e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λειτούργησε στη Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου








Προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε όμιλος ιερέων και λαϊκών από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στη Ζάκυνθο την Τρίτη, 17η Μαΐου 2016, με επικεφαλής τον ίδιο τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο. Το πρωί ο Σεβ. κ. Αμβρόσιος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στη Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας, όπου και ο τάφος του ιδρυτού και κτήτορος της Μονής, Γέροντος δε του κ. Αμβροσίου, μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Γκέλμπεση (+21.5.2015), υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του οποίου τέλεσε Μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει ενός έτους (σε λίγες ημέρες) από την οσιακή κοίμησή του. 








Μετά τον εκκλησιασμό των εκδρομέων στη Μονή της Ελευθερωτρίας, όλοι μετέβησαν στην περιώνυμη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, όπου προσκύνησαν το χαριτόβρυτο Σκήνωμα του Αγίου της Συγγνώμης, Διονυσίου του θαυματουργού. 




Το απόγευμα οι εκδρομείς αναχώρησαν από το νησί μας για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, έμπλεοι πολλών πνευματικών χαρίτων! 

[Φωτογραφίες: π. Βασίλειος Γιαννακόπουλος]

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., μετά από συζήτηση στη Συνέλευσή του, αριθμ. συν. 563/18.5.16 χαιρετίζει την απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την προσεχή εορτή της Πεντηκοστής (18-26 Ιουνίου 2016), στην Ορθόδοξο Ακαδημία Kρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, και εύχεται την ευόδωση των εργασιών της.

Η μετά από αιώνες επαναλειτουργία του Συνοδικού Θεσμού σε πανορθόδοξο επίπεδο, με «την οφειλετική ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προκαθημένης Εκκλησίας» και «τη συνεργία» όλων των άλλων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, πρωτίστως των Προκαθημένων αυτών, πληροί με χαρά και αισιοδοξία πάντας για τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.

Ως υπεύθυνοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι σε ένα Τμήμα που είχε και έχει ώς σήμερα ιδιαίτερη συμβολή με μέλη του στις προσυνοδικές διεργασίες, παρακολουθούμε με προσοχή τον δημόσιο διάλογο και τις παρεμβάσεις Ιεραρχών και Θεολόγων που κινούνται εντός του θεσμικού πλαισίου, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τα επίσημα κείμενα και τα πρακτικά των προσυνοδικών διασκέψεων. Κατόπιν τούτων επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Με τη σύγκληση της Συνόδου επιβεβαιώνεται η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν πολλοίς επιτυγχάνεται υπέρβαση της εσωστρέφειας, η οποία κατά τους τελευταίους αιώνες, κυρίως λόγω του εθνοφυλετισμού, απείλησε την εκκλησιαστική ενότητα και ταλαιπώρησε την Ορθόδοξη Εκκλησία.

2. Δίνεται τοιουτοτρόπως απάντηση στις μομφές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται σε αδυναμία να λειτουργήσει πανορθοδόξως συνοδικά και ότι ο Συνοδικός Θεσμός, η θεμελιώδης αυτή εκκλησιολογική αρχή, έχει, τρόπον τινά, κατά τους τελευταίους αιώνες ατονήσει, πράγμα ανακριβές.

3. Οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες προβαίνουν με αποφασιστικό τρόπο σε μια πανορθόδοξη συνεργασία για την αντιμετώπιση χρονιζόντων ποιμαντικών, κοινωνικών και κανονικών προβλημάτων, όπως αυτά της ορθόδοξης Διασποράς, του γάμου και άλλων θεμάτων, που αναφέρονται στις διορθόδοξες και διεκκλησιαστικές σχέσεις. Ενώπιον των νέων προκλήσεων, που δοκιμάζουν στην εποχή μας πολλαπλώς τον εκκλησιαστικό λόγο, αναδεικνύεται ως αδήριτος ανάγκη να ληφθούν από το κατεξοχήν πανορθόδοξο συνοδικό όργανο υπεύθυνες αποφάσεις.

4. Επειδή πλέον το ορθόδοξο ποίμνιο έχει εξαπλωθεί στις ημέρες μας σε όλη την οικουμένη, θα πρέπει να εκφράζεται και το κατάλληλο ποιμαντικό ενδιαφέρον με νέες και πρόσφορες συνοδικές αποφάσεις. Νέα προβλήματα, νέες δομές και νέες προκλήσεις (ηθικής, βιοηθικής) δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους τους υπεύθυνους ποιμένες της Εκκλησίας.

5. Επομένως, με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εγκαινιάζεται μια νέα αρχή, η οποία ελπίζουμε και ευχόμεθα να έχει συνέχεια. Εξάλλου, αυτό δήλωσε δημόσια, στην τελευταία Σύναξη των Προκαθημένων (21-28 Ιανουαρίου 2016), και ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Για πολλές δεκαετίες, από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα ανανεώθηκε ως θεολογική αρχή και εκκλησιαστική πράξη η έκφανση του Συνοδικού Θεσμού και οφείλουμε όλοι ως υπεύθυνοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να βοηθήσουμε το έργο της Εκκλησίας, γιατί έτσι ακριβώς εκφράζουμε τη θεολογία όχι μόνο ως ακαδημαϊκό λειτούργημα αλλά και ως διακονία στη ζώσα εκκλησιαστική κοινότητα, ως εφαρμογή και διερμηνεία στο σύγχρονο κόσμο.

Μαζί με το χαιρετισμό του Αναστάντος Χριστού, ευχόμεθα καλή επιτυχία.

Για τη Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας,
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Με αφορμή την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου 

Με αφορμή την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πολλοί γράφουν κι εκφράζουν την άποψή τους.

Αυτό είναι καλό και θεμιτό. Η Εκκλησία είναι κοινότητα στην οποία μαθαίνουμε να διαλεγόμαστε και να σεβόμαστε την άποψη και του ελαχίστου αδελφού.

Δυστυχώς μερικοί, κληρικοί και λαϊκοί, δεν έχουν την διάθεση να διαλεχθούν αλλά αποφαίνονται με απόλυτο τρόπο. Και επηρεάζουν κάποιους πιστούς εναντίον της συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου.

Για όσους είναι καλοπροαίρετοι σημειώνω με συντομία μερικά βασικά θέματα.

Παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες, η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου είναι καλό και άγιο γεγονός. Τα πράγματα είναι απλά. Κάθε τοπική Εκκλησία έχει την Σύνοδο των Επισκόπων της αλλά είναι επιβεβλημένο να συνέρχεται μία Μεγάλη Σύνοδος ώστε να εξετάζονται θέματα και προβλήματα που ξεφεύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα μιας τοπικής Εκκλησίας. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν μόνο θέματα πίστεως. Υπάρχουν και θέματα πρακτικά που χρήζουν καθολικής συζητήσεως και αντιμετωπίσεως. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν θέλουν την πραγματοποίηση μιας Μεγάλης Συνόδου. Τι φοβούνται; Τι επιδιώκουν; Τα παραμύθια περί προστασίας της Ορθοδοξίας που πουλάνε μερικοί δεν με πείθουν. Ορθοδοξία σημαίνει Σύνοδος και διάλογος.

Κάποιοι διαδίδουν ότι η Μεγάλη Σύνοδος θα αποφασίσει την ένωση με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Όχι. Κατηγορηματικά Όχι. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτοί που διαδίδουν τέτοια ανυπόστατα σενάρια διαπράττουν μεγάλη αμαρτία ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Και ας πάψουν να ομιλούν για δήθεν προδοσίες κι άλλα συναφή. Ποιος προδίδει; Ο υποφαινόμενος είναι Επίσκοπος σε μία περιοχή όπου οι Ορθόδοξοι είμαστε σαν την μύγα μέσα στο γάλα όσον αφορά την παρουσία των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών. Ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούμαι καθημερινά και να υφίσταμαι πάμπολλες δυσκολίες; Δεν θα ήταν ποιο εύκολο για μένα να ενωθώ με τους Ρωμαιοκαθολικούς και να λύσω όλα τα προβλήματα της τοπικής μου εκκλησίας; Ντροπή λοιπόν, και μόνο ντροπή σε όσους ομιλούν περί προδοσιών και άλλων φαιδρών και ανοήτων.

Επίσης αυτοί που αντιδρούν για την συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί στην Μεγάλη Σύνοδο για την σχέση με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες έχω να ρωτήσω το εξής: Γιατί δεν θέλετε τον διάλογο με τους άλλους χριστιανούς; Φοβάστε τόσο πολύ ότι θα χάσετε την ορθόδοξη πίστη σας; Αν συμβαίνει αυτό τότε πηγαίνετε στην ενορία σας και ενταχθείτε και πάλι σε μαθήματα κατηχήσεως. Δεν είναι ντροπή αυτό. Εμπιστευθείτε την αδυναμία σας και στον πνευματικό σας ώστε να σας βοηθήσει πνευματικά. Αν νομίζετε ότι κάμετε όλα αυτά για να υπερασπισθείτε την πίστη και την Ορθοδοξία, κάνετε μεγάλο λάθος. Έχετε καταλάβει ότι οι χριστιανοί οφείλουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε να δείχνουμε αλληλεγγύη; Γνωρίζετε τι συμβαίνει εκτός Ελλάδος; Όταν ενεργείται διωγμός εναντίον του Χριστιανισμού, οι χριστιανοί δεν μπορούν να στέκουν απαθείς και διηρημένοι. Ψάξτε και ανοίξτε τα μάτια σας.

Άλλοι διαδίδουν ότι η Μεγάλη Σύνοδος οφείλει να αναγνωρίσει προγενέστερες ως Οικουμενικές για να αποκτήσει εγκυρότητα. Δεν είναι αναγκαίο αυτό και φυσικά έστω κι αν στενοχωρεί κάποιους, η επιμονή σε αυτό το επιχείρημα δεν είναι σοβαρή.

Άλλοι αποφαίνονται ότι δεν χρειαζόμαστε μια Μεγάλη Σύνοδο διότι όλα τα θέματα είναι λυμένα. Αλήθεια; Εσείς από την άνεση του καναπέ σας, ή από ένα ασκηταριό του Αγίου Όρους, γνωρίζετε τα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζω ως Επίσκοπος στην Άπω Ανατολή; Και θέλετε να σας αντιμετωπίσω με σοβαρότητα; Ένα παράδειγμα απλό θα καταθέσω. Μιλάτε για τη νηστεία. Και καλά κάνετε. Γνωρίζετε όμως ότι όταν το τυπικό αναγράφει ότι πχ σήμερα λόγω της τάδε εορτής επιτρέπεται κατάλυσις οίνου και ελαίου, αυτή η διάταξη δεν γίνεται κατανοητή από τον Ασιάτη; Τι σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να καταναλώσει οίνο και έλαιον; Ο Ασιάτης δεν χρησιμοποιεί κρασί φτιαγμένο από σταφύλια αλλά από ρύζι. Και ποτέ δεν χρησιμοποιεί λάδι από ελιές. Λοιπόν, ως Επίσκοπος δεν πρέπει να καθορίσω τους κανόνες της νηστείας και της καταλύσεως ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του λαού που ποιμαίνω; Σας παρακαλώ λοιπόν μην γίνεσθε ανόητοι όσοι υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει λόγος και δεν υπάρχουν θέματα να συζητηθούν σε μία Μεγάλη Σύνοδο.

Υπάρχουν και αυτοί που ωρύονται για τον Οικουμενισμό. Μετά λόγου γνώσεως σας δηλώνω ότι δεν γνωρίζετε τι σας γίνεται. Βρίστε με όσο θέλετε και χτυπηθείτε κάτω σαν τα χταπόδια. Τα περί Οικουμενισμού είναι καθαρές ανοησίες και φαιδρότητες. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία και απειλεί πραγματικά την ενότητά της είναι ο εθνοφυλετισμός. Οι Εθνικές Εκκλησίες. Το πρόβλημα της Διασποράς και των παραλλήλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Γιατί δεν μιλάτε γι' αυτό το μέγιστο πρόβλημα; Είναι θέμα που δεν πουλάει όταν ψάχνετε κορόιδα για να το παίξετε γεροντάδες ή απολογητές της Ορθοδοξίας;

Τέλος, με πολύ μεγάλη ευκολία βγαίνουν κάποιοι και δηλώνουν ότι θα δημιουργήσουν σχίσμα στην Εκκλησία, ότι θα παύσουν το μνημόσυνο των κανονικών επισκόπων και άλλα συναφή. Εσείς που τολμάτε να τα λέτε αυτά, έχετε ορθόδοξο φρόνημα; Μην μου αραδιάσετε ανούσια επιχειρήματα. Κανείς πραγματικά Ορθόδοξος δεν μπορεί να διανοηθεί να σχίσει την Εκκλησία. Να αποκόψει τον εαυτό του από την Εκκλησία.

Κάποιοι ξεχνούν ότι οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου θα περάσουν μετά και από τις τοπικές Επισκοπικές Συνόδους για επικύρωση. Ποιος ανόητος πιστεύει ότι ανάμεσα στους χιλιάδες επισκόπους δεν θα βρεθεί κάποιος να αντιδράσει αν υπάρχει κάτι στις αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου που αντιτίθεται σε όσα περιέχονται στο ιερό Ευαγγέλιο και στις αποφάσεις των Επτά Οικουμενικών Συνόδων;

Σοβαρότητα χρειάζεται και κοινός νους...