e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Μουσικοφιλολογικό αφιέρωμα του Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου Ηλείας στην Άλωση της Πόλης




















«Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ’ Άγια, παπάδες πάρτε τα γιερά
και σεις κεριά σβηστείτε,γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη.
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες. Σώπασε, κυρά Δέσποινα,
μην κλαις και μη δακρύζεις,  πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι». 

Στην κατάμεστη νεοκατασκευασθείσα  πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, την παρελθούσα Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τιμήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η θλιβερή και μαύρη εκείνη επέτειος της Άλωσης της Πόλης πριν από 566 χρόνια στις 29 Μαΐου 1453 μ.Χ. Μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την Ελληνική, αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας-της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Η Άλωση και οι μετέπειτα εξελίξεις μας διδάσκουν ότι τελικά επιβιώσαμε μέχρι σήμερα, χάρη στη συσπείρωσή μας, μέσα στην αυθεντικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που είναι Σταυροαναστάσιμη και μας θυμίζει ότι μετά την Σταύρωση του Γένους ακολουθεί η Ανάσταση! 

Την εκδήλωση διοργάνωσε με ξεχωριστή επιτυχία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, ενώ ο Εφημέριος του  π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ανοίγοντας την λαμπρή αυτή Μουσικοφιλολογική εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ιστορία έχει να μας δείξει λαμπρές σελίδες ηρωϊσμού, δόξας μεγαλείου και τιμής, αλλά έχει επίσης να μας θυμίσει και θλιβερά γεγονότα που ματώνουν τη μνήμη μας. Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινούπολης. Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στη σκέψη μας. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμάμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε όλους αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453., με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον ΙΒ΄. Αναθυμόμαστε την συγκλονιστικότερη ημέρα του νεότερου Ελληνισμού κατά την οποία η Βασιλίδα των πόλεων η Κωνσταντινούπολις η ‟Πόλις της Καρδιάς μας” έπεσε στα χέρια των Οθωμανών κατακτητών με αρχηγό τον Μωάμεθ τον Β΄ τον Πορθητή. Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε. Η Ιστορική αυτή θλιβερή μνήμη πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά. Είναι πολλή σημαντικό να συνειδητοποιούμε όλοι μας, την αξία που έχει η Ιστορική αυτή μνήμη στην ζωή του καθενός και αυτό γιατί το Γένος μας, πέρασε και περνάει πολλές δυσκολίες..., καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια». 

Ομιλητής στην  αξιόλογη αυτή εκδήλωση ήταν ο  κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος ανέπτυξε με εξαιρετικό επιστημονικό τρόπο το θέμα: «Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΗΣ». Η κ. Μαριάννα Μαρτέλη  Ηθοποιός-Καθηγήτρια, με επιδεξιότητα και αφηγηματικό τρόπο, απήγγειλε Ποιήματα για την αποφράφα εκείνη ημέρα την «Μεγάλη Παρασκευή» του Γένους.  
Θρήνους της Πόλης και τραγούδια  της Μικράς Ασίας, που δεν χάθηκαν και δεν πρέπει να χαθούν από την μνήμη μας, τραγούδησε θεσπέσια καταχειροκροτούμενος, ο Αιδεσιμολογιότατος Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Βαρθολομιού, με την συνοδεία οργάνων.  Η αξιόλογη αυτή Μουσικοφιλολογική εκδήλωση έκλεισε με την προβολή  βίντεο αναφορικά με το χρονικό της άλωσης, που ετοίμασε ο Εφημέριος του Ναού.  

Παρέστησαν δε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μπακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού (Αρχιεπισκοπής Κύπρου),  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Αιδ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, π. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, π. Άγγελος Ζέζας και π. Παναγιώτης Κλουκίνας. Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας) κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου και η επίτιμη Πρόεδρος κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπαλλήλων Πύργου κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Θεολόγων Πύργου κ. Νικόλαος  Ζαχαριάδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος,  ο εκδότης της Εφημερίδος  «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γώργιος  Κομιώτης, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ . Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσφέρθηκε στους συντελεστές της εκδήλωσης για την πολύτιμη συμβολή τους, το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου  «ΑΠΟΛΛΩΝ», με τίτλο: “Χαράλαμπος Βιλαέτης- Ήρωας και Οπλαρχηγός του Πύργου” με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. 

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Η (συμπτωματική;) σχέση του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο [video]


Υπάρχουν συμπτώσεις στην πίστη μας; Απαντήστε μόνοι σας, αφού δείτε το ακόλουθο βίντεο για την παράδοξη σχέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον νέο Όσιο της Ορθοδοξίας Ιάκωβο τον Τσαλίκη!
     Το βίντεο προέρχεται από την Ευχαριστιακή Σύναξη στη Μονή του Οσίου Δαβίδ Ευβοίας, όπου είναι θαμμένος ο Όσιος Ιάκωβος, πριν λίγες ημέρες, στις 30 Μαΐου 2019! 
     Το τάµα του νέου Ποιµενάρχη της Αµερικής αφορά στην ιδιαίτερη ευλάβεια που τρέφει προς τον Οσιο Ιάκωβο Τσαλίκη και µε τον οποίο είχε µία προσωπική εµπειρία. Εµφανίστηκε στη ζωή του πριν ακόµα αγιοκαταταχθεί και µάλιστα µε έναν τρόπο θαυµατουργικό, ενώ εξακολουθεί ακόµη και σήµερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να τον αισθάνεται ‘’ζωντανό’’». 
     Ωστόσο, αυτό που συγκινεί περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο είναι ότι ακόµα και την τελευταία στιγµή, λίγο πριν µπει στη Σύνοδο για να διαβάσει το Μεγάλο Μήνυµα της εκλογής του, έγινε ένα µικρό θαύµα και άλλο ένα σηµάδι εµφανίστηκε... 
     «Ο κωδικογράφος της Συνόδου µου έφερε την τελευταία εκκλησιαστική πράξη που έπρεπε να υπογράψω µε την ιδιότητά µου ως µητροπολίτης Προύσης. Η τελευταία µου υπογραφή στον Κώδικα του Οικουµενικού Πατριαρχείου ήταν η πράξη αγιοκατάταξης του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη. Και επειδή πιστεύω ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, νιώθω ότι ήταν ένα καλωσόρισµα του Αγίου, τη στιγµή που είχα εκλεγεί παµψηφεί Αρχιεπίσκοπος Αµερικής. Ηταν ένα ακόµη σηµάδι για µένα ότι είχα τις ευχές και τις προσευχές του και θέλω πριν αναλάβω τα καθήκοντά µου να προσκυνήσω τον τάφο του, να λειτουργήσω στο µοναστήρι του και να έχω την ευχή του», αναφέρει συγκινηµένος ο κ. Ελπιδοφόρος. Όπως εξηγεί, ο Γέροντας εµφανίστηκε κάποια στιγµή στον ύπνο του, χωρίς όµως να γνωρίζει ποιον κληρικό είδε, απλώς συγκράτησε τη µορφή του. «Κάποιες µέρες µετά είδα τυχαία µια φωτογραφία του και τότε θυµήθηκα ότι ήταν ο ιερέας που είχα δει στον ύπνο µου. Ήταν µια ευλογία του Θεού, µια ιδιαίτερη προσοχή του Αγίου για µένα», καταλήγει ο Αμερικής.





Οικουμενικός Πατριάρχης: "Στην Ουκρανία υπήρχε σχίσμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος σήμερα, Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, στο Φανάρι, δημοσιογράφους από την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως παρέστη και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.
     Στην ομιλία του, που έγινε στην αγγλική γλώσσα, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η διάσπαση των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία σε τρεις οντότητες αποτελούσε μια βαθιά πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η απονομή της αυτοκεφαλίας θα βοηθήσει τελικά στο ζήτημα της ενότητας.
     “Προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχίσμα και να προωθήσει την ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία του Ουκρανικού Λαού, ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση στα πολυάριθμα αιτήματα Προέδρων, πολιτικών αρχών και πιστών της χώρας, με την απόφαση να χορηγήσει τελικά την πολύ επιθυμητή αυτοκεφαλία”, τόνισε, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι, “η ορθή εκκλησιολογική απάντηση που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν και βασίζεται πάντοτε στην αιώνια παράδοση της Εκκλησίας, εμπνευσμένη από το Ευαγγέλιο, με σεβασμό τους ιερούς κανόνες και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε πολιτική και διπλωματική πίεση. Πράγματι, αυτό πρέπει να καταστεί σαφές υπό το πρίσμα των κατηγοριών και της παραπληροφόρησης που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, τα γνωστά fake news, και χρησιμοποιούνται ενάντια στα κανονικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.
     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: "Το θέμα στην Ουκρανία ήταν χρονίζον. Δηλαδή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποφάσισε ξαφνικά να παρέμβει. Υπήρχε ένα σχίσμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Ήταν η ευθύνη μας να βρούμε μια λύση σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας. Όλοι οι Τόμοι Αυτοκεφαλίας που χορηγήθηκαν στις νεώτερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όπως της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδος, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, χορηγήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς διαβούλευση ή συζήτηση σε Πανορθόδοξο επίπεδο. Για τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με την οποία εκχωρήθηκε εκκλησιαστική ανεξαρτησία σε όλες τις νεοσύστατες Εκκλησίες.
     Όπως έχουμε υποστηρίξει, δεν υπάρχουν πλέον σχίσματα στην Ουκρανία, επειδή όλοι οι πιστοί έχουν αποκατασταθεί σε κοινωνία με την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πιστό στην κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, άσκησε αυτό το δικαίωμα για να αποκαταστήσει τη χάρη της ενότητας με βάση την έκφραση του Αγίου Παύλου: "εἷς Κύριος, μία πίστις, ἓν βάπτισμα· εἷς Θεὸς καὶ πατὴρ πάντων”. Όσο για τον Φιλάρετο, αποκαταστάθηκε στην επισκοπική του αξία ως Μητροπολίτης πρώην Κιέβου. Το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» δεν υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε. Πιστεύουμε επίσης, τώρα που έχει χορηγηθεί η Αυτοκεφαλία, ότι είναι ευθύνη του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου, να ηγηθεί αυτής της ιστορικής εκκλησίας, ενισχύοντας την ενότητα του ουκρανικού λαού, εμπνέοντας με τις χριστιανικές αξίες με βάση το Ευαγγέλιο, και κάνοντας το δώρο της ελευθερίας μέσο για να διαδώσει τα καλά νέα της Καινής Διαθήκης.
     Η χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα πρέπει να ιδωθεί σφαιρικά, πέρα ​​από πρόσωπα, πέρα από εθνικά συμφέροντα, ως πνευματική θεραπεία για ένα πνευματικό τραύμα. Σήμερα ολόκληρος ο ορθόδοξος λαός της Ουκρανίας βρίσκεται σε κανονική κατάσταση, που είναι η προϋπόθεση για την ενότητα και το κοινό Ποτήριο. Τώρα, αν μερικοί δεν το αποδέχονται, θα πρέπει να αναρωτηθούν ποιος ακριβώς παραβιάζει την ενότητα”.
     Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχή και την επιθυμία να επισκεφθεί και πάλι την Ουκρανία και αναφερόμενος στο νέο Πρόεδρο της χώρας, αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του, προέτρεψε τους επισκέπτες να τον στηρίξουν στα νέα πολυεύθυνα καθήκοντά του. 
     



Αμέσως μετά, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε και ευλόγησε πολυμελή όμιλο προσκυνητών από την Ενορία Αγίων Γεωργίου και Αλίνας Dilbeek, της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, υπό την ηγεσία του Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ναού, Πρεσβ. Ιωάννου Λύκου. Στην ομιλία του εξήρε το έργο του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρα αλλά και του προκατόχου του, Μητροπολίτου Παντελεήμονος, και έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη, τον ερχόμενο Νοέμβριο, για τους εορτασμούς των 50 ετών από την ίδρυσή της.
     “Εδώ είναι το συντονιστικό κέντρο της παγκοσμίου Ορθοδοξίας”, είπε αναφερόμενος στη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρόσθεσε: “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα, από καιρού εις καιρόν, με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Έχουμε προβλήματα, έχουμε διαφορές απόψεων, δεν κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλό μας, αναγνωρίζουμε και παραδεχόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διορθόδοξες σχέσεις, αλλά το καθήκον μας και το χρέος μας είναι να τις υπερβαίνουμε αυτές τις δυσκολίες, όσο εξαρτάται από ημάς, και να συνεχίζουμε την πορεία και την κοινή κατεύθυνση, την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο”.
     
Το απόγευμα, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον εσπερινό στον οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι προσκυνητές από το Λουξεμβούργο, υπό την ηγεσία του Πρωτ. Σπυρίδωνος Τσεκούρα, Εφημερίου του Ι. Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Wailer-la-Tour, από την Ι. Μ. Λαγκαδά, υπό την ηγεσία του Πρεσβ. Αλεξάνδρου Καλλιανίδη, Εφημερίου του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου,  και από την Αθήνα. 
     Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Πατριαρχείο και η ομογένεια της Πόλης κατά το παρελθόν. 
     “Όσο λίγοι και αν απομείναμε έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης να κρατήσουμε τα Όσια και τα Ιερά του Γένους μας, να κρατήσουμε τις Εκκλησίες μας και τα άλλα ευαγή Ιδρύματά μας ανοιχτά, εν λειτουργία, με τη Ρωμαίηκη αρχοντιά, όπως τα κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας. Το μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, εμείς ανθρωπίνως κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τα υπόλοιπα με την προσευχή μας τα αφήνουμε στα χέρια του Θεού”. 

Ανδρεία απάντηση π. Αναστασίου Σαλαπάτα προς τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο [video]






Ανταπόκριση από Λονδίνο: Πρωτοπρεσβύτερος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ

Λαμβάνοντας μέρος στο πρόσφατο Ιερατικό Συνέδριο των Θυατείρων (16 Μαΐου 2019), είχα την ευκαιρία, απαντώντας σε παράδοξες αιτιάσεις του τιτουλαρίου Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου (Ware), να ομιλήσω δύο φορές και να υποστηρίξω με θέρμη τα κανονικά δικαιώματα της Μητρός Αγίας Μεγάλης του Χριστού Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, αναφορικά με:

1) Τη σύγκληση Συνόδου και τα πρωτεία στις Πανορθόδοξες Συνόδους, με οσεσδήποτε Εκκλησίες κι αν είναι παρούσες (στην Κρήτη το 2016 ήταν 10 από τις 14)!
2) Το αποκλειστικό του προνόμιο για ανακήρυξη Αυτοκεφάλου τοπικής Εκκλησίας, ειδικά όταν αυτή είναι Εθνική Εκκλησία, όπως η πρόσφατα ανακηρυχθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας! Κι ας σημειωθεί ότι εκείνοι που αντιδρούν στο δικαίωμα αυτό, έχουν οι ίδιοι λάβει την αυτοκεφαλία τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
3) Το κανονικό δικαίωμά του να δέχεται τους προσφεύγοντας σε Αυτό με την Έκκλητο! Και φυσικά να τους αποκαθιστά, όταν έτσι αποφασίζει, σε πλήρη κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία!
4) Το κανονικό δικαίωμά του να ονομάζεται «Νέα Ρώμη». Ο όρος "2η Ρώμη" δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως εκ τούτου η χρήση του όρου "3η Ρώμη" από το άτακτο Πατριαρχείο της Μόσχας είναι παντελώς άστοχη, αν όχι μια ανιστόρητη αστειότητα!!!

Ευγνωμόνως ευχαριστώ τον αγαπητό μου φίλο και φωτογράφο των Θυατείρων Alexios Gennaris για τις θαυμάσιες φωτογραφίες του και το Hellenic TV για το βίντεο!






Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών


31.5.2019     Ώρα ανάρτησης: 1:23:06 
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος ζήτησε τις συμβουλές του Μακαριωτάτου για το πώς να κυβερνήσει το σκάφος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής «η οποία», όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «έχει την χαρά και την τιμή να διαποιμαίνει ίσως το πιο επιτυχημένο κομμάτι της ελληνικής διασποράς» και σημείωσε ότι «στα καθήκοντά του είναι η διατήρηση της συνείδησης του συνδέσμου με την πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και η διατήρηση της εθνικής, πολιτισμικής, γλωσσικής συνέχειας και της πιστότητας στην Ορθόδοξη παράδοση».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο «ο Θεός να δώσει δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσετε όλα τα θέματα» και υπογράμμισε πως «η παρουσία της Εκκλησίας έξω από την Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ισάξια της Πρεσβείας». Αναφερόμενος στην ομογένεια ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «όταν μιλάμε για τους Έλληνες της Αμερικής αγγίζουμε την καρδιά του κομματιού της Ελλάδας που βρίσκεται μακριά μας» και συμπλήρωσε πως «είναι ευτύχημα να υπάρχει στην Αμερική ο πρώτος της Εκκλησίας, ο οποίος θα καθοδηγεί, θα συμπάσχει, θα συγχαίρει, θα συναγωνίζεται για αυτούς τους ανθρώπους, που το αντίκτυπο στη ζωή τους είναι ένα μήνυμα για τη δική μας ζωή».

Tον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής υποδέχθηκε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Πρωτοσύγκελλος, Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.










Ο νέος Επίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο


Επίσκεψη από τον νεοεκλεγέντα Επίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολβίας κ. Επιφάνιο, εδέχθη το πρωί της Παρασκευής 31 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, στο Γραφείο του στις Εγκαταστάσεις του Πνευματικού -Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
          Ο Ποιμενάρχης μας υπεδέχθη εγκαρδίως το νέο Επίσκοπο κ. Επιφάνιο , ο οποίος κατάγεται από το χωριό Κόμνηνα της Φθιώτιδος και τυγχάνει χειροτονία εις Διάκονον του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού και ο οποίος επί πολλά έτη υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ εις την γείτονα Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, έως και της εκλογής του.
           Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις τον Θεοφιλέστατο μακρά, υγιή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία και με δύναμη Θεού να διακονεί τους Έλληνες Χριστιανούς της Ουκρανίας.
          Εις ανάμνησιν δε της επισκέψεώς του ο Ποιμενάρχης μας εδώρησε εις τον κ. Επιφάνιο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.
          Ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του και αντευχήθηκε τα δέοντα.

πηγή: Ιστότοπος Ι. Μ. Φθιώτιδος