e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Εικόνες από το Πανηγύρι της Αναφωνήτρας στο Πλεμοναρίο Ζακύνθου








Φωτογραφίες: Μαρία Ρουκανά-Αμπελά
Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Σύμφωνα με την τοπική της Ζακύνθου παράδοση, το Σαββατόβραδο αμέσως μετά την θερινή εορτή του Αγίου Διονυσίου πραγματοποιείται η πανήγυρις της Παναγίας της Αναφωνητρίας στο ορεινό χωριό Πλεμοναρίο Ζακύνθου. Πρόκειται για την εφέστια Εικόνα της Θεομήτορος της Μονής, όπου ασκήτευε ο Άγιος Διονύσιος, μετά την παραίτησή του από την Αρχιεπισκοπή Αιγίνης, εκεί όπου κατάφυγε για να κρυφτεί -δίχως να γνωρίζει τον Ηγουμενεύοντα Ιεράρχη Διονύσιο- ο φονιάς του ίδιου του αδελφού Του κι Εκείνος τον συγχώρησε, γενόμενος έτσι κορυφαίο υπόδειγμα Συγχωρητικότητας και Ανεξικακίας διαχρονικά.

Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου, στα ΒΔ της Ζακύνθου. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ΄ Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα. Βυζαντινής προέλευσης είναι η εν λόγω θαυματουργή Εικόνα της Αναφωνήτριας, η οποία έφθασε κατά τρόπο θαυμαστό εδώ από την αλωμένη Κωσταντινούπολη (1453). Η Μονή έγινε αδελφάτο από τον ιερομόναχο Ι. Ρωσάνο και το Μοναχό Α. Βλάχο το 1534. Από τότε η Βενετία την παραχωρούσε μαζί με τη μεγάλη της περιουσία ως jus patronato σε πρόσωπα επιφανή. Το 1568 δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο Σιγούρο, όπως προαναφέραμε. Τελευταίος κάτοχος της Μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη. Οι τοιχογραφίες (όσες έχουν διασωθεί) ιστορήθηκαν πιθανότατα κατά την ανακαίνιση του 1669, που έγινε με διάταγμα του Μοροζίνι. Στις ημέρες μας η Μονή λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του χωριού, ο πύργος υφίσταται ως καμπαναριό, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον Άγιο της Συγγνώμης.

Στο φετινό πανηγύρι (στον Εσπερινό και τη λιτάνευση της πολυφίλητης Εικόνας) , δηλαδή το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου 2016, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αναπληρώνοντας τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο που ασθενεί. Μετά το λατρευτικό-λειτουργικό μέρος της βραδιάς ακολούθησε, όπως συνηθίζεται, λαϊκό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: