e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η βάπτιση του Κυρίου κομβικό γεγονός για τη θέωσή μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Θεοφανίων 
6 Ιανουαρίου 2019 
(Ματθ. γ΄ 13-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μέγιστη υπήρξε η ταπεινοφροσύνη και η σεμνότητα του Ιωάννη του Προδρόμου, αυτής της κορωνίδας των Προφητών. Ένας τόσο άγιος και δίκαιος άνθρωπος, ένα αιώνιο παράδειγμα προς μίμησιν, θεωρεί εαυτόν ανάξιο να βάλει τα τίμια χέρια του επί του Σωτήρα Χριστού και να Τον βαπτίσει. Όμως, υπακούει και πείθεται από τον ίδιο τον Κύριο και καταλαβαίνει ότι αυτή είναι η εντολή του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων.
Πράγματι, η βάπτιση του Κυρίου αποτελεί κομβικό και καθοριστικό γεγονός για τον φωτισμό και τη θέωσή μας. Με αυτήν εγκαινιάζεται και θεμελιώνεται το μέγιστο μυστήριο της Εκκλησίας. Δια της βαπτίσεως ο νεοεισερχόμενος καθαρίζεται πνευματικά από τον ρύπο της αμαρτίας, τον οποίο επέφερε το προπατορικό αμάρτημα και έτσι γίνεται μέλος του σώματος, του οποίου κεφαλή είναι ο ίδιος ο Χριστός. Λαμβάνει επίσης τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, δια του μυστηρίου του Χρίσματος, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο μυστήριο του Βαπτίσματος και άμεσα συνδεδεμένο με αυτό.
Φυσικά, η χάρη και οι δωρεές του Βαπτίσματος και του Χρίσματος μένουν ανενεργές, όταν ο άνθρωπος αδρανήσει και αδιαφορήσει. Χρειάζεται διαρκής πνευματικός μόχθος, πίστη και αγαθή προαίρεση, από την πλευρά του ανθρώπου, ώστε να γίνει ουσιαστικό μέλος της Εκκλησίας του Χριστού και μελλοντικός πολίτης της αιώνιας βασιλείας Του.
Ο Κύριός μας, λοιπόν, βαπτιζόμενος από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο και της δικής μας σωτηρίας, του δικού μας φωτισμού. Διότι, κατά την διάρκεια της βάπτισής Του «της Τριάδος εφανερώθη η προσκύνησις», δηλαδή φανερώθηκε ολόκληρη η Αγία Τριάδα: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ακούστηκε η φωνή του Πατέρα, ο οποίος ονόμαζε τον Ιησού «αγαπητόν Του Υιό», ενώ το Άγιο Πνεύμα, με τη μορφή περιστεριού, κάθισε επί της κεφαλής του Ιησού, επιβεβαιώνοντας την αλήθεια όλων αυτών.
Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει τους Αποστόλους και πάντα θα φωτίζει την Εκκλησία και τους πιστούς έως της συντελείας των αιώνων. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε σωστά τις δωρεές Του για την σωτηρία μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: