e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ένας απέναντι σε όλους: Ο Συμεών, Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ, διαφοροποιήθηκε από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία

[Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας]

Στις 13 Νοεμβρίου 2018, οι Ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να συναντηθούν εκτός της έδρας τους με τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και να συζητήσουν μαζί του για το επί θύραις Αυτοκέφαλο μιας ενιαίας Εκκλησία. Αντί αυτού, αυτοπεριορίστηκαν εντός των τειχών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου εξέδωσαν Ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κηρύσσουν την παύση κοινωνίας μαζί του. Δείτε σχετικά ΕΔΩ!

Εκεί βρίσκονταν 83 Ιεράρχες εκ των 90, οι οποίοι δικαιούνται ψήφου. Ένας όμως από αυτούς, ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ Συμεών, διαφοροποιήθηκε δημοσίως, αρνούμενος να υπογράφει ένα ψήφισμα διακοπής κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι δε συμφωνεί σε όλα τα σημεία του κειμένου, κυρίως δε, επειδή η Κωνσταντινούπολη ως Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει ιστορική εμπειρία, έρχεται να θεραπεύσει ένα σχίσμα εικοσιπέντε ετών, το οποίο δεν κατάφεραν οι ίδιοι τόσα χρόνια να θεραπεύσουν. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, πώς οι άλλοι 82 Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας αντιμετώπισαν τον ένα, ο Μητροπολίτης Συμεών απάντησε ότι, αφού προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, άρχισαν οι περισσότεροι να τον χλευάζουν, αλλά ομολόγησε ότι ο προεστός της συνεδρίασης Μητροπολίτης Ονούφριος τον υπερασπίστηκε, λέγοντας προς τους υπόλοιπους ότι έχουμε δημοκρατία και δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κάποιον να πράξει ενάντια στη συνείδησή του.

Για τον γενναίο αυτόν Μητροπολίτη διαδίδεται στο Κίεβο ότι ήταν ένας από τους ολίγους που συναντήθηκαν τελικώς, το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2018, με τον πρόεδρο Ποροσένκο. Φημολογείται, εξάλλου, ότι ο Συμεών θα είναι ένας από τα φαβορί για την θέση του Προκαθημένου της νέας ενιαίας Εκκλησίας που κυοφορείται. Σε σχετική ερώτηση των ΜΜΕ, απάντησε: «Στο Συμβούλιο που θα γίνει και το οποίο θα δημιουργήσει μία τοπική ορθόδοξη εκκλησία, κάθε μέλος του Συμβουλίου μπορεί να οδηγήσει την αυτοκέφαλη Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου και εμού»!

Τούτων δεδομένων, ας αναφέρουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία που αφορούν στην αγέρωχη προσωπικότητά του

Ο κατά κόσμον Volodymyr Shostatsky γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1962 στο χωριό Ρακίβτσι της περιοχής Χμελνίτσκι της Ουκρανίας, από οικογένεια αγροτών. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1980, υπηρέτησε στο στρατό το 1982. Από το 1983 έως το 1987 σπούδασε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Vinnitsa. Τον Ιούλιο του 2015, σε μια συνέντευξη του είπε ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνειδητοποίησε ότι ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε τη συμβουλή του Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Παβλόφ, από τη Λαύρα των Σπηλαίων, ο οποίος τον συμβούλεψε να εγκαταλείψει το Ινστιτούτο.

Από το 1987 έως το 1991, ο Volodymyr Shostatsky σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο της Μόσχας.  Στις 6 Δεκεμβρίου 1990 εκάρη Μοναχός στη Μονή Danilov στη Μόσχα, λαβών το όνομα Συμεών. Στις 14 Ιαναουαρίου 1991 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους Ιερομόναχος.

Το 1994 ο ιερομόναχος Συμεών επέστρεψε στην Ουκρανία κι έγινε Ιερέας της Λαύρας των σπηλαίων του Κιέβου. Την ίδια στιγμή άρχισε να σπουδάζει στη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου. Στις 7 Απριλίου 1995 ανήλθε στο αξίωμα του Ηγουμένου και στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στις 4 Μαΐου 1996 έγινε Επίσκοπος, στις 10 Μαΐου 2002 προήχθη στην τάξη του Αρχιεπισκόπου, στις 9 Ιουλίου 2011 προήχθη στην τάξη του Μητροπολίτη και στις 5 Ιανουαρίου 2013 ο τίτλος του έγινε "Vinnitsa και Barsky".

Τον Αύγουστο του 2014, όταν γινόντουσαν εκλογές για την θέση του προεστώτος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, μετά την κοίμηση Βλαδιμήρου, ο Μητροπολίτης Συμεών πήγε στον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, πήρε την τρίτη θέση, λαμβάνοντας εννέα ψήφους. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος έλαβε 36 ψήφους

Ο Μητροπολίτης Συμεών, για τον πόλεμο με τη Ρωσία, έχει λάβει ευθαρσώς θέση υπέρ των δικαίων της χώρας του, καταδικάζοντας σε κάθε περίπτωση την επιθετικότητα των γειτόνων και την αιματοχυσία στις ανατολικές περιοχές, κυρίως στο Donbass. «Προστατέψτε το σπίτι σας - Είναι ένα ιερό καθήκον του κάθε πολίτη, και, πρώτα και κύρια, ενός Χριστιανού», κηρύττει. 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι ιερείς της Επισκοπής του συνεδριάζουν με μαχητές των στρατιωτικών μονάδων της εμπόλεμης περιοχής και προωθούν εκεί είδη και προϊόντα, ενισχυτικά των υπερασπιστών της πατρίδας. "Οι πολεμιστές μας αγωνίζονται ενάντια σ' εκείνους που ήρθαν στη χώρα μας κι έφεραν όπλα και χρήματα από τη γη κάποιου άλλου, μέσω του οποίου τώρα το αίμα των Ουκρανών χύνεται στη γη μας", έχει πει σε συνέντευξή του. Προσθέτοντας μάλιστα ότι οι επιτιθέμενοι Ρώσοι "χρησιμοποιούν τη δύναμη της προπαγάνδας, ούτως ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας ότι οι αδελφοί και οι αδελφές τους στην δυτική, κεντρική, βόρεια και νότια Ουκρανία είναι οι χειρότεροι εχθροί τους", επιθυμώντας να τονίσει ότι το ιδεολογικό όπλο δεν είναι λιγότερο τρομερό από τα όπλα στο πεδίο της μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: