e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος, προστάτη του Κότορ Μαυροβουνίου [1]

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 21.10.2015














































Πατέρας και προστάτης του Κότορ, ο Άγιος Τρύφων απεικονίζεται και στον θυρεό της πόλης μαζί με ένα λιοντάρι και το βουνό Σαν Τζιοβάνι. Στις 19 Ιουνίου του 1166 ιδρύθηκε ο σημαντικότερος καθεδρικός της πόλης, στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε εκκλησία του 809 που έχτισε ο Αντρίγια Σαρακένις, πολίτης του Κότορ ο οποίος έφερε και τα λείψανα του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη. 

Ωστόσο ο ναός καταστράφηκε το 1667 από σεισμό και αργότερα κατά την ανοικοδόμησή του προστέθηκαν δύο μπαρόκ πύργοι της καμπάνας. Ο αριστερός έμεινε ημιτελής από έλλειψη χρημάτων, γι΄ αυτό και δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Τον Απρίλιο του 1979 άλλος σεισμός κατέστρεψε εκ νέου το κτίσμα. Ο Καθεδρικός είναι μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομανικού μπαρόκ, από τα παλαιότερα και μάλλον το ομορφότερο στην Αδριατική. Περιλαμβάνει πλούσια συλλογή αντικειμένων και θησαυροφυλάκιο. 

Στο εσωτερικό, κίονες κορινθιακού ρυθμού και κολόνες ροζ πέτρας υποστηρίζουν μια σειρά από αψίδες, ενώ οι τοιχογραφίες είναι του 14ου αιώνα. Κάτω από το ιερό υπάρχει λίθος όπου περιγράφεται η ζωή του Αγίου Τρύφωνα και στολίζεται από ένα κομμάτι που απεικονίζει αγίους σε ασήμι και χρυσό. Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες και χειροτέχνες βρίσκονται σε αυτόν τον ναό. Η συλλογή περιλαμβάνει καλλιτεχνήματα, όπως ένα ασημένιο χέρι και έναν ξύλινο σταυρό του 1288 διακοσμημένο με πετράδια, ενώ το κτίριο του θησαυροφυλακίου στο παρελθόν στέγαζε το Δημαρχείο.

πηγή: tovima.gr