e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Προσκυνηματικό πέρασμα από τον περικαλλή Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Μεγάλης Παναγιάς, όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν οι ντόπιοι, επειδή είναι ο μεγαλύτερος ναός μέσα στην Χώρα είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Μυκόνου. 

Διακοσμημένος με υπέροχες Βυζαντινές αγιογραφίες, και βρίσκεται στην πλατεία της «Αλευκάνδρας» Μικρή Βενετία. Είναι χτισμένος σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής μετά τρούλου, και κόγχες στην βόρεια και νότια πλευρά. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της βρέθηκε μέσα σ` ένα πηγάδι και γι' αυτό έχει και το όνομα Παναγία η Πηγαδιώτισσα. Επίσης την αποκαλούν Αγγελοχτισμένη, διότι, όταν χτιζόταν η εκκλησία στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, οι κάτοικοι άκουγαν την νύχτα τον ήχο των σφυριών και νόμιζαν οι άνθρωποι ότι ξημέρωσε και έβγαιναν για να την δουν. Τότε  παρατηρούσαν ότι, αν και ήταν νύχτα, οι τοίχοι της εκκλησίας ήταν διπλάσιοι σε ύψος από αυτό που είχαν αφήσει την προηγούμενη μέρα. Η ακριβής χρονολογία που χτίστηκε ο ναός δεν είναι γνωστή, πάντως η πιο παλαιά μαρτυρία που έχουμε είναι σε έγγραφο της 1ης Απριλίου 1667. 

Από αυτό το πρώτο κείμενο μαθαίνουμε επίσης ότι στον ναό συγκεντρώνονταν οι δημογέροντες και οι ιερείς για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Η εκκλησία ανήκε στην οικογένεια των Γρυπάρη, μέχρι το 1879 που παραχωρήθηκε στον Δήμο για να χρησιμοποιηθεί ως Μητροπολιτικός ναός. Το 1912 κατασκευάστηκε το μεγάλο καμπαναριό. Ο ναός στολίζεται με πανέμορφες εικόνες και ένα περικαλλή Δεσποτικό θρόνο με χρονολογία 25 Μαρτίου 1769 και μ' ένα εξαίσιο ξυλόγλυπτο βενετσιάνικο τέμπλο. Η αρχαιότερη εικόνα που συναντά κανείς είναι και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του 1657 στην βόρεια πύλη του Ιερού και από αυτό συμπεραίνουμε πως ο ναός είναι αρκετά παλαιότερος από το έγγραφο του 1667. Αξίζει να προσέξει κανείς το μεγάλο προσκυνητάρι πάνω σ' αυτό υπάρχει η εικόνα της Κοίμησης της Παναγίας του 1750. Επίσης την Κοίμηση της Παναγίας του 1844 που έχει αφιερώσει στον ναό μας, ο Μυκόνιος επίσκοπος Ιασίου, Άνθιμος, τους ξυλόγλυπτους σταυρούς και εξαπτέρυγα του 1752, ο χρυσοκέντητος παλαιός επιτάφιος, το Βουλγαρικό ασημένιο ευαγγέλιο του 1831 κ.ά.








































  ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΥΚΟΝΟΥ π. ΠΕΤΡΟ ΜΑΡΑΓΚΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: