e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πρόγραμμα τηλε-μεταδόσεων Ακολουθιών Μ. Εβδομάδος από την ΕΡΤ (Φανάρι - Αθήνα - Θεσσαλονίκη)


Στις ιδιάζουσες συνθήκες που εορτάζεται φέτος η Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα, μετά και την απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος πιστών στους ιερούς ναούς, η ΕΡΤ συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού μεταδίδοντας απευθείας όλες τις Ακολουθίες των αγίων ημερών.
Ειδικότερα, η ΕΡΤ3 θα μεταφέρει ζωντανά μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας, τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τις κατανυκτικές στιγμές του Θείου Πάθους και της Ανάστασης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει όλες τις Ακολουθίες με ζωντανή σύνδεση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, και τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.
Οι Απόδημοι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την κατάνυξη των ημερών μέσα από την ΕRT world, που θα αναμεταδίδει τις λειτουργίες από το Φανάρι σε δίκτυο με την ΕΡΤ3.
Το πρόγραμμα μετάδοσης των Ακολουθιών έχει ως εξής:

ΕΚΤΑΚΤΟ – Υπεγράφη η ΚΥΑ για Θ. Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα χωρίς πιστούς. Ζωντανές μεταδόσεις από όλα τα ΜΜΕ


Mε ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Covid-19. Ανακοινωθέν Ηγετών των θρησκειών Βελγίου: "Να παραμείνουμε ενωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά""


Ὅλα εἶναι πολὺ ἥσυχα σήμερα. Αὐτὸ ποὺ ζοῦμε εἶναι ἀπίστευτο. Νομίζαμε ὅτι τέτοια γεγονότα δὲν μποροῦσαν νὰ ξανασυμβοῦν, ὅπως στὸ παρελθόν, ἤ ἴσως ἀλλοῦ, ἀλλὰ σίγουρα, ὄχι στὴν ἀνεπτυγμένη κοινωνία ὅπως ἡ δική μας.

Αἰσθανόμαστε ἄρχοντες καὶ κύριοι, ἀπρόσβλητοι. Ὁ κορονοϊὸς Covid-19 ὅμως μᾶς διαψεύδει: δὲν ἐλέγχουμε τὰ πάντα, εἴμαστε σὰν ἄνθρωποι, εὔθραυστοι καὶ εὐάλωτοι, ὄχι μόνο ἐδῶ, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλο τὸν κόσμο.

17 του Μάρτη 2020 με Covid-19


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Όχι, όχι, δεν έχω πρόθεση να γράψω ημερολόγιο. Απλά προσπαθώ να βάλω σε κάποια τάξη τις σκέψεις μου που τελευταία είναι πολύ ανακατωμένες. Τόσο, που κάποιες  στιγμές θολώνει το μυαλό, σωστό σκορποχώρι, θολώνει έτσι που αρχίζω να αμφισβητώ αν όντως συμβαίνουν όλα αυτά ή αν δεν είναι παρά ένας από κείνους τους εφιάλτες  που συνήθως βλέπουμε λίγο πριν χαράξει κι ανοίγουμε γρήγορα τα μάτια, κοιτάμε γύρω μας, ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε στον οικείο μας χώρο και δεν ήταν παρά ένα άσχημο όνειρο χωρίς σημασία. Όμως, πολύ φοβάμαι πως αυτό που ζει ολόκληρος ο Πλανήτης για περισσότερο από δυο μήνες, κάθε άλλο παρά κακό όνειρο είναι.

Ο λόγος περί Κορωνοϊού!

ΑΚΑΘΙΣΤΗ ΜΑΝΑ. Προσευχητικό ποιητικό τρίπτυχο στο πλαίσιο της Πανδημίας

[Pietà. Εικόνα διά χειρός του Κρητικού ζωγράφου Ανδρέα Παβία (π. 1440 - μεταξύ 1504-1512), 
ευρισκόμενη σήμερα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της κωμόπολης Rossano, στην Καλαμβρία της Κάτω Ιταλίας.]

Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΑΚΑΘΙΣΤΗ ΜΑΝΑ 

Ο κύριος Στράτος δεν μένει πια εδώ...


Γράφει ο Ιωάννης Ευστρατίου Καραβάνης

Εις μνημόσυνον αιώνιον...

Ο κύριος Στράτος δεν μένει πια εδώ... Έφυγε ένα βροχερό μεσημέρι Σαββάτου, έχοντας γευθεί λίγο από το λιτό και νηστίσιμο φαγητό του, σε αντίθεση με την γεμάτη ζωή του, που την γεύτηκε ολόκληρη και πλουσιοπάροχα απολαμβάνοντας μία-μία όλες τις ηθικές χαρές που του χαρίστηκαν Άνωθεν... Αλήθεια, πόσο ευγνώμων ήταν στον Θεό γι' αυτές! Ακόμα και όταν δοκιμάστηκε, σπάζοντας το χέρι του, έλεγε και ξανάλεγε: Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν! Ευχαριστούσε τον Θεό για όλα: για την ευσεβή σύζυγό του, τα τρία παιδιά του, τις άξιες νύφες του τα δέκα εγγόνια του, νεόφυτα ελαιών, όπως τα έλεγε!