e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Γ΄ Νυμφίος 2019 στην Παναγούλα Μπανάτου. Ανάγνωση Τροπαρίου της Κασσιανής, σε μετάφραση Κ. Παλαμά [φωτογραφίες + video]


Το δειλινό της Μεγάλης Τρίτης, 23ης Απριλίου 2019, εψάλη στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου, δηλαδή ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Κατ' αυτή την λειτουργική βραδιά αποδίδεται το Δοξαστικό των Αποστίχων, γνωστό ως Τροπάριο της Κασσιανής. 
     Το ψάλμα αυτό απέδωσε κατανυκτικά, εκ μέρους των Ιεροψαλτών της Ενορίας μας, ο κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, συγκινώντας τους εκκλησιασθέντες. 
     Νωρίτερα ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξήγησε δι' ολίγων πώς προήλθε το ποίημα αυτό της Μοναχής Κασσιανής και ορισμένα ιστορικά στοιχεία περί της παρ' ολίγον βασιλίσσης Κασσιανής. 
     Εκτάκτως, η ηθοποιός κ. Αλεξάνδρα Ντούσεβιτς ανέγνωσε αισθαντικά την αξιάκουστη μετάφραση τού εν λόγω Τροπαρίου, την οποία έκανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. [Δείτε σχετικό video ακολούθως].
Φωτογραφίες - video: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: