e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Πώς αντλείται το "ζωντανό νερό"

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 
6 Μαΐου 2018
(Ιωαν. δ΄ 5- 42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης



Μοναδικός σκοπός και μέριμνα της επιγείου ζωή του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού ήταν να φέρει σε πέρας το έργο, για το οποίο τον απέστειλε ο Πατέρας. Να διδάξει, δηλαδή, στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού, να λυτρώσει τον άνθρωπο από την οδύνη του αιωνίου πνευματικού θανάτου και να τον «καθαρίσει» από τον ρύπο της αμαρτίας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του κοσμοσωτήριου έργου Του, έχουμε και την συνάντησή Του με την Σαμαρείτιδα.

«Κεκοπιακώς», δηλαδή κουρασμένος από την πεζοπορία, κάθισε κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ. Και εκεί, ο λόγος Του έφερε μεγάλη χαρά και θαυμασία μεταβολή στη διψασμένη ψυχή της Σαμαρείτιδος. Μιας γυναίκας, η οποία ζούσε άστατα και αμαρτωλά, πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενη από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της.  Επίσης, ανήκε σε έναν λαό, ο οποίος υποτιμάτο και αντιμετωπιζόταν εχθρικά από τους λοιπούς Ιουδαίους.
Ο Κύριος τής ζήτησε νερό, για να της δείξει ότι έχει αξία και ότι ο ίδιος δεν συμμεριζόταν  την αρνητική και απαξιωτική γνώμη των άλλων γι’ αυτήν.  Και αυτό αποτέλεσε την αφορμή και την απαρχή ενός διαλόγου, ο οποίος ενστάλαξε στην ανώριμη ψυχή της γυναίκας υψηλές και σωτηριώδεις αλήθειες. Της τόνισε την διαφορά του πνευματικού ύδατος, που ο ίδιος θα της προσέφερε, από το υλικό ύδωρ, το οποίο θα του έδινε αυτή.  Με το υλικό ύδωρ κατευνάζει κανείς για λίγο  την δίψα Του, ενώ με το ύδωρ της Σωτηρίας, το οποίο προσφέρει ο Θεός, ο άνθρωπος καθίσταται μέτοχος της ουράνιας βασιλείας και δεν διψά ποτέ πλέον.
            
Φυσικά, η Σαμαρείτιδα δεν μπορούσε να κατανοήσει τα υψηλά αυτά νοήματα. Όταν, όμως, ο Κύριος της αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής της, τότε κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο συνηθισμένο. Και έτσι συνειδητοποίησε, από τα λόγια του Ιησού, ότι η λατρεία του Θεού έχει τόπο και κέντρο την ανθρώπινη ψυχή και όχι κάποιο, γεωγραφικά προσδιορισμένο, και καθορισμένο από τους ανθρώπους τόπο. Είναι «λογική» και «πνευματική», διότι ο Θεός «Πνεύμα εστί», χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η αξία των ιερών ναών και η σημασία τους για την μυστηριακή ζωή και, κατ’ επέκταση, για την σωτηρία των Χριστιανών.

Η Σαμαρείτιδα, λοιπόν, η μετέπειτα Αγία Φωτεινή, εγκαταλείπει την στάμνα της, αλλά και την πρότερη ζωή της, και γίνεται κήρυκας και ιεραπόστολος του Ευαγγελίου και συντελεστής του πνευματικού θερισμού, ο οποίος θα αποφέρει καρπό πολύ. Αυτής το παράδειγμα οφείλουμε όλοι να μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε. Γένοιτο!
                                    

Η πασχάλια ιεραποδημία του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Άγκυρας (4-5.5.2018)

Τὸ ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς, 4ης Μαΐου 2018, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς Ἄγκυραν πρός ἐπευλόγησιν τοῦ ἔργου τῆς ἐκεῖσε Ὀρθοδόξου Κοινότητος ἐπ' ἀφορμῇ τῆς πασχαλίου περιόδου.

Ἐν τῷ ἀερολιμένι τῆς πρωτευούσης τόν Παναγιώτατον ὑπεδέχθησαν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων καί Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Ὀρθοδόξου ἐν Ἀγκύρᾳ Κοινότητος, καί ὁ Ἐξοχ. κ. Πέτρος Μαυροειδῆς, Πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος ἐν Τουρκίᾳ. Ἀργότερον, ὁ Πατριάρχης παρεκάθησεν εἰς τό πρός τιμήν Αὐτοῦ παρατεθέν ἐπίσημον δεῖπνον ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ.κ. Πρέσβεων ἐν Ἀγκύρᾳ τῶν χωρῶν - μελῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως εἰς τήν πρεσβευτικήν κατοικίαν τοῦ ἐκπροσώπου αὐτῆς Ἐξοχ. κ. Christian Berger. 

Κατά τήν διάρκειαν τοῦ δείπνου καί μετά τήν εἰσαγωγικήν ὁμιλίαν Του ὁ Παναγιώτατος ἀπήντησεν εἰς πλείστας ὅσας ἐρωτήσεις τῶν 30 περίπου Ἐξοχωτάτων συνδαιτημόνων, ἐνδιαφερομένων νά πληροφορηθοῦν τάς θέσεις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐπί ἑνός εὐρέος φάσματος θεμάτων. Ἡ συζήτησις διεξήχθη ἀγγλιστί.

Τήν ἑπομένην, Σάββατον 5ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐχοροστάτησε κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Ἀγκύρας ἐν τῷ ἀδελφικῶς παραχωρουμένῳ διά τάς λειτουργικάς ἀνάγκας αὐτῆς Ρωμαιοκαθολικῷ Ναῷ. Εἰς τό τέλος, τόν σεπτόν Ἐπισκέπτην προσεφώνησεν ὁ Πανοσιολ. Ἱερατικῶς Προϊστάμενος Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων καί εἶτα ἀπήντησεν ὁ Πατριάρχης, ἑλληνιστί, τουρκιστί καί ἀγγλιστί, εὐλογήσας τό ὑπό τοῦ Ἱερατικῶς Προϊσταμένου ἐπιτελούμενον ποιμαντικόν καί πνευματικόν ἔργον καί ἐνισχύσας ἠθικῶς τό χριστώνυμον ποίμνιον ὅπως συνεχίσῃ τόν κατά Χριστόν ἀγῶνα μετά θάρρους καί ἐλπίδος. Ἠκολούθησεν ἑόρτιος δεξίωσις ἐν τῷ προαυλείῳ χώρῳ τοῦ Ναοῦ ἐν μέσῳ μεγάλης χαρᾶς καί ἐνθουσιασμοῦ τῶν ἐκκλησιασθέντων πολυπληθῶν πιστῶν διαφόρων ἐθνικῶν προελεύσεων.

Τήν μεσημβρίαν τῆς ἰδίας ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐπέστρεψεν ἀεροπορικῶς εἰς τήν ἕδραν Αὐτῆς εἰς τήν Πόλιν ὑπαντηθεῖσα ὑπό τοῦ καί προπέμψαντος Αὐτήν Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου.

Οὕτως ὡλοκληρώθη ἡ πασχάλιος αὕτη ἱεραποδημία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς τήν Ὀρθόδοξον Κοινότητα Ἀγκύρας, ἔνθα διεπιστώθη ἔτι ἅπαξ ἡ ζῶσα παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος εἰς τήν πορείαν τῆς Ἐκκλησίας καί ἡ δυναμική καί τό ποιμαντικόν ἐνδιαφέρον τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός πάντας τούς ἐν τῇ κανονικῇ δικαιοδοσίᾳ αὐτῆς Ὀρθοδόξους πιστούς. 

Άρχοντες εκ της Αδελφότητος "Παναγία η Παμμακάριστος" δέχτηκε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης




Ως γνωστόν, κάθε χρόνο, κατά την Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Φανάρι, ημέρα κατά την οποία τελείται Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, παρίστανται συμπροσευχόμενοι οι πραγματοποιούντες το κατ' έτος προσκύνημά τους στο ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, μέλη της Αδελφότητος "Παναγία η Παμμακάριστος"

Απόψε, λοιπόν, άμα τη επιστροφή του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Άγκυρα, οι Άρχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Προεστώτα της Ορθοδοξίας και να εκφράσουν σε Αυτόν αισθήματα πηγαίου σεβασμού και υιϊκής αφοσιώσεως.

Στις δημοσιευόμενες εδώ φωτογραφίες του π. Σεραφείμ Κονίδη παρίσταται και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριος.

Έγινε στο Φανάρι η ρασοφορία σε Μοναχό του Ζακυνθίου θεολόγου Αλέξανδρου Κούτση [video + πλούσια φωτοθήκη]


Σήμερα το απόγευμα (4.5.2018) στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, πριν από τα αναστάσιμα εσπέρια της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, πραγματοποιήθηκε η ρασοφορία του νέου Μοναχού της Πατριαρχικής Αυλής, Ζακυνθινού θεολόγου Αλεξάνδρου Κούτση, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, αναθέσει του Οικουμενικού Πατριάρχου. 
     Παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Φωκίδος κ. Θεόκτικτος, εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πολλοί Κληρικοί ακόμη και από τη Ζάκυνθο, καθώς επίσης η μητέρα και η οικογένεια της αδελφής του νέου Μοναχού.
     Αύριο το πρωί, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής και Συνοδικής Λειτουργίας θα γίνει η χειροτονία του σε Διάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Κατά την εν Φαναρίω παράδοση, η μοναχική μετονομασία του θα γίνει αύριο κατά την χειροτονία εις Διάκονον. Με το καλό και Άξιος!!!


Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ το οποίο λαμβάνουμε από την Πόλη εκ μέρους του παρισταμένου και κοπιάσαντος συνεργάτη μας, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κονίδη: