e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Εξεδήμησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ignace Peckstadt, πατέρας του Μητροπολίτου Βελγίου


Με μια λιτή διαδικτυακή ανακοίνωση, ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας μάς πληροφορεί για την εκδημία εις Κύριον του 90χρονου σαρκικού πατέρα του, διαπρεπούς Πρωτοπρεσβυτέρου Ignace Peckstadt, προσωπικού φίλου και συνοδίτου των Πατριαρχών Αθηναγόρου και Βαρθολομαίου: 

"Archpriest Ignace Peckstadt (1926-2016), very thankful for who he was and what he meant for all of us! Rest in peace, Dad!"

Αιωνία αυτού η μνήμη! Τα συλλυπητήριά μας στα άξια τέκνα του!

[Ολόκληρη η Οικογένεια Peckstadt, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με τον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα. Σημειωτέον ότι ο άνδρας με τον οποίον συνομιλεί ο Πατριάρχης είναι ο μεταστάς Πρωθιερέας, με την Πρεσβυτέρα και τα τρία τέκνα του.]


Αναστάσιμη πανήγυρις στη Μονή Κασσωπίτρας του Κανονίου Κερκύρας










Πρόκειται για ανάμνηση του θαύματος της Θεομήτορος, όταν επί Ενετοκρατίας, έδωσε το φως σε έναν τυφλό νέο, τον Στέφανο, στο χωριό Κασσιώπη της Κέρκυρας. Εννοείται, πανηγυρίζει η Κασσιώπη, όπου υπάρχει ναός και αγιογραφία, αποδιδόμενη στον Απόστολο Λουκά. 

Εδώ, στη Μονή Κασσωπίτρας του Κανονίου, κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, πραγματοποιείται αντίστοιχο πανηγύρι του χωρίου με αντίγραφο της Εικόνας. Συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών, οι οποίοι σπεύδουν να τιμήσουν την Παναγία Γιάτρισσα.

[Φωτογραφίες - ρεπορτάζ: Τατιάνα Καρύδη]


*          *          * 
Στην περιοχή Φιγαρέτο Κανονίου Κέρκυρας βρίσκεται η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας. Η Μονή πρέπει να υφίσταται πριν του έτους 1706 μ.Χ. Πέρασε μια περίοδο κρίσεως όπου «βαθμηδόν περιήλθεν εις πτώσιν και ερήμωσιν». Το 1850 μ.Χ. μαρτυρείται ως κτήτωρ αυτής «Ηλίας τις Χ». Τότε την αγόρασε ο Ηπειρώτης ιερομόναχος Γεννάδιος, ο οποίος την ανακαίνισε εκ βάθρων και εγκατέστησε τρεις μοναχές. Έκτοτε η Μονή κατέστη πυρήνας γυναικείου μοναχισμού.

Κατά τον 20ό αιώνα μ.Χ. προσαρμόστηκε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς.

Από το έτος 1991, με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών, μετετράπη σε ανδρώα Μονή.

Η Μονή διαθέτει μεταβυζαντινές εικόνες, αργυρά σκεύη και κανδήλες και μία περίχρυση λειψανοθήκη με λείψανα αγίων μαρτύρων. Να σημειωθεί ότι η Μονή ευρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Στον κήπο της παλαιότερα βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Μονή εορτάζει την 8η Μαΐου, σε ανάμνηση της θαυματουργικής αναβλέψεως του τυφλού Στεφάνου, το οποίο τέλεσε η Παναγία στον ομώνυμο ναό της, στο χωριό της Κασσιώπης κατά το έτος 1530 μ.Χ.

Ιστορία θαύματος

Το 1530 μ.Χ., στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα, ένας τίμιος νέος, ο Στέφανος, γύριζε κάποια μέρα από την πόλη στο χωριό του. Στον δρόμο συνάντησε κι άλλους οδοιπόρους, κι έτσι βάδιζαν όλοι μαζί συντροφιά.

Κάποια στιγμή διέκριναν μακριά μερικούς νεαρούς, που μετέφεραν αλεύρι από τον μύλο. Η παρέα του Στέφανου μπήκε σε πειρασμό και θέλησε να κλέψει το αλεύρι. Όλοι συμφώνησαν, εκτός από τον Στέφανο και παρά την άρνηση του εκείνοι όταν πλησίασε η λεία τους, επιτέθηκαν στα παιδιά, τα έδειραν και άρπαξαν το αλεύρι.

Οι νεαροί, δαρμένοι και κακοποιημένοι, πήγαν στα σπίτια τους και διηγήθηκαν το επεισόδιο. Ύστερα ειδοποίησαν τον διοικητή, τον Σίμωνα Μπάιλο, κι εκείνος έστειλε στρατιώτες για να συλλάβουν τους κακοποιούς. Οι στρατιώτες συνέλαβαν σαν ύποπτο μόνο τον Στέφανο, γιατί οι άλλοι είχαν εξαφανιστεί. Εκείνος βάδιζε αμέριμνος, έχοντας πεποίθηση στην αθωότητά του. Απολογήθηκε στους στρατιώτες με ειλικρίνεια, αλλά δεν τον πίστεψαν. Τον έδεσαν και τον έκλεισαν στη φυλακή. Όταν τον οδήγησαν στον κριτή, ομολόγησε πάλι την αλήθεια αλλά εκείνος δεν τον πίστεψε και τον καταδίκασε. Όταν τον ρώτησε ποια τιμωρία προτιμά, να του κόψουν τα χέρια ή να του βγάλουν τα μάτια εκείνος περίλυπος, προτίμησε τη δεύτερη, γιατί του φάνηκε λιγότερο οδυνηρή. Με θρήνους και οδυρμούς οδηγήθηκε στον τόπο της καταδίκης, όπου εκτελέστηκε η φοβερή απόφαση. Ο Στέφανος τώρα, ανίκανος για μετακινήσεις, χειραγωγείται από τη μητέρα του.

Δεκαοχτώ μίλια από την πρωτεύουσα του νησιού ήταν χτισμένη η παραθαλάσσια πόλη Κασσιόπη. Ήταν γνωστή για ένα ναό της Θεοτόκου, από τον οποίο περνούσε πλήθος λαού και προσκυνούσαν τη θαυματουργή της εικόνα. Ο Στέφανος αποφασίζει και πηγαίνει στην πόλη αυτή. Θα μένει στον ναό της Θεοτόκου και θα ζητά ελεημοσύνη από τους φιλάνθρωπους. Προσκύνησε με τη μητέρα του τη θαυματουργή εικόνα και παρακάλεσε τον διακονητή μοναχό να του παραχωρήσει ένα κελλάκι για τη διαμονή του. Την πρώτη βραδιά έμειναν μέσα στην εκκλησία. Η μητέρα του, κατάκοπη, κοιμήθηκε αμέσως. Ο ίδιος όμως δεν μπορούσε να ησυχάσει από τους πόνους.

Κάποια στιγμή τον πήρε ένας ύπνος ελαφρός. Νοιώθει τότε δύο χέρια να τον ακουμπούν και να ψηλαφούν τις κόγχες των ματιών του. Ήταν τόσο αισθητό, ώστε ξύπνησε αμέσως και αναρωτιόταν ποιος να τον είχε αγγίξει. Και τότε Βλέπει μπροστά του μία γυναίκα λαμπροφορεμένη και λουσμένη στο φως. Στάθηκε λίγο κι ύστερα εξαφανίστηκε. Γυρίζει ο Στέφανος και βλέπει τα καντήλια αναμμένα. Ξυπνάει τη μητέρα του και τη ρωτάει ποιος άναψε τα καντήλια και εκείνη του λέει να σωπάσει νομίζοντας πως το παιδί της ονειρεύεται. Όταν όμως ο Στέφανος επέμενε, η μητέρα του ανασηκώθηκε και κοίταξε με ανησυχία και λαχτάρα το πρόσωπό του και έζησε ένα ολοζώντανο θαύμα: οι κόγχες του παιδιού της στολίζονταν από δύο γαλανά μάτια, ενώ, πριν την τύφλωση, τα μάτια του Στέφανου ήταν μαύρα!

Αμέσως, μητέρα και γιός ευχαρίστησαν με δάκρυα χαράς την Υπεραγία Θεοτόκο για τη γρήγορη επέμβασή της. Από τον θόρυβο ανησύχησε ο νεωκόρος μοναχός κι έτρεξε στον ναό για να δει τί συμβαίνει. Το ολοφάνερο θαύμα τον συγκλόνισε κι έφυγε γρήγορα για τη χώρα, για ν᾿ αναγγείλει το γεγονός. Όταν το άκουσε ο διοικητής Μπάιλος, παραξενεμένος, πήρε μαζί του τους προκρίτους της Κέρκυρας κι επισκέφθηκε τον Στέφανο. Είδε τα νέα μάτια στις κόγχες τους και θαύμασε. Είδε ακόμη, σαν απόδειξη, και το σημάδι στα βλέφαρά του από το πυρακτωμένο σίδερο. Μέσα του όμως ο διοικητής είχε και κάποια αμφιβολία. Γι’ αυτό, όταν επέστρεψε στη χώρα, ζήτησε από τον δήμιο να του δείξει τα μάτια που αφαίρεσε. Πράγματι ο δήμιος του έδειξε τα μάτια που τα είχε μέσα σε μια λεκάνη και μάλιστα ήταν μαύρα μάτια, όχι γαλανά, σαν κι αυτά που είχε τώρα ο Στέφανος. Η αλήθεια αποδείχθηκε με τον πιο εύγλωττο και πειστικό τρόπο. Κι ο ηγεμόνας, αφού ειδοποίησε να φέρουν τον Στέφανο, του ζήτησε συγνώμη και τον αποζημίωσε με πλούσια δώρα και ανακαίνισε μ᾿ επιμέλεια τον περίβολο του ιερού ναού της Θεοτόκου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α´. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Εἴς Μονήν Κασσωπίτρας, ἐν Κερκύρᾳ προστρέχομεν, σοῦ τήν σεβάσμιαν εἰκόνα, Θεοτόκε ἀσπάσασθαι. Στεφάνῳ τυφλωθέντι ἐν ὁδῷ, δεδώρησαι καινούς γάρ ὀφθαλμούς, νῦν δέ ὄμματα φωτίζεις τῶν καρδιῶν, λαμπρύνουσα τούςᾄδοντας. Χαίροις ἡ θεία πύλη τοῦ φωτός, χαίροις ζωῇς ἡ τράπεζα, χαίροις τοῦ Κανονίου ὁ λιμήν, εἰρήνης τό ἐπίνειον.

Μεγαλυνάριον
Θαῦμα πολυθαύμαστον καί φρικτόν, ξένον τερατῶδες, ὅτι Στέφανος ὁ τυφλός, ὄψεως ἑτέρας ὀμμάτωσιν λαμβάνει, παρά της Θεοτόκου, ἥν μεγαλύνομεν.

Θυρανοίξια του αποκατεστημένου Ναού του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Κιρκιντζέ (Şirince)

Απόγευμα Κυριακής του Θωμά, 8 Μαΐου 2016, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ομιλώντας έκανε ειδική αναφορά στην Διδώ Σωτηρίου
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιγουρτσής 




Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Κυριακή του Θωμά, στην Παναγίτσα Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης


































Εξ αφορμής της ακαδημαϊκής παρουσίας του στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, την Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου 2016, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίαςκ. Μάξιμος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, τέλεσε, κατόπιν αδείας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, την Θ. Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Δευτερεύοντα των Διακόνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη.

Κατά την προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο, ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού π. Αντώνιος Φραγιαδάκης εξήρε τις θεολογικές σπουδές (σε Αθήνα, Βελιγράδι και Λονδίνο), την λιπαρά κατάρτιση, την πολύπλευρη εκκλησιαστική διακονία (από τις θέσεις του Κωδικογράφου, του Δευτερεύοντος καί τοῦ Μεγάλου Αρχιδιακόνου) και το φαναριώτικο ήθος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή παρουσία Σας στην Θεοτοκοσκέπαστη ενορία μας είναι ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για μας γιατί στο πρόσωπό Σας βλέπουμε τον εκπρόσωπο της σεπτής Κορυφής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που ενώνει την Ορθοδοξία και τη Ρωμιοσύνη και που φυλάγει τις Θερμοπύλες του Γένους μας, Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, προς τον Οποίον παρακαλούμε, όταν επιστρέψετε με το καλό στα Πατριαρχεία, να διαβιβάσετε τα ευλαβικά προσκυνήματα, τα υιικά σεβάσματα και τις ευχαριστίες τόσο των ιερέων όσο και όλων ανεξαιρέτως των ενοριτών μας, για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την ενορία μας και για την εξαιρετική τιμή που επιδαψίλευσε η Παναγιότητά Του στον κατά πάντα άξιο Πρωτοψάλτη του Ναού μας κ. Αντώνιο Πλαΐτη με το να του απονείμει επαξίως το οφφίκιο του Ὰρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας». Σε ανάμνηση της πρώτης Αρχιερατικής Λειτουργίας ο π. Αντώνιος προσέφερε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας δικηροτρίκηρα. 

Κατά την αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, εξήρε τους δεσμούς της προσφυγικής Ενορίας Μασταμπά μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς ο επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Ναού αείμνηστος π. Εμμανουήλ Γιγουρτάκης διετέλεσε συνταξιώτης με τον σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κυρό Κύριλλο κατά τά έτη των κοινών σπουδών των στην τροφό Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης. Πριν κατακλείσει, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας διεβίβασε τις πατριαρχικές ευχές και την πατρική ευλογία προς άπαντας τους παρισταμένους και εξέφρασε όλως ιδιαιτέρως τη χαρά του για την κατ’ αξίαν απονομή του ειρημένου οφφικίου στον διακεκριμένο μουσικοδιδάσκαλο και καλλιφωνότατο Πρωτοψάλτη κ. Αντώνιο Πλαΐτη, τόσο για τη συνολική προσφορά του στη διακονία του ιερού αναλογίου και την ανάδειξη πλήθους μαθητών ανά την Κρήτη όσο και για την τιμητική μουσική παρουσία του κατά την πρόσφατη Θ. Λειτουργία που ετέλεσε ως Ποιμενάρχης της περιοχής, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας. 

Κατά την προσφώνησή του, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Αντώνιος ευχαρίστησε επίσης και τον Πανοσιολ. Δευτερεύοντα κ. Θεόδωρο για την πρώτη επίσημη παρουσία του στον Ναό, προσφέροντάς του αναμνηστικό σταυρό και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θερμές και ολόψυχες ευχαριστίες επίσης εκ μέρους όλων μας εκφράζουμε και στον π. Θεόδωρο Μεϊμάρη, τον δικό μας άνθρωπο. Ο π. Θεόδωρος, γέννημα και θρέμμα του Ηρακλείου, μαθήτευσε πριν πολλά χρόνια στο ψαλτήρι του Πρωτοψάλτου μας κ. Αντωνίου Πλαΐτη και πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και κάτοχος διδακτορικού επίσης διπλώματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι και αυτός διδάσκων στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως π. Θεόδωρε που ένας δικός μας και πολλά υποσχόμενος άνθρωπος με τις λαμπρές σπουδές του υπηρετεί με ήθος, ευπρέπεια και ευγένεια στο ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη». 

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας και η παράθεση παραδοσιακού γεύματος εκ μέρους του νέου Ὰρχοντος της Μητρός Εκκλησίας προς τιμήν του εκλεκτού Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου.

Εκ του Ι. Ναού Παναγίτσας Μασταμπά 

Αναστάσιμοι και ανοιξιάτικοι στον Άι-Λύπιο Ζακύνθου [video]

Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου 2016, στον Άι-Λύπιο Καλλιτέρου Ζακύνθου. Το πρωί τελέστηκε θεία Λειτουργία και ακολούθησε ολημερνό λαϊκό γλέντι.
Μαγνητοσκόπηση: Δημήτρης Μαρκεσίνης [ZanteNewsTime.gr], τον οποίον ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία. 
Φωτογραφίες αρχείου Νυχθημερόν: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, 2015









Η Κυριακή του Αντίπασχα 2016 εν Βανάτω




Πρωί Κυριακής του Θωμά ή του Αντίπασχα, 8 Μαΐου 2016, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Έψαλαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Καραβάνης, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσέλος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Eκπαιδευτικός και Μάστερ Θεολογίας, αναφερθείς τόσο στην ευλογημένη δυσπιστία του Αποστόλου Θωμά, στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο (τον "εωρακότα μάρτυρα" των Παθών του Κυρίου), όσο και στην παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, σε συνδυασμό και σχέση με την Μητέρα του Θεού και της Ανθρωπότητας.






























Αναστάσιμα φωτο-στάσιμα από την Πατριαρχική Λειτουργία στην Έφεσο [+ video]

Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου 2016, στον ιστορικό ερειπιώνα της Εφέσου, προεστώτος του Πρώτου των Ορθοδόξων, Βαρθολομαίου του Οικουμενικού Πατριάρχου