e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεθέορτη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Λουσάκα της Ζάμπιας






Την Κυριακή 18η Σεπτεμβρίου ε.έ., Κυριακή μετά την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα, εορτάστηκε με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η Δεσποτική Εορτή, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτη Σεβασμιωτάτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου. 

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν οι Επίτιμοι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ζάμπια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα και η Ελληνική παροικία της πόλης. 

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, φανερά συγκινημένος, προσφώνησε τον έως τώρα Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Λουσάκα και Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Μπιάζη, ο οποίος μεταβαίνει με εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ να διακονήσει το Ιερό Κέντρο στην όμορφη Μεγάλη Πόλη του Αλεξάνδρου, του Ευαγγελιστού Μάρκου και του Καβάφη.

Στον λόγο του προς τους εκκλησιαζόμενους ο Μητροπολίτης ανέφερε εν συντομία τα εξής: 

«…Σήμερα με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εδώ στην Παροικία μας στην Λουσάκα, μετά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, όπου γευθήκαμε όλοι μας την παρουσία του Αγίου Θεού ανάμεσά μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω κατ’ αρχάς τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ.Θεόδωρου σε κάθε έναν και κάθε μια από ξεχωριστά, στις οικογένειές σας και σε ολόκληρη την Ελληνική Κοινότητά μας. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Εφημέριός σας και συνεργάτης μου στην Ιερά Μητρόπολή μας από την ευθυνοφόρα θέση του Πρωτοσύγκελου αγαπητός μας πατήρ Δανιήλ Μπιάζης μεταβαίνει από την Λουσάκα της Ζάμπιας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην έδρα του Πατριαρχείου μας, για να διακονήσει εκεί εντασσόμενος στην Πατριαρχική Αυλή τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας. Για τον λόγο αυτό, θα σας εξομολογηθώ ότι σήμερα πλημμυρίζουν την καρδιά μου αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, διότι ο Πατριάρχης μας επέλεξε έναν κληρικό δικό μας, από την επαρχία μας και έναν συντοπίτη μου, που ήδη έχετε και έχουμε όλοι μας αγαπήσει όλο αυτό το διάστημα της διακονίας του εδώ στην Λουσάκα, από την ημέρα του ερχομού μου εδώ, έως σήμερα. Ο π. Δανιήλ διακρίνεται από πολλές αρετές, με σημαντικότερες το ταπεινό του φρόνημα, την εργατικότητά του και την εχεμύθειά του σε θέματα που το απαιτούν. Γι’ αυτό άλλωστε του αναθέσαμε και τα καθήκοντα του Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως μας, καθήκοντα στα οποία ανταποκρίθηκε έως σήμερα σε άψογο βαθμό. Ζήσαμε μαζί την ομορφιά της συνοδοιπορίας ως αδελφοί, ως συνεργάτες και ως φίλοι, με μοναδικό σκοπό και στόχο την πρόοδο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά υπήρξαμε συνκυρηναίοι ο ένας του άλλου. Γι’ αυτό θερμά τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδίας μου για την αφοσίωσή του και την συμπαράστασή του όλους αυτούς τους μήνες κοντά μου. Θα τον συνοδεύουν οι πρεσβείες του κοινού προστάτη μας Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, οι προσευχές των γονέων του, οι ευχές όλων των Ζακυνθινών που τον αγαπούν και η δική μας η αγάπη, η σκέψη και η προσευχή θα είναι διαρκώς κοντά του.  

Θα ήθελα ακόμη θερμά να ευχαριστήσω τον Πατριάρχη μας κ.κ.Θεόδωρο για την επιλογή του π. Δανιήλ να υπηρετήσει κοντά του. Θα υπηρετήσει τον Πατριάρχη της αγάπης και της ταπείνωσης, για να γευτεί και ο ίδιος, όπως άλλωστε γεύτηκα και εγώ κατά την εκεί παραμονή μου προ δεκαέξι ετών, την σπουδαία εμπειρία της υπηρεσίας στο Ιερό Κέντρο, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διακονία κοντά στον Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο θα είναι σπουδαίο εφόδιο και εμπειρία για τον ίδιο, αφού θα τον κάνει να γευτεί από κοντά το μεγάλο βάρος του σταυρού είκοσι και πλέον αιώνων που κουβαλά στους ώμους του, να γνωρίσει τις αγωνίες, τους κόπους και τις αγρυπνίες του για την κατά Θεό πρόοδο και προκοπή του ποιμνίου του ανά την Αφρικανική ήπειρο…». 

Στην συνέχεια καλωσόρισε και παρουσίασε με πατρικά λόγια αγάπης στο εκκλησίασμα τον νέο Εφημέριο του Κοινοτικού Ναού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό στο νεοσύστατο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Παροικίας στην Λουσάκα Αιδεσιμότατο Πρεσβύτερο π. Ιωάννη Φλώρο, ο οποίος πρόσφατα χειροτονήθηκε στην Ζάκυνθο από τον Σεβ. κ. Ιωάννη, ευχόμενος να έχει καρποφόρα διακονία για την πρόοδο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην χώρα.

Επακολούθησε στο τέλος η Πράξη παράδοσης και παραλαβής μεταξύ των δύο Εφημερίων και προσφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και την Ελληνική Κοινότητα κέρασμα στους παρευρισκομένους.

Προεορτάζοντας τον Άγιο Ευστάθιο στην πόλη Dolisie της Δημοκρατίας του Congo


























Την Κυριακή, 18η Σεπτεμβρίου 2016, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμων τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης πόλεως Dolisie, τιμώντας την ιερά μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, Προστάτου και Εφόρου του ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος».

Συγκινητική υπήρξε η εκούσια προσέλευση στην Ευχαριστιακή Σύναξη και των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και πιστών των Ενοριών Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville, Αναλήψεως του Κυρίου Pointe-Noire και Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire, που θέλησαν εμπράκτως να εκφράσουν την αγάπη και την στήριξή τους προς τα παιδιά του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» προσφέροντας τρόφιμα, γλυκίσματα, παιχνίδια και σχολικά είδη.

Εξίσου σημαντική ήταν η φιλάδελφη κίνηση του Ρ/Καθολικού Επισκόπου της πόλεως, Σεβ. κ. Bienvenu Manamika, ο οποίος παρέδωσε τρόφιμα, καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό υπέρ του ευαγούς ιδρύματος.

Προ του πέρατος ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής κ.Dallou προσεφώνησε τον Επίσκοπο, ευχαριστώντας τον για την αδιάκοπη πατρική του μέριμνα προς την Ενορία και τα παρακείμενα σε αυτήν ιδρύματα (ορφανοτροφείο και σχολείο), ενώ υπογράμμισε την δυναμική παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην κοινωνία.

Ο Θεοφιλέστατος κατά την αντιφώνησή του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους προσελθόντες στην Λειτουργική σύναξη, οι οποίοι με την παρουσία τους εξεδήλωσαν την ενότητα και την αλληλεγγύη που κυριαρχεί στην τοπική Εκκλησία, καθώς και την αναγνώριση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς ιεραποστολικούς συλλόγους της Ελλάδος, οργανισμούς, Ιερές Μητροπόλεις και ευσεβείς ορθοδόξους πιστούς ανά τον κόσμο για την πολύτιμη συναρωγή τους στο ιεραποστολικό έργο, αλλά και προς το ορθόδοξο ορφανοτροφείο ειδικότερα.

Ακολούθησε εόρτια συνεστίαση μετά το πέρας της οποίας ο Επίσκοπος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα της Ιεράς Επισκοπής.

Την εορτή του Αγίου Ευσταθίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Ρ/Καθολικός Επίσκοπος Dolisie κ. Bienvenu Manamika, ο Εντιμ. κ. Δήμαρχος πόλεως Dolisie κ. Yves Fernard Diokouandi, ο κ. Διευθυντής Κοινωνικών Υποθέσεων Περιφερείας Niari, ο Εντιμ. κ. Χρυσόστομος Djimbi Simouna, Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Dolisie, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Ενοριακών Επιτροπών των Ι. Ναών Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire κ. Michel Armand Massa, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, και κ. Andrien Hosse, Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville κ.α.

Το ανώτατο παράσημο της Ιταλικής Δημοκρατίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ




Τήν Κυριακήν, 18ην τ.μ. Σεπτεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος μετέβη εἰς Ἀσσίζην διά νά συμμετάσχῃ εἰς Διεθνές Συνέδριον μέ θέμα «Δίψα δι᾽ Εἰρήνην - Θρησκεῖαι καί Πολιτισμοί ἐν Διαλόγῳ». Πρό τῆς ἐνάρξεως τῶν ἐργασιῶν, τό ἀπόγευμα τῆς αὐτῆς ἡμέρας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης συνηντήθη μετά τοῦ Προέδρου τῆς Ἰταλικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Sergio Mattarella, ὁ ὁποῖος μετά μίαν λίαν φιλικήν συνομιλίαν ἀπένειμεν εἰς Αὐτόν τό ἀνώτατον παράσημον τῆς Χώρας του ὡς ἔνδειξιν ἐκτιμήσεως καί ἀναγνωρίσεως τῆς ἐπί 25ετίαν Πατριαρχικῆς διακονίας Του.

Αὔριον, Δευτέραν, ὁ Πατριάρχης θά τιμηθῇ ὑπό τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Perugia διά τοῦ τίτλου τοῦ ἐπιτίμου Διδάκτορος εἰς τόν τομέα τῶν Διεθνῶν Σχέσεων, ἐνῶ τήν Τρίτην θά συναντηθῇ ἐν Ἀσσίζῃ μετά τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου.

Πλείονα διά τήν Πατριαρχικήν ταύτην ἐπίσκεψιν εἰς Ἰταλίαν θά δημοσιευθοῦν μετά τήν ὁλοκλήρωσιν αὐτῆς. 

Διορίστηκε Εφημέριος στην Αγία Τριάδα του Göteborg Σουηδίας






















Χάριτι Θεία και με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή του στην πόλη του Göteborg την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του να διορίσει τακτικό εφημέριο στην ενορία της Αγίας Τριάδος, της δεύτερης μεγαλύτερης ενορίας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο εφημέριο, τον Αιδ.  Πρεσβύτερο κ. Πέτρο Μώραλη, ένα νέο στην ηλικία κληρικό, ρέκτη και δραστήριο, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση στα νέα του εφημεριακά καθήκοντα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας. Ο π. Πέτρος, προερχόμενος από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στο δε βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται δύο ανεγέρσεις ναών, η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου και οι εκ βάθρων ανακαινίσεις δύο άλλων ναών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, απευθυνθείς προς το ποίμνιο της περιοχής, τόνισε ότι “απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για την οργάνωση της ενορίας και την ευδόκιμη διακονία του νέου εφημερίου. Για να επιτελεσθεί ένα τέτοιο έργο επιτυχώς, θα πρέπει να θέσετε υψηλούς στόχους και να γίνετε συν-οραματιστές. Για να ευοδωθούν οι στόχοι σας, για να λάβει σάρκα και οστά το όραμά σας, παρακαλώ όλους σας και τον κάθε έναν ξεχωριστά, να συμπαρασταθείτε  στον νέο σας εφημέριο, να τον αγκαλιάσετε με καλοσύνη, διάκριση και εμπιστοσύνη. Δουλέψτε μαζί το όραμα της ενορίας σας, συνεργασθείτε αρμονικά και συστηματικά, διότι, όσο πιο στενή και ειλικρινής συνεργασία θα υπάρξει μεταξύ σας, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσετε τους καρπούς των εν Χριστώ κόπων σας. Αποτελέστε όλοι σας πρότυπα προς μίμησιν. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη λειψανδρία από σύγχρονα υγιή πρότυπα με οραματισμό και δημιουργικότητα.”

Ο Επίσκοπος προέτρεψε τον π. Πέτρο να δημιουργήσει προγράμματα για κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, να τονίσει το όφελος του τακτικού εκκλησιασμού, να ιδρύσει κατηχητικό σχολείο, χορωδία νέων, μουσικό, χορευτικό και θεατρικό τμήμα, αθλητικές ομάδες, ιστοσελίδα και σελίδα facebook, instagram, να δημιουργήσει βάση δεδομένων και καταγραφή των μελών, αξιοποιώντας τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων.

Κάλεσε, επίσης, τον νέο εφημέριο να καλλιεργήσει στενή συνεργασία με τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς άρχοντες και φορείς, καθώς και με το Ελληνικό Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο.

“Ο καλός ποιμένας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Κλεόπας “τείνει χείρα συνεργασίας και διαβαίνει τις πόρτες των σπιτιών του ποιμνίου του μία προς μία, επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς αδελφούς μας κατ´οίκον και στο νοσοκομείο, μεριμνά και προσεύχεται για τους φυλακισμένους και συμπαρίσταται στους αδελφούς μας που χρίζουν βοηθείας, τους εμπερίστατους και άστεγους, μεριμνά για όλους, ανεξαρτήτου θρησκευτικής προελεύσεως ή καταγωγής και άσχετα από το χρώμα και το κοινωνικό και οικονομικό τους status.”

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος στον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαΐδη και την φιλόξενη πρεσβυτέρα του Σοφία, καθώς και τους άξιους συνεργάτες του στην ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς, οι οποίοι, καθ´ όλον το διάστημα της απουσίας μονίμου εφημερίου στην πόλη του Γκέτεμποργκ, επωμίσθησαν την μέριμνα των δύο ενοριών στο Μπορώς και το Γκέτεμποργκ.

Εις έκφρασιν ευαρεσκείας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας προς το πρόσωπον του π. Ιωάννου, ο Σεβ. του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Τον συνεχάρη  για την επάξια προαγωγή του και τον ευχαρίστησε για την αφοσιωμένη διακονία του, προσέφερε στον ίδιο έναν επιστήθιο σταυρό και στην πρεσβυτέρα του μία εικόνα ως ευλογία.

Στον π. Πέτρο και στο ποίμνιο της ενορίας διεβίβασε ο Μητροπολίτης τις διάπυρες ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της συγγραφής της νέας σελίδος της εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της ενορίας και του προσέφερε, εκ μέρους του Παναγιωτάτου, ένα δώρο εις ένδειξιν της πατρικής αγάπης και στοργής Του.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μώραλης εξέφρασε την συγκίνησή του και την αποφασιστικότητά του να διακονήσει τον απόδημο Ελληνισμό με ζήλο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων, δημιουργώντας προγράμματα και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.


Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα, στην οποία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Επισκοπής του Γκέτεμποργκ και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφερείας του Hisingen, Αιδ. κ. Bengt Hensing και η δημοφιλής Ελληνίδα αοιδός κ. Έλενα Παπαρίζου, η οποία ανήκει στην ενορία της Αγίας Τριάδος και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ. Ο Σεβ. ευχαρίστησε τον Αιδ. κ. Bengt Hensing για την τιμητική παρουσία του και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στον επίσκοπό του τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και τόνισε ότι στην εποχή μας ο διάλογος μεταξύ των Χριστιανικών δογμάτων είναι αναγκαιότης και όχι πολυτέλεια, απευθυνθείς δε στην κ. Έλενα Παπαρίζου είπε ότι το τραγούδι της “You are my number one” που κέρδισε τον διαγωνισμό στην Γιουροβίζιον το 2005 έχει διαχρονικότητα, έκανε περήφανο τον Ελληνισμό της Σουηδίας και την συνεχάρη για την πανευρωπαϊκή αυτή διάκριση.




ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ κ. ΚΛΕΟΠΑ
ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΔ. ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΠΕΤΡΟΥ ΜΟΡΑΛΗ 
ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ GOTEBORG
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σεβαστοί Πατέρες,
Εκπρόσωποι των τοπικών Εκκλησιαστικών και Πολιτειακών Παραγόντων,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Σήμερα πραγματοποιώ την τέταρτη επίσκεψη μου στην πόλη του Goteborg και ο λόγος της εδώ παρουσίας μου συνδέεται με την υπόσχεση που σας είχα δώσει σχετικά τον διορισμό και την εγκατάσταση τακτικού εφημερίου. Μια υπόσχεση που επεβάλετο να εκπληρώσω, με γνώμονα τις πνευματικές ανάγκες και προτεραιότητες της ενορίας της Αγίας Τριάδος, της 2ης μεγαλύτερης ενορίας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.
Σας παρουσιάζω σήμερα τον νέο σας Εφημέριο, ένα νέο στην ηλικία κληρικό, αναμφίβολα έναν από τους πλέον άξιους, ρέκτες και δραστήριους που έχει να επιδείξει η Εκκλησία της Ελλάδος, ο οποίος καλείται από σήμερα να υπηρετήσει με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση στα νέα του εφημεριακά καθήκοντα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος κ. Πέτρος Μώραλης, προερχόμενος από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Στο πλούσιο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται δύο ανεγέρσεις ναών, η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου, οι εκ βάθρων ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις και αναστυλώσεις δύο ναών στους οποίους υπηρέτησε ως εφημέριος, έργα που από μόνα τους τον καθιστούν άξιο πολλών και θερμών συγχαρητηρίων. Η ως άνω δυναμική δράση θέτει τις προϋποθέσεις για ένα αντίστοιχα δυναμικό έργο, με λαμπρή προοπτική στο γίγνεσθαι της τοπικής μας Εκκλησίας.
Απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για την οργάνωση της ενορίας σας και την ευδόκιμη διακονία του νέου σας Εφημερίου. Για να επιτελεσθεί ένα τέτοιο έργο επιτυχώς, θα πρέπει να θέσετε υψηλούς στόχους και να γίνετε συν-οραματιστές. Για να ευοδωθούν οι στόχοι σας, για να λάβει σάρκα και οστά το όραμά σας, παρακαλώ όλους σας και τον κάθε έναν από εσας ξεχωριστά, να συμπαρασταθείτε στο νέο σας Εφημέριο, να τον αγκαλιάσετε με καλοσύνη, διάκριση και εμπιστοσύνη. Δουλέψτε μαζί το όραμα της ενορίας σας, συνεργασθείτε αρμονικά και συστηματικά, διότι, όσο πιο στενή και ειλικρινής συνεργασία θα υπάρξει μεταξύ σας, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσετε τους καρπούς των εν Χριστώ και κατά Χριστόν κόπων σας.
Σύμφωνα με την σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε, ο Κύριος τονίζει την εθελοντική αξιοποίηση των ταλάντων που έχουμε, στον χώρο της Εκκλησίας. Η προτροπή Οστις θέλει οπίσω μου ελθείν“ τονίζει το χρέος μας προς την ενορία, να μοιραστούμε δηλαδή με τους άλλους τα χαρίσματα με τα οποία είμαστε προικισμένοι και εφοδιασμένοι. Ας μην τα κρύψουμε, όπως έκανε ο αφελής δούλος της παραβολής που έλαβε ένα τάλαντο, αλλά ας τα πολλαπλασιάσουμε όπως έκαναν οι δούλοι που είχαν πέντε και δέκα τάλαντα αντίστοιχα. Οσο περισσότερο προσφέρουμε εθελοντικά στην ενορία μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανοποίησή μας, η πνευματική μας απολαβή και καταξίωση, καθώς και η πρόοδος της ενορίας. Αποτελέστε όλοι σας πρότυπα προς μίμησιν. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη λειψανδρία σε σύγχρονα υγιή πρότυπα με οραματισμό και δημιουργικότητα.
Σας προτρέπω, αγαπητέ μου π. Πέτρο, να δημιουργήσετε προγράμματα για κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Ιδρύστε κατηχητικό σχολείο, χορωδία νέων, παιδική χορωδία, μουσικό συγκρότημα νέων με αυτούς που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο και έχουν ταλέντο στην ψαλμωδία και στο τραγούδι, ιδρύστε χορευτικό και θεατρικό τμήμα νέων, ποδοσφαιρική ομάδα, ομάδα βόλευ και μπάσκετ, αξιοποιείστε τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων.
Ξεκινήστε ενοριακή ιστοσελίδα και σελίδα facebook, instagram, δημιουργείστε βάση δεδομένων και καταγραφή των μελών σας, την γνωστή ως data. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνει το internet γιά την ενασχόλησή σας με το internet ministry, μία ποιμαντική ευρέως διαδεδομένη στην Αμερική.
Δείξτε ζωηρό και ανύστακτο ενδιαφέρον για τη νεολαία μας, η οποία αποτελεί το δεδομένο παρόν και το προσδοκόμενο και το ευοίωνο μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα αναδειχθούν οι αυριανοί ηγέτες και ταγοί της ομογένειας και της Εκκλησίας, οι αυριανοί επιστήμονες, κληρικοί και μοναχοί, οι ιεροψάλτες και τα μέλη των εκκλησιαστικών μας συμβουλίων και συλλόγων, οι ευεργέτες και συνεχιστές του ιεραποστολικού μας έργου.
Θεωρώ δεδομένη, π. Πέτρο, την στενή συνεργασία σας με όλους τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς άρχοντες και φορείς. Να συναντιέστε τακτικά μαζί τους, για να γνωριστείτε πρόσωπο με πρόσωπο. Να είστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους και να στηρίξετε παντοιοτρόπως το έργο των τοπικών φορέων, λαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.
Να αποκτήσετε και να διατηρήσετε στενή συνεργασία με το Ελληνικό μας Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο, τα οποία σας παρακαλώ να επισκέπτεσθε συχνά, επιδιώκοντας προσωπική γνωριμία με όλους τους ενορίτες σας και τις οικογένειές τους.
Ο καλός ποιμένας τείνει χείρα συνεργασίας και διαβαίνει τις πόρτες των σπιτιών του ποιμνίου του μία προς μία, επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς αδελφούς μας κατ´οίκον και στο νοσοκομείο, μεριμνά και προσεύχεται για τους φυλακισμένους και συμπαρίσταται στους αδελφούς μας που χρίζουν βοηθείας, ανεξαρτήτου θρησκευτικής προελεύσεως ή καταγωγής και άσχετα από το χρώμα και το κοινωνικό και οικονομικό τους status.
Είμαι αισιόδοξος ότι, χάρις στην διακονία του π. Πέτρου και στο πνεύμα ενότητος και συνεργασίας που θα κυριαρχήσει, η Ενορία της Αγίας Τριάδος θα αποτελέσει σύντομα το πρότυπο ενορίας προς μίμησιν γιά όλες τις ενορίες μας. Η Αγία Τριάς είναι προορισμένη να ζήσει πάλιν και πολλάκις στιγμές μεγαλείου εκκλησιαστικού, όπως επί εποχής του δραστήριου και ακάματου πρώην Εφημερίου της, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ευμενίου του Σιναίτου, ο οποίος μας επεσκέφθη φέτος και τον αναμένουμε και πάλι.
Ιδιαίτερη μνεία, θα μου επιτρέψετε, να κάνω σε έναν άλλο αφοσιωμένο λεβίτη, τον Αιδεσιμώτατο Πρρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαΐδη και την φιλόξενη πρεσβυτέρα του Σοφία, καθώς και τους άξιους συνεργάτες του στο Μπορώς, οι οποίοι, καθ´ όλον το διάστημα της απουσίας μονίμου εφημερίου στην πόλη σας, επωμίσθησαν λίαν επαξίως, εθελοντικώ τω τρόπω και αφιλοκερδώς, την μέριμνα των δύο ενοριών, των Εισοδίων Της Θεοτόκου Μπορώς και της Αγίας Τριάδος Γκέτεμποργκ.
          Εις έκφρασιν ευαρέσκειας και ευγνωμοσύνης της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας προς το πρόσωπον του π. Ιωάννου, θα του απονείμω τώρα τα οφίκια του Οικονόμου και του Πρωτοπρεσβυτέρου. Τον συγχαίρω για την επάξια προαγωγή του, τον ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας και βάθους ψυχής για την αφοσιωμένη και υποδειγματική διακονία του και του εύχομαι υγεία αμετάπτωτη, για να συνεχίσει να υπηρετεί Θεόν και άνθρωπον εις έτη πολλά. Στην πρεσβυτέρα Σοφία προσφέρω μία εικόνα ως ευλογία.
          Στον π. Πέτρο και στο ενταύθα ποίμνιό μας διαβιβάζω τις διάπυρες ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της συγγραφής της νέας σελίδος της εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της ενταύθα ενορίας μας και του προσφέρω εκ μέρους του Παναγιωτάτου ένα δώρο πατρικής αγάπης και στοργής. ΑΜΗΝ!

Επικήδειος του Μητροπολίτου Ρεθύμνης κατά την κηδεία του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου


ΛΟΓΟΣ ΕΠΙKHΔΕΙΟΣ 
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ 
ΕΚ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ 
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ 
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΝ 
ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ 
κυροῦ ΕΥΓΕΝΙΟΥ



Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Ἱεραπέτρας Λασιθίου

Κυριακή, 18η Σεπτεμβρίου 2016

Τό Ἰ­ώ­βει­ον «ὡς τῷ Κυ­ρί­ῳ ἔ­δο­ξεν, οὕ­τω καὶ ἐ­γέ­νε­το· εἴ­η τὸ ὄ­νο­μα Κυ­ρί­ου εὐ­λο­γη­μέ­νον» (Ἰ­ώβ α΄, 21)δύ­να­ται νά ἐ­πα­να­λη­φθῇ κα­τά τήν πα­ροῦ­σαν θλι­βε­ράν κατ᾿ ἄν­θρω­πον ὥ­ραν τοῦ  ἀ­πο­χω­ρι­σμοῦ ἀ­πό τόν μα­κα­ρι­στόν πλέ­ον Μη­τρο­πο­λί­την Ἱ­ε­ρα­πύτ­νης καί Ση­τεί­ας Εὐ­γέ­νι­ον, ἡ αἰφ­νί­δι­ος ἐκ­δη­μί­α τοῦ ὁ­ποί­ου πρός τόν Μέ­γαν Ἀρ­χι­ε­ρέ­αν Χρι­στόν ἐ­πλή­ρω­σε τούς καρ­δι­α­κούς χώ­ρους ἡ­μῶν τῶν πε­ρι­λει­πο­μέ­νων, δι­ά μί­αν εἰ­σέ­τι φο­ράν ἐν­τός δι­α­στή­μα­τος ἑ­νός ἔ­τους, χαρ­μο­λύ­πης. Λύ­πης μέν δι­ά τό κε­νόν πού αἰ­σθα­νό­με­θα ἀ­πό τόν ἔ­στω καί πρός και­ρόν ἀ­πο­χω­ρι­σμόν, χα­ρᾶς δέ δι­ό­τι ἀ­κρα­δάν­τως πι­στεύ­ο­μεν ὅ­τι δι­ά τούς ἀν­θρώ­πους τοῦ Θε­οῦ «οὐκ ἔ­στιν... θά­να­τος, ἐκ­δη­μο­ύν­των ἀ­πὸ τοῦ σώ­μα­τος, καὶ πρὸς... τὸν Θε­ὸν ἐν­δη­μο­ύν­των, ἀλ­λὰ με­τά­στα­σις ἀ­πὸ τῶν λυ­πη­ρο­τέ­ρων ἐ­πὶ τὰ χρη­στό­τε­ρα καὶ θυ­μη­δέ­στε­ρα, καὶ ἀ­νά­παυ­σις καὶ χα­ρά» (Γ΄ Εὐ­χή Ἑ­σπε­ρι­νοῦ Ἁ­γί­ου Πνεύ­μα­τος, Με­γά­λου Βα­σι­λεί­ου).

   Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πε Κρή­της κ. Εἰ­ρη­ναῖ­ε, Πρό­ε­δρε τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Ἐ­παρ­χι­α­κῆς Συ­νό­δου τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας Κρή­της,
   Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ώ­τα­τε Ἐκ­πρό­σω­πε τῆς Αὐ­τοῦ Θει­ο­τά­της Μα­κα­ρι­ό­τη­τος τοῦ Πά­πα καί Πα­τρι­άρ­χου Ἀ­λε­ξαν­δρεί­ας καί πά­σης Ἀ­φρι­κῆς κ.κ. Θε­ο­δώ­ρου,
   Σε­βα­σμι­ώ­τα­τοι καί Θε­ο­φι­λέ­στα­τε Ἀ­δελ­φοί,
   Προ­σφι­λέ­στα­τοι Ἱ­ε­ρεῖς καί Δι­ά­κο­νοι, τί­μι­α μέ­λη τῶν μο­να­χι­κῶν ἀ­δελ­φο­τή­των,
   Ἐν­τι­μό­τα­τοι Ἄρ­χον­τες,
   πεν­θη­φό­ρε λα­έ τῆς ἀ­πορ­φα­νι­σθεί­σης Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως Ἱ­ε­ρα­πύτ­νης καί Ση­τεί­ας,

   Δι­ά τῶν λό­γων τού­των τοῦ Ἰ­ώβ, ἐκ προ­σώ­που τῆς Αὐ­τοῦ Θει­ο­τά­της Πα­να­γι­ό­τη­τος τοῦ Οἰ­κου­με­νι­κοῦ Πα­τρι­άρ­χου κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου, τοῦ καί δι­ά τοῦ τρό­που τού­του με­τέ­χον­τος στορ­γι­κῶς καί ἀ­γα­πη­τι­κῶς εἰς τά ἐν­ταῦ­θα, εὐ­χα­ρι­στοῦ­μεν καί δο­ξά­ζο­μεν τόν Κύ­ρι­ον καί Θε­όν ἡ­μῶν, Ὅς ἐ­χά­ρι­σεν εἰς τήν Μη­τέ­ρα Ἐκ­κλη­σί­αν ἕ­ναν ἱ­κα­νόν καί δρα­στή­ρι­ον Ἱ­ε­ράρ­χην, ὑ­πέρ­μα­χον τῶν δι­καί­ων καί τῶν ἱ­ε­ρῶν προ­νο­μί­ων Αὐ­τῆς, τόν κλη­θέν­τα πρό­τρι­τα ὑ­πό τοῦ Πρω­τευ­θύ­νου εἰς τήν δι­α­κο­νί­αν Αὐ­τῆς καί σο­φοῦ τοῦ σκά­φους Αὐ­τῆς οἰ­α­κο­στρό­φου, τοῦ Πα­τρι­άρ­χου τῆς πί­στε­ως, τῆς ἐλ­πί­δος καί τῆς ἀ­γά­πης, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ὡς μέ­λος τῆς Ἁ­γί­ας καί Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου, κα­τά τήν πα­ροῦ­σαν Συ­νο­δι­κήν Πε­ρί­ο­δον. Ὁ Οἰ­κου­με­νι­κός Θρό­νος, ἡ Μή­τηρ Ἁ­γί­α τοῦ Χρι­στοῦ Με­γά­λη Ἐκ­κλη­σί­α ἠ­γα­πή­θη σφό­δρα ὑ­πό τοῦ μα­κα­ρι­στοῦ ἤ­δη Ἱ­ε­ράρ­χου ἀλ­λά καί ἠ­γά­πη­σεν αὐ­τόν, ἐ­τι­μή­θη ὑ­π' αὐ­τοῦ ἀλ­λά καί ἐ­τί­μη­σεν αὐ­τόν. Δι­ό καί σή­με­ρον ἀ­πό τῆς τοῦ Κων­σταν­τί­νου Πό­λε­ως δι­ά­πυ­ρος πρός Θε­όν ἀ­να­πέμ­πε­ται εὐ­χή ὑ­πέρ τῆς ἐν σκη­ναῖς δι­καί­ων ἀ­να­παύ­σε­ως τῆς μα­κα­ρί­ας ψυ­χῆς του ἀλ­λά καί ὑ­πέρ τῆς ἀ­πό Θε­οῦ πα­ρα­κλή­σε­ως τοῦ Ἱ­ε­ροῦ Κλή­ρου, τῶν μο­να­χι­κῶν ἀ­δελ­φο­τή­των καί τοῦ χρι­στω­νύ­μου λα­οῦ τῆς ὑ­πό τοῦ μα­κα­ρι­στοῦ Ἀ­δελ­φοῦ θε­ο­φι­λῶς δι­α­ποι­μαν­θεί­σης ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῆς πα­ροι­κί­ας.
   Δι­ά τῶν Ἰ­ω­βεί­ων τού­των λό­γων, ὡ­σαύ­τως, εὐ­χα­ρι­στοῦ­μεν καί δο­ξά­ζο­μεν τόν Κύ­ρι­ον καί Θε­όν ἡ­μῶν, Ὅς ἐ­χά­ρι­σεν εἰς τήν κα­τά Κρή­την Ἐκ­κλη­σί­αν, πι­στήν καί ἀ­φο­σι­ω­μέ­νην θυ­γα­τέ­ρα τοῦ Οἰ­κου­με­νι­κοῦ Πα­τρι­αρ­χεί­ου, καί ἰ­δι­αι­τέ­ρως εἰς τήν Ἱ­ε­ράν Μη­τρό­πο­λιν Ἱ­ε­ρα­πύτ­νης καί Ση­τεί­ας, τόν μα­κα­ρι­στόν Ἱ­ε­ράρ­χην Εὐ­γέ­νι­ον, γνή­σι­ον πα­τέ­ρα καί πνευ­μα­τι­κόν πο­δη­γέ­την, ἕ­ως τῆς χθές ἀ­κα­τα­πό­νη­τον καί ἀ­κά­μα­τον τῆς Ὀρ­θο­δό­ξου πί­στε­ως καί ζω­ῆς δι­δά­σκα­λον. Ὁ μα­κα­ρι­στός ἀ­να­λα­βὼν πρό εἴ­κο­σι καί δύ­ο ἐ­τῶν τήν δι­α­ποί­μαν­σιν τῆς Ἐ­παρ­χί­ας αὐ­τοῦ, ἔ­θε­σεν εὐ­αγ­γε­λι­κῶς «τὴν χεῖ­ρα ἐ­πὶ τὸ ἄ­ρο­τρον» καὶ ἀ­νέ­λα­βεν με­τὰ ζή­λου καί αὐ­τα­παρ­νή­σε­ως τήν δι­α­κο­νί­αν τοῦ λα­οῦ τοῦ Θε­οῦ, γε­νό­με­νος τύ­πος «τῶν πι­στῶν ἐν λό­γῳ, ἐν ἀ­να­στρο­φῇ, ἐν ἀ­γά­πῃ, ἐν πνεύ­μα­τι...» (Α´ Τιμ. 4,12).
   Ὁ ἀ­εί­μνη­στος πλέ­ον Ἱ­ε­ράρ­χης τῆς Ἁ­γί­ας τοῦ Χρι­στοῦ Με­γά­λης Ἐκ­κλη­σί­ας καὶ Ποι­με­νάρ­χης τῆς Μη­τρο­πό­λε­ως Ἱ­ε­ρα­πύτ­νης καί Ση­τεί­ας Εὐ­γέ­νι­ος ἠ­να­λώ­θη εἰς τήν δι­α­κο­νί­αν τῆς Ἁ­γί­ας Ἐκ­κλη­σί­ας καί κυ­ρι­ο­λε­κτι­κῶς «ἡρ­πά­γη... τε­λει­ω­θεὶς ἐν ὀ­λί­γῳ...». Ὄν­τως «τήν γάρ χθές ἡ­μέ­ραν με­θ’ ἡ­μῶν ἐ­λά­λει» κα­τά τόν ὑ­μνῳ­δόν, «ἀλ­λ’ ἄφ­νω ἐ­πῆλ­θεν αὐ­τῷ ἡ ὥ­ρα τοῦ θα­νά­του».
   Ὁ Μέ­γας Ἀρ­χι­ε­ρεύς Χρι­στός τόν ἐ­κά­λε­σε πλη­σί­ον Του καί ἐ­κεῖ­νος ἔ­σπευ­σεν, ὑ­πα­κού­ων εἰς τό κέ­λευ­σμα τοῦ οὐ­ρα­νοῦ, ἀ­θο­ρύ­βως, με­τά φό­βου Θε­οῦ, πί­στε­ως καί ἀ­γά­πης δι­ά νά ἀ­να­παυ­θῇ εἰς τήν ἀγ­κά­λην Του μέ τήν προσ­δο­κί­αν τῆς κοι­νῆς ἀ­να­στά­σε­ως καί τῆς ζω­ῆς τοῦ μέλ­λον­τος αἰ­ῶ­νος. Ἐ­γνώ­ρι­ζεν ἄλ­λω­στε καί ἐ­βί­ω­νε ὡς ἀ­λη­θής χρι­στι­α­νός καί Ἐ­πί­σκο­πος, τούς λό­γους ἐ­κεί­νους τοῦ οὐ­ρα­νο­βά­μο­νος Παύ­λου «᾿Ε­μοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χρι­στὸς καὶ τὸ ἀ­πο­θα­νεῖν κέρ­δος» (Φι­λιππ. α΄, 21) καί «ἐ­άν τε... ζῶ­μεν ἐ­άν τε ἀ­πο­θνή­σκω­μεν, τοῦ Κυ­ρί­ου ἐ­σμέν» (Ρωμ. ιδ΄, 8). Ἐ­γνώ­ρι­ζεν πώς Ὀρ­θό­δο­ξος πι­στός καί οἰ­κο­νό­μος τῶν τοῦ Θε­οῦ Μυ­στη­ρί­ων, ὡς ἔ­γρα­ψε ἄλ­λο­τε ὁ πο­λύς Γέ­ρων Χαλ­κη­δό­νος Με­λί­των,«οἰ­κι­α­κός μας εἶ­ναι ὁ θά­να­τος... ἀ­να­με­νό­με­νος. Πα­ρα­με­ρί­ζει τίς ῥο­δο­δάφ­νες καί ξε­προ­βάλ­λει. Καί ὁ δοῦ­λος τοῦ Κυ­ρί­ου, ἀν­τι­κρί­ζον­τάς τον δέν αἰφ­νι­δι­ά­ζε­ται, δέν ἀ­γρι­εύ­ε­ται. Φυ­σι­κά, δέν εἶ­ναι κα­λό­δεχ­τος. Ὅ­μως, ἀ­κό­μη καί στίς τρα­γι­κώ­τε­ρες ἐ­πι­σκέ­ψεις του, δέν εἶ­ναι ξέ­νος, πα­γε­ρός».
   Ὁ μα­κα­ρι­στός ἀ­δελ­φός ὅ­λως προ­φη­τι­κῶς εἶ­χεν ὑ­πο­γρά­ψει, προ­λο­γί­ζων τό ἐ­φε­τει­νόν ἡ­με­ρο­λό­γι­ον τῆς Ἱ­ε­ρᾶς αὐ­τοῦ Μη­τρο­πό­λε­ως, ὡς «Δι­ά­πυ­ρος εὐ­χέ­της πάν­των... πρός τόν και­ρούς καί χρό­νους ἐ­ξου­σι­ά­ζον­τα καί τήν ζω­ήν ἡ­μῶν εἰς χεῖ­ρας Αὐ­τοῦ δι­α­κρα­τοῦν­τα Ἅ­γι­ον Θε­όν». Μέ τήν πί­στιν ταύ­την, ἐ­κεῖ­νος μέν πο­ρεύ­ε­ται εἰς τήν κρί­σιν τοῦ Ἁ­γί­ου Θε­οῦ, ἡ­μεῖς δέ, κυ­κλοῦν­τες τό χο­ϊ­κόν σκῆ­νος του κα­τά τήν ἱ­ε­ράν ταύ­την ὥ­ραν, ἀ­να­πέμ­πο­μεν ἐ­κτε­νῶς προ­σευ­χήν, ὡς θυ­μί­α­μα εἰς τόν Θρό­νον τῆς με­γα­λω­σύ­νης τοῦ Θε­οῦ, δι­ά τήν ἀ­νά­παυ­σιν τῆς μα­κα­ρί­ας ψυ­χῆς του με­τά τῶν Ἁ­γί­ων καί τῶν δι­καί­ων Του.

   Ἀ­οί­δι­με Μη­τρο­πο­λῖ­τα Εὐ­γέ­νι­ε, συ­νώ­νυ­με τοῦ κλει­νοῦ τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας Κρή­της ἀ­οι­δί­μου Πρω­θι­ε­ράρ­χου Εὐ­γε­νί­ου, τέ­κνον γνή­σι­ον καί ἠ­γα­πη­μέ­νον τῆς Μη­τρός Ἐκ­κλη­σί­ας καί τοῦ Ἱ­ε­ροῦ Κα­τα­λό­γου τῆς Σε­πτῆς Ἱ­ε­ραρ­χί­ας Αὐ­τῆς μέ­λος τί­μι­ον.
   Κα­τὰ τὴν ἁ­γί­αν ταύ­την ὥ­ραν τῆς ἐ­ξο­δί­ου Ἀ­κο­λου­θί­ας σου ἵ­στα­μαι ἐκ Προ­σώ­που τοῦ Πα­να­γι­ω­τά­του καί τῆς Μη­τρός Ἐκ­κλη­σί­ας, ἐ­νώ­πι­ον τοῦ σε­πτοῦ σκη­νώ­μα­τός σου, ἀ­πο­δί­δων τι­μήν καί εὐ­χα­ρι­στί­ας δι­ά πάν­τα ὅ­σα ὑ­πὲρ τοῦ ποι­μνί­ου σου καὶ τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας ἐ­κο­πί­α­σας. Ἐν τῇ πί­στει καὶ τῇ προσ­δο­κί­ᾳ τῆς κοι­νῆς Ἀ­να­στά­σε­ως καὶ τῇ ἀ­πο­κα­ρα­δο­κί­ᾳ τῆς ζω­ῆς τοῦ μέλ­λον­τος αἰ­ῶ­νος, προ­πέμ­πο­μέν σε πάν­τες σή­με­ρον ἐκ τοῦ κό­σμου τού­του. Πο­ρεύ­ου, ἵ­να συ­ναυ­λι­σθῇς με­τὰ τῶν προ­α­πελ­θόν­των Πα­τέ­ρων καί ἀ­δελ­φῶν ἡ­μῶν ἐν ταῖς ἁ­γί­αις αὐ­λαῖς τῆς Βα­σι­λεί­ας τοῦ Θε­οῦ. Καί μή δι­α­λεί­πῃς πρε­σβεύ­ων δι­η­νε­κῶς ἐν οὐ­ρα­νί­οις θα­λά­μοις ὑ­πέρ τῆς κα­θη­γι­α­σμέ­νης καί κα­θη­μαγ­μέ­νης, τῆς Ἐ­σταυ­ρω­μέ­νης Μη­τρός Ἐκ­κλη­σί­ας, ὑ­πέρ τοῦ ποι­μνί­ου σου καί πάν­των ἡ­μῶν.
   
   Αἰ­ω­νί­α σου ἡ μνή­μη, ἀ­οί­δι­με Ἱ­ε­ράρ­χα Εὐ­γέ­νι­ε!

Assisi 30 (1986-2016) | Διεθνής Συνάντηση "Δίψα για την Ειρήνη: θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο" | Παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης




Ο Marco Impagliazzo, Πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, στο ανωτέρω βίντεο, απαντά στο ερώτημα: "Γιατί το Πνεύμα της Ασίζης, σε έναν κόσμο που διψά για την ειρήνη;".

Στην Ασίζη, από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιείται η Διεθνής Συνάντηση "Δίψα για την Ειρήνη: θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο", τριάντα χρόνια μετά την ιστορική Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για την Ειρήνη στις 27 Οκτωβρίου 1986, επί της εποχής του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, άνδρες και οι γυναίκες της πίστης, διαφορετικές κουλτούρες, ενωμένοι από την ελπίδα ότι το «πνεύμα της Ασίζης» μπορεί να φέρει την ειρήνη σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη βία, πολέμους, διασπάσεις, συναντώνται για τρεις ημέρες, ώστε να συζητήσουν, να προσευχηθούν δίπλα-δίπλα. 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την επισκοπή της Ασίζης, τους Φραγκισκανούς και την Κοινότητα Sant'Egidio, σε συνεργασία με άλλα κινήματα και εκκλησιαστικές ομάδες, με την επισκοπική διάσκεψη Umbra, στην Περιφέρεια της Umbria και τον Δήμο της Ασίζης.



































































500 leader all'incontro interreligioso di Assisi

[http://www.avvenire.it]

​Trent’anni dopo, lo spirito di Assisi soffia ancora. Anzi oggi è più che mai necessario per guidare la Chiesa e rilanciare la volontà di dialogo. Così da domenica 18 al 20 settembre la città del poverello, nell’anniversario della storica intuizione di Giovanni Paolo II (27 ottobre 1986), tornerà a ospitare leader religiosi da ogni parte del mondo. E con loro rappresentanti delle istituzioni e del mondo della cultura. A cominciare naturalmente dal Papa che sarà ad Assisi il 20 settembre. 

"Sete di pace. Religioni e culture in dialogo" è il titolo del meeting organizzato dalla Comunità di Sant’Egidio, dalla diocesi di Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino e dalle Famiglie Francescane.
«Non sarà un evento solo celebrativo – sottolinea Marco Impagliazzo, presidente della Comunità di Sant’Egidio – ma il racconto di una storia che ha portato i suoi frutti», dalla caduta del Muro di Berlino, agli accordi di pace in varie zone del mondo. 

A confermarlo una volta di più la partecipazione di 25 rifugiati, giunti in Italia grazie al progetto ecumenico dei "corridoi umanitari" che parteciperanno all’evento e martedì 20 pranzeranno con papa Francesco.

«Come credenti – spiega il vescovo di Assisi, Domenico Sorrentino – sappiamo che i conti con la storia non si fanno solo con le statistiche o con la cronaca. Per questo l’intuizione di Giovanni Paolo II sulla forza della preghiera è tanto più importante oggi che viviamo questa guerra mondiale a pezzi, come dice papa Francesco».

«In questi tempi difficili Assisi vuole essere una risposta forse "la" risposta, al terrore e al terrorismo» aggiunge padre Enzo Fortunato, direttore sala stampa del Sacro Convento di Assisi. «La forza debole della preghiera è per noi la risposta alla forza prepotente del terrore».

A rimarcare l’importanza dell’incontro di Assisi, bastano alcuni numeri: circa 500 i leader religiosi presenti, 12mila pellegrini, 29 panel cioè tavole rotonde di approfondimento, 600 giornalisti accreditati. La presenza italiana sarà arricchita dal presidente della Repubblica Sergio Mattarella che parteciperà alla cerimonia inaugurale mentre tra i leader religiosi, assieme a rabbini e imam, è confermata la presenza del patriarca ecumenico di Costantinopoli Bartolomeo I e del primate anglicano Justin Welby. Tra gli intellettuali, anche il noto sociologo Zygmunt Bauman, lo scrittore turco Nedim Guersel e i tunisini premi Nobel per la pace 2015 Hassine Abbasi e Amer Meherzi.

Il Papa, come detto sarà ad Assisi il 20 settembre. Al centro della visita la Preghiera per la Pace, in programma alle 16 in luoghi diversi secondo le differenti religioni. Punti delle città da cui si snoderà la processione che convergerà sulla piazza inferiore di San Francesco dove si terranno il discorso finale di papa Francesco e la lettura dell’Appello per la Pace che sarà consegnato dai bambini agli ambasciatori presenti ad Assisi, prima dell’accensione dei candelabri e dello scambio di un segno di pace.