e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

"Χριστός γεννάται" στην Καλκούτα της Ινδίας [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 21.12.2018]












Χριστούγεννα! Στολίσαμε κι εφέτος στη θερινή Σιγκαπούρη [Vlog Μητροπολίτου Κωνσταντίνου, 20.12.2018]









Και με τον Ονούφριο, της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, είχε συνάντηση η Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα






Μετά την επίσκεψη που είχε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η πρέσβης της ΗΠΑ στην Ουκρανία κ. Μαρία Γιοβάνοβιτς με τον νεοεκλεγέντα Προκαθήμενο της νέας Εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, συναντήθηκε σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, με τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. 

Με τον πάλαι ποτέ επίσημο ηγέτη της Ουκρανικής Εκκλησίας η κ. Πρέσβης είχε συζήτηση επί πολλών θεμάτων, κυρίως δε για τις εξελίξεις στο ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα. 

Ως γνωστόν πάντως η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει θετική άποψη και ευαρέσκεια ως προς την ίδρυση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στη χώρα και -τέλος πάντων- την αυτοδιάθεση των Ουκρανών στα θρησκευτικά θέματα. 

Κάλαντα των Χριστουγέννων 2018 στη Μητρόπολη Ζακύνθου [video]




Το μεσημέρι της 20ής Δεκεμβρίου 2018 έφθασαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου, για να ψάλουν τα καθιερωμένα, Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, υπό τον Καθηγητή τους κ. Αντώνη Κλάδη. 

Τον μουσικό όμιλο των μαθητών υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρισύστομος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αντικαθιστώντες τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, ο οποίος απουσιάζει στην Αθήνα για λόγους ασθενείας προσώπου της οικογένειάς του.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:



Εκκλησιασμός των μαθητών της περιφέρειας Μπανάτου εν όψει Χριστουγέννων 2018


Πρωί Παρασκευής, 21ης Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εκκλησιασθέντων εν όψει αγίου Δωδεκαημέρου των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου της περιοχής μας. Με τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια συλλειτούργησε ο π. Πορφύριος Γουσέτης, Εφημέριος της β΄ ενορίας του Μπανάτου (Κουκουναρίας) και Χουρχουλιδίου. Έψαλε ο Ιεροψάλτης του Ναού Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
















































Μήνυμα Χριστουγέννων 2018 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video - κείμενο - φωτογραφίες]





ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς
Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον  Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές,
Η υμνολογία της εορτής για την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, απευθύνει προς όλους μας μια ηχηρή πρόσκληση: «Ελάτε πιστοί, να δούμε πού γεννήθηκε ο Χριστός»! Ουδείς εξαιρείται από το κάλεσμα του Θεού για σωτηρία. Εκείνος έρχεται για να προσφέρει τον εαυτό Του, ώστε να ανακαινίσει το πλάσμα Του, καθιστώντας το ένδοξο ξανά. Εισέρχεται στην ανθρώπινη ιστορία, καινοποιώντας τον χρόνο. Το «τώρα», το ανάγει στο «πάντοτε», ξανοίγοντας έτσι και πάλι στον άνθρωπο την προοπτική της αιωνιότητας.
Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος, μετά την πτώση του, συνέχισε ν’ αναζητά τον Θεό. Με αγωνία προσπάθησε να Τον συναντήσει μέσα στο φυσικό περιβάλλον του, στη φιλοσοφία, στην επιστήμη.  Όμως, όσο και αν αγωνιζόταν, δεν τα κατάφερνε, διότι δεν ήταν έτοιμος. Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες προετοιμασίας, για να μπορέσει ο κόσμος να προσφέρει το πρόσωπο της Θεοτόκου, ως σκηνή, εντός της οποίας θα μπορούσε να χωρέσει ο Αχώρητος.
Έχοντας προσφέρει η ανθρωπότητα την Παρθένο, για να σαρκωθεί εντός Της το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, καλείται, ουσιαστικά, να συμμετάσχει ενεργά και η ίδια η ανθρωπότητα στη θεία γέννηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, παραμένει η πίστη, διότι η πίστη σημαίνει αποδοχή της θεότητας του τεχθέντος Χριστού, αποδοχή της αναγκαιότητας συναντήσεως μαζί Του, αποδοχή των θεραπευτικών και σωστικών αποτελεσμάτων της συναντήσεως αυτής.
Η γέννησή Του συνέβη, λοιπόν, ιστορικά στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η ονομασία της πόλης αυτής «Βηθλεέμ», μεταφράζεται ως «οίκος άρτου». Ο άρτος της ζωής είναι ο Ιησούς, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό και πληρώνει την ύπαρξη του ανθρώπου, καθώς ενώνεται μαζί του. Ο οίκος είναι η Εκκλησία, μέσα στην οποία προσφέρεται ο άρτος της ζωής, χωρίς να διαιρείται και να δαπανάται ποτέ. Εντός της Εκκλησίας οι πιστοί θα βρούμε τον νεογέννητο Χριστό, μπορούμε να Τον βλέπουμε, να Τον ακούμε, να Τον γευόμαστε, να ενωνόμαστε μαζί Του.
Ο Ιησούς γεννιέται μέσα σε σπήλαιο. Επιλέγει το σπήλαιο, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της προσωπικής ταπείνωσής μας, της γνώσης και της αλήθειας, την οποία ο καθένας από εμάς φέρει εντός του, της παραίτησης από κάθε ψεύτικη εικόνα της υπάρξεώς μας. Το σπήλαιο της Βηθλεέμ συνιστά ράπισμα στην εγωιστική διάθεση και υλιστική αντίληψη, την οποία διατηρούμε για την ίδια την ζωή. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση της ταπεινής προσέγγισης του νεογέννητου Χριστού αποτελεί η διάθεση για μετάνοια.
Αγαπητοί μου,
ελάτε να δούμε ότι ο Χριστός γεννιέται εντός της Εκκλησίας. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, την παρουσία Του με καθαρή καρδιά, ανακαινισμένη με τη μετάνοια και τρεφόμενη από την αγάπη και την συγχωρητικότητα!

Καλό κι ευλογημένο άγιο Δωδεκαήμερο!
Ο Μητροπολίτης
+ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄
*     *     *
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΧΕ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ. Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:












Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 21.12.2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 


Τήν Παρασκευήν, 21ην Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Πατριαρχικοῦ Αὐτοῦ Γραφείου, ἐπεσκέψατο ἐθιμοτυπικῶς τόν νέον Ἔπαρχον τῆς Περιφερείας Fatih, ἐν ᾗ ἡ ἕδρα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, Ἐντιμ. κ. Kaan Peker, εὐχηθείς αὐτῷ τά εἰκότα ἐπί τῇ ἀναλήψει τῶν νέων αὐτοῦ καθηκόντων καί τῇ ἐπικειμένῃ εἰσόδῳ εἰς τό Νέον Ἔτος καί εὐχαριστήσας αὐτόν διά τά ληφθησόμενα μέτρα ἀσφαλείας καί τάς διευκολύνσεις κατά τήν ἐπί θύραις τελετήν καταδύσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀπό τῆς ἀποβάθρας τοῦ Φαναρίου. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον τῶν ἐν τῇ Πόλει Ἀρμενοκαθολικῶν κ. Levon Zekiyan, συνοδευόμενον ὑπό Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ.κ. Vartan Kirakos Kazanciyan καί Apraham Fırat καί τοῦ Ἱερολ. Ἀρχιδιακόνου κ. Hagop Minasyan. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Οἰκονόμον κ. Ἀθανάσιον Ντινιάκον καί τόν Εὐλαβ. Ἀρχιδιάκονον κ. Προκόπιον Μαλλιαρῆν, Κληρικούς τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἴμβρου καί Τενέδου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Angel Angelov, Γεν. Πρόξενον τῆς Βουλγαρίας ἐνταῦθα, μετά τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Srdjan Lazaroviç καί Milomir Kanoliç, ἐκ Σερβίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρυσόστομον Δαμδᾶν, ἐξ Ἴμβρου. 
- Tόν Ἐντιμ. κ. Ἀθανάσιον Χατζῆν, Φοιτητήν τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Θεσσαλονίκης.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο








Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρία Γιοβάνοβιτς συνάντησε  Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο στο εν Κιέβω Μοναστήρι Vydubychi.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο, και στη συνέχεια - με την υποστήριξη του δικαίου στην Ουκρανία να αποκτήσει Ορθόδοξη Εκκλησία ανεξάρτητη, σύμφωνα με τη δική της επιλογή. Επίσης, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια  που έλαβε νωρίτερα και μίλησε για τα πρώτα βήματά του ως Προκαθημένου.

Τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της δημιουργίας μιας ενιαίας τοπικής εκκλησίας.

Το βιβλίο του Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη "Εκκλησία της Εξόδου. Οικουμένη, Κοινωνία, Άνθρωπος"

Ο αγαπητός μας Καθηγητής ΑΠΘ Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, είχε την καλότητα και μας απέστειλε, με θερμή αφιέρωση μάλιστα, το νέο πόνημά του, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο "Εκκλησία της Εξόδου. Οικουμένη, Κοινωνία, Άνθρωπος. Θέματα οικουμενικού προβληματισμού", το οποίο κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2018.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και δημοσιεύουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από τον Πρόλογο του ανά χείρας τομιδίου:


Κάθε έξοδος, όπως κάθε ταξίδι, έχει ένα «από» (για το σημείο αφετηρίας της) και ένα «προς» (για την κατεύθυνσή της). Η έξοδος είτε αφορά ένα πρόσωπο είτε μια (εκκλησιαστική) κοινότητα γίνεται έξοδος από κάθε μορφής δουλεία και «θάνατο», από κάθε εγωιστική συσπείρωση, απομόνωση, αποκλειστικότητα, αφιλία, ακοινωνησία, αδικία, προς ένα άλλο υπόδειγμα ζωής που κινείται προς τον «άλλο» για συνύπαρξη, συμπόρευση, συμβίωση, συνεργασία· κατευθύνεται προς έναν καινούργιο κόσμο, ο οποίος καταφάσκει τη ζωή και στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο δίκαια και ειρηνικά μεταξύ τους και με όλη τη δημιουργία.

Όποιο είδος σχέσης του ανθρώπου και της Εκκλησίας και να προσεγγίσουμε, με το Θεό, με το συνάνθρωπο, με τον κόσμο, με τις άλλες Εκκλησίες και θρησκείες, αυτή είναι εκστατική, είναι δηλαδή προϊόν μιας εξόδου από την ασφάλεια και τις βεβαιότητες της εσωτερικής αυτάρκειας και περιχαράκωσης και μιας πορείας που καταξιώνει και ολοκληρώνει τόσο το ανθρώπινο πρόσωπο ως κοινωνική οντότητα όσο και την Εκκλησία ως θεανθρώπινη κοινωνία.

Τα δώδεκα κείμενα του ανά χείρας βιβλίου γράφτηκαν σχεδόν όλα κατά την τριετία 2014-2017. Έχουν σχέση με την έννοια της εξόδου και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε οικουμενικά, εκκλησιολογικά, παιδαγωγικά, πολιτικά και κοινωνικοηθικά θέματα. Τα συνδέει η αγωνία της σύζευξης της διδασκαλίας της Εκκλησίας, και επομένως της θεολογίας της, με τη ζωή, η συνέχιση της εξόδου από τον κλειστό της χώρο, στον οποίο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να απομονώνεται, στο προσκήνιο του κόσμου και στις περιοχές οδύνης του ανθρώπου. Η έκδοσή τους συμπίπτει με τη συμπλήρωση της εβδομηκονταετίας (1948-2018) από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, του οποίου κύριο και ουσιαστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η έξοδος και ως έννοια και ως πράξη.