e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε τελικά με κάποιους Ιεράρχες του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας αναφέραμε ότι σήμερα (13.11.2018), δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με εκπροσώπους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, επειδή υπήρξε ασυμφωνία ως προς τον τόπο συνάντησής τους... Ο μεν Πρόεδρος επιθυμούσε να συναντηθούν στο πολιτιστικό "Σπίτι της Ουκρανίας", οι δε Ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας, κεκλεισμένοι όντες στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, επέμεναν να δεχτούν τον Ποροσένκο εκεί. Έτσι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση...

Νεότερες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τελικώς ο Ποροσένκο συναντήθηκε με ένα μέρος των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτό μεταδίδεται  από το BBC News Ουκρανίας. Η συνάντηση διεξήχθη στο "Ουκρανικό Σπίτι", του οποίου η περίμετρος φυλασσόταν από δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις Ιεράρχες του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τη συνάντηση, ο Ροστισλάβ Παβλένκο, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ιεράρχες που παραστάθηκαν  στη συνάντηση ήταν από εκείνους που υποστηρίζουν την εκκλησιαστική ενοποίηση. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εν όψει παροχής Αυτοκεφαλίας σε μια ενοποιημένη Εκκλησία της χώρας. 

Τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των Ιεραρχών - υποστηρικτών της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που παρέστησαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο. "Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας υποστηρίζει την δημιουργία μιας ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", ανέφερε ο Παβλένκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, εκ προσώπου της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη συνάντηση αυτή και, θέλοντας μάλλον να την απομειώσει, πρόσθεσε: "Όλοι μπορούν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο, έχουμε επισκόπους ελεύθερους ανθρώπους, πολίτες της Ουκρανίας με όλο το φάσμα όλων των δικαιωμάτων και μπορούν να συναντηθούν με οποιονδήποτε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: