e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Μια καρδιακή αποχαιρετιστήρια γραφή για τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο (+19.2.2019)

Γράφει ο π. Ελευθέριος Χρυσοχόος 



Τον γνώρισα το 1987. Θυμάμαι την φοιτητική μας εκδρομή στην Ιταλία. Από το 2007 που μένουμε Γλυφάδα υπήρξε ο ποιμενάρχης μας. Βάπτισε τα παιδιά μας. Πάντα μας περιέβαλε με αγάπη και πολύ ενδιαφέρον. 

Η εις πρεσβύτερον χειροτονία μου πραγματοποιήθηκε, κατόπιν ολόθυμης ευλογίας του και με την ενεργό του συμμετοχή, σε ναό της επαρχίας του, στην Φανερωμένη Βουλιαγμένης. Μετά επιτάσεως με προέτρεπε να λειτουργώ στην Γλυφάδα και στην Βούλα, όποτε μπορούσα. Κάποιες φορές τον είχα συμπροσευχόμενο ή χοροστατούντα, και συγκινημένος, όπως μου έλεγε, με καμάρωνε. 

Στην περιπέτεια της καρδιάς μου, το 2015, από τους πρώτους που με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, για να μου δώσει όχι μόνο την αγάπη και τη στήριξή του, αλλά και τις συμβουλές του, αφού ο ίδιος από μικρή ηλικία είχε θέματα με την καρδιά του. Θυμάμαι, που για να με ανακουφίσει, μου έβαλε τις κάλτσες στα πόδια, για την καλή κυκλοφορία του αίματος και μου έκανε παρέα για 4 ώρες. Από τότε και οι δύο, ως καρδιοπαθείς, κουβεντιάζαμε τα της καρδιάς μας. Όποτε μου τηλεφωνούσε, με την ήπια φωνή του μου έλεγε: "ο πατήρ Παύλος είμαι".  

Χθες τον υποδεχθήκαμε κεκοιμημένο στον Καθεδρικό Ναό του και περάσαμε όλη την ημέρα δίπλα του ώς αργά το βράδυ, βοηθώντας στην προετοιμασία της εξοδίου του. Σήμερα λειτουργήσαμε προ του σκηνώματός του και στη συνέχεια τελέσαμε την εξόδιο του. 

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό και πάντοτε σε κάθε λειτουργία θα τον μνημονεύω! Του μακαριστού πρώτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κυρού Παύλου, του απλού, ας είναι η μνήμη αιωνία!  Και όπως ήθελε ο ίδιος να ψάλει στο τέλος κάθε εξοδίου ακολουθίας, θα του πούμε το "Χριστός Ανέστη", πατέρα Παύλε!  Την ευχή του να έχουμε!  

[Οι φωτογραφίες είναι από την εις πρεσβύτερο χειροτονία μου, 13 Μαΐου 2017]




Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στη Μητρόπολη Κινσάσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Congo


Την 19η Φεβρουαρίου 2019 η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, αφίχθη στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, στο πλαίσιο επισήμου επισκέψεως στη χώρα και την τοπική Εκκλησία.

Κατόπιν διελεύσεως, δια πλοιαρίου, του ποταμού Fleuve Congo, ο οποίος αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ των χωρών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό και της Δημοκρατίας του Κογκό, ο Μακαριώτατος έφθασε στον κεντρικό λιμένα της Κινσάσας, όπου Του εγένετο επίσημη υποδοχή υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Κινσάσας κ. Νικηφόρου, Κατάγκας κ. Μελετίου και Κανάγκας κ. Θεοδοσίου, του Εξοχ. Υπουργού Εξωτερικών κ. Basile Olongo Pongo, του Εξοχ. Πρέσβεως της Αιγύπτου κ. Yosry Mohamed Khalil Mohamed, του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος κ. Γεωργίου Παπακώστα, του Εντιμ. Προξένου της Ελλάδος κ. Δημητρίου Ψαρρά, του Αξιοτ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γερασίμου Ντούνη, κληρικών, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Κογκό και πλήθους πιστών.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας, όπου εψάλη Δοξολογία, με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και πληθύος ευσεβών Χριστιανών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας προσεφώνησε καταλλήλως τον Μακαριώτατο, εξαίροντας την σπουδαιότητα της ευλογητής παρουσίας Του σε αυτήν την εκκλησιαστική Επαρχία του Θρόνου. Ο Μακαριώτατος κατά την αντιφώνησή Του, αναφέρθηκε στην ιεραποστολική διακονία του Πατριαρχείου, εστιάζοντας στη θυσιαστική αγάπη που επιδεικνύουν οι νέοι ιεραπόστολοι. Τέλος, η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β’ , ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο και ευλόγησε τους Επισήμους και τον Λαό του Θεού, ο οποίος εν μέσω ενθουσιωδών επευφημιών εξεδήλωνε την υιική αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Πνευματικό του Πατέρα.

Την επαύριον, 20ή Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Εξοχ. Πρόεδρο της χώρας κ. Felix Tshisekedi Tshilombo Antoine, η οποία έλαβε χώρα στην κυβερνητική κατοικία. Ο Πρόεδρος υποδέχθηκε με τις προσήκουσες τιμές τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας δηλώνοντας πως η παρουσία Του στο Κογκό αποτελεί ιδιαιτέρα τιμή για την χώρα. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας για το επιτελούμενο, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, έργο σε όλη την Αφρικανική ήπειρο, αναφέρθηκε δέ εκτενώς στην προσπάθεια οικοδομήσεως και λειτουργίας σχολείων και νοσοκομείων που επιτελείται μέσω των Μητροπόλεων του Θρόνου σε ολόκληρη την Αφρική, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Αιγυπτίου Προέδρου, Εξοχ. κ. Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Εν συνεχεία, η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, παρουσίασε στον Πρόεδρο της χώρας τους τρείς Μητροπολίτες που διαποιμαίνουν εκκλησιαστικές επαρχίες του Θρόνου στο Κογκό, ήτοι τον Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο. Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε με το μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Χώρας και του εδώρισε ασημένια εικόνα της Παναγίας, με την ευχή να προστατεύει όλες τις μανάδες του Κογκό.












Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας τελέσθηκε η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρού Παύλου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανισμών, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ως εκπρόσωπος της Συνόδου, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του μακαριστού, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του μακαριστού. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος κι αμέσως μετά ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρός Παύλος γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1966 και Πρεσβύτερος το 1969 και υπηρέτησε επί 36 έτη ως Ιεροκήρυξ των Ιερών Μητροπόλεων Νικοπόλεως-Πρεβέζης και Νικαίας, του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 1999 διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 

Την 14η Οκτωβρίου 2002 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.
























Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 21ης Φεβρουαρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 

Ἐπί τῷ ἀγγέλματι τῆς πρός Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γλυφάδας κυροῦ Παύλου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἀπέστειλε θερμόν συλλυπητήριον Γράμμα τῷ Μακ. Ἀρχιεπισκόπῳ Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμῳ, δεηθείς ὑπέρ τῆς ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀποιχομένου Ἱεράρχου ἐν Χώρᾳ ζώντων καί μετά πνευμάτων δικαίων. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τούς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Κωνσταντῖνον Φουντουκίδην, Καθηγητήν τῆς Ἀθωνιάδος Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας, καί Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Θεόφιλον Παντοκρατορινόν, Ἔφορον αὐτῆς, μετά τοῦ Ἐλλογ. κ. Δημητρίου Δημάκη, Διευθυντοῦ αὐτῆς, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου τελειοφοίτων τῆς Ἀκαδημίας. 
- Τήν Ὁσιολ. Μοναχήν Θεοξένην, Ἡγουμένην τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς Χρυσοπηγῆς Χανίων, μετά τῆς Ὁσιωτ. Μοναχῆς Θεοφήμης. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Δημήτριον Ζῶτον, Λυκειάρχην τῆς Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, μετά τῆς Ἐλλογ. κ. Ἑλένης Ἀγγέλη, Φιλολόγου, καί τῶν ἐκ τῶν μαθητριῶν αὐτῆς Ἰωάννας Καραντάς, Ὄλγας Κιοσκέρ καί Σελίνας Τζαρτζάρ, ἅς συνεχάρη πατρικῶς ἐπί τῇ διακρίσει αὐτῶν κατά τόν διοργανωθέντα ὑπό τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Γενικῆς Γραμματείας Ἀποδήμου Ἑλληνισμοῦ διαγωνισμόν, ὑπό τόν τίτλον «Ἡ ἑλληνική γλῶσσα εἶναι ψυχή, ἡ ψυχή τοῦ πολιτισμοῦ». 
- Ὅμιλον Κυπρίων Ἐκπαιδευτικῶν ἐκ Λονδίνου, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Ἐλλογ. κ. Μαρίας Παπαλούκα, Προϊσταμένης τῆς ἐκεῖσε Κυπριακῆς Ἐκπαιδευτικῆς Ἀποστολῆς. 
- Τήν Ἐλλογ. δίδα Ἁγνήν Νικολαΐδου, Πρόεδρον τῆς Ἐντίμου Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος Πριγκήπου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Μπέγκον, ἐκ Βρυξελλῶν. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, κατά τήν κοπήν τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τῆς ἐν Ἀθήναις Ἀδελφότητος τῶν Ὀφφικιαλίων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου «Παναγία ἡ Παμμακάριστος», ἐν τῷ ἐν Παλαιῷ Φαλήρῳ Μεγάρῳ «Μακεδονία» τοῦ Ἐντιμολ. κ. Παναγιώτου Τσάκου, τήν Δευτέραν, 18ην Φεβρουαρίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τήν ὑπό τῆς Νομαρχίας τῆς Πόλεως διοργανωθεῖσαν τελετήν ἐπί τῇ 77ῃ ἐπετείῳ ἀπό τοῦ θανάτου τῶν θυμάτων τῆς Struma, ἐν τῷ λιμένι Sarayburnu, τήν Πέμπτην, 21ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Διευθύνσεως τοῦ Πολιτιστικοῦ Κέντρου «İstanbul Modern» ἔκθεσιν κλωστοϋφαντουργίας, ἐπί τοῦ θέματος «İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar», ἐν ταῖς ἐν Πέραν ἐγκαταστάσεσιν αὐτοῦ, αὐθημερόν.

Έκκληση προς τους Ουκρανούς αδελφούς: ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ...


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Διαπιστώνω ότι η απόφαση της Εκκλησίας Κύπρου για το Ουκρανικό έχει δυσαρεστήσει ή και απογοητεύσει αρκετούς Ουκρανούς αδελφούς, οι οποίοι θα περίμεναν μια ξεκάθαρη, de jure, αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου. Σε αυτήν την αρνητική αντιμετώπιση της αποφάσεως συντελεί τα μέγιστα η επίμονη ρωσική προπαγάνδα, η οποία παρουσιάζει το γεγονός από τη δική της οπτική γωνία, παριστάνοντας ότι δεν αντιλήφθηκε το δριμύ κατηγορώ της Εκκλησίας της Κύπρου για όσα η Ρωσική Εκκλησία έπραξε και συνεχίζει να πράττει κατά της ενότητας και της ευστάθειας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μάλιστα, τεχνηέντως, η προπαγάνδα αυτή έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο ρωσόφιλο Υπόμνημα του Μητροπολίτη Κύκκου, ενώ σχεδόν έχει αγνοηθεί το Υπόμνημα του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, το οποίο ευθέως εγκαλεί τη Μόσχα για εκκλησιολογική εκτροπή λόγω της αρνήσεως του Θεσμού του Πρώτου, φθάνοντας μέχρι του χαρακτηρισμού για «εκκλησιολογική αίρεση».

Θα έπρεπε οι Ουκρανοί αδελφοί να μην απογοητεύονται τόσο εύκολα, δεδομένου ότι έχουν ικανή πικρά πείρα της ρωσικής προπαγάνδας και του πώς αυτή λειτουργεί, διαστρέφοντας συστηματικά την αλήθεια. Όμως αυτή η διαστροφή και αυτή η «νίκη» είναι πρόσκαιρη και αφορά στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία των γεγονότων.

Τα εκκλησιαστικά πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο και απαιτούν πάντοτε χρόνο και υπομονή. Το να αναπαράγουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί αδελφοί την απαισιοδοξία, αυτό είναι λάθος, αφού ρίχνει νερό στο μύλο της ρωσικής πολιτικής και της προσπάθειας των Μοσχοβιτών να υπονομεύσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αυτό που οφείλουν να πράξουν στην Ουκρανία -και το οφείλουν έναντι της Ιστορίας και της Ελευθερίας του Έθνους τους- είναι να εργαστούν με υπομονή, επιμονή και προσευχή για την εδραίωση της Αυτοκεφάλου Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Από τη στιγμή που εκδόθηκε και επιδόθηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, το ζήτημα εκκλησιολογικά και θεολογικά έχει λήξει. Υπάρχει ήδη η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με μόνη την αναγνώριση αυτού που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να το πράξει, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι «αναγνωρίσεις» των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν έχουν συστατικό, αλλά εθιμοτυπικό, χαρακτήρα για την κανονική υπόσταση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.

Η αναγνώριση στην πράξη είναι η ευχαριστιακή κοινωνία. Και προς αυτό θα εργαστεί με την σύνεση και την ευφυΐα που τον διακρίνουν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.


APPEAL TO THE UKRAINIAN BROTHERS: PATIENCE AND PRAYER...

I have realised that the decision of the Church of Cyprus on the Ukrainian Issue has displeased or disappointed several Ukrainian brothers who would expect a clear, de jure, recognition of the Autocephalous Church of Ukraine by the Holy Synod of Cyprus. This negative treatment of the decision is favored by the persistent Russian propaganda, which presents the fact from its own point of view, noting that it did not perceive the blatant accusation of the Church of Cyprus for what the Russian Church has done and continues to do against unity and stability of the Orthodox Church.

In fact, this propaganda has paid special attention to the pro-Russian views of Metropolitan of Kykkos, while the testimonies of the Bishop of Karpasia Christoforos have almost been ignored. Christoforos clearly accuses Moscow of ecclesiological diversion and heresy because of the refusal of the Institution of “Protos”.

The Ukrainian brothers should not be so easily disappointed as they have a bitter experience of Russian propaganda and how it works, systematically distorting the truth. But such a “victory” is temporary and involves impressions and not the essence of events.

Ecclesiastical things are not black and white and always require time and patience. It is a huge mistake for Ukrainian brothers to reproduce this pessimism themselves, since it pours water into the Russian policy mill and the Moscovites' attempt to undermine the Autocephalous Church of Ukraine.

What they ought to do in Ukraine - and they owe it to their Nation's History and Freedom - is to work with patience, perseverance and prayer for the consolidation of the Autocephalous Church of Ukraine. What they need to know is that the river does not turn back. Since the Tomos was published and given, the issue has been ecclesiologically and theologically finished. There is already the Autocephalous Church of Ukraine, with the sole recognition of the Ecumenical Patriarchate, which has the exclusive right to do so. The “recognitions” of the other Orthodox Churches have no constitutive, but customary, character for the canonical existence of the Autocephalous Church.

Recognition in practice is eucharistic communion. And to this end, His Beatitude Metropolitan of Kyiv and All Ukraine Epiphanius will work with the wisdom and intelligence that he has.