e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ταπεινό προσκύνημα στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο

Ταξίδεψε επιτόπου και παρουσιάζει ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ 















Ο Πανάγιος Τάφος και λεπτομέρειές του

Η κολόνα που φαινεται σχισμένη αποτελεί τον μάρτυρα της Αγίας Πίστεώς μας. Κατά την Παράδοση, όταν το 1549 οι Αρμένιοι κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Σουλτάνο Μουράτ, ο οποίος με φιρμάνι έδιωξε τους Ορθοδόξους από τον Ναό και άφησε μόνο τους Αρμένιους, να λάβουν το Άγιο Φως, από τον Πανάγιο Τάφο. Τότε ο Πατριάρχης Γερμανός και όλοι οι παρευρισκόμενοι Oρθόδοξοι, προσευχόμενοι ακριβώς δίπλα στην Αγία Πόρτα (στην είσοδο του ναού), παρακαλούσαν τον Κύριο να δώσει σημείο που να φανερώσει ότι τα δικαιώματα ανήκουν στους Ορθόδοξους. Πράγματι την ορισμένη ώρα, που βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως, σκίστηκε η γρανιτένια κολόνα και βγήκε από τη σχισμή το Άγιο Φως, ανάβοντας τα κεριά του Ορθόδοξου Πατριάρχη. 

Το Παρεκκλήσι ή Σπήλαιο του Αδάμ, κάτω από το Γολγοθά, όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθέτησε ο Νώε το κρανίο του Αδάμ, γι' αυτό και η ονομασία «Κρανίου Τόπος», Εβραϊστί δε Γολγοθάς, που ακούμε στο Ευαγγέλιο.

Στον Θόλο του Τρούλου, δεν υπάρχει η μορφή του Παντοκράτορα αλλά η απεικόνιση που βλέπουμε που αναπαριστά την κάθοδο του  Αγίου Φωτός.



Το Καθολικό των Ορθοδόξων.



Το μετόχι της Γεθσημανής.



Ο φρικτός Γολγοθάς και η επιγραφή στο πλάι. 





Η Αγια Αποκαθήλωση. Εδώ είναι ο τόπος, όπου ο Ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος μετά την Σταύρωση εναπέθεσαν το πανάγιο Σώμα του Κυρίου και το άλειψαν με αρώματα για να το ενταφιάσουν (Ματθ. κζ΄ 57-61). Τη σύνδεση αυτήν υπενθυμίζει και η επιγραφή, η οποία διατρέχει εξωτερικώς τις τέσσαρις πλευρές του μνημείου: Ο ΕΥΣΧΗΜΩΝ ΙΩΣΗΦ ΑΠΟ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΚΑΘΕΛΩΝ ΤΟ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΣΟΥ ΣΩΜΑ ΣΙΝΔΟΝΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΛΗΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΣΙΝ ΕΝ ΜΝΗΜΑΤΙ ΚΑΙΝΩ ΚΗΔΕΥΣΑΣ ΑΠΕΘΕΤΟ.



 Η αριστερή χείρα του Μεγάλου Βασιλείου στο σκευοφυλάκιο του Παναγίου Τάφου.

 Η Δεξιά χείρα του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισάρειας.



Εικονα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σκευοφυλάκιο, εντός της οποίας περιέχεται μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου (στο μέσον).

Ο τάφος του Ευσχήμονος Ιωσήφ του από Αριμαθαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: