e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Θεοφάνια 2019 στο Φανάρι - Τόμος Αυτοκεφαλίας Ουκρανίας - Ρίψη Σταυρού στον Κεράτιο [πλήρη video]






Ανεβάσαμε στο κανάλι του Νυχθημερόν στο YouTube, λόγω ιστορικότητας των γεγονότων, ολόκληρη την Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής των Θεοφανίων 2019 στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, όπως μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ3, στις 6 Ιανουαρίου 2019.

Κατά την διάρκεια της μεγάλης αυτής εορτής έλαβε χώραν η επίσημη χορήγηση, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νεοπαγή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον νεοεκλεγέντα Προκαθήμενό της Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Ακολούθως άπαντες, Κλήρος και Λαός, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μετέβησαν στην κοντινή προκυμαία, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο.

Δείτε τη σχετική μετάδοση σε δύο μέρη:

   









Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας εκτέθηκε στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας. "Μεγάλο δώρο από τον Κύριο", δηλώνει ο Ποροσένκο






[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην περιφέρεια Rivne της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έλαβε μέρος σε Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και τον σχηματισμό ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Η εορταστική αυτή λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Rivne, σήμερα, 10.1.2019, με τη συμμετοχή του επίτιμου Πατριάρχη Φιλαρέτου.

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας μεταφέρθηκε πανηγυρικά στη Σύναξη αυτήν και εκτέθηκε κοντά στις βασιλικές πύλες του Ναού.

Ο αρχηγός του κράτους έδωσε συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που ήταν παρόντες στην εκκλησία τα Χριστούγεννα και υπενθύμισε ότι αυτή τη χρονιά είναι ξεχωριστή, καθώς η Ουκρανία και ο λαός της έλαβαν ένα "μεγάλο δώρο από τον Κύριο", τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία. Είπε επίσης ότι τώρα "το αστέρι του μεγάλου Ορθόδοξου έθνους - η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, λάμπει μεταξύ των αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών".

"Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα έθνη, χιλιάδες άνθρωποι σε αυτόν τον ναό και αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους στέκονται με ευγνώμονες προσευχές προς τον Κύριο για το δώρο του", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η περιφέρεια Rivne είναι η πρώτη που βλέπει τον Τόμο, ο οποίος "υπογράφηκε από όλα τα μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου χθες, ενώ σήμερα επέστρεψε στην Ουκρανία". "Σήμερα, μπορείτε να δείτε τον Τόμο που φιλοδοξούσαν γενιές Ουκρανών και χορήγησε Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έθεσε τα πνευματικά θεμέλια για την οικοδόμηση κράτους, ισοδυναμώντας με πράξη ή δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", ανέφερε.

Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δημιουργήθηκε και ο Προκαθήμενος εκλέχτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Συμβούλιο Ενότητας: "Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσευχήθηκαν γι' αυτό. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Αυτό δεν είναι μόνο η δημιουργία μιας Εκκλησίας, ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας θα ήταν αδύνατο χωρίς αυτό".

"Ως εκ τούτου, η Μόσχα αγωνίστηκε επιθετικά να μην επιτρέψει την κανονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρισμένη από την Ορθοδοξία του κόσμου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν σημαντικό γι' αυτούς να μην αφήσουν την Ουκρανία έξω από τη Ρωσική Αυτοκρατορία", πρόσθεσε ο Ποροσένκο, επισημαίνοντας ότι "ο Τόμος είναι απόδειξη ότι η Ουκρανία έχει αποκτήσει ελευθερία, ανεξαρτησία". 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ο Πρόεδρος ότι είναι πεπεισμένος ότι οι κατά τόπους Ενορίες στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να εντάσσονται στην νέα Εκκλησία. "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία που έχει αρχίσει τώρα, θα συνεχιστεί", τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι εθελοντική και λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία των πιστών. "Τονίζω - δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία πίεση από το κράτος, επειδή οι ενορίτες αποφασίζουν όταν αισθάνονται πιο άνετα". Προσέθεσε μάλιστα: "Αν ο ιερέας αναγνωρίσει ότι η ουκρανική γη είναι μια κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι ενορίτες συμφωνούν με αυτήν - αυτή είναι η επιλογή τους. Αν οι ενορίτες προσευχηθούν για ανεξαρτησία, η ελευθερία της Ουκρανίας είναι και η επιλογή τους".

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία έχει τελικά μια ενιαία Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής, ο Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τους ντόπιους, οι οποίοι τον αποθέωσαν, όπως μαρτυρά το δημοσιευόμενο φωτογραφικό υλικό.










Γιατί κάποιες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Η αναγνώριση της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια μεγάλη διεθνής διαδικασία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει. Μια τέτοια άποψη εξέφρασε ο Yaroslav Kotsyuba, συνεργατικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ουκρανικό Κέντρο Τύπου "Glavkom", σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2019.

"Όπως βλέπουμε, σήμερα η Ρωσική Εκκλησία στέκεται σταθερά κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζεται από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Εκκλησία. Αβέβαιη είναι η θέση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, καθώς και η στάση της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, εκκλησίες που είναι από καιρό δορυφόροι, όπως τις ονομάζω, της Σοβιετικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία", λέει ο εμπειρογνώμονας.

Η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. "Οι πρώτες εκκλησίες το καλοκαίρι θα αναγνωρίσουν ήδη τη νεοδημιουργημένη εκκλησία μας. Νομίζω ότι θα είναι ελληνική, κυπριακή, ρουμανική", συνεχίζει ο Kotsyuba.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε επίσης γιατί άλλες τοπικές εκκλησίες στοιχίζονται με τη Μόσχα: "Είναι απλό. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έσπασε την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία της Αντιοχείας είναι συριακή εκκλησία. Βρίσκονται στη Δαμασκό. Είναι πολύ εξαρτημένη από το καθεστώς του Assad. Όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, η Ρωσία συνεισέφερε στην Αντιοχειανή Εκκλησία όσο το δυνατόν περισσότερο. Την υποστηρίζει, ιδιαίτερα οικονομικά", λέει ο εμπειρογνώμονας.

Η Σερβική Εκκλησία έχει επίσης οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία. "Η Σερβική Εκκλησία έχει επίσης μακρά περίοδο χρηματοδότησης από τη Ρωσία. Μπορείτε να ανοίξετε το Διαδίκτυο και να ανοίξετε πηγές για να μάθετε πόσες ρωσικές κρατικές εταιρείες επενδύουν στην ανοικοδόμηση εκκλησιών στο Βελιγράδι. Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τον οικονομικό παράγοντα", εξήγησε ο Kotsyuba. 

Φαναριώτικα 10ης Ιανουαρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 10ης Ἰανουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν ἁγίων Συνοδικῶν Ἀρχιερέων, μετέβη εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον καί παρηκολούθησε τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δέρκων καί τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος μουσικήν συναυλίαν τῆς ἀρτισυστάτου γυναικείας Χορῳδίας «Δάφνες». 

Ἐνώπιον Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου, μελῶν τοῦ φιλομούσου κοινοῦ καί ἐκπροσώπων τῆς Ὁμογενείας, ὡμίλησαν καταλλήλως ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος καί ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ἐνῷ ὁ Παναγιώτατος συνεχάρη πατρικῶς πάντας τούς συντελεστάς τῆς ἐκδηλώσεως ταύτης. 

Μετά τήν συναυλίαν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης παρέθεσεν ἑόρτιον δεῖπνον, ἐκ μέρους τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, εἰς τά μέλη τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου εἰς τό Ἑστιατόριον ΒΕΥΤİ.      

* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἐμμανουήλ Σφιάτκον, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γερμανίας. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Τιμόθεον Ἀποστολάκην, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ρόδου.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Χρύσανθον Κυρκίρην, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Σικάγου, μετά τῆς Εὐλαβ. συζύγου αὐτοῦ Βασιλικῆς, Δικηγόρου, καί τάς Εὐγεν. κυρίας Παναγιώταν Σφονδύλη, Λογίστριαν, καί Στρατήγω Ριζάκου, Τραπεζικήν Ὑπάλληλον, ἐκ Σικάγου.
- Ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Γενεθλίων τῆς Θεοτόκου Ναυπλίου, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Διονυσίου Ταμπάκη, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἀργολίδος.   
          
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Καλλινίκου Χασάπη, κατά τήν τελετήν κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τοῦ Συνδέσμου Ὑποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικῶν Ἱδρυμάτων (Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι.), συνδιοργανωθεῖσαν μετά τῶν Συνδέσμων Ἀποφοίτων τῆς Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, τῆς Ζαππείου Σχολῆς καί τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου, ἐν τῇ ἐν Χρυσοβεργείοις ἕδρᾳ τοῦ Ζωγραφείου, τήν Πέμπτην, 10ην Ἰανουαρίου.   

Μια δήλωση Μπαλασόφ περί Βαρθολομαίου για γέλια ή για κλάματα


Σχόλιο του π. Ρωμανού Αναστασιάδη 

Η δήλωση της χρονιάς -ή και του αιώνα ή και της χιλιετίας ή και των αιώνων απάντων- από τον Πρωθιερέα των Μοσχοβιτών, υπασπιστή και συνένοχο του μαέστρου Ιλαρίωνα, τον Νικόλαο Μπαλασόφ (γελάστε, κλάψτε, χτυπηθείτε, όπως και να αντιδράσετε, δίκιο θα έχετε...): 
     "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν εισάκουσε τα αδελφικά λόγια του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος κινήθηκε από τη φροντίδα για τη σωτηρία ψυχής του πεπλανημένου αδελφού του..."!!!!!!!!

Γράμμα Βαρθολομαίου προς τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου για την Αυτοκεφαλία της εν Ουκρανία Εκκλησίας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε μετά τα Φώτα δισέλιδο αναλυτικό γράμμα στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου περί της ολοκληρώσεως της όλης διαδικασίας χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και καλεί να μνημονεύεται πλέον κανονικά εν τοις διπτύχοις ο "Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος". 
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Πατριαρχικού Γράμματος με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2019:
"...Τούτων απάντων συντελεσθέντων καθ' ολοκληρίαν κατά την ς΄ τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου, εορτήν των Θεοφανείων, ότε και επεδώκαμεν τον ειρημένον Τόμον Αυτοκεφαλίας τω πρώτω Προκαθημένω της νεοπαγούς Εκκλησίας Μακαριωτάτω Κιέβου κυρίω Επιφανίω και συνελειτουργήσαμεν μετ' αυτού, φέρομεν ταύτα εις γνώσιν και της υμετέρας Ιερότητος ίνα αύτη, ως Ιεράρχης του καθ' ημάς Οικουμενικού Θρόνου, γνωρίζουσα επαρκώς την διαχρονικώς εξ Ουκρανίας εκπεφρασμένην βούλησιν, άμα δε και την αποκλειστικήν ευθύνην και προνομίαν της ημετέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς θεραπείαν πάντων των εκκλησιαστικών ζητημάτων υπερορίως, πολιτεύηται ιεροκανονικώς επί τοις αποφασισθείσιν, ήτοι εν τοις εφ' εξής θα επιγιγνώσκηται Αυτοκέφαλος η Αγιωτάτη Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας, του ονόματος του εκάστοτε Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας μνημονευομένου εν τοις Ιεροίς Διπτύχοις αμέσως μετά το όνομα του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. Επί δε τούτοις, δεόμεθα πάντες του Δομήτορος της Εκκλησίας Κυρίου ημών, ίνα η Αγιωτάτη αύτη νεωτέρα θυγάτηρ Εκκλησία, κατά τα νυν υφ' ημών αποφασισθέντα, διαμένη εις τον αιώνα στοιχούσα ταις πατερικαίς παραδόσεσιν, ώστε διακονή τη ενότητι του Κυριακού σώματος, και ευχύμους πνευματικούς καρπούς αρδεύηται εκ της κοινωνίας αυτής μεθ' ημών απάντων, οίτινες μέλλομεν είσθαι αναπολόγητοι εν τη ημέρα της κρίσεως, εάν ηθέλομεν αδιαφορήσει δια τους εν Ουκρανία εμπεριστάτους αδελφούς ημών, ενώπιον του φοβερού Κριτηρίου του μόνου ετάζοντος τας των ανθρώπων καρδίας και διανοίας και κρίνοντος δικαίως Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, Ω η δόξα, το κράτος, η τιμή και η προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν." 

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το Πατριαρχικό Γράμμα. 



Πηγή: Φως Φαναρίου