e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Η γιαγιά Ναταλία, καντηλανάφτρα στο Հանքավան (Χανκαβάν), ελληνικό χωριό στην Αρμενία

 αποκλειστικό 

Ο συνεργάτης του πολυπεριοδικού μας π. Μιχαήλ Βισβίνης πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες προσκυνηματική περιήγηση στην Αρμενία. Σήμερα (9.10.2018) βρέθηκε στην ενδοχώρα και μάλιστα στο χωριό Χανκαβάν, το οποίο ονομάζεται και "ελληνικό χωριό". Στον καιρό μας διαμένουν εκεί μόνο πέντε οικογένειες, των οποίων οι πρόγονοι μετοίκησαν στον τόπο αυτόν από τον Πόντο στο β΄ μισό του 19ου αιώνα.

Όλα τα παιδιά και τα εγγόνια τους ζουν πλέον στην Ελλάδα. Στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες αποτυπώνεται η μικρή ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία συντηρείται από τους χωριανούς που ζουν στη Ελλάδα. Την ιερή αυτή στέγη προσέχει και ανάβει καθημερινά το καντήλι η γιαγιά Ναταλία, ηλικίας 90 ετών. Το καντήλι το ανάβει για λίγο, διότι μεριμνά να κάνει οικονομία λαδιού, ώστε να της φτάσει το λίγο που διαθέτει...






Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το Χανκαβάν (αρμενικά: Հանքավան)· παλαιότερα γνωστό ως Μιχαηλόβκα, είναι ένα χωριό και θερινό θέρετρο στην επαρχία Κοτάικ της Αρμενίας δίπλα στον ποταμό Μαρμαρίκ κάτω από την οροσειρά Παμπάκ. Είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως τμήμα μιας βιομηχανίας υγιεινής κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. 

Το Χανκαβάν είναι μια από τις τελευταίες ελληνικές κοινότητες στην Αρμενία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια εκκλησία και ένα νεκροταφείο προς τα αριστερά. Η εκκλησία χτίστηκε από Έλληνες που μετανάστευσαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1827. Οι τάφοι χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Αρχικά επτά οικογένειες μετακόμισαν σε αυτό το χωριό, ένας αριθμός που μεγάλωσε σε ένα ακμάζον χωριό 250 οικογενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: