e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Επίσκεψη του Πομπέο στον Βαρθολομαίο - Δεν θα συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους


11/11/2020 Εθνικός Κήρυξ     

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να συζητήσουν θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προαγάγει την ισχυρή στάση των ΗΠΑ σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον Κόσμο σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Πομπέο θα πραγματοποιήσει περιοδεία από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου στη Γαλλία, Τουρκία, Γεωργία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Από ό,τι προκύπτει από το ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από ανεξάρτητες πηγές του «Εθνικού Κήρυκα», ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Πομπέο, θα πάει στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από τη Γαλλία αποκλειστικά για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δεν προβλέπεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να συναντηθεί με κανέναν κυβερνητικό ή άλλον ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας.

Υπογραμμίζεται ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, δηλαδή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει ιδιαίτερη επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία και τα προσκόμματα που προβάλλονται στην ανεμπόδιστη επιτέλεση της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για τη στελέχωση με κληρικούς ευπαίδευτους και επιπέδου όλων των βαθμίδων τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, όσο και των Εκκλησιαστικών Επαρχιών του Θρόνου στο εξωτερικό, καθότι σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται, ιδιαίτερα στις Μητροπόλεις της Ευρώπης, με αποσπάσεις ιερέων από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επίσης, θα τεθεί το θέμα της μετατροπής πρόσφατα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη από το σημερινό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα γίνει αναφορά στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις στις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης μέσω των Χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά και των Μονοθεϊστικών Θρησκειών Χριστιανισμού, Ιουδαϊσμού και Μουσουλμανισμού, πράγμα το οποίο γνωρίζουν καλώς οι αμερικανικές κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου 2020 είχε αποκαλύψει τα διαμειφθέντα και συζητηθέντα στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον κ. Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο «Ε.Κ.» είχε γράψει, ανάμεσα στα άλλα, πως «ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον κ. Πομπέο ότι η Αμερική δεν μπορεί να απεμπολήσει το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε να αφήσει χώρο για κάποιον άλλον, είναι απαραίτητη η δυναμική παρουσία της και εξασφαλίζει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ότι η παρουσία της είναι επιθυμητή, τη θέλουμε» και τόνισε πως εμείς οι Αμερικανοί έχουμε ζωτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή τα οποία δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε.

Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε στον κ. Πομπέο, πως «δεν είναι θέμα μόνο Ελληνο-Τουρκικό, αλλά είναι και θέμα Αμερικανικό τη στιγμή που ένα μεγάλο τμήμα του Αμερικανικού Εθνους έχει ως Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε ότι το θέμα της Σχολής της Χάλκης είναι σταθερά στην ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι το παρακολουθούν στενά και το θέτουν πάντοτε στις επαφές τους με την Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: