e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου στο Νότιο Κοιμητήριο πόλεως Ζακύνθου




















Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου έγινε απόψε το δειλινό, στον Ναό του Αγίου Θεοφίλου εντός του Νοτίου Κοιμητηρίου της πόλεως Ζακύνθου, ο Αναστάσιμος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος του Ζακυνθίου, του Οποίου την μνήμη τιμά αύριο η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου. Ακολούθως, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου, έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου ανάμεσα στα μνήματα.
[Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Δεμέτης και Χρυσή Μουζάκη]

Εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου αύριο (24.7.2016) στην Παναγούλα Μπανάτου

Κατά τη θεία Λειτουργία της αυριανής Κυριακής, 24ης Ιουλίου 2016 (8-10 π.μ.), τιμάμε τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος ΘΕΟΦΙΛΟΥ του Ζακυνθίου, του Οποίου, στον Ναό της Παναγούλας μας, υπάρχει μεγαλοπρεπής Καθέδρα με Εικόνισμά Του, ιστορημένο προ 25ετίας δια χειρός του αγιογράφου Ιωάννου του Γιατρά εκ Μαριών Ζακύνθου. 

Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργικής - λατρευτικής αναφοράς της Ενορίας μας στον 18χρονο Νεομάρτυρα της Ζακύνθου, θα προταθεί το Εικόνισμά Του σε προσκύνημα, θα ευλογηθούν Άρτοι και θα υπάρξει επίκαιρη ομιλία για την ηρωική φυσιογνωμία Του. 

Όσοι φιλάγιοι και φιλομάρτυρες προσέλθετε!

Όχι ως οι παραβάτες και αμετανόητοι χοιροβοσκοί

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Ε΄ Ματθαίου
24 Ιουλίου 2016
(Ματθ. η΄, 28- θ΄1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Άγρια και τρομερή υπήρξε η κατάσταση των δαιμονισμένων στη χώρα των Γεργεσηνών. Τα πονηρά πνεύματα τούς είχαν καταβάλει ψυχικά και σωματικά, κάνοντάς τους απωθητικούς και επικίνδυνους στους συνανθρώπους τους. Επίσης, τους οδηγούσαν σε πράξεις αυτοκαταστροφικές και τους ωθούσαν να τριγυρνούν πεινασμένοι, ρακένδυτοι και πληγωμένοι σε έρημους και απάτητους τόπους.

Ο Κύριος Ιησούς δια της δυνάμεως της θεότητας, κατατροπώνει τους δαίμονες και θεραπεύει πλήρως τους δυστυχείς εκείνους ανθρώπους. Αλλά, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό! Θέλοντας να αποδείξει περίτρανα την δύναμη του Θεού, αλλά και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στους ασεβείς χοιροβοσκούς, επέτρεψε στις λεγεώνες των πονηρών πνευμάτων να εισέλθουν στους χοίρους, οι οποίοι κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Αυτό προκάλεσε τον θυμό των συμφεροντολόγων χοιροβοσκών –που κατά παράβασιν του θρησκευτικού νόμου έβοσκαν παράνομα χοίρους- και οι οποίοι ξεσήκωσαν τον πληθυσμό της περιοχής εναντίον Του, απαιτώντας από τον Χριστό να φύγει.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κυριευτεί από τον χειρότερο δαίμονα: αυτόν της φιλοχρηματίας. Προτίμησαν τον Μαμωνά και την Ύλη από το Φως του Θεού και την Σωτηρία της ψυχής τους. Ο Κύριος δεν περιφρόνησε τα ζώα της φύσης με την πράξη Του αυτή. Εξάλλου, και αυτά είναι δημιουργήματα δικά του και τα διαθέτει καταλλήλως για την σωτηρία του ανθρώπου, όταν και όπως ο ίδιος κρίνει. Επίσης, δια της πράξεως αυτής αποδεικνύει την ύπαρξη πονηρών πνευμάτων, τα οποία αμφισβητούνταν από διάφορες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ομάδες της εποχής, όπως των Σαδδουκαίων. Θέλησε επίσης, όπως προείπαμε, να σωφρονίσει τους παραβάτες χοιροβοσκούς, ώστε να μετανοήσουν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να διαλέγει κανείς τις εντολές του Θεού, αλλά να τις εφαρμόζει όλες.

Τέλος, κατά τους Πατέρες, οι χοίροι συμβολίζουν τους αμετανόητους αμαρτωλούς που διακατέχονται από ψυχικό ρύπο, τον ρύπο της αμαρτίας, που κατά τον Δαυίδ είναι ο απεχθέστερος και ο χειρότερος όλων. Ο φθόνος, η αδικία, το μίσος, ο εγωισμός, η λαιμαργία, η φιλοχρηματία, η καταλαλιά, η ασωτία, μολύνουν την ψυχή πιο πολύ από την λάσπη των χοίρων.

Ας μην μιμηθούμε, λοιπόν, τους αμετανόητους χοιροβοσκούς, αλλά αντίθετα ας συναισθανθούμε όλα τα ανωτέρω και με συντριβή ψυχής, όπως ο Τελώνης της παραβολής, ας ζητήσουμε τη συγχώρηση και το έλεος του Θεού, για να αξιωθούμε έτσι τον αμαράντινο στέφανο της Θείας Δόξας. Γένοιτο!