e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κυριακή των Μυροφόρων 2016 στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Λουκά Χονγκ Κονγκ








Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου

Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και είναι ευκαιρία να μάθουμε μερικά πρακτικά πράγματα.

Ποιες ήταν οι Μυροφόρες γυναίκες;

Ήταν μαθήτριες του Ιησού, οι οποίες τον ακολούθησαν μαζί με τους άνδρες μαθητές από την Γαλιλαία στα Ιεροσόλυμα. Την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου μας το πρωΐ, οι γυναίκες αυτές σχημάτισαν μικρές ομάδες και επισκέφθηκαν τον τάφο του Ιησού για να προσφέρουν την οφειλόμενη τιμή και περιποίηση στο νεκρό σώμα.

Γνωρίζουμε τα ονόματα των Μυροφόρων Γυναικών;

Ναι. Οι ευαγγελιστές αναφέρουν τα ονόματα από μερικές από τις Μυροφόρες.

Πρώτη θεωρείται η Υπεραγία Θεοτόκος. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφέρει σε ομιλία του ότι η Υπεραγία Θεοτόκος επισκέφθηκε πρώτη αυτή μαζί με την Μαρία την Μαγδαληνή τον τάφο κατά την ώρα της ανατολής του ηλίου. Η αγγελοφάνεια, ο σεισμός και η αποκύλιση του λίθου συνέβησαν ώστε να πληροφορηθεί η Θεοτόκος την Ανάσταση του Κυρίου.

Από τους ευαγγελιστές μνη­μονεύονται η Μαρία Μαγδαληνή, η Σαλώμη, σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των Αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου, η Μαρία του Κλωπά, η Ιωάν­να, σύζυγος του Χουζά επιτρόπου του Ηρώδη, η Σωσάννα, η Μα­ρία και η Μάρθα, οι αδελφές του Λαζάρου. Μαζί μ' αυτές ήταν και άλλες γυναίκες, που είχαν έλθει από την Γαλιλαία, ακολουθώ­ντας τον Κύριο.

Και κάτι τελευταίο...

Οι Μυροφόρες γυναίκες δεν ήσαν άγουρες κοπελούδες. Είχαν περάσει την μέση ηλικία. Αν προσέξουμε τις αναφορές των ευαγγελιστών θα διαπιστώσουμε ότι μερικές από αυτές είναι μητέρες αποστόλων που την εποχή εκείνη πρέπει να ήταν (οι απόστολοι) γύρω στα 30-35 χρονών.

Άρα, οι Μυροφόρες ήταν από 45-60 χρονών.

Αυτή περίπου πρέπει να ήταν και η ηλικία της Μαρίας της Μαγδαληνής κατά την εποχή εκείνη (50-60 χρονών). Δεν είναι τυχαίο ότι στην καταγραφή των Μυροφόρων γυναικών το όνομά της αναφέρεται πρώτο. Οι ευαγγελιστές αποδίδουν σεβασμό και τιμή στην μεγαλύτερη κατά την ηλικία Μαθήτρια του Κυρίου. Όπως επίσης τιμούν την αρετή της.

Ο Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων διασώζει την παράδοση ότι η Μαρία η Μαγδαληνή παρέμεινε σε όλη της τη ζωή Παρθένος, έχοντας αφιερώσει την ύπαρξή της στην διακονία του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: