e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Γιορτή Οικολογίας 2018, με Αγιασμό του 8ου κύκλου “Αληθώς” και ομιλία για την αγάπη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη προς τη Φύση
























































Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ συνεχίζει απτόητο τις μορφωτικές συνάξεις του, για όγδοο συνεχές έτος, κατά το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-19.

Η πρώτη δράση της χρονιάς -όπως κάθε πρώτη όλων των μέχρι τώρα ετών- ήταν οικολογικού ενδιαφέροντος και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τη συμμετοχή ευάριθμων ιερέων και πλήθους κόσμου, το δειλινό της Παρασκευής, 31ης Αυγούστου 2018, στο πλάτωμα μπροστά στο ενοριακό μικρό Παρεκκλήσιο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου.

Κατ' αρχήν έγινε Αρχιερατικός Αγιασμός με το Χέρι του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων, για την έναρξη των συνάξεων του η΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου. Το σεπτό Χέρι του Αγίου της Συγγνώμης έφερε ολοπρόθυμα στο «Αληθώς» ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης.

Αμέσως μετά αναπέμφθηκε Ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί από ετών στην Ι. Μητρόπολη Ζακύνθου, με την ευκαιρία μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 1η Σεπτεμβρίου (Αρχή της Ινδίκτου και Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά), που -από 30ετίας σχεδόν- έχει καθιερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, έγινε εμπεριστατωμένη Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, με το εξόχως ενδιαφέρον θέμα: «Ο νέος Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η αγάπη του προς το φυσικό περιβάλλον ως δημιουργήματος του Ποιητού των πάντων Τριαδικού Θεού»

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης τόνισε: "[...] Ο Άγιος Πορφύριος εγνώριζε εξ αποκαλύψεως από τα πλούσια χαρίσματα, τα οποία εδώρισε η Θεία Χάρις στους κόπους της μεγάλης ασκήσεώς του, ότι ο Θεός είναι αύρα λεπτή και γι’ αυτό αγαπά τους ανθρώπους, που τον πλησιάζουν με λεπτότητα, διάκριση, προσοχή και σεβασμό. Σε αυτήν την συχνότητα της διακριτικής αγάπης του Θεού εκινείτο και η προσέγγιση του Αγίου προς όλους και όλα γύρω του, όχι μόνον προς τους συνανθρώπους του, αλλά και προς τα ζώα και τα φυτά, ακόμη και προς τα άψυχα πράγματα, αφού όλα είναι ενταγμένα μέσα στο σοφό σχέδιο του Θεού και πλασμένα από το χέρι του Μεγάλου Καλλιτέχνη του Σύμπαντος. [...]". 

Και κατέληξε ως εξής ο Σεβ. κ. Διονύσιος: "Ο Άγιος Πορφύριος εβίωνε με τεταμένες τις σωματικές αισθήσεις του το μεγαλείο της φύσεως και του περιβάλλοντος κόσμου. Έβλεπε, άκουγε, αντιλαμβανόταν, κατανοούσε και ερμήνευε με τα αλάνθαστα αισθητήρια της ψυχής μέσα στην μυστική σιωπή του πνεύματος της θείας ελλάμψεως τα κρυφά μηνύματα, τα οποία εκπέμπονταν και αναδίδονταν από την ύπαρξη και την παρουσία όλων των ζώντων πλασμάτων και συστατικών πραγμάτων της φύσεως και της κτίσεως. Οικολογούσε και θεολογούσε και ξεναγούσε και οδηγούσε με αγάπη και σοφία τις ψυχές των ανθρώπων μέσα στις ομορφιές της κτιστής φύσεως, για να τις βοηθήσει να ιδούν και να γευθούν και να βιώσουν την ανεξίτηλη πνευματική ωραιότητα του παραδείσου του Θεού".  

Μετά το πέρας της Ομιλίας του Μητροπολίτου υπήρξαν πλούσια κεράσματα για όλους, τα οποία ευγενώς ετοίμασαν οι αφοσιωμένες Κυρίες της Ενορίας!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: "Ήταν μια συζήτηση από καρδιά σε καρδιά"










Κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις 31 Αυγούστου 2018 στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, αναφέρθηκε στη συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εκείνη την ημέρα στην έδρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Φανάρι.

Κατά τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, αφού έφθασε στο Φανάρι, προσκύνησε τα ιερά κειμήλια του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (μεταξύ των οποίων και τα ιερά λείψανα των Τριών Ιεραρχών) και αμέσως μετά στα Γραφεία του Πατριαρχείου έτυχε υποδοχής από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το πρώτο σκέλος της συναντήσεως ήταν επίσημο και πραγματοποιήθηκε παρουσίᾳ όλων των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μετά την προσφώνηση από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αντιφώνηση από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στο Γραφείο του Πατριάρχη Βαρθολμαίου για μία κατ’ιδίαν επικοινωνία, παρουσίᾳ του Μητροπολίτου Γαλλίας Εμμανουήλ και του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

«Η συζήτηση διήρκησε συνολικά περίπου δυόμιση ώρες και ήταν πολύ ειλικρινής και καρδιακή. Πράγματι ήταν μια συζήτηση από καρδιά σε καρδιά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας υπενθύμισε ότι οι Πατριάρχες Βαρθολομαίος και Κύριλλος γνωρίζονται από το έτος 1977 και τους συνδέει μια πολύ μακρά και πλούσια ιστορία προσωπικών σχέσεων. Και οι δύο, πρωτού αναδειχθούν Πατριάρχες, προσέφεραν πολύ μέσα από τη συνεργασία τους για την επίτευξη της συναινέσεως επί διαφορετικών θεμάτων της Πανορθοδόξου ημερησίας διατάξεως.

«Η συνάντηση αυτή είχε σημασία κυρίως για την εμπέδωση των προσωπικών σχέσεων των δύο Πατριαρχών και βεβαίως για την εμπέδωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας», σημείωσε ο Ιεράρχης και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλητές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της ημερησίας διατάξεως των διμερών σχέσεων καθώς και τα θέματα της πανορθοδόξου ενότητητας. Η συζήτηση, η οποία άρχισε σε πολύ ειλικρινή ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε πολύ φιλικά με ανταλλαγή ενθυμίων από τους δύο Πατριάρχες». Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η γενομένη συνάντηση θα αποτελέσει ένα επιπλέον σημαντικό σταθμό στη μακραίωνη ήδη ιστοριά των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων απάντησε στις ερωτήσεις των ΜΜΕ.

– Σεβασμιώτατε, συζητήθηκε η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία από τους Πατριάρχες; Που κατέληξαν οι δύο Προκαθημένοι;

– Δεν νομίζω ότι πρέπει και δικαιούμαι να αποκαλύψω τώρα το περιεχόμενο της συζητήσεως των δύο Πατριαρχών, διότι εάν ήθελαν να διεξαγόταν ανοικτά αυτή η συζήτηση, θα προέβαιναν σε δήλωση στον Τύπο. Αυτό δεν έγινε, ήταν κλειστού τύπου η συζήτηση, αλλά πάντως αδελφική.

Βεβαίως, μερικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ειδικά στην Ουκρανία, ευρίσκονται σε σύγχυση καθώς έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση. Εμείς, από την πλευρά μας θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτής της συναντήσεως, μόνο εάν αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σχολιάσουν αυτή. Αυτά τα πρόσωπα είναι μόνο δύο: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Γαλλίας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση. Όποιοι άλλοι μιλήσουν για την συνάντηση, κάνουν μόνο εικασίες. Ίσως κάποιος τώρα να θελήσει να παρουσιάσει το επιθυμητό για πραγματικό, και όμως φρονώ ότι με επίγνωση μεγάλης ευθύνης οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συναντήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε, κατά το μέγιστο δυνατόν, τις διεκκλησιαστικές μας σχέσεις από κάθε είδους ανεδαφική σοφιστεία.

– Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα των Ελληνικών ΜΜΕ ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ σχολίασε τη συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας. Σημείωσε ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος ενημερώθηκε για την κατάσταση γύρω από το θέμα του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία. Πράγματι υπήρχε το σχετικό σχόλιο από πλευράς Κωνσταντινουπόλεως και κατά πόσον τα λεχθέντα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

– Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στα λεχθέντα από τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον Ελληνικό Τύπο σήμερα, όπου ο Ιεράρχης τονίζει ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν θα καταβάλει προσπάθειες θεραπείας του σχίσματος μέσω δημιουργίας ενός άλλου σχίσματος. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ νηφάλια θέση.

Βεβαίως, τόσο η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχουν δική τους θέση η καθεμία επί διαφόρων θεμάτων.  Και αυτή τη θέση δεν την κρύβαμε ποτέ, είδε το φως της δημοσιότητος. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως επίσης δημοσίευσε τη θέση του. Δηλαδή δεν θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ο ένας στον άλλον κάτι εντελώς καινούργιο. Και όμως πολύ σημαντικό είναι ότι με αυτή τη συνάντηση μας δόθηκε ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών, εκείνο το οποίο χαρακτηρίζουμε ως «συγχρονισμό ρολογιών». Άλλωστε πολύ συχνά η μια πλευρά έχει δικές τις πληροφορίες, ενώ η άλλη δικές της, και αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν ευκαιρία διαφορετικής τοποθετήσεως επί του ιδίου θέματος, ώστε να καταλήξουν αμέσως ή αργότερα σε κάποιο κοινό παρονομαστή.

Σήμερα συχνά ετίθετο το ερώτημα, εάν καταλήξαμε σε κάποιες αποφάσεις στη σημερινή συνάντηση. Θέλω να τονίσω: είναι αδύνατο οι δύο Πατριάρχες να συναντηθούν και έτσι απλά να αποφασίσουν για λογαριασμό των Εκκλησιών τους, διότι η καθεμία από Τοπικές Εκκλησίες διοικείται από τη Σύνοδο. Το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας είναι η Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας, ενώ κατά την ενδιάμεση περίοδο η Εκκλησία διοικείται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Κάθε Πατριάρχης εκπροσωπεί την Εκκλησία του, μιλά εκ μέρους της, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται παρασκηνιακά, αλλά από τις Συνόδους των σχετικών Εκκλησιών.

Η γενομένη σήμερα συνάντηση μπορεί στο περαιτέρω να οδηγήσει τις Ιερές Συνόδους των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας σε λήψη α’ η β’ αποφάσεων, αλλά είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε περί αυτών. Το πλέον σημαντικό είναι ότι υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και θέλω να τονίσω και πάλι, από την αρχή μέχρι το τέλος η συζήτηση διεξαγόταν σε πολύ ειλικρινές και αδελφικό κλίμα. Αναχωρήσαμε από την Κωνσταντινούπολη με πολύ φωτεινά αισθήματα και με πάρα πολύ καλή διάθεση.

πηγή: mospat.ru

Πατριαρχικός Εσπερινός για την αυριανή Αρχή της Ινδίκτου στη Μονή Βαλουκλή


Απόγευμα 31ης Αυγούστου 2018, στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Παρίσταντο όσοι εκ των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων κατέφθασαν ήδη εκ περάτων στην Πόλη του Κωνσταντίνου για την Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης του Γένους προεχείρισε ένα νέο Άρχοντα Ορφανοτρόφο της Μ.τ.Χ.Ε.
Φωτογραφίες: Yani Kayakopan




















Βαρθολομαίος προς Κύριλλο για Ουκρανία: «Η φάση του διαλόγου έχει πλέον τελειώσει, είμαστε στη φάση της υλοποίησης των αποφάσεων»




Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν υποχωρεί στο θέμα της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας, φέρεται να τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος αναχώρησε από το Φανάρι δυσαρεστημένος μεν, αλλά ικανοποιημένος για το ειλικρινές κλίμα, αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές στο ΚΥΠΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τη συνάντηση, που κράτησε 2,5 ώρες, μονοπώλησε το αίτημα της εκκλησίας της Ουκρανίας για απόσχιση από την εκκλησία της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Αναφέρουν, ακόμα, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε στον Κύριλλο ότι ήδη το Φανάρι από τον Απρίλιο αποφάσισε παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας. Παρόλο που ο Πατριάρχης Μόσχας ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος επί του θέματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να του είπε πως «η φάση του διαλόγου έχει πλέον τελειώσει, είμαστε στη φάση της υλοποίησης των αποφάσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το Ανακοινωθέν του Φαναρίου για την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ὁ Μακ. Πατριάρχης Μόσχας εἰς Φανάριον

Τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 31ης Αὐγούστου, ἀφίχθη, κατόπιν ἐπιθυμίας αὐτοῦ, εἰς τήν Πόλιν ἡ Α. Μακαριότης ὁ Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Μπαλασώφ καί τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Ἀνατολίου Τσουριακώφ, Διερμηνέως, πρός διαβούλευσιν μετά τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐπί ζητημάτων διορθοδόξου ἐνδιαφέροντος. 

Τόν Μακαριώτατον ὑπεδέχθησαν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων.

Ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, ὑπαντηθείς ἐν τῇ εἰσόδῳ αὐτῶν ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου καί τῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ἡγουμένου τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, καί, ἀφοῦ προσεκύνησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐγένετο δεκτός ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί λοιπῶν ἐνδημούντων ἁγίων Ἀρχιερέων, προσελθόντων πρός συμμετοχήν εἰς τήν Σύναξιν τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἰνδίκτου. 

Ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε δι’ ἐνθέρμων προσρήσεων τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, μνησθείς τῶν προαπελθόντων Γερόντων αὐτῶν ἀειμνήστων Μητροπολιτῶν Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος καί Λέννιγκραντ Νικοδήμου, ὡς καί πάντων τῶν διακονησάντων τάς διμερεῖς μεταξύ τῶν δύο Ἐκκλησιῶν ἀλλά καί εὐρύτερον τάς διορθοδόξους σχέσεις, καί τονίσας τήν σημασίαν τοῦ διαλόγου ὡς θεοστάλτου μέσου πρός ὑπέρβασιν τῶν παρουσιαζομένων δυσχερειῶν, ὁ δέ Μακαριώτατος, ἀπαντητικῶς, ἐξέφρασε τήν συγκίνησίν του καί τάς ζωηράς ἀναμνήσεις του ἐκ τῶν κατά διαφόρους περιστάσεις πραγματοποιηθεισῶν ἐπισκέψεών του εἰς τήν Βασιλίδα τῶν Πόλεων καί ἐκ τῆς συνεργασίας του μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος. 

Ἐπηκολούθησε μακρά κατ’ ἰδίαν συζήτησις ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων, τῇ συμμετοχῇ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, Προέδρου τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῶν Ἐκκλησιαστικῶν Σχέσεων τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας. 

Ἡ Α. Μακαριότης, μετά τήν ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐπί δύο καί ἡμίσειαν ὥρας διαρκεσασῶν συνομιλιῶν, ἀνεχώρησεν αὐθημερόν, ἐπιστρέψας εἰς τά ἴδια.


Έφθασε στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος [φωτογραφίες + video]












Σήμερα το πρωί (31.8.2018) έφθασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, ο οποίος ζήτησε να έχει ο ίδιος μια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται για την ενδεχόμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.