e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Αρχιεπ. Μακάριος: “Το πρόσωπο του μακαριστού Στυλιανού ταυτίζεται με τη μισή ιστορία της Αρχιεπισκοπής μας”


Το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Στυλιανού, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Gymea του Σύδνεϋ.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ευαγγελισμός» και Αρχιεπισκοπή διαψεύδουν τα περί «χορήγησης φαρμάκου από τις ΗΠΑ»


25.11.2020 | 20:31

Σφοδρές αντιδράσεις και κατηγορηματικές διαψεύσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυρίας Ματίνας Παγώνη της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών ότι στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χορηγήθηκε φάρμακο που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά για την θεραπεία του και είναι μάλιστα το ίδιο φάρμακο που έλαβε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,τα γνωστά μονοκλωνικά. Άμεση ήταν η διάψευση από την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου η οποία ξεκαθάρισε ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης και ότι έλαβε ένα από ατ κοκτειλ φαρμάκων που χορηγούνται κατά περίπτωση σε όλους τους ασθενείς.

Ο «σκασμός» του Μητροπολίτη Κύκκου


Σχόλιο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΝΤΗ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σήμερα η συμπεριφορά του Μητροπολίτη Κύκκου εναντίον έγκριτου δημοσιογράφου, ο οποίος έθετε δυσάρεστες γι᾽ αυτόν ερωτήσεις. «Σκασμός» είναι μια λέξη όχι και τόσο άγνωστη σε κάποιους ιεράρχες, αν και οι περισσότεροι προσέχουν να την εκφέρουν σε προστατευμένα περιβάλλοντα και μακριά από τις κάμερες. Γενικά, πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο στην Ορθοδοξία η και γλωσσικά καθρεφτιζόμενη μετάβαση από τον στοργικό «επίσκοπο» στον ολοκληρωτικό «δεσπότη».

Πατριαρχικό Τρισάγιο για Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό και Μητροπολίτη Καισαρείας Πέτρο


Επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πέτρου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, μετά τον εσπερινό, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τραγικώς απολέσαντος την ζωήν του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου. Επίσης κατά το Τρισάγιο εδεήθη και υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, επί τη εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, και Μητροπολίτου Καισαρείας Πέτρου, Ιεράρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο οποίος εκοιμήθη προσφάτως.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Εκκλησία Κύπρου για το Ουκρανικό: Δέκα υπέρ Αρχιεπισκόπου, επτά εναντίον


[συντάχθηκε από AlphaNewsLive | Τετ, 25/11/2020 - 12:05]

Σε ψηφοφορία έθεσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και να μνημονεύσει τον Επιφάνειο ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν δημόσια Μητροπολίτες. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δέκα μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και επτά εναντίον. Το αποτέλεσμα, καταδεικνύει ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και δεν θα εναντιωθεί σε αυτήν. 

Διαβάστε το σχετικό ανακοινωθέν:

Πολύ ενδιαφέρουσα η 4η δράση του "Lectures Αληθώς" περί Αρχαιότητας και Θεολογίας μες από την Ιλιάδα


Οι μορφωτικές δράσεις του "Αληθώς", δηλαδή του Κέντρου Λόγου Μπανάτου εν Ζακύνθω συνεχίζονται μες από το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμά του, ώστε να βρίσκεται κοντά στους θιασώτες του κατά το μακρύ διάστημα της νεότερης Καραντίνας, εξαιτίας του Covid-19, υπό τον γενικό τίτλο: "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ".

Αυτά έχει η συνοδικότητα. Όταν την επικαλείσαι, οφείλεις να την εφαρμόζεις


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία (με ψηφοφορία) ότι εγκρίνει την απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας που κανονικώς χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πικρία


«Πικρία σημαίνει μία εσωτερική κίνηση στερημένη από κάθε ευχαρίστηση και εδραιωμένη μέσα στην ψυχή» (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).

Στις καρδιές και τον νου μας στις ανθρώπινες σχέσεις διαπιστώνουμε να φωλιάζει ενίοτε μία πικρία. Αποτιμούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι άλλοι άνθρωποι. Αποτιμούμε την πορεία μας με βάση τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Σκεφτόμαστε προσβολές που έχουμε υποστεί, ματαιώσεις και απογοητεύσεις. Διαπιστώνουμε την αδυναμία μας να αλλάξουμε, τόσο εμείς όσο και οι άλλοι που σχετιζόμαστε, ο/η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι συνάδελφοί μας, η κοινωνία, ο κόσμος, και η απογοήτευση συσσωρεύεται. Γίνεται κόπωση, θυμός, σιωπηλή απόρριψη γι’ αυτό που δεν διορθώνεται, για μας τους ίδιους. Έτσι, τίποτα δεν μας ευχαριστεί. Και η ψυχή μας διακατέχεται από ένα αίσθημα πένθους για τον εαυτό μας και για τον άλλο.

Οι Συνοδικοί της Κύπρου δεν εναντιώνονται στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για το Ουκρανικό


Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου. 

Ταυτοχρόνως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος προσβλέπει σὲ εὐρύτερη διαβούλευση εἰς τὴν ὁποίαν ὅλοι νὰ ἐργαστοῦν, πρὸς ὑπέρβαση τῆς παρούσης κρίσεως ποὺ ἀπειλεῖ μὲ σχῖσμα τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ. 

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου, 
25 Νοεμβρίου 2020.

Μια Αγία Αικατερίνη διά χειρός Νίκου Μπιάζη-Σεντή


Ο Νίκος Μπιάζης-Σεντής ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται αγιογραφώντας και ζωγραφίζοντας στη Ζάκυνθο. Σήμερα, 25.11.2020, εορτή της Αγίας Αικατερίνης, αναρτάμε στο εικονοστάσιο του "Νυχθημερόν" μια πρόσφατη εκφραστική αγιογραφία του, στην οποίαν αποτυπώνεται η Πάνσοφη Μεγαλομάρτυς.


 

Εορτή Αγίας Αικατερίνης, των θυρών κεκλεισμένων, στο Ψήλωμα Ζακύνθου [video]

[Προσεισμική φωτογραφία της Αγίας Αικατερίνης στο Ψήλωμα Ζακύνθου]

Έστω και των θυρών κεκλεισμένων, εξαιτίας του περιρρέοντος φόβου εκ του φονευτή Κορονοϊού, τιμήθηκε σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2020, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο στην αρχή του Ψηλώματος Ζακύνθου. Το παρεκκλήσιο ανήκει στην Ενορία της Μητροπόλεως Ζακύνθου και συνεπώς σήμερα λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Διονύσιος Τσουκαλάς. 

Τιμώντας την Αγία Αικατερίνη, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]


Πρωί Τετάρτης, 25ης Νοεμβρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, τελείται Θεία Λειτουργία για την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης. Εκεί κατ' έτος γινόταν πανηγυρική Ευχαριστιακή Σύναξη, προϊσταμένου του Μητροπολίτου, αλλά φέτος όλα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας του μεγάλου Θανατικού που ενέσκηψε στον κόσμο μας. Σήμερα, την μεταδιδόμενη εδώ Θεία Λειτουργία τελεί ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η εικόνα της Παναγίας της Υγείας στην Κέρκυρα

Στις 21 Νοεμβρίου, οι χριστιανοί σε ανατολή και δύση, εορτάζουν με επισημότητα τα Εισόδια της Παναγίας. Στις περιοχές του… πάλαι ποτέ βενετοκρατούμενου ελληνισμού, την ημέρα εκείνη, τιμούσαν την Παναγία της Υγείας, μία θρησκευτική εορτή που καθιερώθηκε στη Βενετία το 1630 και διατηρήθηκε σε όλες της τις κτήσεις έως και την πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου το 1797. Πάντως, ακόμα και σήμερα, η Παναγία της Υγείας συνεχίζει να τιμάται στα πολυάριθμα παρεκκλήσια που έχουν κτισθεί για χάρη της σε όλη την Ιταλική χερσόνησο, κυρίως όμως στον μεγαλοπρεπή ομώνυμο Ναό στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, αλλά και στις όμορες περιοχές της Ίστρια και των δαλματικών ακτών.

Η καθιέρωση της εορτής και η αφιέρωση της στην Παναγία της Υγείας συνέπεσε με την εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης στη βόρειο Ιταλία το 1630 και 1631, μία επιδημία που άφησε στο πέρασμά της χιλιάδες νεκρών και καταστροφικές συνέπειες, που με απίστευτη γλαφυρότητα περιγράφει ο σπουδαίος Ιταλός λογοτέχνης Alessandro Manzoni στο κορυφαίο έργο του «Οι αρραβωνιασμένοι».

Μεταξύ της 20ης και 22ας Νοεμβρίου του 1630 και ενώ ο λαός πραγματοποιούσε μία μεγάλη λιτανεία, δεόμενος την Παναγία για τη σωτηρία του, ο Δόγης Νικόλαος Κονταρίνι, θύμα κι αυτός της επιδημίας, έκανε τάμα στην Παναγία να της χτίσει ένα περικαλλή ναό σε αντάλλαγμα τη σωτηρία της πόλης. Πράγματι, σύμφωνα με την παράδοση, η επιδημία άρχισε να υποχωρεί, αν και το ένα τρίτο της πόλης, θα υπέκυπτε από την αρρώστια τους μήνες που θα ακολουθούσαν.

Η Βενετική Γερουσία ανέθεσε την κατασκευή του νέου ναού στον Baldassare Longhena ο οποίος τη σχεδίασε σε ρυθμό μπαρόκ, οκτάγωνη, με ένα επιβλητικό τρούλο. Η καθαγίασή της πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εορτής της Παναγίας της Υγείας, στις 21 Νοεμβρίου 1687 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα της βενετικής λιμνοθάλασσας. Ο ναός φιλοξενεί αμέτρητα έργα σπουδαίων αναγεννησιακών ζωγράφων, αλλά και πολλά κειμήλια, τάματα και τεχνουργήματα που σχετίζονται με την πανώλη και το πέρασμά της από τη Βενετία, αλλά και με τις βενετικές κτήσεις στην Ανατολή.

Ένα από τα σημαντικότερα εικονογραφικά κειμήλια του ναού είναι η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντήτισσας, την οποία ο μετέπειτα Δόγης Φραγκίσκος Μοροζίνι αφαίρεσε από το Ναό του Αγίου Τίτου στην Κρήτη, μαζί με την κάρα του, φυγαδεύοντάς τα, μαζί με άλλους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, στη βενετική μητρόπολη, στις 26 Φεβρουαρίου 1670. Ο Μοροζίνι υπερασπίζονταν με τα στρατεύματά του τον Χάνδακα (το σημερινό Ηράκλειο) για χρόνια, τον οποίον τελικά, αναγκάστηκε να παραδώσει στους Τούρκους το 1669. Στη συμφωνία που υπέγραψαν, ο Οθωμανός στόλαρχος του έδωσε διορία δώδεκα ημερών να συγκεντρώσει μέσα σε πέντε πλοία, όσους περισσότερους από τους υπηκόους του μπορούσε και πλήθος αρχείων, κειμηλίων και μνημείων, διασώζοντάς τα τελικά, έστω και… στη ξενιτειά.