e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ο Εσπερινός για τον Όσιο Παναγή τον Μπασιά στο Ληξούρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Ληξούρι Κεφαλονιάς, Σαββατόβραδο 6ης Ιουνίου 2015, η Λιτή των Λειψάνων του Οσίου από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών, όπου ετελέσθη ο Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, Τοποτηρητού της Ι. Μ. Κεφαλληνίας. 


























Ο Θεός δε ζητά πράγματα υπεράνω των δυνάμεών μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 7ης Ιουνίου 2015
(Ματθ. ι' 32-33, 37-38, ιθ’ 27-30)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλά τα εμπόδια και οι κίνδυνοι που θα συναντούσαν στον δρόμο τους οι Απόστολοι. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιησούς προείπε όλες τις δοκιμασίες που θα υφίσταντο στο δύσκολο έργο του ευαγγελισμού της οικουμένης. Ενώ αυτοί θα προσέφεραν στον κόσμο το ευαγγέλιο της χαράς και της ελπίδας, οι πονηροί και κακόβουλοι εχθροί τους θα απαντούσαν με διώξεις και βασανιστήρια. Όμως αυτοί δεν θα έπρεπε να φοβούνται τους διωγμούς και τις δυσκολίες, γιατί η υπέρτατη αμοιβή είναι σίγουρη και ο αμάραντος στέφανος της δόξας διασφαλισμένος.

Η αιώνια ζωή και σωτηρία περιμένει τόσο τους Αποστόλους, τους Αγίους και τους Δικαίους όλων των αιώνων, όσον και τον καθέναν από εμάς, που εργάζεται στον αμπελώνα του Κυρίου και βαδίζει τον δρόμο του Ευαγγελίου. Ο ίδιος ο Κύριός μας θα μαρτυρήσει υπέρ μας, ενώπιον του Πατέρα Του και των αγγελικών ταγμάτων. Όποιος όμως δείλιασε και προτίμησε τα ποταπά συμφέροντα και τις κενές φιλοδοξίες του, αρνούμενος με τον υλόφρονα τρόπο της ζωής του τον Χριστό, και ο ίδιος ο Χριστός θα τον αρνηθεί ενώπιον του Πατρός του.

Ο κάθε πιστός καλείται να αγαπά τον Σωτήρα περισσότερο από κάθε τι, συμπεριλαμβανομένων και των οικείων του. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, σε καμιά περίπτωση, ότι πρέπει να εγκαταλείπει τους οικείους του, να είναι άπονος και ασεβής προς αυτά. Άλλωστε, όποιος αγαπά τον Ιησού Χριστό με όλη του την ψυχή, αγαπά πολύ και τους δικούς του ανθρώπους, καθώς και τους άλλους αδελφούς και συνανθρώπους του. Μάλιστα τους αγαπά περισσότερο και ειλικρινέστερα από αυτούς που δεν έχουν πίστη στον Χριστό. Εξάλλου, γνωρίζει ότι ο Κύριός μας δώρισε τα παιδιά στους γονείς και τους γονείς στα παιδιά, καθώς και τα αδέλφια στους αδελφούς. Αυτό καθορίζει αυτόματα και τις αγαπητικές υποχρεώσεις και σχέσεις τού ενός προς τον άλλον.

Ο Θεός γνωρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και δε ζητά πράγματα υπεράνω των δυνάμεών μας. Μας ζητά τουλάχιστον να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε και αυτός θα μας προστατεύσει και θα μας ενισχύσει. Ας μιμηθούμε, κατά δύναμιν, λοιπόν, το παράδειγμα των Αγίων, για να αξιωθούμε εκατονταπλάσια αμοιβή από οποιαδήποτε μικρή θυσία μας. Γένοιτο!

Πεντηκοστή 2015 στη χρυσότρουλη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου κι ένα σχόλιο περί του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου


Την περικαλλέστατη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία δεσπόζει κυριολεκτικά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, επισκέφτηκε το Νυχθημερόν στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση στη χώρα, μεταξύ Ρωσόφιλων και Ευρωπαϊστών. Ξαναδείτε τη σχετική ανάρτησή μας ΕΔΩ! Η Μονή βρίσκεται υπό την κυριότητα των πιστών (ή οπαδών, όπως θέλετε πείτε το) του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου, υπό τον αυτοαποκαλούμενο Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρως Ουκρανίας Φιλάρετο. 

Εμείς, εδώ στο Νυχθημερόν, κατά καιρούς παρουσιάζουμε την λειτουργική ζωή αυτών των... παρα-εκκλησιαστικών της Ουκρανίας, επειδή ακριβώς δεν είναι και τόσο "παρά"... Εξηγούμαστε: Ενώ η επίσημη και αναγνωρίσιμη Εκκλησία είναι η Μητρόπολη Κιέβου (σήμερα υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο), υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, το αυτόκλητο Πατριαρχείο καλύπτει κι εκφράζει το 1/10 του πληθυσμού της χώρας, ήτοι τα 4.000.000 πιστούς. Και όχι μόνον αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι η υπερκείμενη Μητρόπολη (υπό τον Ονούφριο) εκφράζει τους Ρωσόφιλους και τούτο δω το αυτόκλητο Πατριαρχείο εκφράζει τους αντιφρονούντες στη ρωσική πολιτικο-εκκλησιαστική ισχύ, ήτοι τους θιασώτες της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αυτή η αντιπαλότητα -ως γνωστόν- οδήγησε στην Επανάσταση του Μεϊντάν, που συνεχίζει -δυστυχώς- να αιματοκυλάει την Ουκρανία ως εμφύλιος πόλεμος πλέον, η δε Ρωσία εν τω μεταξύ απέσπασε με τη βία της υπερδύναμής της την Κριμαία κ.ο.κ. Στο θλιβερό αυτό πλαίσιο, οι Ουκρανοί Επαναστάτες γνωρίζουν ως Εκκλησία τους το λεγόμενο Πατριαρχείο τους, οι δε "επίσημοι εκκλησιαστικοί" θεωρούνται από την Επανάσταση... προδότες, επειδή συνεχίζουν να ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Μάλιστα δε, κατά την Επανάσταση, στους δρόμους και τις πλατείες κυριαρχούσε ο Κλήρος του "Πατριαρχείου Κιέβου", ενώ ο πανορθοδόξως αναγνωρισμένος Κλήρος της Μητρόπολης Κιέβου είχε περιορισθεί εντός των ορίων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, φοβούμενος τα χείριστα... Ένα κομφούζιο δηλαδή άνευ προηγουμένου, το οποίο δεν έχει πάψει ακόμη. 

Όλα τα ανωτέρω δηλούν ότι το αυτόκλητο Πατριαρχείο είναι υπολογίσιμο για την ταλαίπωρη αυτή χώρα του βορρά (θεωρητικά τουλάχιστον, για το 1/10 του λαού)  και εξ αυτού ορμώμενοι εμείς, παρουσιάζουμε ενίοτε στιγμές από τη λατρευτική έκφρασή τους. Σήμερα παρουσιάζουμε την Αγρυπνία της εφετινής Πεντηκοστής, στην οποία προέστη ο Επίσκοπος Αγάπιος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστού λαού! 
π. Π. Κ.