e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Εκδήλωση στη Lusaka της Zambia, μνημονεύοντας την ελληνική εθνική επέτειο του "ΟΧΙ"


Το Σάββατο, 31η Οκτωβρίου 2020, κάτω από την ακτινοβολούσα πανσέληνο της Αφρικής, στον γεμάτο από τις μυρωδιές νυχτολούλουδων και γιασεμιών κήπο της Μητροπολιτικής Κατοικίας, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Λουσάκα πολιτιστική βραδιά αφιερωμένη στην ημερομηνία έναρξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα (28η Οκτωβρίου).

Η αφιερωματική εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τα ισχύοντα εθνικά υγειονομικά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του covid-19- περιελάμβανε αφενός μεν την έκθεση φωτογραφικού υλικού από πρωτοσέλιδα του τύπου της εποχής εκείνης και αφετέρου δε την προβολή της ιστορικής ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορελλι".

Στο σύντομο καλωσόρισμά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τον απόδημο ελληνισμό τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, που σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή διατηρούν την ιστορική μνήμη και την εθνική ταυτότητα ζωντανές και συνεισφέρουν στην ανάταση του πνεύματος. Κατά την παρουσίαση της ταινίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Λουσάκα, κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, μεταξύ άλλων, είπε: 

"Σε όλο το κινηματογραφικό έργο, η μουσική έχει πρωταρχικό ρόλο ιδίως μέσα από την προσωπικότητα και την στάση του Λοχαγού Κορέλλι. Μέσα στη δίνη του πολέμου, όπου κυριαρχεί ο τρόμος και ο θάνατος, ο μουσόφιλος Λοχαγός Κορέλλι και το απόσπασμα υπό την διοίκηση του αποστέλλονται στην Κεφαλονιά για να επιβάλλουν κατοχή με εντολή της Ναζιστικής Γερμανίας. Ο Κορέλλι όμως δεν αποτελεί τον κλασικό στρατιωτικό ... είναι πολιτισμένος, εύθυμος, αγαπά τη μουσική και ασχολείται πιο πολύ με το μαντολίνο του παρά με τον πόλεμο. Είναι ο αξιωματικός, που όταν του παρουσιάζεται ένας στρατιώτης από το αλβανικό μέτωπο, δίχως κανένα πρόσχημα και με εύθυμη διάθεση τον ρωτάει αν γνωρίζει να τραγουδάει Πουτσίνι επεξηγώντας του ευθύς αμέσως ότι η μόνη αγγαρεια που επιβάλλεται στους στρατιώτες είναι να παίζουν μουσικό όργανο. Είναι ο αξιωματικός που μέσα από έντονο ιταλικό ταμπεραμέντο του και τα τραγούδια του συγκίνησε ακόμη και τον «ατσαλάκωτο» αξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων. Μάλιστα, όχι απλώς δεν δίνει σημασία στο βαθμό της ιεραρχίας του στρατού, αλλά ως απάντηση στο “Heil Hitler” του Γερμανού Αξιωματικού, ο Κορέλλι έδωσε την απάντηση “Heil Πουτσίνι”, ενώ παρομοιάζει το απόσπασμα του με νότες και κενά του πενταγράμμου. Είναι ο τύπος που δεν προσφεύγει στο τραγούδι για να αποδράσει από τις φρίκες του πολέμου, αλλά έχει θέσει τη μουσική ως κεντρικό άξονα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Από τον έρωτα στον πόλεμο, ο Κορέλλι καταφεύγει στην ψυχική ανάταση και την ημέρευση του πνεύματος που του χαρίζει η μουσική έχοντας βρει το νόημα στις μελωδίες του μαντολίνου του και του τραγουδιού. Η μουσική τον βοηθάει να εκφράζεται και να έρχεται πιο κοντά στους Έλληνες -αν και κατακτητής τους. Μέσω της μουσικής διατηρεί μια νηφαλιότητα που του επιτρέπει να απορρίπτει της σειρήνες των φασιστικών και ναζιστικών ιδεολογιών και να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν εχθρότητες μεταξύ των λαών, αλλά μόνο ένας κοινός πανανθρώπινος πολιτισμός, με νότες και μελωδίες. Αυτό μάλιστα, αντανακλάται με τον καλύτερο τρόπο στην πρώτη σκηνή που εμφανίζεται ο Λοχαγός Κορέλλι, όπου κατά την παρέλαση των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων στην Κεφαλλονιά αντί για τυφέκιο έχει κρεμασμένο στον ώμο του το μαντολίνο του. Πρέπει να κρατήσουμε τη σημασία του να σεβόμαστε τη μουσική ως πανανθρώπινο πολιτιστικό αγαθό που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ξεριζώνει το μίσος από τις ψυχές τους και οδηγεί στην «Ανθρώπινη Οικογένεια της Οικουμένης».

ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΙ είναι μια κραυγή αγωνίας για τις πληγές που αφήνει ο πόλεμος όπου γης αλλά και μια φλόγα ελπίδας πως θα μπορούν κάποτε, όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία ή πολιτική τοποθέτηση, να υψωθούν πάνω από τις όποιες διαφορές."

Αυτη τη συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά ο Σεβασμιώτατος και ο Γενικός Πρόξενος προανήγγειλαν την κοινή τους πρωτοβουλία για την καθιέρωση πολιτιστικών βραδιών στην κινηματογραφική λέσχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας, στην οποία θα προβάλλονται ποιοτικές ταινίες, με στόχο της πολιτιστική αναβάθμιση του πνεύματος.

Με την ευκαιρία έγινε αναφορά και στην προετοιμασία των αφιερωματικών εκδηλώσεων της επετείου της ελληνικής παλιγγενεσίας του 2021, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 110 ετών της ελληνικής παρουσίας στη Ζάμπια και την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν το πρόγραμμα και η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας που θα είναι επιφορτισμένη με το έργο της προετοιμασίας των εν λόγω αφιερωματικών εκδηλώσεων. Μετά το πέρας της κινηματογραφικής προβολής ακολούθησε κέρασμα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: