεια δεν σταθεί στους πυλώνες εκείνους που έχει η Εκκλησία μας, σε εκείνους δηλαδή που στηρίζουν την πίστη μας, που στηρίζουν και αυξάνουν την ελπίδα μας, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την παρρησία και την πρεσβεία της Υπεραγία Θεοτόκου στην ζωή μας… Η Υπεραγία Θεοτόκος θα μας ανεχθεί πολλές φορές, διότι έχει το ανθρώπινο, έχει υποφέρει για τον Υιό της και Θεό μας, έχει υποφέρει από τους ανθρώπους που Την αμφισβήτησαν, έχει υποφέρει από τους ανθρώπους που Την πίκραναν, αλλά Εκείνη συνεχίζει να είναι η προστάτιδά μας. Εκείνη η οποία ανοίγει την αγκαλιά της κάθε στιγμή, δείχνοντας την ευσπλαχνία Της, την αγάπη Της για το ανθρώπινο Γένος. Γι’  αυτό και εμείς απόψε Της απευθύναμε τόσα Χαίρε. Είναι εκείνα τα Χαίρε που ο καθένας θα μπορούσε μέσα από την καρδιά του να Της πει και τα οποία η Εκκλησία μας τα έχει συγκεντρώσει στον Ακάθιστο Ύμνο. Εκεί, στην Πόλη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Μάνα μας Εκκλησία, εκεί που η καρδιά μας χτυπά πάντοτε για το Γένος μας, έψαλαν όρθιοι τον Ακάθιστο Ύμνο, αυτά τα Χαίρε προς της Υπεραγία Θεοτόκο…
…Η Υπεραγία Θεοτόκος να μας ενισχύσει, ούτως ώστε να διέλθουμε το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με ειρήνη και με δύναμη, για να μπορέσουμε να ανέβουμε τον Γολγοθά μας, ο κάθε ένας τον δικό του, για να ζήσουμε στο τέλος της πορεία μας αυτής την Ανάστασή μας. Αμήν».