e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Προσκυνηματικό πέρασμα από τον βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου στη Ρόδο {1ο μέρος}


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Στις ανατολικές ακτές του νησιού σε απόσταση 48χλμ. από την πόλη της Ρόδου και πάνω στο ακρωτήριο της Κράνας βρίσκεται ο οικισμός της Λίνδου, ο οποίος αποτελεί ένα πολιτισμικό τοπίο στο οποίο συνυπάρχουν μνήμες όλων των περιόδων της ιστορικής και αρχιτεκτονικής εξέλιξης του χώρου.

Ο Χριστιανισμός έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίς στη Ρόδο χάρη στο ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος την επισκέφθηκε περί το τέλος της τρίτης αποστολικής περιοδείας του, κατευθυνόμενος προς τα Ιεροσόλυμα. Κατά την παράδοση, αποβιβάσθηκε στο μικρό λιμάνι της Λίνδου που έκτοτε φέρει το όνομά του, και με την παρουσία και το κήρυγμά του έθεσε τα θεμέλια της ορθοδοξίας, η οποία εδραιώθηκε και απλώθηκε σε όλο το νησί και δη στη Λίνδο. Απόδειξη του έργου του, ο μεγάλος αριθμός ναών ανεγερμένων διαχρονικά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο ενοριακός σήμερα Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δεσπόζει στον πυρήνα του οικισμού ανεγέρθηκε τον 13ο αι. στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο πάνω στα οικοδομικά κατάλοιπα προηγούμενου, πιθανόν του 10ου αι. Το αρχικό οικοδόμημα επεκτείνεται δυτικά το 1489 με την προσθήκη σταυροθολιακού νάρθηκα που στέφεται με κωδωνοστάσιο στη νότια όψη. Εντοιχισμένα στο κωδωνοστάσιο τα οικόσημα του Μεγάλου Pierre d’ Aubusson (1476-1503) και του Jacques d’ Aymer de Chevalerie, καστελλάνου της Λίνδου επί μαγιστρείας του, καταδεικνύουν τον χορηγό. Η κατασκευή του νάρθηκα, επιβεβλημένη ίσως από την ανάγκη κάλυψης του αυξημένου εκκλησιάσματος, επέτρεψε την επέκταση του στεγασμένου χώρου της εκκλησίας.

Εξωτερικά του ναού, στο ύψος της βόρειας κεραίας, διαμορφώνεται χώρος, ανοικτός άλλοτε, που φαίνεται να αποτέλεσε ταφικό θάλαμο προορισμένο για τον ενταφιασμό κληρικών και δωρητών του ναού, όπως καταδεικνύουν οι εντοίχιες επιτύμβιες/αφιερωτικές επιγραφές. H παλαιότερη εξ αυτών φέρει χρονολογία 1637 και μνημονεύει το όνομα της δωρήτριας Ντώμνας, συζύγου του καραβοκύρη Χατζή-Τζανετή. Προς επίρρωση αυτής της άποψης, η ιστόρηση επί της εξωτερικής επιφάνειας του βόρειου σκέλους της ένθρονης Παναγίας Βρεφοκρατούσας δορυφορούμενης από τη μορφή του κτήτορα, ιερέα Γεώργιο Παρδάκα και την παράσταση του θανάτου του Δικαίου, σύνθεση με σαφές εσχατολογικό χαρακτήρα, χρονολογημένη στα 1675.
















Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο και επιζωγραφισμένο τέμπλο του ναού, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από παλαιότερο, όπως υποδεικνύει αφιερωματική επιγραφή που αναφέρεται στην αρχιερατεία του Kωνσταντίνου Mυτιληναίου (1671-1702), κατά την οποία προφανώς κατασκευάσθηκε.






Η αμφιπρόσωπη δεσποτική εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας της ΛΗΝΤΙΑΚΕΙΣ, όπως επιγράφεται, φέρει αναρτημένα μπροστά της πληθώρα ταμάτων, δημόσια μαρτυρία ευγνωμοσύνης προσκυνητών για προσωπικά γεγονότα θείας χάριτος σε κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. 



Παρόμοιας τεχνοτροπίας και διακοσμητικής προσέγγισης με το τέμπλο είναι ο δεσποτικός θρόνος κατασκευασμένος το 1720.


Ο κατάγραφος εσωτερικός διάκοσμος του ναού, διατηρημένος σε εξαιρετική κατάσταση, φιλοτεχνήθηκε το 1779 από τον αγιογράφο Γρηγόριο Συμαίο, όπως δηλώνεται στην επιγραφή άνωθεν της θύρας της βόρειας κεραίας. Το εικονογραφικό πρόγραμμα παρότι ακολουθεί εν γένει την καθιερωμένη διάταξη με εκτενές ωστόσο θεματολόγιο αντλούμενο από τον δογματικό, λειτουργικό και ιστορικό κύκλο, παρουσιάζει ορισμένες εικονογραφικές ιδιαιτερότητες.

Ενδεικτικά αναφέρονται η απεικόνιση του Αγίου Χριστοφόρου ως κυνοκέφαλου επηρεασμένη από την παράδοση που θέλει τον άγιο πριν ασπαστεί το χριστιανισμό να υπηρετούσε ως στρατιώτης στη Λεγεώνα των Κυνοκεφάλων και η παράσταση της τιμωρίας των Αγαρηνών, ενδεικτική του κοινού αισθήματος των υπόδουλων Ροδίων. Η ιστόρηση στιγμιότυπων από τη Δευτέρα Παρουσία στο δυτικό τμήμα του ναού είναι απόλυτα συνυφασμένη με το εκκλησιαστικό τυπικό που θέλει στο χώρο αυτό να ενταφιάζονται οι κτήτορες και να τελούνται οι νεκρώσιμες ακολουθίες.



Τα δημοσιευόμενα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
Ακολουθεί το 2ο και τελευταίο μέρος.

Ανακοινωθέν περί εκλογής Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως και Θείρων και Επισκόπου Ευδοκιάδος


Aνακοινωθέν Αγίας και Ιεράς Συνόδου (10 Ιουλίου 2019)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τετάρτην, 10ην Ἰουλίου 2019, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐξελέγη παμψηφεί, ἀφ᾿ ἑνός μέν ὁ Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπῳ Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτᾳ Θεοφιλέστατος Κυανέων κ. Χρυσόστομος εἰς Μητροπολίτην Ἡλιουπόλεως καί Θείρων, ἀφ᾿ ἑτέρου δέ ὁ Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ἀμβρόσιος Χοροζίδης Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Πισιδίας κ. Σωτηρίῳ, ὑπό τόν ψιλόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Εὐδοκιάδος.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
























Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου 8ης έως 10ης Ιουλίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τούς Σεβ. Συνοδικούς Ἀρχιερεῖς Γερμανίας κ. Αὐγουστῖνον, Τρανουπόλεως κ. Γερμανόν, Καναδᾶ κ. Σωτήριον, Ἀνέων κ. Μακάριον, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητον, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιον, Γάνου καί Χώρας κ. Ἀμφιλόχιον, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνόν, Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης κ. Χρυσόστομον καί Σικάγου κ. Ναθαναήλ.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπον.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμον.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Ναυκράτιον Φουρουντζόγλου, Κληρικόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Bart van Bolhuis, Γεν. Πρόξενον τῆς Ὁλλανδίας, ἐντεῦθεν.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Jerzy Swietochowski, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐκ Στρασβούργου Γαλλίας.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Κωνσταντῖνον Βασιλᾶκον, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐντεῦθεν.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Emre Huri, Ἰατρόν - Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐξ Ἀγκύρας.
- Τόν Ἐλλογ. Δρα κ. Ἰωάννην Ε. Καστανᾶν, νομικόν, ἐκ Λευκωσίας.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντῖνον Ἰωαννίδην, μετά τῆς Εὐγεν. συζύγου αὐτοῦ καί τοῦ τέκνου των Φαεινῆς, ὡς καί τῆς ἀναδόχου αὐτοῦ Ἐλλογ. δίδος Ἁγνῆς Νικολαΐδου, ἐξαιτησαμένους τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ γενομένῃ βαπτίσει αὐτοῦ.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Francesco D’ Andria, Ἀρχαιολόγον, ἐκ Lecce Ἰταλίας.
- Τήν Εὐγεν. κ. Εὐαγγελίαν Ἀχλάδη, Ὑπεύθυνον τῆς Βιβλιοθήκης τοῦ Σισμανογλείου Μεγάρου, ἐντεῦθεν.
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Cafer Okray καί Ömer İrtemçelik, Ἐπιχειρηματίας, ἐντεῦθεν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ὀδυσσέα Παλαπανίδην, φοιτητήν, ἐκ Σερρῶν.
- Τάς ἀδέλφας Εὐγεν. Δίδας Μαρίναν καί Νεκταρίαν Κανέλλη, φοιτήτριαν καί μαθήτριαν ἀντιστοίχως, ἐκ Πατρῶν.

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Θεοφάνους Δαρζέντα, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Νικολάου Γαρουφαλίδου, Ἄρχοντος Μαΐστορος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ἐκ τοῦ Α´ Κοιμητηρίου Ἀθηνῶν, τό Σάββατον, 6ην Ἰουλίου ἐ.ἔ..
- Ὑπό τοῦ Ἱερολογ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἰακώβου Krochak, κατά τήν ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλβετίας παρατεθεῖσαν δεξίωσιν, εἰς το ξενοδοχεῖον Swissôtel The Bosphorus, ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς ἐθνικῆς ἑορτῆς τῆς Ἑλβετίας, την Τετάρτην, 10ην Ἰουλίου ἐ.ἔ..

Πίσω από τη "φάρσα" με τον Ζάεφ | A very filthy Moscow dirt

Σχόλιο του π. Ρωμανού Αναστασιάδη | by V. Rev. Romanos Anastasiadis


Μοσχοβίτικες αθλιότητες! Πολύ σοβαρό ζήτημα με διπλωματικές διεθνείς προεκτάσεις...
     Πίσω από τη δήθεν "φάρσα" πασχίζουν να συκοφαντήσουν για μία ακόμη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και να εκδικηθούν τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό που θέλει η χώρα του να ανήκει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και να μην είναι ενεργούμενο της Μόσχας. 
     Αλήθεια, μέχρι πού είναι ικανοί να φθάσουν οι Μοσχοβίτες; 
     Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει αυτή την προβοκάτσια. Πίσω από αυτήν βρίσκεται το ίδιο το Κρεμλίνο. Κανένας "φαρσέρ" δεν θα τολμούσε να εμπλέξει τον Πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας σε τέτοιες ιστορίες χωρίς την εντολή του επικίνδυνου για την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη Κρεμλίνου!

A very filthy Moscow dirt! A very serious issue with international diplomatic complications...
     Behind the so-called "prank", the Russians are struggling to slander the Ecumenical Patriarchate once again. They also try to avenge the Skopje Prime Minister Zoran Zaev who wants his country to be a member of European Eunion and NATO and not to be acting on Russia's filthy plans.
     Really, how far are Moscovites capable to go?
     The international community must condemn this provocation. Behind it is the Kremlin itself. As we read in the media, the two "comedians" usually target Krermlin's enemies, Russians or foreigners.

       η είδηση:       

Δύο Ρώσοι φαρσέρ, γνωστοί για τις τηλεφωνικές «πλάκες» τους, παγίδευσαν τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις συζητήσεις τους, ακούγεται πρόθυμος να δωροδοκήσει το Φανάρι, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει κατασκόπους στα Βαλκάνια.
     Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως σήμερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Ζάεφ ζήτησε συγγνώμη, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί όπως ζητά η αντιπολίτευση.
     Ο ίδιος κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης μετά τη διαδικτυακή μετάδοση των σχολίων που έκανε στις τρεις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε μεταξύ Αυγούστου 2018 και Απριλίου 2019, στις οποίες νόμιζε ότι συνομιλούσε με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
     Στην πραγματικότητα, συνομιλούσε, χωρίς να το γνωρίζει, με τους Ρώσους κωμικούς Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ ή Βόβαν και Αλεξέι Στολιάροφ ή Λέξους.
     Οι δύο φαρσέρ στο παρελθόν έχουν παγιδεύσει τον Eλτον Τζον, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
     Τον περασμένο Απρίλιο ισχυρίστηκαν ότι είχαν παγιδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κάνοντάς τον να πιστέψει ότι μιλούσε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι στόχοι των δύο φαρσέρ είναι κυρίως οι αντίπαλοι του Κρεμλίνου, Ρώσοι ή ξένοι.
     Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο φαρσέρ, που υποδύεται τον Ποροσένκο, προτείνει να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
     Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τον Ιανουάριο την αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, προκαλώντας την αγανάκτηση της Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας που κατήγγειλε ένα σχίσμα.
     Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ψεύτικος Ποροσένκο εξηγεί ότι πέτυχε αυτή την διπλωματική και θρησκευτική νίκη δίνοντας ο ίδιος «προσωπικά χρήματα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
     «Στην περίπτωσή μου, κατέβαλα 150.000 ευρώ, για εσάς, είναι φθηνότερο», είπε ο κωμικός μιλώντας για ένα ποσό των 100.000 ευρώ.
     «Εξαιρετικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», απαντά ο Ζάεφ.
     Σε μια άλλη συζήτηση, πιστεύοντας ότι μιλά με τον Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας δηλώνει ότι η Μόσχα διατηρεί «πολλούς κατασκόπους στην περιοχή».
     «Είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα» και «απατεώνων από χώρες με προσανατολισμό ενάντια στο ΝΑΤΟ».
     «Αυτό που συνέβη πρέπει να σημάνει συναγερμό τόσο σε εμάς όσο και σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, στον οποίο υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων και των μηχανορραφιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δέχομαι ότι είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα και της μόνιμης διάθεσής μου να επικοινωνώ με όλους. Βρίσκομαι σε συνεχή ανοικτή γραμμή με όλους τους στρατηγικούς μας εταίρους και με τους πολίτες. Αυτό συμβαίνει επειδή για μένα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην συνέντευξη Τύπου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξελέγη στο Φανάρι Επίσκοπος Ευδοκιάδος και Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει σήμερα στο Φανάρι, προέβη στις εκλογές των εξής Αρχιερέων: 
     α) ο Μέγας Σύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αμβρόσιος εξελέγη Επίσκοπος Ευδοκιάδος, βοηθός του Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου και 
     β) ο μέχρι τούδε Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, βοηθός της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προήχθη σε Μητροπολίτη, με τον τίτλο Hλιουπόλεως και Θείρων